ryba po grecku
CC Search
Newsy

Zaskakujące jak rybę po grecku przyrządza na święta Magda Gessler. Jej sekretem jest pewien składnik

Magda Gessler naprawdę ma głowę do przepisów! Nawet tak proste i pyszne danie jak ryba po grecku umie tak zmodyfikować, że jest jeszcze smaczniejsze. Jak ona to robi?
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Lubicie rybę po grecku? My za nią przepadamy! Święta to dobra okazja, by przyrządzić to danie dla naszej rodziny. Wykorzystajcie w tym roku autorski przepis Magdy Gessler – jest doskonały.

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Najlepsza na święta

Ryba po grecku smakuje chyba każdemu. Jest delikatna w smaku, pełna warzyw, aromatyczna oraz miękka i soczysta. A do tego nie zawiera ości! W Polsce najczęściej przygotowuje się ją z dorsza oraz z dodatkiem selera, marchwi i pietruszki. Magda Gessler proponuje swój własny przepis, który wzbogaciła o „swoje własne pojęcie o Grecji”. Jak mówi, grecka kuchnia nie może się obyć bez cukinii, bakłażana i pomidorów i papryki, dlatego jej ryba zawiera wszystkie te składniki!

Przepis na rybę po grecku według Magdy Gessler

Magda ma dla nas kilka trików na przyrządzenie tej ryby. Po pierwsze – przed wrzuceniem ryby do oleju, najpierw zanurzcie w nim czosnek i podsmażcie. Dzięki temu olej będzie bardziej aromatyczny. Przed smażeniem rybę należy zamarynować w cebuli, soli i pieprzu. Ważne – Magda Gessler nie dodaje cebuli do swojej ryby po grecku! Podkreśla, że dzięki temu danie jest mniej ciężkostrawne.

Składniki:

  • 1 kg polędwicy z dorsza
  • 4 pieczone bakłażany
  • 2 cukinie
  • 4 pieczone czerwone papryki
  • 6 pieczonych pomidorów
  • 1 seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy
  • Oliwa z oliwek
  • 2 pęczki pietruszki
  • Koncentrat pomidorowy
  • Sok z 12 cytryn
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Do nagrzanego do 190 stopni piekarnika wkładamy blachę z bakłażanami i papryką, a po chwili dokładamy na nią pomidory. Pieczemy tak długo, aż bakłażany będą czarne.
  2. Filety z dorsza solimy, obtaczamy w mące i wrzucamy na głęboki tłuszcz.
  3. Seler, marchew i pietruszkę myjemy i ścieramy na tarce. Następnie podsmażamy warzywa na oliwie z oliwek. Po chwili dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię – to ważne, ponieważ jeśli wrzucimy ją na patelnię od razu, to szybko zmięknie i będzie niesmaczna.
  4. Ze skóry obieramy bakłażany i paprykę. Przekładamy do miski z podsmażonymi warzywami i dodajemy pomidory.
  5. Wyciśnięty z 12 cytryn sok mieszamy z koncentratem pomidorowym i dodajemy do warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i pietruszką.
  6. Następnie w dużym naczyniu układamy warstwami usmażoną rybę na przemian z warzywami. Powinny wyjść 4 warstwy. Po ostudzeniu wkładamy danie do lodówki, by się przegryzło. Smacznego!
Komentarze
gessler
ONS
Newsy Magda Gessler ostrzegała rok temu przed jajami tasiemca w znanej potrawie wigilijnej. Warto o tym przypomnieć 
Z pewnością nikt nie chciałby się zakazić tasiemcem - a szczególnie podczas Świąt! Wiedzieliście, że w jednej z tradycyjnych potraw mogą znajdować się jaja pasożytów?
Katarzyna Wyborska
grudzień 02, 2020

Śledzie to obowiązkowy element wigilijnego stołu. Mogą być z cebulką, w śmietanie lub w musztardzie – przepisów jest mnóstwo! Ale czy wiecie, że mogą się w nich znajdować… jaja tasiemca?! Zakażenie tasiemcem Tasiemiec to nie przelewki! Zjedzenie jego jaj powoduje chorobę zwaną tasiemczycą. Najczęściej dochodzi do tego poprzez spożycie surowego mięsa, np. tatara albo nieprzebadanych śledzi. Objawy zakażenia tasiemcem to: Nagły spadek masy ciała Bóle brzucha Nudności Brak apetytu Wymioty Zaparcia Odwodnienie Osłabienie Aby zminimalizować ryzyko zakażenia tasiemcem, należy przede wszystkim: Unikać jedzenia surowego i niedogotowanego mięsa – np. steków, tatara czy śledzi. Myć ręce Odrobaczać zwierzęta Dbać o czystość miejsc, w których przebywają nasze zwierzęta Niebezpieczne śledzie Rok temu, przed świętami Magda Gessler na swoim kanale na YouTube podzieliła się z widzami kilkoma filmami, w których pokazywała jak przygotowywać różne potrawy wigilijne. Wśród nich znalazły się także śledzie. Wiele osób z pewnością było w szoku, gdy restauratorka zwróciła uwagę na to, że w kupowanych przez nas śledziach mogą znajdować się jaja tasiemca! Dlaczego? Okazuje się, że obecnie śledź jest „zaniedbaną” rybą w Polsce. Producenci oszczędzają i sprzedają praktycznie surowe filety, a to właśnie w surowym mięsie kryją się jaja pasożytów. Oczywiście przed dopuszczeniem do sprzedaży śledzie są badane, ale jeżeli kupujecie je np. prosto od rybaków, to bardzo prawdopodobne jest, że będą one skażone tasiemcem! Restauratorka ubolewa także nad tym, że w Polsce nie da się już kupić śledzi „takich jak dawniej” i sama swoje śledzie kupuje w Niemczech. Jak twierdzi, Niemcy potrafią...

Przeczytaj
flaki wołowe przepis
Gotujmy.pl
Newsy Pyszniejsze już być nie mogą. Aromatyczne flaczki z przepisu Magdy Gessler. Spróbujesz i zaniemówisz
Mało kto zna się na gotowaniu tak, jak Magda Gessler! Poznajcie jej przepis na flaczki wołowe - są niesamowite!
Katarzyna Wyborska
listopad 29, 2020

Masz ochotę na flaczki? To danie występuje w wielu wariantach, ale wersji Magdy Gessler na pewno jeszcze nie jadłaś! Przygotuj flaczki z tego przepisu, a wszyscy będą cię pytać jak je zrobiłaś! Popularne na całym świecie Flaki to danie znane chyba we wszystkich kuchniach świata. Zależnie od regionu przygotowuje się je nieco inaczej i z wykorzystaniem mięsa różnych zwierząt. W Polsce, Czechach i na Węgrzech flaczki gotuje się dość podobnie, doprawiając je papryką, by nadać im ostrego smaku. Z kolei we Francji przygotowuje się danie, którego podstawą są cielęce żołądki i flaki. W Ameryce Środkowej jada się flaki wołowe lub wieprzowe duszone z warzywami, natomiast Chińczycy uwielbiają gęstą zupę z makaronem i flaczkami. Ponieważ dawniej mięso było rarytasem, nie wolno było nic marnować i z tego powodu dania z podrobów mięsnych powszechne są we wszystkich kuchniach świata. Flaki w Polsce Polacy zajadają się flaczkami od XIV wieku. Co ciekawe, choć podroby mięsne kojarzone są raczej z tanim jedzeniem, to flaki bardzo chętnie jedli w Polsce wysoko urodzeni, a nawet król Władysław Jagiełło! Nie ma jednego standardowego przepisu na flaczki – w całym kraju robi się je na co najmniej kilka sposobów. Najczęściej wykorzystuje się flaki wołowe i żołądki wieprzowe z dodatkiem warzyw. Przepis Magdy Gessler na flaki wołowe W sieci krąży przepis na flaki wołowe, który zdradziła słynna restauratorka. Przygotujcie te składniki: 1 kg gotowanych flaków wołowych 3 litry bulionu wołowego 2 marchwie 1 korzeń pietruszki Pół selera Ćwierć pora Łyżeczka słodkiej papryki Płaska łyżeczka ostrej papryki Majeranek Masło 2 łyżki mąki Przygotowanie Flaki myjemy, wkładamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy. Obierz marchewki, por i selera,...

Przeczytaj