udka z kurczaka przepis
MałaMi89 / gotujmy.pl
Newsy

Zamarynujcie w tym udka z kurczaka. Soczyste mięso będzie rozpływać się w ustach

Gdy będziecie przygotowywać mięso z kurczaka, koniecznie wypróbujcie ten przepis - udka wychodzą wyjątkowo soczyste!

Mięso z której części kurczaka jest najbardziej miękkie i soczyste? Oczywiście udka! Co więcej, wiedzieliście, że im ciemniejsze mięso tym więcej żelaza zawiera? Nie dość, że udka są zdrowe, to jeszcze smaczniejsze od piersi z kurczaka. A jeżeli jeszcze je zamarynujecie przed przygotowaniem, to będą po prostu przepyszne!

Czasami łatwe i nieskomplikowane sposoby są najlepsze. Dziś bez problemu można kupić przyprawy z najdalszych zakątków świata i eksperymentować w kuchni. Jednak niektóre potrawy wychodzą bardzo smaczne, gdy użyje się minimalnej ilości składników. Dotyczy to między innymi mięsa z kurczaka, które świetnie smakuje przyprawione głównie… solą! Wypróbujcie poniższy przepis na udka z kurczaka z solanki.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na udka z kurczaka z solanki

Ten sposób przygotowania udek jest banalny i wymaga dosłownie kilku składników. Tak zamarynowane mięso będzie niesamowicie miękkie i soczyste.

Składniki:

  • 7 udek z kurczaka
  • około 2 litry wody
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki soli
Zobacz także
Jakie przyprawy najlepiej podkreślą smak zupy ogórkowej

Marynarskie udka z kurczaka z pysznym farszem. Każdy poprosi o dokładkę

udka z kurczaka przepis

Zamarynujcie w tym udka z kurczaka. Soczyste mięso będzie rozpływać się w ustach

Przygotowanie:

  1. Do garnka wlejcie 2 litry wody i zagotujcie. Wsypcie po 4 łyżki soli, cukru, zamieszajcie i po kilku minutach wyłączcie gaz. Zostawcie do wystudzenia.
  2. Gdy solanka będzie już zimna, włóżcie do niej udka z kurczaka.
  3. Jeżeli woda nie przykrywa dokładnie wszystkich kawałków mięsa, to zróbcie więcej solanki. Udka muszą być zanurzone w solance!
  4. Odstawcie garnek z udkami w solance do lodówki na 12 godzin.
  5. Po tym czasie wyjmijcie mięso z garnka i osuszcie. Możecie dodać ulubione przyprawy, jednak zwróćcie uwagę, by nie zawierały soli! 
  6. Przyprawione udka możecie usmażyć, upiec albo uwędzić. Będą doskonale smakowały przyprawione tymiankiem, oregano, majerankiem albo słodką papryką. Pasuje też do nich również marchew, cebula, czosnek i pietruszka.  

Udka z kurczaka możecie podawać z pieczonymi ziemniakami, frytkami lub batatami. Jeżeli jesteście na diecie, to możecie zjeść je z dowolną kaszą lub ryżem. Aby obiad był komplety, warto pomyśleć jeszcze o jakiś warzywach. Idealnie będzie pasowała do nich mizeria. Jeżeli nie przepadacie za nią, to możecie udka z kurczaka podawać z sałatą i miodowo-musztardowym dressingiem. Całkiem nieźle sprawdzą się również pieczone warzywa lub marchewka z zasmażką.

Pieczony kurczak
Gotujmy.pl/dibloguje
Newsy
Wyjątkowo pyszny kurczak pieczony w całości. Sekretem jego soczystości jest solanka oraz ten tajemniczy składnik 
Obiad jak marzenie. A wszystko za sprawą soczystego kurczaka, którego uwielbiają wszyscy. Zamarynujcie go w solance i dodajcie ten składnik, a jego smak was oczaruje!

Banalnie prosty w wykonaniu przepis na przepysznego, pieczonego kurczaka , który zasmakuje każdemu.  Sekretem jego soczystości jest solanka , do której możecie również włożyć same udka lub inne części kurczaka.  Dodatkowo chrupiąca, maślana skórka sprawi, że całość zniknie w ekspresowym tempie. Nikt nie będzie się mógł mu oprzeć.  Kurczak z solanki  Solanka, czyli roztwór soli i wody, wspaniale działa na drób. Mięso staje się delikatne i kruche, a podczas pieczenia skórka staje się niezwykle chrupiąca.  Aby jej smak był jeszcze bardziej wyrazisty, nasmarujcie kurczaka masłem .   Ważna uwaga : masło i kurczak muszą mieć podobną temperaturę, ponieważ zimne mięso i ciepły tłuszcz spowoduje, że masło będzie miało zważoną, mydlaną konsystencję. Przepis na pieczonego kurczaka z solanki  Składniki: 1 cały kurczak (waga około 1,7-2 kg) 50 g masła 1 łyżka papryki słodkiej lub wędzonej 1 łyżka ziół prowansalskich 3 ząbki czosnku 5 gałązek natki pietruszki Solanka: 3 łyżki soli na 1 litr wody Sposób przygotowania: Kurczaka umyjcie i przełóżcie do większego garnka. Zalejcie kurczaka wodą (musi być pokryty w całości). Następnie wyjmijcie kurczaka, wylejcie wodę i do garnka ponownie nalejcie tyle samo świeżej wody. Do wody wsypcie sól - 3 łyżki na 1 litr wody. (W naszym przepisie na 2,5 litra wody wsypaliśmy 7,5 łyżek soli).  Całość wymieszajcie i do solanki włóżcie kurczaka. Kurczaka w solance odstawcie do lodówki na 24 godziny.  Po tym czasie wyjmijcie kurczaka z solanki i porządnie go osuszcie.  Gdy kurczak będzie już suchy roztopcie 50 g masła i odczekajcie, aż masło i kurczak będą mieć podobną...

Udka z kurczaka
gotujmy/ania321
Newsy
Genialny sposób na marynatę do udek z kurczaka. Dodajcie ten 1 składnik, a wyjdą tak dobre jak nigdy
Szukacie pomysłu na smaczny obiad dla całej rodziny? Wystarczy ciekawie doprawić udka, a efekty przejdą najśmielsze oczekiwania domowników!

Mięso z udek kurczaków idealnie nadaje się długiego pieczenia w niezbyt wysokiej temperaturze. Spoczywając w żaroodpornym naczyniu lub w brytfannie udka spokojnie i leniwie stają się z minuty na minutę coraz bardziej miękkie. Właśnie powolne pieczenie jest sekretem wspaniałego, soczystego smaku i jednocześnie efektu odchodzenia mięsa od kości.  Zanim jednak przejdziecie do pieczenia swoich udek, warto je smacznie zamarynować. Mięso z kurczaka jest do tego wręcz stworzone. Dlaczego marynowane udka nieraz zbytnio się przypalają? Przygotowując marynatę, pamiętajcie o jednym. Należy być ostrożnym z kwaśnymi dodatkami, a także z papryką w proszku i czosnkiem. Dlaczego? Zarówno sok z cytryny, ocet, jak i papryka w proszku szybko spalą się w dużej temperaturze. Zamiast eleganckiej skórki i smacznego mięsa pod nią, wszystkie udka w mig przejdą nieprzyjemnym zapachem spalenizny. Tego trzeba uniknąć za wszelką cenę. Zamiast dużej ilości tego typu składników, warto dodać do marynaty nieco cukru. Karmelizujący się cukier nada udkom fantastyczny połysk. Na skórce powstanie charakterystyczna, przepyszna glazura. Przepis na marynowane udka Składniki: Ok. 1 kg udek z kurczaka 2-3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Ząbek czosnku (wystarczy jeden, gdyż w większej ilości czosnek przypiekłby się za bardzo podczas pieczenia) 1 łyżka soku z cytryny Szczypta kminu rzymskiego Szczypta mielonej kolendry w proszku Szczypta imbiru w proszku Szczypta kozieradki w proszku (kmin, kolendrę, imbir i kozieradkę można zastąpić łyżką przyprawy curry). 1 łyżka oregano suszonego 1-2 łyżeczki cukru Sól i pieprz Przygotowanie: Mięso oczyśćcie, przygotujcie do zamarynowania. Do miseczki wlejcie olej i sok z cytryny i dodajcie pozostałe przyprawy....

pieczone udka przepis
Gotujmy.pl/Megg
Newsy
Mięsko na obiad musi być. Przepis na nieziemsko pysznego kurczaka z chrupiącą skórką
Kurczak to jedno z najczęściej przyrządzanych na obiad mięs. Nic dziwnego, jego smak jest przecież powalający, a ilość kulinarnych możliwości nieograniczona. Jeśli jeszcze nie próbowaliście udek z piekarnika, musicie nadrobić zaległości! Ten przepis powala na kolana.

Chrupiąca skórka i soczyste mięso – tego właśnie pragną Polacy, kiedy myślą o naprawdę smacznym obiedzie. Na szczęście, przy takich zachciankach nie trzeba od razu zamawiać stolika w restauracji. Tego typu danie możecie przyrządzić w swoim domu. Z pewnością nie sprawi wam większej trudności.  Przepis na pieczone udka z kurczaka Będziesz potrzebować 800 gramów udek lub pałek z kurczaka 2 ząbki czosnku 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka masła Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, oregano, tymianek Przygotowanie Mięso dokładnie umyj. W małej miseczce umieść oliwę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i tymianek. Całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną miksturą natrzyj umyte udka lub pałki z kurczaka. Mięso umieść w dowolnym naczyniu żaroodpornym i polej resztką marynaty. Jeśli przyrządzasz udka koniecznie pamiętaj, by położyć je skórką do góry. Jeśli pałki ich ułożenie nie ma większego znaczenia. W naczyniu żaroodpornym umieść również dwa obrane i zgniecione nożem ząbki czosnku (nie przeciskaj ich przez praskę) oraz kawałek masła. Mięso piecz w nagrzanym do 220 st. C. Przez pierwszą godzinę trzymaj je pod przykryciem, tak aby doszły w środku. Po upływie tego czasu powinieneś je odkryć i smażyć jeszcze przez ok. 40 minut, tak aby skórka mogła się ładnie zarumienić. W czasie pieczenia nie zapominaj o polewaniu mięsa wypływającymi z jego wnętrza sokami. Gotowe! Tak przygotowane udka najlepiej smakują z ziemniakami. Możecie przyrządzić z nich puree, ale równie dobrze wystarczy, że podpieczecie je w piekarniku. Do potrawy idealnie pasują również domowe frytki.

golonka przepis
Flickr
Newsy
Jak przyrządzić naprawdę chrupiącą golonkę? Największym sekretem jest ta marynata
Jeśli przepadacie za golonką, to na pewno nie oprzecie się tej z naszego przepisu. Dzięki takiej marynacie wychodzi genialna!

Żaden mięsożerca nie oprze się golonce ! Jeśli wam także cieknie ślinka na myśl o dużym kawałku soczystego i chrupiącego mięsa, to musicie koniecznie zrobić golonki według poniższego przepisu. Marynata sprawi, że smak tych golonek będzie po prostu nie do opisania! Gwarantujemy, że nikt im się nie oprze. Idealna marynata do golonki Sekretem chrupiącej golonki jest doskonała marynata! Świetnie smakuje golonka marynowana przez dwa dni w solance z warzywami. W trakcie marynowania warzywa puszczają soki, a to sprawia, że mięso robi się bardzo miękkie, a po upieczeniu chrupiące. Przepis na chrupiącą golonkę Aby przygotować smaczną i chrupiącą golonkę, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 4 golonki z kością 1 pietruszka 1 por 1 marchewka 1 seler (korzeń) 1 cebula Ziele angielskie Liście laurowe Sól Przygotowanie: Do dużego garnka wlejcie 3 litry wody i wsypcie 10 łyżek soli. Dodajcie 5 liści laurowych oraz kilka ziarenek angielskiego ziela. Mięso umyjcie i włóżcie do drugiego garnka. Pietruszkę, marchewkę, cebulę i seler obierzcie i posiekajcie na kawałki. Włóżcie warzywa do garnka, obkładając nimi ciasno golonki. Zalejcie przygotowaną solanką tak, by całe mięso było zanurzone. Tak przygotowane golonki odstawcie do lodówki na dwa dni. Po tym czasie wyjmijcie mięso, opłuczcie z soli i włóżcie do głębokiego rondla. Dodajcie warzywa, ziele angielskie i liście laurowe. Zalejcie zimną wodą i gotujcie przez 3 godziny. Nie dodawajcie soli! Gdy golonki już się ugotują, przełóżcie je na durszlak i osuszcie. Następnie należy przypiec golonki według własnego uznania. Jeżeli macie frytkownicę, to usmażcie w nich mięso na złoto, a następnie odciśnijcie z nadmiaru tłuszczu na papierowych...