Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały.

Najlepsza na święta

Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki!

Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler

Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne.

Składniki:

Zobacz także:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 4 pieczone bakłażany
  • 2 cukinie
  • 4 pieczone czerwone papryki
  • 6 pieczonych pomidorów
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • 2 pęczki pietruszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sok z 12 cytryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne.
  2. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.
  3. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – to ważne, ponieważ jeśli wrzucimy ją na patelnię od razu, to szybko zmięknie i będzie niesmaczna.
  4. Ze skóry obieramy bakłażany i paprykę. Przekładamy do miski z podsmażonymi warzywami i dodajemy pomidory.
  5. Wyciśnięty z 12 cytryn sok mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.
  6. Następnie w dużym naczyniu układamy warstwami usmażoną rybę na przemian z warzywami. Powinny wyjść 4 warstwy. Po ostudzeniu wkładamy danie do lodówki, by się przegryzło. Smacznego!