Czy jest ktoś, to nie lubi naleśników? Uwielbiacie pewnie i te na słodko z owocami i sosem czekoladowym czy bitą śmietaną, i te na słono, z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami i sosem pomidorowo-paprykowym.
Jednak nie zawsze macie czas i ochotę, żeby zabrać się za to czasochłonne danie, które, żeby nakarmić rodzinę, wymaga usmażenia góry placków. Oto patent, który sprawi, że smażenie będzie ciekawsze, a podana potrawa zachwyci domowników.
Przepis na ażurowe naleśniki
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 150 ml wody gazowanej
- 125 ml mleka, lub mleka roślinnego
- 2 łyżki oleju do ciasta i 2 łyżki od smażenia
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Dowolne, kolorowe dodatki do naleśników
- Szczypta soli
- Mała butelka plastikowa po napoju z nakrętką sportową
- Lejek
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotujcie rzadkie ciasto. Odstawcie na 30 minut.
- Wlejcie ciasto do butelki używając lejka. Nakręćcie nakrętkę, żeby zostawić tylko małą dziurkę.
- Na patelni rozgrzejcie olej. Na gorący olej cienką strużką wylejcie ciasto: najpierw dookoła dna patelni, a następnie tworząc zygzaki pionowe i na koniec poziome.
- Smażcie aż ciasto się zarumieni, po czy przewróćcie na druga stronę i trzymajcie na ogniu jeszcze 2 minuty.
- Przełóżcie ażurowy placek na talerz. Na połowę placka nałóżcie kolorowe nadzienie, po czym złóżcie placek na pół, i jeszcze raz na pół.
Z czym podawać ażurowe naleśniki?
Ponieważ naleśniki są ażurowe, warto tak zakomponować farsz, który będzie widoczny z zewnątrz, żeby naleśniki były atrakcyjne i kolorowe.
Zobacz także:
Naleśniki na słodko:
- Truskawkowe pole: listki mięty, 3 truskawki pokrojone na plasterki, łyżka miodu
- Banan czekoladowy: krem czekoladowy, plasterki banana
- Twaróg z owocami: plaster białego sera, dowolne owoce w kawałkach
Naleśniki na słono:
- Bogate wnętrze: liść sałaty, plaster sera mozzarella, suszony pomidor, plaster szynki parmeńskiej
- 4 sery: liść sałaty, plaster sera cheddar, 4 plasterki ogórka, plaster mozzarelli, plaster pomidora, plaster ementalera, plaster fety
- Naleśnik jak kanapka: liść sałaty, plaster polędwicy sopockiej, plaster sera gouda, plaster pomidora
Źródło: youtube/haps.pl