Zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Ten produkt jest coraz popularniejszy
AdobeStock
Newsy

Masło orzechowe zapobiega chorobom serca i cudownie smakuje. Z czym go jeść?

Masło orzechowe można jeść na wiele sposobów: doskonale pasuje m.in. do słodkich wypieków, na chlebie lub w koktajlu. Jeśli nie jecie masła orzechowego zbyt często, pora to zmienić: jest bogatym źródłem zdrowych tłuszczów, witamin i antyoksydantów.

Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe?

Kotlety mielone

Skąd się wzięło masło orzechowe?

Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane.

Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego.

Zobacz także
domowe smarowidło

Smarowidło do chleba, które bije na głowę… swojski smalec. Musicie tego spróbować

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

To jedne z najzdrowszych orzechów na świecie. Jedzcie garść dziennie

Masło orzechowe – właściwości

Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów. Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów, np. masło migdałowe, z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego.

Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca, ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak:

  • Witaminy z grupy B
  • Witamina E
  • Błonnik
  • Kwas foliowy
  • Magnez
  • Arginina
  • Antyoksydanty

Jak jeść masło orzechowe?

Sposobów jedzenia masła orzechowego jest tak naprawdę tyle, ile pomysłów na zjedzenie go! Możecie je wykorzystać na przykład do:

Bardzo dobrze smakuje też masło orzechowe jedzone wprost ze słoika, jednak ostrzegamy – to uzależnia! Uważajcie też z ilością, ponieważ w 100 g masła orzechowego znajduje się ponad 600 kalorii.

Czytaj także:

Jak usunąć drobne włoski z ciała? Nie potrzebujecie kremu do golenia – składniki macie w kuchni
Adobe Stock
Newsy
Jak usunąć drobne włoski z ciała? Nie potrzebujecie kremu do golenia, ten składnik macie w kuchni
Jedzenie zamiast kosmetyków? To jak najbardziej możliwe, sięgnijcie tylko pamięcią do maseczek z plasterków ogórka czy maski z kefiru. Ten składnik dań jest jednak bardziej zaskakujący w połączeniu z zabiegiem pielęgnacyjnym, jakim jest golenie.

Żeby usunąć zbędne włoski, używacie pewnie kremu do golenia i maszynki do golenia lub kremu do depilacji. Tych naprawdę pojedynczych możecie pozbyć się używając pęsety. Ale czy słyszeliście, żeby usuwać owłosienie, używając kremu ze spiżarni? Tego, którym można posmarować chleb, grzankę lub krakersy... Znając ten sposób już nie będziecie się martwić, gdy zabraknie wam kremu do golenia Masło orzechowe do… golenia Ten kremowy smakołyk w wersji gładkiej może być użyty jako kosmetyk do golenia. Żeby go użyć w takiej roli, będziecie potrzebować: Kremowego masła orzechowe Maszynki do golenia – może być ręczna, jednorazowa Sposób użycia: Nałóżcie masło np. na nogi, jak krem do golenia: cienką warstwą, robiąc to pod prysznicem z użyciem wody. Gólcie się maszynką jak zwykle, jednak co kilka pociągnięć opłukujcie maszynkę wodą, inaczej gęsty krem będzie ją zapychał. Masła orzechowego, zamiast kremu można używać do różnych części ciała: nóg, okolic bikini czy pach. Rezultat takiego golenia jest zachwycający. Skóra jest bardzo gładka i nawilżona. Olej w maśle pozostawia ją odżywioną i miękką. Po takim goleniu nie trzeba nawet używać balsamu. Wartości masła orzechowego Masło orzechowe występuje zwykle w dwóch odmianach: Gładkiej (smooth) – gładkie i kremowe Crunchy – czyli masło z kawałkami orzeszków Jest robione z niemal wszystkich rodzajów orzechów. Najbardziej znane jest masło fistaszkowe, z orzeszków arachidowych, ale coraz częściej na półkach sklepowych można znaleźć masło z orzechów nerkowca, masło migdałowe z orzechów włoskich, laskowych czy brazylijskich. W ostatnich latach masło orzechowe stało się na tyle...

Całonocna owsianka mocy hitem internetu. Smakuje jak Kinder Bueno
AdobeStock
Newsy
Nocna owsianka mocy to hit internetu. Smakuje jak Kinder Bueno i robi się prawie sama
Próbowaliście już nocnej owsianki? To świetny pomysł na śniadanie dla zapracowanych. Zwłaszcza jeśli smakuje tak jak batoniki Kinder Bueno!

Przepadacie za łakociami? Okazuje się, że można rozpocząć dzień od owsianki, który doda wam energii na cały dzień i przy tym smakuje jak pyszne batoniki. Popularność w internecie zdobywa filmik z przepisem na owsiankę mocy - sprawdźcie, jak ją przygotować.  Przepis na owsiankę mocy Do przygotowania zdrowej i smacznej owsianki potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: pół szklanki płatków owsianych pół szklanki mleka skondensowanego  1 łyżka siemienia lnianego 1 łyżka miodu (lub syropu z agawy albo syropu klonowego) 1 łyżka masła orzechowego garść drobno pokrojonych orzechów laskowych  Polewa: 1 łyżka kakao 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego 1 łyżka miodu pół łyżki masła orzechowego Przygotowanie: Wszystkie składniki owsianki dodajcie do miski i dokładnie wymieszajcie tak, by się połączyły.  Następnie w osobnej misce wymieszajcie kakao, olej kokosowy, miód i masło orzechowe. Powstałą polewą posmarujcie wierzch owsianki i wstawcie ją do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc.  I gotowe! Ważny jest tak długi czas przygotowania, ponieważ dzięki temu płatki napęcznieją, a czekolada dobrze zastygnie. Taka owsianka jest świetnym pomysłem dla zapracowanych osób, które nie mają rano czasu na przygotowanie sobie śniadania. Wystarczy przyrządzić ją wieczorem, a rano tylko wyjąć z lodówki i ewentualnie lekko podgrzać w mikrofalówce. Przed podaniem możecie udekorować owsiankę owocami, np. bananami.  Dlaczego warto jeść owsianki? Od lat dietetycy polecają jadać na śniadanie właśnie owsianki. Ich główny składnik, czyli...

Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
AdobeStock
Newsy
Te orzechy to najlepszy sposób na młody wygląd i odchudzanie. Jedzcie je codziennie
Są pyszne i pomagają schudnąć. Warto jeść je jak najczęściej!

Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo ważnym składnikiem diety. Zawierają mnóstwo witamin, zdrowych tłuszczów, a nawet pomogą w odchudzaniu! Szczególnie zdrowe są migdały, które koniecznie powinny się znaleźć w waszym codziennym jadłospisie. Sprawdźcie, dlaczego! Co zawierają migdały? Pochodzące z Azji migdały to prawdziwa bomba witaminowa! Jedząc je regularnie, dostarczycie organizmowi takie witaminy i minerały, jak: Witamina E Witamina B6 Kwas foliowy Tiamina Niacyna Ryboflawina Witamina A Cynk Fosfor Wapń Żelazo Magnez Sód Ponadto, w migdałach znajduje się bardzo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, dzięki czemu są doskonałym sprzymierzeńcem w zapobieganiu cukrzycy oraz chorobom układu krążenia. Z kolei zawarta w migdałach witamina E pomoże wam zachować młody wygląd na dłużej. Po migdały powinny sięgać zwłaszcza osoby, które uprawiają sport oraz wykonują codziennie intensywną pracę umysłową. Orzechy te bogate są bowiem w magnez, który wspomaga koncentrację, zmniejsza stres oraz dodaje energii. Migdały na odchudzanie Migdały znane są także ze świetnych właściwości odchudzających! Osoby chcące zrzucić nieco nadmiarowych kilogramów koniecznie powinny włączyć migdały do swojej codziennej diety. Orzechy te świetnie podkręcają metabolizm, a przede wszystkim ograniczają wchłanianie tłuszczów. Dzięki temu ich regularne spożywanie może wpłynąć pozytywnie masę ciała. Jedzenie migdałów jest także pomocne w opanowaniu zbyt silnego apetytu, ponieważ doskonale hamują uczucie głodu. Jeżeli więc nie możecie doczekać się kolejnego posiłku, zjedzcie kilka migdałów! Jak jeść migdały? Dobrym pomysłem jest dodanie kilku migdałów do porannej owsianki lub po prostu chrupanie...

Cena masła napawa was przerażeniem? Oto czym możecie je zastąpić
AdobeStock
Newsy
Kostka masła masła kosztuje obecnie nawet 8 zł. Oto czym możecie je zastąpić
Chrzan, hummus, pasty, smarowidła… Sprawdźcie, czym z powodzeniem możecie zastąpić masło.

Szalejąca inflacja w drastyczny sposób odbiła się na cenach podstawowych produktów spożywczych. Czy wiecie, że od początku 2021 roku masło podrożało o prawie 70 procent? Jak donosi „Rzeczpospolita", kostka masła kosztuje obecnie ok. 7-8 zł. Skąd się wzięła tak wysoka cena tego produktu? - Jeszcze kilka tygodni temu kostkę można było kupić za około 5 zł, a na promocjach nawet taniej. Dziś za masło płacimy 7–8 zł i więcej. Tylko sporadycznie można je kupić nieco taniej. Znów, jak kilka lat temu, przy poprzedniej maślanej drożyźnie, zaczęły się już pojawiać w sklepach kostki masła o wadze niższej od tradycyjnych 200 g (np. 170 g), dzięki czemu ich cena jest nieco niższa. Na popularności zyskują też produkty o niższej zawartości tłuszczu i margaryny - pisze „Rzeczpospolita". Czym zastąpić masło? Wiele osób stara się czymś zastąpić masło niezależnie od jego ceny. Dlaczego? Powodów może być wiele. Jedni muszą kontrolować poziom cholesterolu, drudzy są na diecie eliminacyjnej (np. bezlaktozowej), kolejni po prostu nie lubią jego smaku. Jeżeli chcecie zastąpić masło, podpowiemy wam, czym możecie to zrobić. Zamienniki masła w pieczeniu Masło sprawia, że wypieki mają wilgotną konsystencję oraz bogatszy, głębszy smak. Bez masła wypieki mogą wyjść suche i bez charakterystycznego smaku. Na szczęście, istnieje kilka alternatyw dla masła, które możecie wykorzystać w pieczeniu. Jakie? Olej kokosowy. Olej kokosowy może zastąpić masło w pieczeniu w proporcji 1:1, choć może nieznacznie zmienić smak, przy czym niektóre rodzaje oleju kokosowego wpływają na smak bardziej niż inne. Wybierzcie nierafinowany olej kokosowy, ponieważ smakuje on bardziej jak kokos niż odmiany rafinowane. Oliwa z oliwek. W większości przepisów oliwa z...