Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób!

Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca?

W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii.

Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada.

Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne.

Zobacz także:

Przepis na mizerię

Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki.
  2. Koperek umyjcie, osuszcie i pokrójcie drobno. Dodajcie do ogórków.
  3. Do miski z ogórkami wlejcie 8 łyżek jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana mizeria będzie doskonałym dodatkiem do obiadu – zarówno kotletów, jak i np. jajka sadzonego czy warzyw na ciepło. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl