Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy

Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne

Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wrzątek do kiszonek

Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia.

Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić. 

Kaczka marynowana w zalewie

Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów.

Składniki:  

  •  kaczka 2 kg

Marynata:

  • 3l wody

  • 6 łyżek soli morskiej

  •  8 ząbków czosnku wędzonego

  • kawałek korzenia chrzanu

  • liść chrzanu

  • 2 gałązki kopru z nasionami

 Dodatkowo: 

  •  1 łyżka oliwa czosnkowej

  • suszony majeranek otarty

  • szałwia suszona

  • świeżo mielony pieprz czarny

Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia.

Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone na kawałki ząbki czosnku, pokrojony na wiórki  korzeń chrzanu i liść chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona.

Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do lodówki  na  noc. Rano ją wyjmujemy i dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem.

Przyprawy przez dobrych kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230 stopni  na 30 minut.

Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczone mięso wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły. Lekko ostudzoną kaczkę dzielimy na porcje.

Jesteśmy przekonani, że kaczka w zalewie do ogórków przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania!

pieczone kacze udka
pixabay.com/RitaE
Przepisy
Poezja smaku. Łatwy przepis na soczyste i chrupiące kacze udka. Wyjątkowo prosty sposób na obiad!
Czy w waszym domu piekło się kaczkę z jabłkami? To danie na wyjątkowe okazje, najczęściej święta. Przedstawiamy o wiele łatwiejszy przepis. Chodzi o kacze udka. Pycha!

Całą kaczkę naciera się odpowiednio przygotowaną marynatą i odstawia na noc do lodówki, by mięso nabrało intensywnego aromatu. Następnego dnia kroi się jabłka, nadziewa nimi kaczkę, zaszywa. Układa w brytfance i rozpoczyna proces pieczenia. Proces na kilka godzin. Znamy znacznie łatwiejszy sposób na kaczkę! Tylko kacze udka Zamiast czasochłonnych przygotowań całej kaczki można wybrać równie pyszne, kacze udka. Szczególnie jeśli preferujecie przepisy szybkie, proste i tanie. Wystarczy dosłownie kilka składników i odrobina czasu. Mięso z rodziny ptaków W kuchni i gastronomii znaleźć można zarówno w słodkiej i słonej wodzie. Kaczka jest spożywana w wielu kuchniach na całym świecie. Jest to wysokotłuszczowe, wysokobiałkowe mięso bogate w żelazo.  Gatunek kaczki słodkowodnej, krzyżówki, został udomowiony i jest powszechnym ptakiem hodowlanym w wielu kulturach. Kaczkę spożywamy podczas większych i ważniejszych uroczystości. Jeśli jednak nie w głowie wam wytrawne przyjęcia, a macie na myśli szybki i pyszny obiad, proponujemy kacze udka z przepisu poniżej. Palce lizać! Składniki na kacze udka z piekarnika:  4 udka z kaczki sól, pieprz, główka czosnku, kilka gałązek rozmarynu, garść świeżej żurawiny. Jak przyrządzić kaczkę wedle przepisu? Kacze udka myjemy i delikatnie ususzamy. Następnie nacieramy je dokładnie solą i pieprzem. Odstawiamy na całą noc do lodówki. Po dobie przekładamy mięso do naczynia do zapiekania, dodajemy obrany czosnek, gałązki rozmarynu i żurawinę. Przykrywamy szczelnie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 75 minut. Po tym czasie kacze udka powinny być aromatyczne i chrupiące. Możemy je podać na puree ziemniaczanym lub z dodatkiem marynowanych, sezonowych...

Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z pepperoni
Gotujmy.pl/Zgobisz
Newsy
Ogórki małosolne inaczej. Przepis na ogórki małosolne z papryką peperoni
Czy znacie kogoś, kto potrafi oprzeć się smakowi ogórków małosolnych? Jeżeli wy także jesteście ich fanami, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na ogórki małosolne inaczej. Dlaczego „inaczej”? Ponieważ występują one w duecie z ostrą papryczką peperoni!

Właśnie trwa sezon na ogórki małosolne . Przepis na takie ogórki jest dziecinnie prosty, a do ich wykonania wystarczy kilka składników, które każdy z was z pewnością ma w swojej kuchni. W tradycyjnym przepisie na ogórki małosolne znajdziemy młode ogórki gruntowe, wodę, sól oraz przyprawy – gorczycę, liść laurowy, ziele angielskie, czosnek, korzeń chrzanu oraz liść czarnej porzeczki. A co powiecie na ogórki małosolne z dodatkiem... ostrej papryczki peperoni? Przepis na ogórki małosolne z peperoni Ogórki małosolne z dodatkiem ostrej papryczki peperoni to świetny pomysł na dodatek do kanapki czy obiadu, choć nie brakuje też takich, którzy lubią spożywać je solo – pamiętajcie, że nie wszyscy jednak mogą pałaszować ogórki małosolne do woli. Jak przygotować ogórki małosolne z ostrą papryczką? Zdradzamy najprostszy przepis. Przetestujcie go, naprawdę warto! Składniki: 3,6 kg ogórków gruntowych (niedużych, twardych) 4 litry wody 4 duże łyżki soli 1 ½ główki czosnku koper do kiszenia kawałek chrzanu (pokrojony w słupki albo plastry ) 10 dużych czerwonych peperoni Przygotowanie: Przygotowanie solanki - do wody dodajemy sól i dobrze mieszamy. żeby się rozpuściła. Do pojemnika z kamionki wkładamy warstwami koper, czosnek, chrzan pepperoni i ogórki, tak układamy 3 warstwy i zalewamy solanką, górę obciążamy, żeby ogórki znajdowały się pod wodą. Proces kiszenia trwa około 5 do 8 dni. Po zakiszeniu wyjmujemy ogórki a solankę przecedzamy (przez sitko). Do słoików wkładamy trochę kopru kilka ząbków czosnku, jeden pepperoni i ogórki, wszystko zalewamy solanką. Następnie wkładamy słoiki do dużego garnka...

Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na smaczne ogórki małosolne
Gotujmy.pl/IgraszkiLosu
Newsy
Ogórki małosolne z chili i miodem. Prosty przepis na chrupkie ogórki małosolne
Przygotujcie ogórki małosolne z odrobiną miodu i papryczki chili. Jesteśmy pewni, że będziecie się nimi zajadać i będą hitem tegorocznego grilla!

Ogórki małosolne to pyszny i prosty dodatek do dań z grilla czy kanapek. Pójdźcie o krok dalej i przygotujcie ogórki małosolne w nieco innej wersji - z miodem i papryczkami chili. W takim oryginalnym wydaniu są naprawdę pyszne i w mig znikają ze słoika. Ogórki małosolne z chili i miodem Chrupiące, domowe ogórki małosolne to doskonały dodatek do kanapek czy obiadu. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a pierwsze ogórki można wyjadać już po kilku godzinach od przygotowania. Jeżeli chcecie małej odmiany, przygotujcie ogórki małosolne z dodatkiem miodu i chili. Co powiecie na ogórki małosolne w takim oryginalnym wydaniu? Sprawdziliśmy – są naprawdę pyszne! Jak je przygotować? Koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Składniki: 0,5 kg ogórków gruntowych 1 papryczka chili 1 łyżka miodu 1 litr wody 1 łyżka soli 2 plasterki chrzanu (lub 1 liść chrzanu) 1-2 gałązki koperku 1 ząbek czosnku Liść dębu lub wiśni Przygotowanie: Wodę gotujemy, dodajemy sól, mieszamy i zostawiamy do przestygnięcia. Ogórki myjemy, odcinamy końcówki i kroimy je w grubsze plasterki. Do słoika wkładamy garść pokrojonych ogórków, dodajemy plasterek chrzanu, kilka plasterków czosnku i kilka plasterków papryczki chili, następnie układamy kolejną warstwę ogórków, gałązkę kopru, liść dębu i chili. I znowu ogórki, chrzan, czosnek i chili i ogórki (kolejność nie ma większego znaczenia tak naprawdę, ale fajnie jak smaki przenikają się warstwami, a nie wszystkie znajdują się w 1 miejscu), koperek. Ogórki polewamy 1 łyżką płynnego miodu, a następnie zalewamy je przygotowaną wcześniej wodą z solą. Słoik zamykamy (możemy nim lekko potrząsnąć, aby woda i miód się...

Kaczka po staropolsku
netka/gotujmy.pl
Newsy
Kaczka po staropolsku. Soczyste, kruche mięso i farsz, który pokochasz. Cały sekret tkwi w...
Kiedyś gęsi, indyki i kaczki były stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Dzisiaj trudniej o taki widok. Kaczka jest jednak dostępna w sklepie i warto przygotować ją na jakąś ważną uroczystość.

Mięso kaczki nie gości zbyt często na naszych stołach. A szkoda. To fakt, jest dość ciężkostrawna i tłusta, ale jej smak rekompensuje w pełni te wady. Nie jemy przecież kaczego mięsa co tydzień. Ponadto, można zbalansować nieco tłusty smak kaczki przez przygotowanie mięsnego farszu. Kaczka ze względu na dużą ilość tłuszczu nadaje się przede wszystkim do pieczenia. Upieczmy więc ją w całości i przygotujmy do niej ciekawe wypełnienie z innych gatunków mięsa. Szlachetne dodatki, takie jak mocne wino, podkreślą jej smak i sprawią, że tak upieczony drób uświetni ważne przyjęcie okolicznościowe w waszym domu. Kaczka to dobry wybór W naszych marketach nietrudno obecnie o tuszkę kaczki. Do niedawna jej zakup wiązałby się z ryzykiem – mała ilość tego rodzaju drobiu na rynku robiła swoje. Obecnie polscy producenci stawiają na różnego rodzaju drób. Oprócz kaczek, polskie przedsiębiorstwa przodują także w hodowli gęsi. Co to dla nas oznacza? Produkt jest bezpieczny i zwykle dobrej jakości. Do naszego przepisu, oprócz rzecz jasna kaczki, będziemy potrzebowali jeszcze dwóch gatunków mięsa – po pierwsze łopatki wieprzowej, a po drugie wątróbek drobiowych. Najlepszym wyborem byłyby wątróbki kacze, ale łatwiej będzie nam o te kurze. Nie wpłynie to znacząco na smak potrawy. Oprócz mięs, kluczowym składnikiem będzie mocne, czerwone wino o wyrazistym smaku. Warto sięgnąć po porto. Portugalski trunek nie należy jednak do najtańszych, dlatego możemy śmiało wybrać także jakiś tańszy zamiennik. A teraz przejdźmy już do naszego przepisu na faszerowaną kaczkę po staropolsku. Składniki: 1 kaczka (najlepiej jeżeli kupimy od razu wyprawioną z kości sztukę, jeżeli nie, warto samemu spróbować luzować kaczkę) 40 dag łopatki...