Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały.
Najlepsza na święta
Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki!
Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler
Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne.
Składniki:
Zobacz także:
- 1 kg polędwicy z dorsza
- 4 pieczone bakłażany
- 2 cukinie
- 4 pieczone czerwone papryki
- 6 pieczonych pomidorów
- 1 seler
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- Mąka pszenna
- Olej rzepakowy
- Oliwa z oliwek
- 2 pęczki pietruszki
- Koncentrat pomidorowy
- Sok z 12 cytryn
- Sól
- Pieprz
Przygotowanie
- Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne.
- Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.
- Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – to ważne, ponieważ jeśli wrzucimy ją na patelnię od razu, to szybko zmięknie i będzie niesmaczna.
- Ze skóry obieramy bakłażany i paprykę. Przekładamy do miski z podsmażonymi warzywami i dodajemy pomidory.
- Wyciśnięty z 12 cytryn sok mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.
- Następnie w dużym naczyniu układamy warstwami usmażoną rybę na przemian z warzywami. Powinny wyjść 4 warstwy. Po ostudzeniu wkładamy danie do lodówki, by się przegryzło. Smacznego!