Czy jest ktoś, to nie lubi naleśników? Uwielbiacie pewnie i te na słodko z owocami i sosem czekoladowym czy bitą śmietaną, i te na słono, z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami i sosem pomidorowo-paprykowym.

Jednak nie zawsze macie czas i ochotę, żeby zabrać się za to czasochłonne danie, które, żeby nakarmić rodzinę, wymaga usmażenia góry placków. Oto patent, który sprawi, że smażenie będzie ciekawsze, a podana potrawa zachwyci domowników.

Przepis na ażurowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 ml wody gazowanej
  • 125 ml mleka, lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju do ciasta i 2 łyżki od smażenia
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dowolne, kolorowe dodatki do naleśników
  • Szczypta soli
  • Mała butelka plastikowa po napoju z nakrętką sportową
  • Lejek

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotujcie rzadkie ciasto. Odstawcie na 30 minut.
  2. Wlejcie ciasto do butelki używając lejka. Nakręćcie nakrętkę, żeby zostawić tylko małą dziurkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Na gorący olej cienką strużką wylejcie ciasto: najpierw dookoła dna patelni, a następnie tworząc zygzaki pionowe i na koniec poziome.
  4. Smażcie aż ciasto się zarumieni, po czy przewróćcie na druga stronę i trzymajcie na ogniu jeszcze 2 minuty.
  5. Przełóżcie ażurowy placek na talerz. Na połowę placka nałóżcie kolorowe nadzienie, po czym złóżcie placek na pół, i jeszcze raz na pół.

Z czym podawać ażurowe naleśniki?

Ponieważ naleśniki są ażurowe, warto tak zakomponować farsz, który będzie widoczny z zewnątrz, żeby naleśniki były atrakcyjne i kolorowe.

Zobacz także:

Naleśniki na słodko:

  • Truskawkowe pole: listki mięty, 3 truskawki pokrojone na plasterki, łyżka miodu
  • Banan czekoladowy: krem czekoladowy, plasterki banana
  • Twaróg z owocami: plaster białego sera, dowolne owoce w kawałkach

Naleśniki na słono:

  • Bogate wnętrze: liść sałaty, plaster sera mozzarella, suszony pomidor, plaster szynki parmeńskiej
  • 4 sery: liść sałaty, plaster sera cheddar, 4 plasterki ogórka, plaster mozzarelli, plaster pomidora, plaster ementalera, plaster fety
  • Naleśnik jak kanapka: liść sałaty, plaster polędwicy sopockiej, plaster sera gouda, plaster pomidora

Źródło: youtube/haps.pl