domowy serek topiony przepis
Gotujmy.pl/karolcia_zip
Newsy

Zapomnijcie o sklepowym serku topionym pełnym niezdrowej chemii. Z łatwością zrobicie go sami w domu

Serek topiony to ulubiony przysmak wszystkich dzieci, ale też większości dorosłych. Zamiast truć się sklepową chemią przyrządźcie go samodzielnie w domu. Przepis jest banalny.
Weronika Kępa
luty 13, 2021

Serek topiony to nie tylko przepyszny dodatek do kanapek, ale również świetny dodatek do zup i sosów, które dzięki niemu zyskują wspaniałą, kremową konsystencję i niebiański smak. Nie ulega wątpliwości, że podczas gotowania warto go mieć pod ręką. 

Zazwyczaj tego typu serki kupuje się w sklepie. Jednak każdy, kto chociaż raz przeczytał ich etykietę, z pewnością wie, że nie jest to najzdrowszy produkt na świecie. 

Dlatego też o wiele lepiej przyrządzić go samodzielnie. Domowy serek topiony będzie o niebo lepszym rozwiązaniem – nie tylko zdrowszym i smaczniejszym, ale również bardziej spersonalizowanym. W końcu każdy może w nim umieścić to, co lubi najbardziej.

Przepis jest bardzo łatwy. Jego odwzorowanie nie zajmie wam więcej niż 30 minut. Do dzieła.

Zobacz także

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na domowy serek topiony

Będziecie potrzebować

  • 400 gramów twarogu tłustego lub półtłustego (kupnego lub domowego)
  • 80 gramów masła o smaku śmietankowym 
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki cukru
  • 1 jajka
  • Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki (lub innych, które lubicie)

Przygotowanie

  1. W odpornej na wysokie temperatury (na przykład stalowej) dużej misce umieśćcie twaróg, jajko, masło, sodę, sól oraz cukier. Całość utrzyjcie na jednolitą masę. Możecie to zrobić ręcznie, ale możecie również użyć do tego robota kuchennego.
  2. Do dużego garnka nalejcie wody do ¼ wysokości, a następnie umieśćcie na nim miskę z gotową masą i rozpuśćcie ją w tak zwanej kąpieli wodnej. Pamiętajcie, by podczas podgrzewania cały czas mieszać masę, w innym wypadku się przypali.
  3. Gdy twaróg całkowicie się rozpuści, zdejmijcie miskę z garnka. Do masy dodajcie ulubione przyprawy i zioła. Ten przepis zakłada użycie słodkiej papryki, ale możecie wykorzystać również na przykład suszonych pomidorów w proszku lub szczypiorku.
  4. Gorący serek topiony przelejcie do kilku niewielkich, ceramicznych lub szklanych naczynek. Tak przygotowany przechowujcie w lodówce pod pokrywką.

Gotowe!

Komentarze
Zupa serowa
olkaaa/gotujmy.pl
Przepisy Jak zrobić obłędną zupę serową? To proste! Nie zgadniesz, co można do niej dodać! 
Macie ochotę na sycący, gorący i przede wszystkim smaczny obiad? Zupa serowa to doskonałe rozwiązanie. I wcale nie musi zrujnować waszego domowego budżetu!
Hubert Rój
listopad 13, 2020

Przychodzą takie momenty, gdy w naszym gotowaniu zaczyna rządzić rutyna. Wciąż te same obiady, wciąż te same zupy. Powtarzalność zaczyna nużyć nie tylko was, ale także waszych wygłodniałych domowników. Czas na zmianę tej nieprzyjemnej sytuacji. Rozwiązaniem może być ciekawe danie z jeszcze ciekawszymi składnikami. Takie, na które śmiało możecie sobie pozwolić. Do zrobienia tej zupy serowej śmiało można dodać serek topiony. Znacznie tańszy od tradycyjnego sera wcale nie musi zepsuć nam potrawy. Szybko zauważycie, że jest wręcz przeciwnie. Aksamitny serek sprawi, że nasza zupa będzie rozpływała się w ustach. Wspominaliśmy o jeszcze jednym składniku, który warto dodać do naszej zupy. Jest nim białe wytrawne wino. Tak, wiemy, że niektórzy z czytających ten przepis z rezygnacji zaczęli kiwać głowami. Spokojnie, do naszej zupy nie użyjemy wyszukanych trunków rodem z najlepszych francuskich winiarni. Wystarczy kieliszek białego wina, który został wam po jakiejś kolacji. Warto zaznaczyć, że białe wytrawne wino już dawno przestało być napojem niedostępnym dla Polaków. W tej chwili w popularnych marketach możemy dostać butelkę niezłego trunku w cenie oscylującej wokół 15 zł. A więc: wystarczy tylko chcieć! Przed wami przepis na rozpływającą się w ustach, gładką zupę serową: Składniki: 2 litry bulionu Ok. 30 dag serka topionego (wybierzcie ten o neutralnym smaku – śmietankowy) 3 średniej wielkości cebule Pół szklanki śmietanki 30% 4 łyżki masła Łyżeczka soli Pieprz Kurkuma Kieliszek białego wytrawnego wina Przygotowanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy cebulę na patelni na maśle. Przekładamy podsmażoną lekko cebulę do garnka i zalewamy winem. Zagotowujemy i doprowadzamy na średnim ogniu do wyparowania...

Przeczytaj
domowy kebab przepis
Gotujmy.pl/mania
Newsy Koniec z wydawaniem pieniędzy - kebab z tego przepisu smakuje lepiej niż kupny
Nie ulega wątpliwości, że domowy kebab to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również zdrowia. Tak przygotowany fast-food na pewno nie zaszkodzi waszemu organizmowi. Na dodatek będzie smakował o wiele lepiej niż kupny. Możecie go jeść nawet codziennie!
Weronika Kępa
grudzień 28, 2020

Po co trwonić pieniądze na mieście, skoro można zrobić kebaba w domu. Przepis jest dziecinnie prosty i szybki, a smak… zachwyci całą waszą rodzinę. Jeśli macie słabość do tego typu przekąsek, koniecznie przetestujcie ten przepis. Przepis na domowy kebab Składniki 4 piersi z kurczaka ¼ główki młodej kapusty 1 mały ogórek świeży ½ z każdego koloru papryki – czerwonej, zielonej i żółtej ½ czerwonej cebuli 10 pomidorków koktajlowych 1 cebula dymka ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 100 gramów śmietany 18 proc. 3 łyżki majonezu 6 łyżek oleju Chlebki typu pita (można kupić w każdym markecie spożywczym) Przyprawa do kebaba Przygotowanie Piersi z kurczaka dokładnie umyjcie, odetnijcie z nich błony, tłuszcz i ścięgna, a następnie pokrójcie w kostkę. W misce umieśćcie olej oraz przyprawę do kebaba. Całość dokładnie wymieszajcie, a następnie dodajcie pokrojonego kurczaka. Zamarynowane mięso przykryjcie folią i odstawcie do lodówki na całą noc. Młodą kapustę posiekajcie. Papryki umyjcie i pokrójcie w kosteczkę. Ogórka również umyjcie i pokrójcie w półplasterki. Czerwoną cebulę obierzcie i posiekajcie w pióra. Dymkę ze szczypiorkiem również posiekajcie. Z kolei pomidorki koktajlowe umyjcie i przekrójcie na połówki lub ćwiartki. Wszystkie warzywa umieśćcie w dużej misce i delikatnie wymieszajcie. W małej miseczce umieśćcie śmietanę, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Sos dokładnie wymieszajcie i odstawcie do przeniknięcia smaków, na ok. 15 minut. Mięso wraz z całą marynatą umieśćcie na rozgrzanej patelni i smażcie przez kilka minut na złoty kolor. Pitę podgrzejcie na patelni grillowej lub zwykłej, a następnie przełóżcie...

Przeczytaj
przepis na bitki wieprzowe
Gotujmy.pl/reanja
Przepisy Staropolskie bitki, jak marzenie. Zapomniany przysmak w odsłonie o jakiej nie słyszeliście
Staropolskie bitki wieprzowe to jedno z tych dań, które przyrządzisz nawet z bardzo ograniczonym asortymentem kuchennym. Nie musisz mieć w domu dziesiątek garnków, ani nawet piekarnika. One i tak będą rozpływać się w ustach!
Weronika Kępa
listopad 26, 2020

Bitki to danie, które zachwyci niejedno fana mięsa. Rozpływająca się w ustach wieprzowina i idealnie kremowy sos grzybowy tworzą bowiem połączenie, któremu trudno dorównać. Przepis na staropolskie bitki wieprzowe Będziesz potrzebować 1 kilogram ulubionego chudego mięsa wieprzowego (może to być karczek, szynka, a nawet łopatka) 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 300 gramów ulubionych grzybów leśnych (mogą być mrożone) 400 ml rosołu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 200 gramów serka topionego 4 łyżki musztardy Mąka Olej Przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy Przygotowanie Mięso dokładnie umyj, a następnie pokrój na kawałki. Nie mogą być zbyt grube, powinny mieć maksymalnie 1 centymetr. Mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej, rozbij przy pomocy tłuczka, a następnie każdy kawałek posyp z obu stron mąką. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż wieprzowinę aż do zarumienienia. Kiedy będzie gotowa przełóż ją na talerz, a następnie posmaruj musztardą z obu stron. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę (czosnek możesz przecisnąć przez praskę). Całość zeszklij na oleju pozostałym ze smażenia mięsa. Na patelnię z cebulą i czosnkiem ponownie umieść wieprzowinę. Dodaj rozmrożone grzyby, sól, pieprz, ziele angielskie i liście laurowe. Całość zalej gorącym bulionem , zamieszaj i duś pod pokrywką przez ok. 1,5 godziny. Po upływie tego czasu wyjmij mięso z garnka. Do pozostałego w naczyniu wywaru dodaj rozdrobiony serek topiony. Całość zblenduj  na gładką masę, dopraw do smaku solą i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu ponownie włóż bitki i duś jeszcze przez ok. 15 minut.  Gotowe!

Przeczytaj
ciasto z galaretkami przepis
Gotujmy.pl/paulina57
Newsy Tęczowe ciasto z galaretkami - takie jak kiedyś. Zachwyci dużych i małych
Choć wydawać by się mogło, że w czasach z ułatwionym dostępem do słodyczy, ciasto z galaretkami nie robi już na nikim wrażenia, w rzeczywistości jest zupełnie inaczej! Starsi mają do niego ogromny sentyment, młodzi zajadają się nim ze smakiem. Ten deser łączy pokolenia!
Weronika Kępa
grudzień 23, 2020

Choć na pierwszy rzut oka ilość składników może wydać wam się przerażająca, to przepis jest bardzo prosty i przyjemny, jednak trzeba przyznać, czasochłonny. Jednak, dla tego efektu, warto się poświęcić! Przepis na tęczowe ciasto z galaretkami Składniki Po 2 opakowania galaretki truskawkowej, agrestowej brzoskwiniowej oraz 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych 2 łyżeczki żelatyny 1200 gramów serka waniliowego (czyli 8 serków po 150 gramów) 5 jajek (3 całe i 2 białka) 50 gramów cukru pudru 120 gramów drobnego cukru do wypieków 200 gramów mąki pszennej 3 łyżki oleju ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie Zacznijcie od zrobienia biszkoptu. Białka z 3 jajek umieśćcie wraz z cukrem w wysokim naczyniu (nie wyrzucajcie żółtek do kosza!) i ubijcie na sztywną pianę. Dodajcie żółtka i olej, cały czas miksując. W misce umieśćcie również przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Całość miksujcie aż do połączenia się składników.  Tak przygotowaną masę umieśćcie w wyłożonej papierem, kwadratowej lub prostokątnej foremce. Biszkopt pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 30 minut lub dłużej, do tak zwanego „suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika odstawcie do wystudzenia. Jedno opakowanie galaretki o smaku agrestowym przygotujcie wykorzystując tylko 400 ml wody. Tężejącą wylejcie na wystudzony biszkopt. Ciasto schowajcie do lodówki, by galaretka całkowicie stężała. Drugie opakowanie galaretki agrestowej rozpuśćcie w 200 ml gorącej wody i dodajcie 1 łyżeczkę żelatyny. Po lekkim ostygnięciu całość zmieszajcie z 3 serkami waniliowymi i stwórzcie kolejną warstwę ciasta. Cały proces powtórzcie z galaretkami o smaku brzoskwiniowym. Galaretkę...

Przeczytaj