ryba po grecku
CC Search
Newsy

Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik

Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Najlepsza na święta

Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki!

Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler

Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 4 pieczone bakłażany
  • 2 cukinie
  • 4 pieczone czerwone papryki
  • 6 pieczonych pomidorów
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • 2 pęczki pietruszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sok z 12 cytryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne.
  2. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.
  3. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – to ważne, ponieważ jeśli wrzucimy ją na patelnię od razu, to szybko zmięknie i będzie niesmaczna.
  4. Ze skóry obieramy bakłażany i paprykę. Przekładamy do miski z podsmażonymi warzywami i dodajemy pomidory.
  5. Wyciśnięty z 12 cytryn sok mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.
  6. Następnie w dużym naczyniu układamy warstwami usmażoną rybę na przemian z warzywami. Powinny wyjść 4 warstwy. Po ostudzeniu wkładamy danie do lodówki, by się przegryzło. Smacznego!
Komentarze