Wielkanoc za pasem. Czy czujecie już podekscytowanie na myśl o świątecznym obżarstwie? My bardzo. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny obiad, spieszymy z fajną propozycją. To pyszne cielęce zraziki w obłędnym sosie z przepisu Roberta Makłowicza.
Zrazy cielęce w sosie Roberta Makłowicza
Świąteczny obiad nie może się obejść bez pysznych i wykwintnych dań. To specyficzny czas w roku, w którym warto odejść od klasycznych kotletów schabowych i mielonych, którymi zajadamy się przecież na co dzień. Co powiecie na te przepyszne cielęce zraziki w pysznym sosie z przepisu Roberta Makłowicza?
Zróbcie je na święta a wasi goście oniemieją, gdy ich spróbują.
Składniki:
- 50 dag cielęciny
- 1 mała bułeczka
- Mleko
- 1 jajko
- Mała cebula
- Koper
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Przemleć 2 razy cielęcinę z dyszką oraz małą bułeczkę namoczoną w mleku.
- Wbić jajko, dodać sól, pieprz, startą na tarce małą cebulę i łyżkę posiekanego koperku.
- Całość mieszać aż zbieleje.
- Z masy formować okrągłe krążki. Smażyć je na maśle z 2 stron.
- Podlać wodą do połowy wysokości i dusić przez pół godz.
- Wyjąć z sosu i zostawić w cieple.
- Do pozostałego sosu dodajemy utarte z 1 łyżką masła 3 żółtka, sól, biały pieprz i trochę soku cytrynowego.
- Sos należy ubijać na parze, aż zgęstnieje.
- Polać nim odstawione zraziki.
- Danie najlepiej komponuje się z ryżem, kaszą lub makaronem.
Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: Maklowicz.pl