Robert Makłowicz zrazy
ONS/AdobeStock
Newsy

Zraziki cielęce Roberta Makłowicza idealnie się sprawdzą na Wielkanoc. Dodajcie 1 składnik a będą rozpływać się w ustach

Czy macie już pomysł na wielkanocny obiad? Koniecznie sprawdźcie poniższy przepis. Te zraziki w sosie z przepisu Roberta Makłowicza, nie mają sobie równych!

Wielkanoc za pasem. Czy czujecie już podekscytowanie na myśl o świątecznym obżarstwie? My bardzo. Jeżeli nie macie jeszcze pomysłu na wielkanocny obiad, spieszymy z fajną propozycją. To pyszne cielęce zraziki w obłędnym sosie z przepisu Roberta Makłowicza.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zrazy cielęce w sosie Roberta Makłowicza

Świąteczny obiad nie może się obejść bez pysznych i wykwintnych dań. To specyficzny czas w roku, w którym warto odejść od klasycznych kotletów schabowych i mielonych, którymi zajadamy się przecież na co dzień. Co powiecie na te przepyszne cielęce zraziki w pysznym sosie z przepisu Roberta Makłowicza?

Zróbcie je na święta a wasi goście oniemieją, gdy ich spróbują.

Składniki:

  • 50 dag cielęciny
  • 1 mała bułeczka
  • Mleko
  • 1 jajko
  • Mała cebula
  • Koper
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przemleć 2 razy cielęcinę z dyszką oraz małą bułeczkę namoczoną w mleku.
  2. Wbić jajko, dodać sól, pieprz, startą na tarce małą cebulę i łyżkę posiekanego koperku. 
  3. Całość mieszać aż zbieleje.
  4. Z masy formować okrągłe krążki. Smażyć je na maśle z 2 stron.
  5. Podlać wodą do połowy wysokości i dusić przez pół godz.
  6. Wyjąć z sosu i zostawić w cieple.
  7. Do pozostałego sosu dodajemy utarte z 1 łyżką masła 3 żółtka, sól, biały pieprz i trochę soku cytrynowego.
  8. Sos należy ubijać na parze, aż zgęstnieje. 
  9. Polać nim odstawione zraziki.
  10. Danie najlepiej komponuje się z ryżem, kaszą lub makaronem.

Smacznego!

Źródło: Maklowicz.pl

Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza. Idealnie chrupiące
ONS/Pixabay
Newsy
Placki ziemniaczane Roberta Makłowicza. Idealnie chrupiące
Robert Makłowicz podzielił się swoim sekretem na idealne placki ziemniaczane, które zawsze doskonale wychodzą. Najważniejszy element? Odpowiednia tarka!

Najpopularniejszy polski kucharz i podróżnik podzielił się ostatnio z fanami wrażeniami ze swoich wycieczek na Podlasie. W odpowiednim sobie, żartobliwym stylu zapoznał widzów swojego internetowego kanału nie tylko z kuchnią Podlasia, ale także z historią, kulturą czy zwyczajami. Region ten słynie z dań ziemniaczanych takich jak pyzy , kartacze czy właśnie placki ziemniaczane, dlatego Makłowicz zdradził swój tradycyjny przepis na jedno z tych klasycznych dań kuchni kresowej. Przepis na placki ziemniaczane Roberta Makłowicza Kluczem do usmażenia perfekcyjnych placków jest sposób tarcia ziemniaków. Część pań domu trze lub mieli je na bardzo drobną papkę. Zdaniem Roberta Makłowicza jest to błąd! Zawsze powinno się to robić na tarce o dużych oczkach .  „To powinny być włókna, powinno się tę ziemniaczaną chrupkość czuć” – poinstruował internautów kucharz. Wypróbujcie jego przepisu! Składniki: 0,5 kg ziemniaków (najlepiej właśnie lokalnych z Podlasia) 1 jajko 1 łyżka mąki 1 mała cebula sól gruboziarnista do smaku olej do smażenia Przygotowanie placków ziemniaczanych wg Makłowicza: Ziemniaki i cebulę obierzcie. Następnie zetrzyjcie je na tarce o dużych oczkach. Dodajcie jajko, mąkę i doprawcie solą. Wszystko dokładnie wymieszajcie łyżką lub robotem kuchennym na niskich obrotach i smażcie na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złocisty kolor. Czytaj też: Jak zrobić placki ziemniaczane bez użycia tarki? Ta metoda jest o wiele szybsza Szybkie placki ziemniaczane z gulaszem. Przepis na obiad Jak zrobić placki ziemniaczane ze skwarkami? Najprostszy przepis

Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
alien1985/Gotujmy.pl
Newsy
Szybki mięsno-pomidorowy sos do makaronu. Doskonały na obiad
Makarony z prostymi sosami to jedno z dań, po które najczęściej sięgacie, kiedy nie macie dużo czasu na przygotowanie obiadu. Jak je urozmaicić?

Chociaż makarony w sosach należą do tradycyjnych dań kuchni włoskiej, na stałe zagościły także w polskich jadłospisach. W supermarketach znajdziemy szeroki wybór sosów, które wystarczy podgrzać lub wymieszać z kilkoma składnikami, aby otrzymać smaczny i błyskawiczny obiad. Pastę, czyli makaron w sosie, można jednak tak samo szybko przygotować samodzielnie, bez półproduktów! Jak przygotować pyszny i szybki makaron w domu? Włosi są mistrzami w szybkich i smacznych obiadach, do których używają często lokalnych i łatwo dostępnych składników takich jak pomidory i przeciery z nich zrobione, czosnek, oliwa z oliwek oraz sery. Do najpopularniejszych, najprostszych dań, które można znaleźć w większości włoskich restauracji (także tych wykwintnych!) należą np. spaghetti z czosnkiem i oliwą (aglio e olio) lub spaghetti marinara składające się głównie z czosnku, ziół i dojrzałych pomidorów. Poniżej znajdziecie nieco bardziej meksykańską wariację na temat klasycznego, pomidorowego sosu. To bardziej treściwe, wzbogacone o mięso, kukurydzę oraz odrobinę pikantnych dodatków danie z pewnością wam posmakuje i zapewni energię na kilka godzin. Tego typu obiad przygotujecie maksymalnie w 30 minut, dlatego sprawdzi się nawet podczas zabieganego dnia. Nie będziecie też potrzebować tu wykwintnych czy ciężko dostępnych składników – większość z nich znajdziecie w swojej lodówce każdego dnia.  Przepis na mięsno-pomidorowy sos do makaronu Składniki: 30 dag mięsa mielonego pół puszki kukurydzy 2 szklanki przecieru pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej papryka słodka oregano bazylia Przygotowanie: Cebulę drobno...

bogracz makłowicz
ONS, Katarzyna J./gotujmy.pl
Newsy
Robert Makłowicz zdradził rodzinny przepis na węgierski bogracz. Dostał go od babci, która była Węgierką
Kto jest ciekaw nowych smaków, ten koniecznie musi wypróbować ten przepis samego Roberta Makłowicza na węgierski bogracz!

Gwiazdor polskich programów kulinarnych - Robert Makłowicz - zna się na gotowaniu jak mało kto. I nic dziwnego! Robert ma bardzo bogate korzenie. Jego obie babcie nie pochodziły z Polski – jedna była Austriaczką, a druga Węgierką. To właśnie im zawdzięcza tyle przepisów i przekazaną wiedzę na temat gotowania. Makłowicz ma też po części korzenie ormiańskie. Powiedział, że większość polskich Ormian, ma tak jak on nazwiska zakończone na „-icz”. Twierdzi też, że właśnie swoim ormiańskim przodkom zawdzięcza charakterystyczny nos i dość niski wzrost. Niedawno podzielił się świetnym przepisem na węgierski bogracz – danie, którego nauczył się od swojej babci! Przepis Roberta Makłowicza na węgierski bogracz Jeśli chcecie spróbować zrobić to znane węgierskie danie, koniecznie skorzystajcie z przepisu samego Roberta Makłowicza! Potrzebne wam będą poniższe składniki: Niecały kilogram wołowiny bez kości (około 800 g) 50 g słoniny wędzonej (albo dwie łyżki smalcu) Pół kilograma ziemniaków 3 marchewki 2 cebule 2 czerwone papryki 2 pietruszki 2 ząbki czosnku 1 pomidor 1 mała, ostra papryczka 1 łyżka słodkiej papryki mielonej 1 łyżeczka kminku Sól Pieprz Przygotowanie Mięso umyjcie i pokrójcie w kostkę. Obierzcie marchewki i pietruszki i pokrójcie je w kostkę. Papryki posiekajcie, a pomidora sparzcie i pokrójcie w ćwiartki. Do rondla włóżcie 50 g słoniny i roztopcie. Jeśli używacie zamiast słoniny smalcu, to roztopcie smalec. Następnie obierzcie cebulę, pokrójcie w kostkę i wrzućcie do rondelka z rozgrzanym smalcem. Podsmażajcie chwilę i wsypcie łyżkę mielonej słodkiej papryki. Po chwili dodajcie pokrojoną wołowinę i duście całość przez 2-3 minuty. Jeśli woda szybciej wyparuje,...

rolada z kurczaka
AdobeStock
Newsy
Nie macie pomysłu na wielkanocny obiad? Przygotujcie roladę z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. 1 ze składników zaskakuje
Święta za pasem. Czy zastanawialiście się już czym poczęstować gości na obiad? Z pomocą przychodzi obłędny przepis na roladę z kurczaka w wykonaniu Roberta Makłowicza. Jak ją przygotować? Czytajcie dalej!

Do świąt zostało już naprawdę niewiele czasu. To świetny moment, aby zastanowić się nad wielkanocnym menu. Podczas Wielkanocy, na stołach Polaków nie może zabraknąć kilku klasycznych dań, zarówno tych na słodko, jak i na słono. Polskie gospodynie i gospodarze domu, co roku przygotowują sałatkę jarzynową, białą kiełbasę, żurek, faszerowane jajka oraz słodkie ciasta, takie jak mazurek, babka, drożdżówki czy serniki. A co ze świątecznym obiadem? Ten powinien być pyszny i uroczysty. Tu idealnie sprawdzi się rolada z kurczaka z przepisu Roberta Makłowicza. Rolada z kurczaka Roberta Makłowicza Robert Makłowicz ma dla was świetną propozycję na wielkanocny obiad. To przepyszna rolada z kurczaka faszerowana omletem, szpinakiem i rodzynkami. Jej przygotowanie jest bardzo proste. To bardzo wykwintne i smakowite danie, które z pewnością wzbudzi zachwyt wśród waszych gości. Jak przygotować tę przepyszną potrawę? Oto przepis! Składniki: 1 kurczak ok. 1,5 wagi Pół kg szpinaku 2 jajka Pół szklanki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 2-3 jajka (na omlet) Garść rodzynek Masło do smażenia i pieczenia Sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Z kurczaka odrywamy nóżki i skrzydełka. Rozcinamy wzdłuż grzbietu i przy pomocy ostrego noża wyluzować z kości. Razem z odciętymi odnóżami możemy je zużytkować na smak do zupy. Szpinak sparzamy w osolonym wrzątku. Odcedzamy, siekamy i przesmażamy z mlekiem wymieszanym z mąką. Gdy szpinak przestygnie dodajemy do niego 2 jajka i przyprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Smażymy omlety. Ubijamy pianę, następnie należy domieszać żółtka, łyżkę mąki, rodzynki, sól, pieprz i usmażyć z obu stron na maśle. Omlet studzimy i kładziemy na...