Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące
kuchenny świat/gotujmy.pl
Newsy

Zróbcie tak, a ogórki w mizerii będą chrupiące

Zdarzyło się wam, że ogórki w mizerii wyszły bardzo miękkie? Zróbcie tak, a będą przyjemnie chrupiące!

Mizeria ze świeżych ogórków z dodatkiem śmietany i koperku, większości kojarzy się z latem. W największe upały miska chłodnej mizerii z ziemniakami i jajkiem smakuje idealnie! Przepis na tę surówkę jest bardzo prosty, jednak ile gospodyń, tyle sposobów przygotowania. Wiecie co zrobić, by mizeria była bardzo chrupiąca i do tego lekkostrawna? Poznajcie ten niezawodny sposób!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jak przygotować mizerię, by była chrupiąca?

W większości przepisów na mizerię znajduje się punkt, który mówi o zasypaniu ogórków solą i odstawieniu ich na kilkanaście minut. Dzięki temu ogórki puszczą nadmiar wody, którą należy odlać i dopiero wówczas można zabierać się za dalsze przygotowanie mizerii.

Ten zabieg ma na celu pozbycie się nadmiaru płynu z mizerii, do której i tak dodaje się jeszcze jogurt lub śmietanę. Jeżeli nie odleje się wody z ogórków, wówczas mizeria może być dość wodnista, a taka konsystencja nie wszystkim odpowiada.

Jednak przygotowane w ten sposób ogórki są bardzo miękkie i mało chrupiące. Jak sobie z tym poradzić? Istnieje alternatywna metoda przyrządzenia mizerii – ogórki zamiast posolić, należy sparzyć! Jeszcze zanim pokroicie ogórki, po obraniu ze skórki zalejcie je wrzątkiem i szybko odcedźcie i przelejcie zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi, ogórki będą bardzo chrupiące i bardziej lekkostrawne.

Zobacz także
Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak gotować jajka by nie pękła skorupka? Na pewno nie znacie tego triku z wodą

Jak smażyć schabowego, by był soczysty? Złota porada

Marzą wam się kruche schabowe? Nie uwierzycie w czym trzeba je zamarynować!

Przepis na mizerię

Do przygotowania klasycznej mizerii potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 zielone ogórki
  • 8 łyżek jogurtu naturalnego
  • Świeży koperek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Obierzcie ogórki, sparzcie wrzątkiem, przelejcie zimną wodą i pokrójcie na cienkie plasterki nożem albo za pomocą tarki.
  2. Koperek umyjcie, osuszcie i pokrójcie drobno. Dodajcie do ogórków.
  3. Do miski z ogórkami wlejcie 8 łyżek jogurtu naturalnego, sól i pieprz do smaku i wymieszajcie. I gotowe! Tak przygotowana mizeria będzie doskonałym dodatkiem do obiadu – zarówno kotletów, jak i np. jajka sadzonego czy warzyw na ciepło. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Mizeria ze śmietaną
Gotujmy.pl/WanilioweImprowizacj
Newsy
1 błąd może popsuć smak mizerii. Większość z nas niestety go popełnia. Wystarczy dodać 1 składnik
Popularna mizeria to surówka z zielonych ogórków z dodatkami. Ciekawe, czy robicie ją we właściwy sposób?

Ogórki na mizerię można pokroić w plasterki lub kostkę. Bywają jej wersje z olejem, pieprzem, sokiem z cytryny lub cukrem. W zależności od regionu, w którym będziecie ją jeść, może różnić się kilkoma detalami. Dodatki do mizerii Mizeria broni się sama. Nie trzeba jej specjalnie udziwniać, by smakowała za każdym razem tak samo. Jeśli lubicie kulinarne eksperymenty, na pewno pochylicie się na jej kilkoma wersjami. Najlepiej spróbować każdej i wybrać smak, który odpowiada wam najbardziej. Do mizerii można bowiem dodać: pomidor, koperek, szczypiorek, miętę,  natkę pietruszki, kwiaty i liście ogórecznika. Świeże, zielone ogórki mają orzeźwiający smak i dużą zawartość wody Mizeria jest idealna dla wszystkich z was, którzy na liście postanowień noworocznych mają zrzucenie kilku nadprogramowych kilogramów. Sam ogórek ma bardzo mało kalorii i można go potraktować jako obowiązkowe warzywo każdej osoby dbającej o sylwetkę. Podanie ogórka w postaci mizerii nic mu nie ujmuje. Jest wręcz przeciwnie! Mizeria pasuje do mięs, ale też można ją jeść jako samodzielne danie. Przygotowanie jej klasycznej wersji jest bardzo łatwe. Nie musicie umieć szczególnie gotować, żeby zrobić pyszną mizerię. Mizeria, choć bazuje na kilku tanich składnikach, może zachwycić smakiem. Na dodatek możecie ją urozmaicić cebulą. Do wykonania podstawowej wersji potrzebne będą ogórki szklarniowe lub gruntowe. Właściwości ogórków nie są zbytnio doceniane. Głównie przez fakt, że jest to pospolite warzywo. Tymczasem znajdziecie w nim przeciwutleniacze oraz kukurbitacyny, które chronią przed rozwojem raka. Ogórek pomoże również ugasić pragnienie i poleca się...

Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 składniki
Adobe Stock
Newsy
Tak przyrządzona mizeria reguluje ciśnienie i poziom cholesterolu. Potrzebne są 2 główne składniki
Jadacie mizerię? Jeśli dodajecie do niej cebulę, to znaczy, że korzystacie z przepisu, który przynosi najwięcej korzyści zdrowotnych. Oto jak zdrowo i smacznie można przygotować mizerię.

Mizeria to jedna z klasycznych polskich surówek. Kiedyś robiono ją tylko w sezonie, bo tylko wtedy dostępne były świeże ogórki. Jednak odkąd szklarniowe warzywa można kupić cały rok za stosunkowo nieduże pieniądze, także mizerią można się delektować o każdej porze roku. Jest wiele dobrych przepisów na tę surówkę. Jeden jest szczególny i ma wyjątkowe walory zdrowotne. Robicie właśnie taką? Mizeria z ogórka i cebuli Nie wszyscy do mizerii dodają cebulę, a okazuje się, że zdecydowanie warto to robić. Najzdrowszą wersję mizerii przygotujecie z kilku składników. Podstawowe są dwa: świeży ogórek i cebula. Jak przygotować zdrową mizerię? Ogórka pokrójcie w plasterki, oprószcie solą i odstawcie. Cebulę obierzcie i pokrójcie w wiórki. Plasterki ogórka odcedźcie z soku, który się wytrącił pod wpływem soli i posypcie je pieprzem. Połączcie plasterki ogórka z cebulą, dodajcie jogurt naturalny lub śmietanę i dokładnie wymieszajcie składniki. Dlaczego ta sałatka jest taka zdrowa? Połączenie ogórka, cebuli i jogurtu naturalnego tworzy prawdziwą bombę zdrowotną dla serca: Cebula zawiera allicynę, dzięki której w organizmie obniża się wysokie stężenie złego cholesterolu LDL i podnosi poziom dobrego cholesterolu HDL W ogórkach znajdziecie cenny potas, magnez i błonnik. Ich regularne spożywanie zmniejsza poziom sodu i cholesterolu Z kolei systematyczne spożywanie jogurtu naturalnego powoduje, że obniża się ryzyko sercowo-naczyniowej u osób z nadciśnieniem. Wystarczy jedna porcja jogurtu naturalnego tygodniowo (200 ml), żeby o 30% spadło ryzyko zawału serca u kobiet, a o 19% u mężczyzn. Także ryzyko udarów znacząco spada u obu grup Inne przepisy na mizerię Mizeria w wielu...

mizeria przepis
Adobe Stock
Newsy
Lubicie, gdy mizeria ma wyrazisty smak i przyjemnie chrupie? Z tego przepisu nie ma sobie równych
Mizeria to najbardziej znana na świecie sałatka ze świeżych ogórków. Przyrządzona według niemieckiego przepisu nie ma sobie równych.

Mizeria to bardzo znana w polskiej kuchni sałatka - od lat przyrządzana przez nasze babcie i mamy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę z tego, że mizeria po łacinie oznacza biedę.  Nie ma się więc co dziwić, że szczególną popularność zyskała w czasach PRLu, między innymi z uwagi na tanie i łatwo dostępne składniki potrzebne do jej zrobienia. Bowiem niegdyś jadało się ją z mlekiem, dopiero po wielu latach produkt został zastąpiony droższą śmietaną. Co dom to obyczaj Tak naprawdę w każdym domu przyrządza się ją nieco inaczej. Ci, którzy nie liczą kalorii, uwielbiają ją jadać właśnie ze śmietaną, inni preferują jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko.  W niektórych regionach Polski serwuje się ją z olejem, sokiem z cytryny, pomidorem lub miętą. Jednak najlepiej smakuje z dodatkiem świeżego koperku, cukru, czosnku i octu – właśnie takie połączenie zakłada niemiecki przepis. Odwzorowanie tej receptury nie zajmie wam więcej niż 15 minut. Jest naprawdę dziecinnie prosta. Przepis na przepyszną niemiecką mizerię Będziecie potrzebować 4 świeżych ogórków 100 ml śmietany 18 proc. 1 ząbka czosnku 1 łyżki octu 1 pęczku świeżego koperku ½ łyżeczki cukru Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie W średniej wielkości misce umieśćcie śmietanę (możecie też użyć jogurtu naturalnego, aby było mniej kalorycznie), ocet, cukier, sól oraz pieprz.  Koperek posiekajcie drobniutko i również umieśćcie w misce. Czosnek obierzcie, a następnie przeciśnijcie przez praskę wprost do pozostałych składników.  Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie na ok. 15 minut. W tym czasie wszystkie smaki będą miały szansę się przegryźć, dzięki czemu wasza mizeria będzie smakować naprawdę wyjątkowo. Ogórki...

mizeria
Adobe Stock
Newsy
Czy powinno dodawać się ocet do mizerii? Wielu Polaków uważa, że to profanacja
Klasyczna mizeria jest przygotowywana z ogórków i kwaśnej śmietany. Niektórzy jednak dodają także ocet. Wiecie w jakim celu?

Żaden obiad nie może się obejść bez dodatku warzyw. Do klasycznych polskich obiadów zazwyczaj podawane są one w formie surówek bądź sałatek. Jedną z popularniejszych opcji jest mizeria . Idealnie sprawdza się między innymi do kotleta schabowego czy mielonego . Mizeria z octem Wbrew pozorom, dodatek octu do ogórków nie jest zbrodnią, a wręcz podkręca smak całego dania. Taka surówka nazywana jest „mizerią po warszawsku” - jest delikatnie słodko-cierpka. Dodatek octu ma za zadanie jeszcze bardziej podkreślić smak ogórków i śmietany. Mizeria po warszawsku Regionalna mazowiecka mizeria. Pochodzicie z innej części Polski? Przygotujcie ogórki w ten sposób, aby zaskoczyć swoich domowników. Składniki: 4 zielone ogórki ⅓ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki octu 100 g kwaśnej śmietany 18% mielony czarny pieprz Przygotowanie: Ogórki obierzcie oraz pokrójcie w cienkie plasterki. Przełóżcie je do miski i dokładnie posólcie. Wymieszajcie je, a następnie odstawcie na około 30 minut. Po upływie danego czasu, ogórki odciśnijcie dokładnie z nadmiaru wody i przełóżcie je do salaterki. Cukier rozpuśćcie w occie, a później dodajcie je do miski wraz ze śmietaną i mielonym, czarnym pieprzem. Całość dobrze wymieszajcie do połączenia się składników. Taka mizeria będzie idealnym dodatkiem do każdego obiadu. Smacznego! Dodatki do mizerii Każdy region inaczej przyrządza znane i lubiane przez wszystkich dania, dlatego też ostatecznie wiele przepisów może się nieco od siebie różnić. Tak jest również w przypadku mizerii. U każdego podstawą są oczywiście ogórki oraz śmietana - reszta składu zależy od preferencji i...