Znacie śledzie z ....boczniaków. To danie pokochają także miłośnicy morskich ryb
Adobe Stock
Newsy

Znacie śledzie z... boczniaków? Sprawdźcie, co trzeba zrobić, by grzyb miał smak ryby

Przepis dla tych, którzy nie tylko nie boją się eksperymentować w kuchni i testować nowe składniki, ale też lubią zaskakiwać domowników i gości. Podpowiadamy jak zrobić popularną rybną przekąskę z boczniaków.

Te „roślinne śledzie”, których podstawowym składnikiem jest boczniak, możecie przyrządzić gdy w domu zabraknie normalnych śledzi, lub gdy jesteście ciekawi jak smakują niecodzienne, nowoczesne potrawy. Mogą być też świetnym zaskoczeniem dla gości, którzy z pewnością nie uwierzą, że w tych śledziach nie ma… śledzia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Jakich składników użyć, żeby grzyb zaczął mieć smak śledzia?

To nie jest tak, że grzyby nagle zaczną smakować rybami. Żeby tak się stało trzeba dwóch trików. Jednym z nich jest dodanie do marynaty glonów nori, które nadadzą potrawie morskiego smaku. Drugim jest użycie specjalnego oleju. Autorka przepisu „Boczniaki a la śledzik”, blogerka Alicja Rokicka radzi:

- Do tej potrawy proponuje użyć oleju lnianego. To ważne. Ma on specyficzny zapach i smak. To on jest tutaj głównym i najważniejszym tajemniczym składnikiem naszej „śledziowej” marynaty.

Śledziki przygotowane według podanego przepisu możecie zamarynować, a następnie podać je na różne sposoby:

  • Ze świeżo krojoną cebulką
  • Z przyprawami korzennymi
  • Jako śledziki kaszubskie z pomidorami
  • Jako śledziki pod pierzynką z cebulą jabłkiem i śmietaną lub innymi dowolnymi składnikami

W każdym przypadku będą smakowały wyjątkowo.

Zobacz także
Śledzie po kaszubsku Maggy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Śledzie po kaszubsku Magdy Gessler. Ten 1 sekretny składnik sprawia, że ryba jest delikatna

Monika Olejnik zajada się „bułką wegańską-bezpartyjną”. Doceniacie poczucie humoru?

Monika Olejnik zajada się „bułką wegańską-bezpartyjną”. Doceniacie poczucie humoru?

Przepis na śledzie z boczniaków

Składniki:

  • 300 g boczniaków
  • 1/3 szklanki oleju lnianego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/5 szklanki gorącej wody
  • 2 twarde cebule
  • 1-2 arkusze nori (pocięte na kawałki)
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu lub duża szczypta
  • 1/2 łyżeczki soli

Można dodać również:

  • 1 łyżkę białej gorczycy lub musztardy
  • 1 łyżeczkę kolendry
  • 1 łyżeczkę jałowca

Przygotowanie:

  1. Duże boczniaki potnijcie na mniejsze, podłużne, 2 –centymetrowe kawałki, mniejsze na pół. Podsmażcie na patelni z małą ilością zwykłego oleju.
  2. Cebulę posiekajcie w piórka.
  3. W misce wymieszajcie składniki na marynatę wraz z zielem angielskim, liściem laurowym, sola i innymi przyprawami. Dodajcie cukier i kawałek glonów nori. Mieszajcie tak długo, aż cebula stanie się miękka.
  4. Do miski przenieście boczniaki, wymieszajcie z pozostałymi składnikami.
  5. Całość włóżcie do słoika. Zakręćcie słoik i włóżcie do lodówki.
  6. Marynujcie w ten sposób przynajmniej 24 godziny.

Źródło: Facebook/Vegan Nerd

Jak smażyć boczniaki żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 zasada robi całą robotę
Adobe Stock
Newsy
Jak smażyć boczniaki, żeby były zarumienione i chrupiące? Ta 1 rzecz robi całą robotę
Kto z was wrzuca produkty na patelnię i zapamiętale miesza, żeby nie przywarły, powinien koniecznie przeczytać jak prawidłowo smażyć boczniaki. Między innymi zaoszczędzi sobie sporo pracy.

Boczniaki coraz chętniej używane są w polskich domach. Zaczęły pojawiać się w wielu sklepach, są dostępne przez cały rok, a do tego są znacznie tańsze od innych grzybów. Podpowiadamy jak je przyrządzać, żeby wykorzystać cały ich smak. Najważniejszy trik podczas smażenia boczniaków Ten trik, to także sekret dobrego smażenia każdego rodzaju grzybów, jednak boczniaki na jego nieznajomość są najbardziej wyczulone i w rezultacie wyjdzie z nich danie dużo gorsze niż mogłoby wyjść. Jeśli użyjecie tego sposobu, nie tylko przyrządzicie najlepsze grzyby, ale też zaoszczędzicie sobie sporo pracy. Trik polega na…. niemieszaniu boczniaków podczas smażenia. Wrzućcie je na rozgrzany tłuszcz i zostawcie w spokoju. Jeśli grzyby mają być przyrumienione i chrupiące, dajcie im szansę dojść na patelni do takiego etapu wysmażenia. Mieszając grzyby doprowadzacie do wypłynięcia z nich wody. W rezultacie, zamiast smażyć się i przyrumienić, grzyby się gotują i tracą cały smak. Autorka kultowej książki „Jadłonomia”, przedstawiającej potrawy z roślin, w taki sposób opisuje technikę smażenia, składników na wegańskiego strogonowa, w którym głównym składnikiem są właśnie boczniaki: - Boczniaki pokroić w grube paski wzdłuż blaszek. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać grzyby i smażyć przez 3-4 minuty, nie mieszając – mają być złociste i lekko chrupiące. Po tym czasie wlać sos sojowy i wsypać cukier, po czym intensywnie zamieszać i smażyć kolejne 2-3 minuty, do momentu, aż cały sos wyparuje. Boczniaki wyjąć z rondla i odłożyć na ręcznik papierowy. Co można przyrządzić z boczniaków? To grzyby, które zdobywają coraz większa popularność w naszej kuchni. Warto po nie sięgać, bo mają niezwykłe właściwości zdrowotne. Obniżają...

Europosłanka Sylwia Spurek jest zagorzałą weganką. Wiemy, czym zastąpi świątecznego karpia
Instagram/SylwiaSpurek/AdobeStock
Newsy
Europosłanka Sylwia Spurek jest zagorzałą weganką. Wiemy, czym zastąpi świątecznego karpia
Sylwia Spurek opowiedziała o swoim świątecznym menu. Co planuje podać zamiast śledzi i karpia?

Europosłanka Sylwia Spurek od lat jest zagorzałą weganką. W jej menu nie znajdziemy mięsa, ryb ani żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Jak zatem będą wyglądały jej święta? Spurek zdradziła, że w jej świątecznym menu znajdzie się 12 typowo wegańskich potraw. Co na przykład? Wymarzone święta Sylwii Spurek Sylwia Spurek jest wielką miłośniczką zwierząt i od lat walczy o ich prawa. Z okazji zbliżających się świąt, europosłanka Zielonych zaapelowała o niejedzenie mięsa ryb. Spurek zachęca do przygotowania wegańskiego menu, które z powodzeniem może zastąpić karpie i śledzie. Jak sama przyznaje, marzą jej święta wolne od zabijania zwierząt: - Marzy mi się, że święta będą kojarzyły się wyłącznie z ciepłem rodzinnym, szacunkiem i bezpieczeństwem, a nie z zabijaniem niewinnych zwierząt – powiedziała „Super Expressowi”. Sylwia Spurek namawia do niekupowania żywego karpia Już za kilka dni święta. Z tej okazji europosłanka apeluje do Polaków o to, by nie kupowali żywych karpi: - Nie kupujmy żywych karpi, nie nośmy ich w foliowych workach, nie zadawajmy im cierpienia. Przecież te świata są symbolem nadziei, życia i miłości. A my nadal urządzamy świąteczną rzeź karpi – mówi. Sylwia Spurek zdradziła, jakie potrawy zagoszczą na jej wigilijnym stole: - Mam apel do wszystkich: zrezygnujcie z karpi, innych ryb i produktów pochodzenia zwierzęcego. Zobaczycie, że święta bez krzywdzenia zwierząt nadal mogą być rodzinne, pełne ciepła i miłości. Uwielbiamy z Marcinem Boże Narodzenie. Dlatego na moim wigilijnym stole będzie jak zawsze 12 potraw – każda wegańska. A może, gdyby Jezus narodził się teraz, byłby weganinem i wszystkich nas namawiał do przejścia na weganizm? – mówi. Przepis na wegańskiego śledzika Sylwii Spurek Spurek...

Śledź po skandynawsku Jakuba Kuronia. Poznajcie rytuał klanu Kuroniów
Instagram / Jakub Kuroń, Adobe Stock
Newsy
Śledzie po skandynawsku Jakuba Kuronia. Zróbcie je wcześniej, by składniki się „przegryzły”
Tę rybę przyrządzaną na przystawkę zawsze lepiej jest zrobić kilka dni wcześniej, a śledzia korzennego nawet do 2 tygodni wcześniej. Tylko tak składniki mogą się „przegryźć”

Rozpoczął się śledziowy sezon. Jakub Kuroń podaje przepis na śledzia i podpowiada, że danie świetnie się sprawdzi jako przekąska karnawałowa. Przygotujcie je w towarzystwie innych śledzi np. po kaszubsku, po żydowsku czy śledzi w sosie musztardowym. Rodzinne przepisy na śledzie Kuroniów W tej kucharskiej rodzinie śledziami zajadano się od zawsze. Jakub Kuroń uważa, że jego dzisiejsze umiejętności, to zasługa jego ojca, Macieja Kuronia: - Nieskromnie przyznam, że w przygotowywaniu śledzi radze sobie całkiem nieźle. Bez wątpienia bardzo duża w tym zasługa mojego taty. To on nauczył mnie wszystkiego na temat tej ryby. Razem zawsze zajmowaliśmy się śledziami na wigilijny stół, to był nasz rytuał. Przepisów na dania ze śledzi jest dużo. Kuroń proponuje śledzia w pomidorach, po skandynawsku:  - Szczególnie dumny jestem ze śledzia po skandynawsku. Przez wiele lat zabierałem się do napisania przepisu, który zawsze robiłem na oko. Teraz na szczęście udało mi się przenieść go na „papier”. - Pamiętajcie, aby użyć jak najlepszego śledzia, to gwarancja sukcesu.          Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Jakub Kuroń (@gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron) Przepis na skandynawskie śledzie Jakuba Kuronia Składniki: 600 g filetów śledziowych w oleju 2 małe cebule 500 ml wody 25 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu czarnego 2 kawałki kory cynamonu 1 ząbek czosnku 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 1...

Śledzie w oleju lnianym
patunia87/gotujmy.pl
Newsy
Najlepszy olej do śledzi. Jak już raz je z nim zrobicie, będziecie do nich wracać w każde święta
Nie znaleźliście jeszcze ciekawego pomysłu na śledzie? Naszym zdaniem siła tkwi w tradycji i prostocie. Spróbujcie tych z olejem lnianym.

Wszyscy kupujemy śledzie w ostatnich dniach niemalże kilogramami. Płaty, filety a’la matjas, gotowe sałatki, koreczki czy rolmopsy. Wybór jest ogromny. Większość z nas zakupione śledzie musi potem moczyć w wodzie, by pozbyć się nadmiaru soli. W zależności od potrzeb moczymy śledzie ok. 1 godziny do nawet 3. Pamiętajmy o wymienianiu wody. Gdy śledzie są już odpowiednio wymoczone, możemy zaszaleć z ich wykorzystaniem. Są tacy, którzy lubią połączenie smaku śledzia z innym, mocnym w smaku składnikiem. Takie są właśnie sałatki śledziowe z buraczkami czy z przyprawami korzennymi na słodko. My jednak wolimy tradycyjny, harmonijny smak śledzi w oleju. Śledzie w zwykłym oleju rzepakowym są smaczne, ale możemy nieco odmienić ich smak. Jak? Wystarczy zdecydować się na inny, mniej oczywisty olej. Szczerze polecamy oleje nierafinowane, takie jakimi raczyli się na wigilijnych kolacjach nasi przodkowie. Olej nierafinowany, rzepakowy to dobry wybór, ale żeby śledzie zyskały jeszcze bardziej delikatny smak, warto sięgnąć w sklepie po olej lniany. Śledzie potraktowane intensywnym w smaku olejem słonecznikowym mogą nie smakować zbyt dobrze. Jeżeli przesadzimy z ilością oleju, nasza ryba może pójść po prostu na zmarnowanie. Olej lniany świetnie będzie współgrał na talerzu ze słonym śledziem, a także z ostrą i zdecydowaną w smaku cebulką pokrojoną w piórka. Do tego jeszcze świeżutkie białe pieczywo i voila! Prawdziwa siła prostoty! Przepis na śledzie w oleju lnianym: Składniki: 30 dag filetów śledziowych 1-2 małe cebulki 100 ml oleju lnianego 2 szklanki wody 2-3 liście laurowe Kilka ziaren ziela angielskiego Pieprz Kilka łyżek octu spirytusowego 10% Przygotowanie: Śledzie moczymy ok. 1-2 godziny, by pozbyć się zbyt słonego smaku....