Serek topiony to nie tylko przepyszny dodatek do kanapek, ale również świetny dodatek do zup i sosów, które dzięki niemu zyskują wspaniałą, kremową konsystencję i niebiański smak. Nie ulega wątpliwości, że podczas gotowania warto go mieć pod ręką. 

Zazwyczaj tego typu serki kupuje się w sklepie. Jednak każdy, kto chociaż raz przeczytał ich etykietę, z pewnością wie, że nie jest to najzdrowszy produkt na świecie. 

Dlatego też o wiele lepiej przyrządzić go samodzielnie. Domowy serek topiony będzie o niebo lepszym rozwiązaniem – nie tylko zdrowszym i smaczniejszym, ale również bardziej spersonalizowanym. W końcu każdy może w nim umieścić to, co lubi najbardziej.

Przepis jest bardzo łatwy. Jego odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła.

Zobacz także:

Przepis na domowy serek topiony

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego (kupnego lub domowego)
  • 80 gramów masła o smaku śmietankowym 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajka
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki (lub innych, które lubicie)

Przygotowanie

  1. W odpornej na wysokie temperatury (na przykład stalowej) dużej misce umieśćcie twaróg, jajko, masło, sodę, sól oraz cukier. Całość utrzyjcie na jednolitą masę. Możecie to zrobić ręcznie, ale możecie również użyć do tego robota kuchennego.
  2. Do dużego garnka nalejcie wody do ¼ wysokości, a następnie umieśćcie na nim miskę z gotową masą i rozpuśćcie ją w tak zwanej kąpieli wodnej. Pamiętajcie, by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę, w innym wypadku się przypali.
  3. Gdy twaróg całkowicie się rozpuści, zdejmijcie miskę z garnka. Do masy dodajcie ulubione przyprawy i zioła. Ten przepis zakłada użycie słodkiej papryki, ale możecie wykorzystać również na przykład suszonych pomidorów w proszku lub szczypiorku.
  4. Gorący serek topiony przelejcie do kilku niewielkich, ceramicznych lub szklanych naczynek. Tak przygotowany przechowujcie w lodówce pod pokrywką.

Gotowe!