Większości z nas zdarzyło się kiedyś sięgnąć do lodówki po jajka i zadać sobie pytanie – czy aby na pewno są one jeszcze świeże? Na szczęście istnieje kilka prostych metod, dzięki którym możecie sprawdzić, czy wasze jajka są dobre czy złe.

Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?

 

Jednym z najłatwiejszych sposobów sprawdzenia, czy nasze jaja nadal nadają się do spożycia, jest sprawdzenie daty ważności na kartonie. Problem w tym, że zapewne wyrzuciliście już ten karton i trzymacie jajka luzem w lodówce. Co możecie wtedy zrobić? Z pomocą przychodzą proste testy na sprawdzenie świeżości jaj.

Sprawdzanie świeżości jajka po zapachu

Test wąchania jest najstarszą, najprostszą i najbardziej wiarygodną metodą sprawdzenia, czy jajo się zepsuło. Jak to zrobić? Wystarczy, że je powąchacie. Jajka, które się zepsuły, wydzielają charakterystyczny zapach, niezależnie od tego, czy są surowe, czy ugotowane. Rozbijcie jajko na czysty talerz lub miskę i powąchajcie. Jeśli wyczujecie przykry zapach, wyrzućcie jajko i umyjcie miskę lub talerz gorącą wodą z mydłem. Jeśli jajko po rozbiciu pachnie normalnie, to znak, że jajko jest nadal bezpieczne do spożycia.

Jak sprawdzić świeżość jajka w wodzie?

To jedna z najpopularniejszych metod sprawdzania, czy jajko jest dobre, czy złe. Jest to również powszechna metoda określania wieku zapłodnionego jaja, które rozwija się w pisklę. Aby wykonać test wody, delikatnie włóżcie jajko do miski lub szklanki z wodą. Jeśli jajko zatonie, oznacza to, że jest świeże. Jeśli zaś przechyli się w górę lub zacznie się unosić, jest stare.

Zobacz także:

Dzieje się tak, ponieważ wraz ze starzeniem się jaja, mała kieszeń powietrzna w jego wnętrzu powiększa się, gdy woda jest uwalniana i zastępowana przez powietrze. Jeśli kieszeń powietrzna stanie się wystarczająco duża, jajko może unosić się na wodzie.

Test jajka poprzez potrząsanie

Potrząśnijcie jajkiem tuż przy uchu - jeśli nie słychać charakterystycznego chlupania, jajko na pewno jest świeże i można je zjeść. Jeśli zaś potrząsając jajko usłyszymy chlupot, to znaczy, że do środka jajka dostało się powietrze i jajko nie jest już świeże.

Test z rozbiciem jajka

Rozbijcie jajko i przyjrzyjcie się temu, co się stanie. Jeżeli żółtko jest wypukłe, a białko ściśle przylega do żółtka, to znaczy, że jajko jest świeże. Jeśli żółtko jest płaskie i rozlewa się, wszystko wskazuje na to, że jajko jest już stare.

Z czego to wynika? Ma to związek z tym, że łańcuchy białkowe znajdujące się w białku jajka z upływem czasu zrywają się, przez co jajko traci swoją świeżość, a żółtko oraz białko nie są ze sobą ściśle połączone.

Źródło:  blog.liebherr.com