bitki wołowe przepis
anulkadh / gotujmy.pl
Newsy

Pyszne bitki wołowe w sosie własnym. Dzięki 1 babcinemu trikowi będą jeszcze bardziej miękkie i kruche

Nie ma to jak przepyszne bitki z mięsa wołowego w aromatycznym sosie z ziemniaczkami! Zróbcie je sami z tego przepisu.

Bitki z mięsa wołowego to genialny pomysł na rodzinny obiad! Wyjątkowo aromatyczne i soczyste posmakują każdemu. Świetnie smakują z grzybami albo z dodatkiem musztardy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Historia bitek wołowych

Dawniej zrazy (lub bitki) wołowe były daniem spożywanym głównie przez szlachtę. Cienkie plastry mięsa zawijano i duszono, choć można znaleźć przepisy, w których zrazów się nie zawija. Plasterki duszone były w garnku w gęstym sosie z cebulą i grzybami.

Przepis na bitki znajduje się nawet w książce nadwornego kucharza króla Stanisława Augusta Poniatowskiego! Znajdują się tam dwie receptury na to danie. Pierwsza to „zrazy z pozostałej pieczeni”, a druga „zrazy z każdego surowego mięsa, nawet zwierzyny”. Można więc przypuszczać, że często bitki były przygotowywane z mięsa, które zostało po uczcie. Zrazy wystąpiły nawet w „Panu Tadeuszu” jako danie podawane na śniadanie!

Zobacz także
Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny

Przepis na bitki schabowe z cebulką. Tani obiad dla całej rodziny

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim

Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli

Przepis na bitki wołowe w sosie własnym

Dziś na szczęście nie trzeba mieć tytułu szlacheckiego, by móc raczyć się pysznymi zrazami. Przygotujecie je samodzielnie z poniższych składników:

Składniki:

  • 650 g mięsa wołowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 45 ml oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Mięso umyjcie i osuszcie papierowymi ręcznikami. Następnie pokrójcie je w równe plastry o szerokości około 1 cm. Każdy plaster rozbijcie tłuczkiem. Musicie to zrobić bardzo delikatnie - tylko dzięki temu zrazy wyjdą kruche! Doprawcie solą i pieprzem.
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w piórka.
  3. Na patelni rozgrzejcie 3 łyżki oleju. Wrzućcie pokrojoną cebulę i podsmażcie.
  4. Cebulę przesuńcie na bok patelni albo na chwilę ją zdejmijcie. Na oleju po cebuli smażcie mięso po około 2 minuty z każdej strony.
  5. Dodajcie ziele angielskie, liście laurowe, czosnek i zalejcie wodą tak, by mięso było przykryte.
  6. Duście do miękkości przez 2,5 godziny pod przykryciem.
  7. Na koniec zagęśćcie sos mąką pszenną i ziemniaczaną. Smacznego!
Gotujmy.pl/Beatris, ONS
Newsy
Te obłędne zrazy poleca sam Krzysztof Krawczyk. Podajemy przepis. Są genialne
Krzysztof Krawczyk wie, co dobre. Oto przepis na przepyszne zrazy wołowe z ciekawym wnętrzem. Spróbujcie sami!

Zrazy wołowe, a tak właściwie rolady, to kulinarna wizytówka Górnego Śląska. W Katowicach, Chorzowie, Zabrzu i okolicach, podaje je się z obowiązkową modrą kapustą i kluskami śląskimi. Dzisiaj przybliżmy wam przepis na zrazy, który poleca gwiazdor muzyki rozrywkowej - Krzysztof Krawczyk. Autor „Byle było tak” czy „Bo jesteś ty”, urodził się na Górnym Śląsku, ale jego rodzina wyjechała z Katowic, jak mały Krzysio miał zaledwie roczek. Gdzieś w panu Krzysztofie musiała zostać część „śląskości” – być może stąd właśnie jego sympatia do tamtejszej kuchni. Obłędne zrazy polecane przez Krzysztofa Krawczyka koniecznie podawajcie więc zgodnie z tradycją, a więc z kluskami i z kapustą. Pora na przepis Kluczem do przygotowania smacznych, kruchych zrazów będzie odpowiedni wybór mięsa wołowego. Bez tego ani rusz. Postarajcie się wybrać okazały kawałek wołowiny i rozbić z niego dość cienkie kotlety, w które zawiniecie m.in. ogórka i paprykę. Mięso powinno być odpowiednio kruche. Wybierzcie więc antrykot lub łatę. Z takiego dorodnego kawałka na pewno wyjdą wam wspaniałe zrazy. Zgłodnieliście już? Zanim przystąpicie do przygotowania zrazów, powinniście przygotować sobie przepisy na modrą kapustę. Możecie wykorzystać przepis znajdujący się pod tym linkiem:  Tak na Śląsku robi się modrą kapustę. Doskonała nie tylko do rolady i klusek Z kolei o kluskach śląskich więcej przeczytacie w tym miejscu:  Robiąc ciasto na kluski śląskie dodajecie jajko? Doświadczone kucharki mówią, że… Przepis na zrazy wołowe: Składniki: 50-60 dag dobrego mięsa wołowego 10 dag boczku 2 cebule 2 papryki 2 kiszone ogórki Łyżka mąki Olej Szklanka bulionu Sól...

zraz wołowy
Gotujmy.pl
Newsy
Obłędne w smaku zrazy w sosie cebulowym. Domownicy będą błagać o dokładkę
Zrazy wołowe to tradycyjne polskie danie, które świetnie się sprawdzi podczas rodzinnego obiadu. Jak je przygotować? Podpowiadamy!

Zrazy wołowe to danie, które wielu z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Zazwyczaj podawano je podczas uroczystego niedzielnego obiadu lub gdy w domu zawitali goście. Zawijane zrazy wołowe wymagają trochę wprawy a ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Wysiłek ten z pewnością jednak się opłaci, ponieważ danie smakuje obłędnie i zawsze robi piorunujące wrażenie na gościach. Zrazy skąpane w aromatycznym sosie cebulowym dosłownie rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami, jak i tradycyjnymi śląskimi kluskami. Jak je przygotować? Podpowiadamy! Składniki: Kilka płatów mięsa wołowego 1 ogórek konserwowy 1 czerwona cebula 2 średnie białe cebule łyżeczka musztardy filiżanka ciemnego sosu sojowego bulion wołowy Sposób przygotowania: Na początku rozbij lekko mięso i posmaruj je musztardą. Ogórka i czerwoną cebulkę pokrój na ćwiartki i ułóż na mięsie. Zawiń zraza i zawiąż go sznurkiem. Mięso obsmaż z obu stron na patelni. Zrazy przełóż do garnka i zalej bulionem lub przegotowana wodą a następnie dodaj sos sojowy. Danie gotuj na wolnym ogniu, aż do uzyskania miękkości. Cebulę pokrój w plasterki i dodaj do garnka w trakcie gotowania. Gotowe danie podawać z sosem cebulowym, kluskami śląskimi i duszoną czerwoną kapustą. Smacznego! Źródło: Gotujmy.pl

bitki wieprzowe w sosie mysliwskim
Gotujmy.pl/reanja
Newsy
Mięciutkie bitki w doskonałym sosie, który zniknie z talerzy do ostatniej kropli
Soczyste i aromatyczne bitki wieprzowe w delikatnym sosie myśliwskim to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Danie jest tak pyszne, że nikt nie przejdzie obok niego obojętnie. Dodanie jednego składnika sprawia, że całość jest jeszcze bardziej smaczna. Sprawdźcie ten przepis!

Niedzielny obiad wiąże się z pewnego rodzaju wyniosłością, kiedy wypada podać bardziej wystawny obiad niż na co dzień. Gdy znudzą się wam kotlety schabowe lub mielone, to świetnym pomysłem są bitki wieprzowe w delikatnym, aromatycznym sosie myśliwskim. Bliscy będą zachwyceni tym daniem, które szybko zniknie z talerzy. Jaki sos do bitek? Takie mięso najlepiej łączy się z sosem grzybowym. To dla wielu może być nie lada wyzwanie, jednak dodanie do niego serka topionego sprawi, że będzie idealnie kremowy i delikatny. Sekretem udanego dania jest odpowiedni czas przygotowania. Im dłużej mięso dusi się w sosie, tym bardziej jest aromatyczne oraz soczyste. Taka potrawa doskonale się sprawdzi podczas niedzielnego obiadu w gronie najbliższych bądź w trakcie różnych uroczystości. Wszyscy będą zachwyceni wyjątkowym smakiem, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie. Przepis na bitki wieprzowe  w sosie myśliwskim Składniki: 1 kg chudego karczku  ½ litra bulionu 1 cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 g leśnych grzybów mrożonych 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 100 g serka topionego musztarda mąka sól pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Karczek dokładnie umyjcie i osuszcie. Następnie pokrójcie go w plastry o grubości około 1 cm. Każdy z nich delikatnie rozbijcie za pomocą tłuczka. Mięso oprószcie mąką. Na patelni rozgrzejcie odrobinę oleju i ułóżcie na nim plastry karczku. Obsmażcie je z obu stron, a później zdejmijcie je z patelni. Cebulę obierzcie i pokrójcie w niewielką kostkę. Na pozostałym tłuszczu na patelni, podsmażcie ją do zeszklenia. Bitki posmarujcie musztardą, a następnie ułóżcie je w garnku lub innym naczyniu, w...

Sztuka mięsa w sosie chrzanowym
gotujmy.pl/Ziutula
Newsy
Pomysł na szybki obiad. Sztuka mięsa w sosie chrzanowym. Finezja smaku to mało powiedziane
Pomysłów na szybki obiad możemy znaleźć wiele. Ale jeśli wszystko się wam już znudziło i szukacie czegoś naprawdę wyjątkowego, zróbcie rozpływającą się w ustach sztukę mięsa w sosie chrzanowym.

Sztuka mięsa w chrzanowym sosie to tradycyjny pomysł na obiad, który jadaliśmy u babci. Przepis na to danie zdradzili już nasi najsłynniejsi kucharze m.in. najpiękniejsza Polka - Ewa Wachowicz . To właśnie z jej przepisu proponujemy wam tę finezyjną w smaku potrawę. Dajemy gwarancję, że nie będziecie żałować.  Przepis na sztukę mięsa w sosie chrzanowym Wolno gotowane mięsa są bardzo soczyste i smaczne a do tego rozpływają się w ustach. Dodatek aksamitnego sosu chrzanowego pięknie podbije ten smak. Czy cieknie wam już ślinka na samą myśl? Do przygotowania tego dania nie będziecie potrzebowali wyszukanych produktów. Musicie zakupić dobrą wołowinę np. krzyżową albo szponder, włoszczyznę, śmietanę i chrzan. Resztę składników na pewno macie już w domu!  Składniki 1½ kg wołowiny (może być wołowina krzyżowa, szponder) 4 szklanki wrzątku 2 marchewki pietruszka seler por 1 cebula 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól Składniki na sos chrzanowy: 1 łyżka masła 2 łyżki  mąki 1 szklanka wywaru wołowego 1 szklanka śmietanki 30% 3,4 łyżki chrzanu  sok z cytryny trochę cukru szczypta soli Przygotowanie mięsa Umytą wołowinę osuszcie ręcznikiem papierowym. W rozgrzanym garnku bez tłuszczu obsmażcie dokładnie mięso.  Zalejcie go gorącą wodą, wrzućcie warzywa, oraz podpieczoną nad gazem, przekrojoną na pół cebulę. Dodajcie liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu oraz sól. Gotujcie do miękkości mięsa około 2 godzin. Przygotowanie sosu chrzanowego  Na maśle zróbcie zasmażkę z mąki. Dodajcie wywaru i śmietankę. Gotujcie całość tylko chwilkę. Gdy sos zgęstnieje, dodajcie 3 lub 4...