
Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach.
Wrzątek do kiszonek
Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia.
Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.
Kaczka marynowana w zalewie
Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów.
Składniki:
-
kaczka 2 kg
Marynata:
-
3l wody
-
6 łyżek soli morskiej
-
8 ząbków czosnku wędzonego
-
kawałek korzenia chrzanu
-
liść chrzanu
-
2 gałązki kopru z nasionami
Dodatkowo:
-
1 łyżka oliwa czosnkowej
-
suszony majeranek otarty
-
szałwia suszona
-
świeżo mielony pieprz czarny
Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone na kawałki ząbki czosnku, pokrojony na wiórki korzeń chrzanu i liść chrzanu. Zalewamy zimną solanką. Przykrywamy odwrotnie pokrywką, aby kaczka nie wypłynęła i była cała zanurzona.
Tak przygotowaną kaczkę wstawiamy do lodówki na noc. Rano ją wyjmujemy i dokładnie osuszamy. Zostawiamy z marynaty czosnek, korzeń i liść chrzanu oraz koper – wszystko wkładamy do środka osuszonej kaczki, którą nacieramy najpierw oliwą, posypujemy majerankiem, szałwią i pieprzem.
Przyprawy przez dobrych kilka minut wmasowujemy w mięso. Otwór kaczki spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną kaczkę wkładamy grzbietem do góry do gęsiarki i wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 230 stopni na 30 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni, przykrywamy pokrywką naczynie i pieczemy jeszcze przez 2,5 godziny. Upieczone mięso wyjmujemy i odstawiamy na ok. 15 minut, aby soki się wchłonęły. Lekko ostudzoną kaczkę dzielimy na porcje.
Jesteśmy przekonani, że kaczka w zalewie do ogórków przejdzie wasze najśmielsze oczekiwania!