Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe?
Skąd się wzięło masło orzechowe?
Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane.
Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego.
Masło orzechowe – właściwości
Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów. Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów, np. masło migdałowe, z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego.
Zobacz także:
Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca, ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak:
- Witaminy z grupy B
- Witamina E
- Błonnik
- Kwas foliowy
- Magnez
- Arginina
- Antyoksydanty
Jak jeść masło orzechowe?
Sposobów jedzenia masła orzechowego jest tak naprawdę tyle, ile pomysłów na zjedzenie go! Możecie je wykorzystać na przykład do:
- kanapek w formie smarowidła, z dodatkiem ulubionego dżemu (wtedy smakuje najlepiej!),
- naleśników jako nadzienie,
- owsianki – dzięki temu będzie bardziej sycąca, ponieważ masło orzechowe to po prostu tłuszcz, który syci na długo,
- jogurtów, smoothie i koktajli
- ciast – możecie go użyć do ciast bez pieczenia, np. zamiast masy kajmakowej
Bardzo dobrze smakuje też masło orzechowe jedzone wprost ze słoika, jednak ostrzegamy – to uzależnia! Uważajcie też z ilością, ponieważ w 100 g masła orzechowego znajduje się ponad 600 kalorii.
Czytaj także: