ziemniaki pieczone przepis
Gotujmy.pl/migotka28
Newsy

Ziemniaczki pieczone w całości - zróbcie je właśnie w ten sposób, a będą niesamowicie chrupiące

Pieczone ziemniaczki to świetny pomysł na leniwy, niedzielny obiad. Ich przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu i z pewnością wywoła uśmiech na twarzach waszych najbliższych.

Jeśli wasze ziemniaki mają ładne skórki, do tej potrawy nie musicie ich obierać. Dzięki temu warzywo będzie miało lepszy smak i zachowa cenne wartości odżywcze. W takim przypadku wystarczy, że dokładnie je umyjecie i wyszorujecie przy pomocy gąbki.

Jeśli jednak skórka waszych ziemniaków do niczego się nie nadaje, lepiej będzie jeśli ją usuniecie.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na pieczone ziemniaczki

Składniki

  • 1 kilogram ziemniaków
  • 4 łyżki oleju
  • 100 gramów masła
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, tymianek

Przygotowanie

  1. Oczyszczone lub obrane ziemniaki ponacinajcie wszerz w cienkie plastry. Pamiętajcie jednak, żeby nie przeciąć ich całkowicie do końca. Inaczej danie nie wyjdzie.
  2. Blachę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia.
  3. W małej miseczce umieśćcie olej, szczyptę soli, pieprzu, słodką paprykę oraz tymianek. Całość wymieszajcie.
  4. Tak przygotowaną miksturą wysmarujcie ponacinane ziemniaki, a następnie zacznijcie je układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Dla lepszego efektu możecie je również owinąć folią aluminiową, koniecznie matową stroną do zewnątrz.
  5. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku umieśćcie wasze ziemniaczki i pieczcie przez ok. 30 minut.
  6. Po upływie tego czasu otwórzcie piekarnik i na każdym ziemniaku umieśćcie kawałek masła. Następnie zamknijcie piekarnik i pieczcie jeszcze przez kolejne 30 minut.

Gotowe!

Tak przygotowane ziemniaki z powodzeniem możecie serwować jako dodatek do mięs i ryby, ale również jeść je samodzielnie, na przykład z dodatkiem mozzarelli lub gzika.

Źródło: gotujmy.pl

kurczak
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pieczony kurczak z ziemniaczkami. Prościutki przepis 2 w 1 na idealnie wypieczone mięso z dodatkiem
Piekarnik to najlepszy przyjaciel tych pań domu, które nie mają zbyt wiele czasu na stanie przy kuchni. W końcu umieszone w nim potrawy, robią się praktycznie same. Nie inaczej jest w przypadku pieczonego kurczaka z ziemniaczkami. Pycha!

Jeśli przytłacza was nadmiar obowiązków, ale macie ochotę na naprawdę dobry obiad, koniecznie przetestujcie nasz przepis na kurczaka z ziemniakami z piekarnika. Przygotujecie go używając zaledwie jednej blachy, miski i obieraczki. Nic więcej nie jest wam potrzebne. Żadnych dodatkowych garnków czy narzędzi, co oznacza również niewiele naczyń do umycia. Przepis jest szybki, tani i dziecinnie prosty. Do jego odwzorowania, potrzebujecie tylko mięsa, ziemniaków, oliwy i przypraw. W końcu w prostocie tkwi siła. Możecie więc być pewni, że wasza rodzina zachwyci się na widok takiego obiadu. Przepis na pieczonego kurczaka z ziemniakami Składniki: 500 gramów udek z kurczaka i 500 gramów skrzydełek lub nóżek z kurczaka (zamiast tego możecie też użyć kurczaka w całości) 2 kilogramów ziemniaków 100 ml oliwy Przyprawy: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, słodkiej papryki, tymianku i ziół prowansalskich Przygotowanie: Części kurczaka dokładnie opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie czosnek granulowany, słodką paprykę, sól oraz pieprz. Całość wymieszajcie aż do powstania jednej przyprawy, a następnie natrzyjcie nią mięso. Jeśli macie czas, możecie włożyć kurczaka do lodówki na 1 godzinę, tak aby nabrał aromatu i smaku. Blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej zamarynowane wcześniej mięso. Każdy kawałek powinien mieć trochę miejsca, nie układajcie ich zbyt ciasno, bo się nie upieką. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w ćwiartki i umieśćcie w dużej misce. Polejcie je oliwą i oprószcie przyprawami – solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie wymieszajcie przy pomocy dłoni lub dużej łyżki.  Tak...

Czy biały chleb jest zdrowy?
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tego pieczywa grozi udarem. Codziennie spożywa je 90 proc. Polaków
90 proc. Polaków każdego dnia sięga po ogromne ilości białego pieczywa. Dietetycy biją na alarm - taki sposób żywienia może doprowadzić do tragedii.

Mówi się, że chleb nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w Polsce. Kiedyś istotnie tak było, jednak z biegiem lat wiele się zmieniło. Dzisiaj pieczywo, szczególnie jasne, jest przepełnione cukrem, ulepszaczami, konserwantami i innymi szkodliwymi substancjami, które mają bardzo negatywny wpływ na wasze zdrowie. Jedzenie jasnego pieczywa grozi udarem Badania przeprowadzone przez kanadyjskich naukowców dowiodły, że białe pieczywo i kupowane w marketach słodkie wypieki, mogą prowadzić do groźnych chorób. Ich regularne spożywanie nie tylko znacznie zwiększa waszą wagę, ale również ryzyko udaru. Dzieje się tak, ponieważ jasny chleb powstaje z rafinowanych ziaren. Polecamy więc zrezygnować z tego typu produktów na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Najlepiej przygotujcie je samodzielnie, wtedy będziecie mieć pewność, że pieczywo, które spożywacie nie zagraża waszemu życiu, ani zdrowiu.  Przepis na zdrowy, domowy chleb Składniki: 250 gramów mąki pszennej 400 gramów mąki żytniej 25 gramów świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 łyżeczki cukru 2 łyżek oleju Ulubionych ziaren (na przykład słonecznika) Soli Przygotowanie: Zacznijcie od przygotowania zaczynu. W niewielkiej misce umieśćcie rozkruszone świeże drożdże. Następnie dodajcie łyżeczkę cukru i 150 gramów mąki żytniej. Całość zalejcie 125 ml ciepłej wody i wymieszajcie. Tak przygotowany zaczyn przykryjcie ścierką i odstawcie na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Po upływie tego czasu w dużej misce umieśćcie pozostałą ilość mąki (żytniej i pszennej) oraz pozostałą ilość wody. Następnie dodajcie zaczyn chlebowy, ulubione ziarna i szczyptę soli. Ciasto zacznijcie dokładnie wyrabiać. Podłużną foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia lub nasmarujcie...

pieczone ziemniaki
Gotujmy.pl
Newsy
Pieczone ziemniaczki do obiadu? Tak, ale koniecznie z tym dodatkiem. Gwarantujemy, że goście powiedzą „wow”
Aromatyczne, rozpływające się w ustach pieczone ziemniaczki to coś, obok czego trudno jest przejść obojętnie. Jeden dodatek sprawi, że będą jeszcze lepsze niż ci się wydaje!

Marzy ci się proste w przygotowaniu danie, które pięknie wygląda i wspaniale smakuje? Pieczone ziemniaczki z aromatycznym czosnkowym twarożkiem, to jeden z najlepszych przepisów na szybki i smakowity obiad lub kolację. Danie powstaje w mig i zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia. Jeśli nie masz zbyt dużo czasu a twoi domownicy są głodni, pieczony ziemniak będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę! Podpowiemy ci, jak go przygotować! Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki (najlepiej młode, z jasną skórką) 4 plasterki masła Natka pietruszki Sól i pieprz Przygotowanie twarożku: 200 g twarożku wiejskiego 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Na początku delikatnie wyszoruj ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie, aż będą półmiękkie. Ziemniaki odcedzamy i kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bierzemy tłuczek lub widelec i delikatnie rozgniatamy środek ziemniaka, tak, by pękł. Do środka nakładamy po kawałku masła, solimy i pieprzymy a na koniec całość oprószamy natką pietruszki. Ziemniaczki wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na około 15 -20 minut (obserwujemy czy ładnie się zarumieniły). Magiczny dodatek Twarożek doda temu daniu jeszcze więcej charakteru i bogactwa smaku. Serek wykładamy do miseczki (jeśli jest zbyt suchy, możesz do niego dodać trochę śmietany), dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i całość przyprawiamy solą i pieprzem a następnie mieszamy. Upieczone ziemniaczki podajemy z twarożkiem. Źródło: Gotujmy.pl

Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wcale nie jest to oszustwo ze strony producentów
AdobeStock
Newsy
Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Zdziwicie się, kiedy poznacie przyczynę
Skąd bierze się tyle powietrza w paczkach chipsów? Czy chodzi tutaj o sztuczki producentów, czy też o coś innego?

Kupiliście paczkę ulubionych chipsów i zaskoczyło was to, jak dużo znajduje się w niej powietrza? Wiele osób kupując i otwierając chipsy zastanawia się, gdzie tak naprawdę są ich chipsy... Dlaczego w opakowaniach zwykle jest tak mało chipsów i dlaczego pozornie jest w nich tak dużo powietrza? Czy to zwykłe oszustwo ze strony producentów? Dlaczego w paczkach chipsów jest tyle powietrza? Wiele osób zastanawia się po otworzeniu chipsów, dlaczego paczka jest prawie w połowie pusta. Odpowiedź jest bardzo prosta. Producenci robią wcale nie dlatego, żeby nabrać naiwnych klientów na rozmiary paczki, ale po to, aby zapobiec pokruszeniu i połamaniu czipsów przy upadku, np. podczas transportu. Powietrze, które wpompowuje się do paczek ma za zadanie uchronić nasze chipsy przed uszkodzeniem. Nie jest to oczywiście żadna gwarancja, ale na pewno jest to większe zabezpieczenie naszych chipsów niż gdyby takiego powietrza w ogóle miałoby w paczce nie być. Mało kto wie też, że tak naprawdę wcale nie jest to powietrze tylko azot, który ma sprawić, że nasze chipsy na dłużej zachowają świeżość i smak. Jak zrobić samodzielnie chipsy? Jeśli kupując chipsy za każdym razem jesteście rozczarowani ich zawartością lub staracie się unikać sklepowych chipsów, które są niezdrowe, przygotujcie chipsy sami w swoim domu. To zdrowsza i smaczniejsza alternatywa dla drogich i pełnych szkodliwych substancji, sklepowych chipsów. Przepis na domowe chipsy ziemniaczane Składniki: 7 dużych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz suszony tymianek papryka wędzona Przygotowanie: Ziemniaki obierzcie, opłuczcie i pokrójcie na bardzo cienkie plasterki. Odsączcie plasterki, osuszcie je, wymieszajcie z...