Te „roślinne śledzie”, których podstawowym składnikiem jest boczniak, możecie przyrządzić gdy w domu zabraknie normalnych śledzi, lub gdy jesteście ciekawi jak smakują niecodzienne, nowoczesne potrawy. Mogą być też świetnym zaskoczeniem dla gości, którzy z pewnością nie uwierzą, że w tych śledziach nie ma… śledzia.

Jakich składników użyć, żeby grzyb zaczął mieć smak śledzia?

To nie jest tak, że grzyby nagle zaczną smakować rybami. Żeby tak się stało trzeba dwóch trików. Jednym z nich jest dodanie do marynaty glonów nori, które nadadzą potrawie morskiego smaku. Drugim jest użycie specjalnego oleju. Autorka przepisu „Boczniaki a la śledzik”, blogerka Alicja Rokicka radzi:

- Do tej potrawy proponuje użyć oleju lnianego. To ważne. Ma on specyficzny zapach i smak. To on jest tutaj głównym i najważniejszym tajemniczym składnikiem naszej „śledziowej” marynaty.

Śledziki przygotowane według podanego przepisu możecie zamarynować, a następnie podać je na różne sposoby:

Zobacz także:

  • Ze świeżo krojoną cebulką
  • Z przyprawami korzennymi
  • Jako śledziki kaszubskie z pomidorami
  • Jako śledziki pod pierzynką z cebulą jabłkiem i śmietaną lub innymi dowolnymi składnikami

W każdym przypadku będą smakowały wyjątkowo.

Przepis na śledzie z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • 2 twarde cebule
  • 1-2 arkusze nori (pocięte na kawałki)
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu lub duża szczypta
  • 1/2 łyżeczki soli

Można dodać również:

  • 1 łyżkę białej gorczycy lub musztardy
  • 1 łyżeczkę kolendry
  • 1 łyżeczkę jałowca

Przygotowanie:

  1. Duże boczniaki potnijcie na mniejsze, podłużne, 2 –centymetrowe kawałki, mniejsze na pół. Podsmażcie na patelni z małą ilością zwykłego oleju.
  2. Cebulę posiekajcie w piórka.
  3. W misce wymieszajcie składniki na marynatę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, sola i innymi przyprawami. Dodajcie cukier i kawałek glonów nori. Mieszajcie tak długo, aż cebula stanie się miękka.
  4. Do miski przenieście boczniaki, wymieszajcie z pozostałymi składnikami.
  5. Całość włóżcie do słoika. Zakręćcie słoik i włóżcie do lodówki.
  6. Marynujcie w ten sposób przynajmniej 24 godziny.

Źródło: Facebook/Vegan Nerd