Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy

Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?

Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięło masło orzechowe?

Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane.

Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego.

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów. Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów, np. masło migdałowe, z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego.

Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca, ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak:

  • Witaminy z grupy B
  • Witamina E
  • Błonnik
  • Kwas foliowy
  • Magnez
  • Arginina
  • Antyoksydanty

Jak jeść masło orzechowe?

Sposobów jedzenia masła orzechowego jest tak naprawdę tyle, ile pomysłów na zjedzenie go! Możecie je wykorzystać na przykład do:

Bardzo dobrze smakuje też masło orzechowe jedzone wprost ze słoika, jednak ostrzegamy – to uzależnia! Uważajcie też z ilością, ponieważ w 100 g masła orzechowego znajduje się ponad 600 kalorii.

Czytaj także:

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
AdobeStock
Newsy
To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie
Chronią przed zawałem serca, miażdżycą i obniżają poziom cholesterolu. Poznajcie wspaniałe właściwości orzechów nerkowca.

Nie od dziś wiadomo, że orzechy to jedno z najzdrowszych źródeł tłuszczów. Ale jakie orzechy wybrać? Okazuje się, że bardzo dobrym wyborem są orzechy nerkowca, które zalicza się go grupy najzdrowszych orzechów na świecie. Poznajcie ich wspaniałe właściwości! Skąd pochodzą nerkowce? Orzechy nerkowca o charakterystycznym kształcie pochodzą z Ameryki Południowej. Na tym kontynencie rośnie drzewo o nazwie nanercz zachodni (inne nazwy to orzech cashew oraz nerkowiec zachodni), ale uprawia się je również w Mozambiku, Tanzanii, Wietnamie, Nigerii i Brazylii. W Europie nerkowce pojawiły się w XVI wieku i, co ciekawe, na początku w ogóle ignorowano smaczne orzechy z drzewa nerkowca – uprawiano je tylko ze względu na drewno. Dopiero w XX wieku orzechy nerkowca znalazły zastosowanie w kuchni! Właściwości nerkowców Nerkowce zawierają przede wszystkim bardzo zdrowe tłuszcze oraz cenne witaminy i minerały, takie jak: Witaminę K Witaminę E Witaminy z grupy B Witaminę PP Ryboflawinę Niacynę Błonnik Magnez Mangan Fosfor Żelazo Cynk Nerkowce są polecane osobom, które mają problemy z nadciśnieniem i chorobami serca. Regularnie jedzone orzechy nerkowca pomagają obniżyć ciśnienie, a ponadto zmniejszą ryzyko zachorowania na miażdżycę. Nadają się doskonale także dla cukrzyków ze względu na niski indeks glikemiczny. Do tego pomogą wam obniżyć poziom cholesterolu! Mamy również dobrą wiadomość dla alergików, ponieważ w porównaniu z innymi orzechami, nerkowce rzadko wywołują alergię – choć trzeba oczywiście uważać, ponieważ u niektórych może wystąpić reakcja alergiczna.   Do czego można wykorzystać nerkowce? Orzechy nerkowca są doskonałym dodatkiem zarówno do ciast i deserów, jak i wytrawnych...

Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy
Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...