Wielkanoc za pasem. Czy czujecie już podekscytowanie na myśl o świątecznym obżarstwie? My bardzo. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny obiad, spieszymy z fajną propozycją. To pyszne cielęce zraziki w obłędnym sosie z przepisu Roberta Makłowicza.

Zrazy cielęce w sosie Roberta Makłowicza

Świąteczny obiad nie może się obejść bez pysznych i wykwintnych dań. To specyficzny czas w roku, w którym warto odejść od klasycznych kotletów schabowych i mielonych, którymi zajadamy się przecież na co dzień. Co powiecie na te przepyszne cielęce zraziki w pysznym sosie z przepisu Roberta Makłowicza?

Zróbcie je na święta a wasi goście oniemieją, gdy ich spróbują.

Składniki:

  • 50 dag cielęciny
  • 1 mała bułeczka
  • Mleko
  • 1 jajko
  • Mała cebula
  • Koper
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przemleć 2 razy cielęcinę z dyszką oraz małą bułeczkę namoczoną w mleku.
  2. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, startą na tarce małą cebulę i łyżkę posiekanego koperku. 
  3. Całość mieszać aż zbieleje.
  4. Z masy formować okrągłe krążki. Smażyć je na maśle z 2 stron.
  5. Podlać wodą do połowy wysokości i dusić przez pół godz.
  6. Wyjąć z sosu i zostawić w cieple.
  7. Do pozostałego sosu dodajemy utarte z 1 łyżką masła 3 żółtka, sól, biały pieprz i trochę soku cytrynowego.
  8. Sos należy ubijać na parze, aż zgęstnieje. 
  9. Polać nim odstawione zraziki.
  10. Danie najlepiej komponuje się z ryżem, kaszą lub makaronem.

Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: Maklowicz.pl