Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy.
Przepis na makaron z kiełbasą
Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów?
Będziecie potrzebowali poniższych składników:
- Ok. 30 dag kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- Ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 300 g makaronu penne
- Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania)
- Papryka ostra mielona
- Pomidorki koktajlowe
- Olej
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę.
- Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu.
- Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.
- Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie.
I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl