Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć
AdobeStock
Newsy

Zróbcie to przed pierwszym użyciem patelni. Będzie wam o wiele dłużej służyć

Co zrobić, żeby przedłużyć żywotność naszej patelni? Ten prosty trik to prawdziwy hit sieci. Przetestujecie go?

Patelnia to naczynie kuchenne, bez którego trudno jest wyobrazić sobie gotowanie. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów patelni. Do wyboru mamy: patelnie teflonowe, ceramiczne, granitowe, emaliowane... Bez względu na to, jaką wybierzecie patelnię, pamiętajcie o tym, żeby zawsze o nią dbać. Jeśli będziecie ją odpowiednio pielęgnować, będzie wam ona służyć nawet przez kilka miesięcy. Dobrym pomysłem będzie jej zaimpregnowanie. Podpowiadamy wam, jak to zrobić.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak zaimpregnować patelnię?

Jeśli kupiliście patelnię, warto ją zaimpregnować przed pierwszym użyciem. Zaimpregnowanie patelni sprawi, że będzie ona mniej podatna na zarysowania i szybciej będzie nabierała odpowiedniej temperatury. Jak to zrobić?

  1. Weźcie patelnię, nalejcie na nią odrobinę oleju i rozgrzejcie go.
  2. Następnie wylejcie tłuszcz i posypcie patelnię odrobiną soli.
  3. Po upływie kilku chwil, dokładnie przetrzyjcie patelnię ściereczką.
  4. Po tych zabiegach dokładnie umyjcie patelnię.
Zobacz także
Jak wyczyścić mikrofalówkę

Jak wyczyścić mikrofalówkę? Wystarczy ten jeden owoc, a będzie lśnić

Jak umyć kuchenkę gazową

Jak wyczyścić kuchenkę gazową? Uwaga: łatwo ją uszkodzić podczas mycia!

Jak wyczyścić brudną patelnię?

Jeśli nie planujecie zakupu patelni, bo ta, którą macie dobrze wam jeszcze służy, sprawdźcie, jak prawidłowo o nią dbać.

Przede wszystkim – zawsze dokładnie myjcie patelnię po użyciu i nie pozwólcie, by zabrudzona lub co gorsza - przypalona patelnia, leżała przez kilka godzin w zlewie. Co zrobić, gdy nasza patelnia jest przypalona?

Istnieje kilka skutecznych metod czyszczenia przypalonej patelni. Oto tylko niektóre z nich. 

Soda oczyszczona + ocet

  1. Napełnijcie brudną patelnię równą częścią wody i octu.
  2. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, a następnie dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej.
  3. Zdejmijcie z ognia i pozwólcie moczyć się patelni przez 15 minut.
  4. Wylejcie płyn do zlewu, a następnie użyjcie gąbki lub w ostrożny sposób druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki.

Cytryny

  1. Pokrójcie 2-3 cytryny i ułóżcie je na brudnej patelni.
  2. Umieśćcie patelnię na średnim ogniu i napełnijcie wystarczającą ilością wody, aby przykryła cytryny.
  3. Gotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie patelnię z ognia.
  4. Patelnia jest gotowa do ostatniego szorowania, gdy zobaczymy cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody.

Folia aluminiowa + soda oczyszczona

  1. Wypłuczcie brudny garnek w gorącej wodzie.
  2. Obficie posypcie 2 łyżkami sody oczyszczonej.
  3. Dodajcie kilka łyżeczek gorącej wody z powrotem na patelnię, aby uformować pastę z sodą oczyszczoną, a następnie zacznijcie szorować kawałkiem pogniecionej folii wielkości piłki golfowej, uważając by nie zniszczyć powłoki patelni.
  4. Kontynuujcie szorowanie, aż wszystkie przypalone zanieczyszczenia podniosą się, a następnie spłuczcie całość gorącą wodą z mydłem, aby zakończyć czyszczenie.

Źródło: tasteofhome.com, o2.pl

Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Weźcie torebkę ryżu a będzie jak nowy
AdobeStock
Newsy
Nie ma lepszego sposobu na przypalony garnek. Użyjcie torebki ryżu, a będzie jak nowy
Jak wyczyścić przypalony garnek? Wykorzystajcie do tego torebkę ryżu. Ta metoda naprawdę działa cuda.

Każdemu z nas zdarzy się czasem przypalić patelnię lub garnek. Mimo iż usunięcie zwęglonego osadu może wydawać się niezwykle trudne, istnieje kilka prostych sposobów, dzięki którym jest to możliwe. Pamiętajcie jednak, że liczy się czas - im szybciej podejmiecie działanie, tym lepiej. Czy słyszeliście kiedyś o metodzie czyszczenia przypalonego garnka przy pomocy ryżu? Jak wyczyścić przypalony garnek przy pomocy ryżu? Jeżeli chcecie wyczyścić przypalony garnek, wystarczy, że do osmolonego naczynia wsypiecie trochę ryżu (lub użyjecie ryżu w torebce), a następnie zalejecie go wodą i zagotujecie. Dzięki tej metodzie o wiele łatwiej i szybciej pozbędziecie się uporczywych zabrudzeń. Inne metody na wyczyszczenie przypalonego garnka Użycie ryżu to nie jedyna metoda na wyczyszczenie przypalonego garnka. Oto kilka innych, równie skutecznych sposobów. Soda oczyszczona + ocet Wlejcie do przypalonego garnka równą częścią wody i octu. Doprowadźcie mieszaninę do wrzenia, po czym dodajcie 2 łyżki sody oczyszczonej. Zdejmijcie garnek z ognia i pozwólcie mu moczyć się przez ok. 15 minut. Wylejcie płyn, a następnie użyjcie gąbki lub druciaka, aby zeskrobać wszelkie przypalone resztki. Jeśli nadal będziecie widzieć plamy, nałóżcie pastę z sody oczyszczonej zmieszanej z niewielką ilością wody i pozostawcie na kilka minut przed ponownym szorowaniem. Cytryny Pokrójcie 2-3 cytryny w plastry i włóżcie je do przypalonego garnka. Umieśćcie garnek na średnim ogniu i napełnijcie go wystarczającą ilością wody, aby przykryła ona cytryny. Zagotujcie wodę z cytryną przez 5-8 minut, a następnie zdejmijcie garnek z ognia. Gdy zobaczycie cząstki jedzenia unoszące się na powierzchni wody, będzie to oznaczało, że garnek jest gotowy do szorowania....

Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki
Adobe Stock
Newsy
Prosty trik na umycie patelni teflonowej bez szorowania. Włóżcie ją do... zamrażarki
Gdy jedzenie przywrze do patelni, najchętniej zalalibyśmy ją wodą i zostawili do odmoczenia. Tylko, że ten sposób nie zawsze działa. Z pomocą przyjdzie wam... zamrażarka.

Zacznijmy od przypomnienia, że patelni teflonowych, a najlepiej żadnych innych, nie należy myć zaraz po zdjęciu z ognia, gdy powierzchnia jest jeszcze gorąca. Patelnie pokryte teflonem czy emalią niszczą się, a wierzchnia warstwa może odpryskiwać. Wszystkie gorące patelnie zalane zimną wodą, do tego odkształcają się. Po kilku takich myciach, dno przestanie być płaskie i naczynie będzie się nadawało do wymiany. Zamrażarka – pierwsza pomoc dla przypalonej patelni Patelni teflonowych, emaliowanych czy ceramicznych, nie wolno też skrobać. Powód jest ten sam, co działanie zimnej wody na gorącą patelnię — szkliwo zacznie odpryskiwać. Jak więc w łatwy sposób usunąć przypalone resztki z naczynia? Odpowiedź jest prosta – zamroźcie je. Przywarte do patelni resztki pod wpływem minusowej temperatury, zmienią swoją objętość i zaczną same odchodzić od powierzchni. Patelnię po wystudzeniu należy włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, a po wyjęciu, umyć ściereczką nawilżoną płynem do mycia. Jak inaczej szybko wyczyścić patelnię? Są także inne domowe sposoby, które pomagają wyczyścić przypaloną patelnię bez potrzeby uciążliwego i czasochłonnego szorowania. Użyjcie tych produktów, które macie w kuchni i cieszcie się lśniącą patelnią i tym, że wasze dłonie mogą pozostać zadbane: Pasta z sody oczyszczonej. Przygotujcie pastę z wody i sody. Możecie dodać kilka kropel płynu do mycia, który rozpuści tłuszcz. Rozsmarujcie tę pastę na patelni i pozostawcie na kilka godzin. Po tym czasie, wymyjcie patelnię jak zwykle. Woda z octem. Przygotujcie roztwór wody i octu, w proporcji: 2 łyżki octu na pół szklanki wody. Wymieszajcie, wlejcie na patelnię i pozostawcie na kilka minut. Po tym czasie przetrzyjcie patelnię szmatką. Octu używajcie do patelni bez powierzchni...

Zlew brzydko pachnie? Wystarczą 2 proste składniki, które macie w kuchni (sok z cytryny, soda oczyszczona)
AdobeStock
Newsy
Zlew brzydko pachnie? Poradzicie sobie z tym dzięki 2 prostym składnikom, które macie w kuchni
Wszyscy chcemy, aby w naszym domu było czysto i ładnie pachniało. Coś jednak czasem idzie nie tak i z naszego zlewu zaczyna brzydko pachnieć. Czy da się jakoś temu zaradzić?

Nie ma nic bardziej odrażającego niż okropny zapach wydobywający się z kuchennego zlewu. Skąd właściwie biorą się brzydkie zapachy w naszym zlewie? Istnieją dwa główne powody, dla których odpływ kuchenny może brzydko pachnieć. Nagromadzenie jedzenia i resztek w rurze odpływowej. Myjecie w zlewie naczynia? Pamiętajcie, że wszystko, co włożycie do zlewu, może przykleić się do ścianek rur i z czasem może zacząć brzydko pachnieć. Za zapachy wydobywające się ze zlewu może też odpowiadać pleśń. Co zrobić, aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ze zlewu? Spłukiwaliście zlew różnymi płynami a mimo to wciąż brzydko on pachnie? Zastosujcie tę prostą, ale naturalną metodę, która sprawi, że wasz zlew w mig odzyska przyjemny zapach. Potrzebny wam będzie sok z cytrynu i soda oczyszczona. Tę prostą miksturę zrobicie dosłownie w 2 minuty. Dlaczego warto użyć soku z cytryny i sody? Sok z cytryny i sodą oczyszczona nie tylko rozpuszczą resztki jedzenia, ale też zabiją bakterie, które znajdują się w waszym odpływie. Jak to zrobić? Wyciśnijcie sok z cytryny, przelejcie go do szklanego naczynia i podgrzewajcie w mikrofalówce przez kilkanaście sekund. Powoli i stopniowo dodawajcie do naczynia z sokiem sodę oczyszczoną. Pamiętajcie, by robić to delikatnie i nie wsypywać całej sody na raz, ponieważ wówczas może powstać duża piana. Otrzymaną miksturę bardzo powoli wlewajcie do zlewu. Po 10-15 minutach odkręćcie gorącą wodę na kilkanaście sekund, aby wypłukała resztki pozostałe w odpływie. Inne metody na przykry zapach w zlewie Istnieje też kilka innych, bardzo prostych metod na pozbycie się przykrego zapachu ze zlewu. Oto one: Gotująca się woda Zagotujcie czajnik pełen wody. Powoli wlewajcie wodę do zlewu. Poczekajcie 5 minut....

Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa
Adobe Stock
Newsy
Jak uratować przypaloną patelnię? Wystarczy 1 trik i będzie wyglądała jak nowa
Spalona patelnia, szczególnie taka ze stali, jest bardzo łatwa do uratowania. I bynajmniej nie chodzi tutaj o skrobanie przypalonych resztek ostrymi narzędziami lub gąbkami. W ten sposób porysujecie dno i zniszczycie naczynie nieodwracalnie. Lepiej postawcie na mniej inwazyjne metody.

Spalony garnek lub patelnia to zmora niejednej pani domu. Chcąc je uratować wiele osób od razu łapie za ostrą gąbkę lub co gorsza - nóż i stara się zeskrobać przypalone resztki. Niestety, to duży błąd. Bez względu na materiał, z którego wykonane jest naczynie, jego dno mocno się porysuje i zacznie wydzielać szkodliwe dla zdrowia chemikalia. Takie naczynie trzeba będzie wyrzucić. Do czyszczenia przypalonej patelni idealnie sprawdzą się słone lub kwaśne roztwory, które pomogą rozpuścić nie tylko tłuszcze, ale również spieczone białka.  Domowe sposoby na przypaloną patelnię i garnek Sól i woda Najprostszym sposobem na przypaloną patelnię jest zalanie jej mocno osoloną wodą i odstawienie na ok. 12 godzin. Po upływie tego czasu naczynie wraz z zawartością należy umieścić na kuchence i gotować przez ok. 10 minut. Po takiej kąpieli wasza patelnia będzie jak nowa. Spalone resztki jedzenia same odkleją się od dna. Cola Na pewno nieraz słyszeliście, że ten popularny napój do picia znajduje zastosowanie nie tylko w dziale spożywczym, ale również w gospodarstwie domowym. Jego chemiczny skład pozwala między innymi na usunięcie spalenizny z dna garnka lub patelni. Wystarczy, że umieścicie napój w przypalonym naczyniu i całość zagotujecie. Nieskazitelny wygląd macie jak w banku. Soda oczyszczona  Niewielu również zdaje sobie sprawę z tego, że problem przypalonego garnka w mig może rozwiązać soda oczyszczona. Wystarczy, że zabrudzoną powierzchnię zalejecie ciepłą wodą i zasypiecie właśnie sodą, tak by powstała wilgotna papka. Całość musicie odstawić do namoczenia na całą noc. Następnego dnia umieśćcie w garnku gorącą wodę. Spalenizna powinna sama oderwać się od powierzchni garnka. Dla szybszego efektu możecie również połączyć sodę z wodą i octem. W przypalonym naczyniu umieśćcie dwa ostatnie składniki...