Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy

Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?

Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Skąd się wzięło masło orzechowe?

Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane.

Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego.

Zobacz także

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów. Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów, np. masło migdałowe, z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego.

Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca, ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak:

  • Witaminy z grupy B
  • Witamina E
  • Błonnik
  • Kwas foliowy
  • Magnez
  • Arginina
  • Antyoksydanty

Jak jeść masło orzechowe?

Sposobów jedzenia masła orzechowego jest tak naprawdę tyle, ile pomysłów na zjedzenie go! Możecie je wykorzystać na przykład do:

Bardzo dobrze smakuje też masło orzechowe jedzone wprost ze słoika, jednak ostrzegamy – to uzależnia! Uważajcie też z ilością, ponieważ w 100 g masła orzechowego znajduje się ponad 600 kalorii.

Czytaj także:

Komentarze
Babka z mikrofali
Di bloguje/gotujmy.pl
Przepisy Babeczka z kubeczka w 5 minut. Rewelacyjny przepis na szybkie ciasteczko o smaku czekolady. Pycha!
Babka pieczona w mikrofali to hit wśród młodszych, zabieganych ludzi. Możemy śmiało zmodyfikować nieco ten prosty przepis na mikrofalowego murzynka i stworzyć inne małe cudeńka!
Hubert Rój
listopad 18, 2020

Pieczenie ciasta w mikrofali może brzmieć dla niektórych dość niedorzecznie. Okazuje się jednak, że jest proste jak drut i niezwykle szybkie. Taki wypiek to świetny sposób na niezapowiedzianą wizytę gości. W mig przygotować możemy babkę, którą zdążymy podać gościom na ciepło do kawy. Będą zaskoczeni i zachwyceni! Najpopularniejszą wersją babki z mikrofali jest murzynek, czyli ciasto z dodatkiem kakao. Poniżej podamy więc ten klasyczny przepis. Następnie przejdziemy do naszych nieco ciekawszych propozycji. Babeczki czekoladowe (lub kakaowe) (2 porcje na 2 kubki) Składniki: 4 łyżki mąki 4 łyżeczki cukru Czekolada roztopiona z kilku kostek (ew. 2 łyżki kakao) 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wrzucamy do miski wszystkie składniki. Miksujemy na gładką masę. Jeżeli nie dysponujemy mikserem, użyjmy ubijaczki do piany. Pieczemy w mikrofalówce nastawionej na dużą moc (ok. 600 W) przez ok. 5 min. Sprawdzamy drewnianą wykałaczką, czy ciasto jest gotowe. Ozdabiamy babeczkę posypując ją cukrem pudrem lub polewamy czekoladą. Warto udekorować babeczkę owocami sezonowymi.  Babeczki orzechowe Składniki: Składniki na bazę ciasta takie same jak powyżej z wyjątkiem czekolady lub kakao, którego tym razem nie dodamy do ciasta. 1-2 łyżki masła orzechowego Łyżka posiekanych orzechów arachidowych (bądź innych) Przygotowanie: Do masy dodajemy łyżkę masła orzechowego i większość orzechów. Resztą masła smarujemy z góry upieczoną babeczkę i posypujemy dla ozdoby orzechami. Babeczki kawowe Składniki i przygotowanie: Takie same jak w dwóch poprzednich wersjach. Do...

Przeczytaj
batony raw jak zrobić
AdobeStock
Przepisy KULTOWE batony Chodakowskiej w PÓŁ GODZINY! Wystarczą jedynie DWA składniki!
Uwielbiasz fit batony Ewy Chodakowskiej? Teraz możesz sama je przygotować w domu! Są banalnie proste w przygotowaniu i przepyszne!
Katarzyna Wyborska
listopad 05, 2020

Znana trenerka Ewa Chodakowska słynie nie tylko z nienagannej i wysportowanej sylwetki! Poza tym, że publikuje zestawy treningów i organizuje eventy sportowe w całej Polsce, dzieli się też ze swoimi fanami osobistymi przepisami na zdrowe i pożywne przekąski. Sprawdźcie, jak zrobić słynne batoniki Ewy Chodakowskiej! Daktylowe batoniki Ewy Chodakowskiej są bardzo smaczne, choć nie należą do najtańszych. Na szczęście to nie problem, ponieważ z łatwością można je przygotować samodzielnie w domu! Do przygotowania potrzeba zaledwie kilku składników: Pół kilograma suszonych daktyli 280 g masła orzechowego Batony Chodakowskiej – przygotowanie Składniki umieść w robocie kuchennym i wymieszaj. Możesz dodać odrobinę wody, żeby ułatwić maszynie miksowanie. Mieszaj aż do połączenia się składników. Foremkę do pieczenia (najlepiej taką, jak do keksu lub chleba) wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę z daktyli i masła orzechowego. Wyrównaj powierzchnię masy. Foremkę przełóż do lodówki i odstaw na pół godziny, żeby stężała. Po pół godzinie wyjmij formę z lodówki i pokrój masę na równe batoniki. I gotowe! Jeżeli masz ochotę, to możesz modyfikować przepis i wzbogacić go o swoje ulubione dodatki, na przykład kakao lub inne rodzaje masła orzechowego. Najpopularniejsze są pasty z orzeszków arachidowych, ale w sklepach ze zdrową żywnością można kupić masło z migdałów, orzechów laskowych i innych orzeszków!   Źródło: o2.pl Źródło zdjęcia: AdobeStock

Przeczytaj
zupa z dyni przepis
ONS
Newsy Krem z dyni według przepisu Ani Lewandowskiej robi się błyskawicznie. Dodaje do niego jeden bardzo zdrowy składnik
Specjalistka od zdrowego żywienia Ania Lewandowska ma dla was specjalny przepis na zimową zupę krem z dyni - syci, rozgrzewa i jak smakuje!
Katarzyna Wyborska
grudzień 05, 2020

Znana sportsmenka Ania Lewandowska świetnie zna się nie tylko na sporcie, ale i gotowaniu! Wszyscy pamiętamy jak jej sławny mąż, piłkarz Robert Lewandowski nie mógł przestać zachwalać jej kuchni. Mówił, że Ania bardzo dba o jego dietę i przygotowuje mu zbilansowane posiłki, dzięki którym ma dużo energii do treningów. Chyba każdy słyszał o słynnych „kulkach mocy”! Podobno Anna tak dobrze gotuje, że koledzy Roberta z drużyny prosili, by przygotowywała jedzenie im wszystkim lub przynajmniej zdradziła kilka swoich przepisów. Sławne przepisy Ani Lewandowska posłuchała porad i dziś nie gotuje już tylko swojemu mężowi. Jest teraz bizneswoman z prawdziwego zdarzenia i sprzedaje żywność dla sportowców, przygotowywaną według jej przepisów. Receptury Ani można też poznać na jej blogu, na którym regularnie dzieli się przepisami na różne posiłki. Łączy je jedno – wszystkie są bardzo zdrowe, zbilansowane i niezwykle smaczne! Przepis na krem z dyni Ani Lewandowskiej Chłodna pogoda na zewnątrz sprawia, że nabieramy apetytu na rozgrzewające dania.  Dlatego warto w tym czasie jeść dużo zup – na przykład krem z dyni! Zwłaszcza, że mamy sezon na dynię i trzeba ją wykorzystać. Właśnie teraz Ania podzieliła się z fanami przepisem na pyszną potrawę - sekretem zupy jest masło klarowane - zdrowa alternatywa dla zwykłego masła. Powinny je jeść osoby cierpiące na nietolerancję laktozy, a także niewydolność nerek.  Potrzebne będą wam te składniki: 80 dag obranej dyni 25 dag ziemniaków 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku Płaska łyżka kurkumy 2 plasterki imbiru Szklanka bulionu Łyżka masła klarowanego Garść orzechów laskowych Szczypta sezamu Sól Pieprz Przygotowanie Przeciśnij czosnek przez praskę,...

Przeczytaj
Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne 7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.
Weronika Kępa
listopad 22, 2020

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Przeczytaj