Przed świętami towarzyszy nam coroczna gorączka przygotowań. Czy zdążymy? Czy wszystkie potrawy nam wyjdą? Czy goście będą zadowoleni? Czy jedzenia wystarczy? I jak co roku odpowiedź na wszystkie te pytania jest twierdząca. Nawet więcej! Zawsze jedzenia jest wręcz za dużo i po świętach pojawia się kolejny problem, ponieważ nie wiemy co z nim zrobić. A przecież odpowiedź jest bardzo prosta – można je ponownie wykorzystać do innych dań! Świetnie nadają się do tego mięsa i wędliny, które łatwo można zużyć np. jako farsz do pierogów czy dodatki do pizzy.

Przepis na makaron z kiełbasą

Pozostałe po świętach wędliny doskonale się nadają do wszelkich potraw, którymi „czyści” się lodówkę z zalegających w niej produktów. Co powiecie na szybki obiad ze świątecznej kiełbasy i makaronu z dodatkiem pomidorów?

Będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • Ok. 30 dag kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • Ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 300 g makaronu penne
  • Parmezan (może być w kawałku lub starty – posłuży do posypania nim gotowego dania)
  • Papryka ostra mielona
  • Pomidorki koktajlowe
  • Olej
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę, czosnek, paprykę i kiełbasę pokrójcie w kostkę.
  2. Następnie na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie czosnek oraz cebulę. Gdy się zeszklą, dodajcie kiełbasę oraz paprykę i podsmażajcie na średnim ogniu.
  3. Gdy składniki się przyrumienią, dodajcie pomidory w puszce i duście przez 15 minut. Doprawcie solą, pieprzem i ostrą papryką.
  4. Ugotujcie makaron, odcedźcie i wrzućcie na patelnię z sosem. Wymieszajcie.

I gotowe! Makaron z kiełbasą podajemy posypany startym parmezanem z dodatkiem świeżych pomidorków koktajlowych.

Zobacz także:

 

Źródło: gotujmy.pl