
Uwielbiane przez Amerykanów masło orzechowe jest coraz popularniejsze w Polsce i powoli staje się przysmakiem także w naszym kraju! Nic dziwnego – nie dość, że jest przepyszne i pasuje do wielu dań i deserów, to w dodatku znajduje się w nim wiele witamin. Kupujecie masło orzechowe?
Skąd się wzięło masło orzechowe?
Pastę z orzechów jedli już podobno Inkowie i Aztekowie, jednak to, co dziś znamy pod nazwą „masło orzechowe”, zostało wynalezione i opatentowane w 1898 przez Johna Harvey’a Kelloga – lekarza, który wymyślił także płatki kukurydziane.
Dziś masło orzechowe jest jednym z najpopularniejszych produktów w USA – rocznie Amerykanie wydają na to smarowidło aż 800 mln dolarów! Podobno uwielbiał je Elvis Presley, a Alan Shepard, astronauta biorący udział w misji Apollo 14, na wyprawę na księżyc zabrał ze sobą właśnie… słoik masła orzechowego.
Masło orzechowe – właściwości
Masło orzechowe to po prostu pasta z orzechów. Najczęściej przyrządza się ją z orzeszków arachidowych, choć w sklepach ze zdrową żywnością można znaleźć masła z różnych orzechów, np. masło migdałowe, z nerkowców, orzechów laskowych czy brazylijskich. Dobrym pomysłem jest też domowe masło orzechowe - wtedy macie pewność, że nie zawiera niepotrzebnych dodatków, np. cukru czy oleju palmowego.
Szczególnie poleca się masło orzechowe osobom cierpiącym na choroby serca, ponieważ jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów nienasyconych oraz tłuszczów roślinnych – z tego powodu jest też dobrym składnikiem diety wegańskiej. W maśle orzechowym znajdziecie takie witaminy i minerały, jak:
- Witaminy z grupy B
- Witamina E
- Błonnik
- Kwas foliowy
- Magnez
- Arginina
- Antyoksydanty
Jak jeść masło orzechowe?
Sposobów jedzenia masła orzechowego jest tak naprawdę tyle, ile pomysłów na zjedzenie go! Możecie je wykorzystać na przykład do:
- kanapek w formie smarowidła, z dodatkiem ulubionego dżemu (wtedy smakuje najlepiej!),
- naleśników jako nadzienie,
- owsianki – dzięki temu będzie bardziej sycąca, ponieważ masło orzechowe to po prostu tłuszcz, który syci na długo,
- jogurtów, smoothie i koktajli
- ciast – możecie go użyć do ciast bez pieczenia, np. zamiast masy kajmakowej
Bardzo dobrze smakuje też masło orzechowe jedzone wprost ze słoika, jednak ostrzegamy – to uzależnia! Uważajcie też z ilością, ponieważ w 100 g masła orzechowego znajduje się ponad 600 kalorii.
Czytaj także: