Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić.

Jak zaimpregnować patelnię?

Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić?

  1. Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go.
  2. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli.
  3. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką.
  4. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię.

Jak wyczyścić brudną patelnię?

Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać.

Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona?

Zobacz także:

Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich. 

Soda oczyszczona + ocet

  1. Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu.
  2. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej.
  3. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut.
  4. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki.

Cytryny

  1. Pokrójcie 2-3 cytryny i ułóżcie je na brudnej patelni.
  2. Umieśćcie patelnię na średnim ogniu i napełnijcie wystarczającą ilością wody, aby przykryła cytryny.
  3. Gotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie patelnię z ognia.
  4. Patelnia jest gotowa do ostatniego szorowania, gdy zobaczymy cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody.

Folia aluminiowa + soda oczyszczona

  1. Wypłuczcie brudny garnek w gorącej wodzie.
  2. Obficie posypcie 2 łyżkami sody oczyszczonej.
  3. Dodajcie kilka łyżeczek gorącej wody z powrotem na patelnię, aby uformować pastę z sodą oczyszczoną, a następnie zacznijcie szorować kawałkiem pogniecionej folii wielkości piłki golfowej, uważając by nie zniszczyć powłoki patelni.
  4. Kontynuujcie szorowanie, aż wszystkie przypalone zanieczyszczenia podniosą się, a następnie spłuczcie całość gorącą wodą z mydłem, aby zakończyć czyszczenie.

Źródło: tasteofhome.com, o2.pl