Zachwyćcie rodzine tymi ażurowymi naleśnikami. Najlepiej prezentują się z kolorowymi dodatkami
własne
Newsy

Zachwyćcie rodzinę ażurowymi naleśnikami. Najlepiej prezentują się z kolorowymi dodatkami

Takich naleśników jeszcze nie jedliście. Są smaczne jak klasyczne placki, ale znacznie bardziej apetyczne.

Czy jest ktoś, to nie lubi naleśników? Uwielbiacie pewnie i te na słodko z owocami i sosem czekoladowym czy bitą śmietaną, i te na słono, z mięsnymi lub warzywnymi dodatkami i sosem pomidorowo-paprykowym.

Jednak nie zawsze macie czas i ochotę, żeby zabrać się za to czasochłonne danie, które, żeby nakarmić rodzinę, wymaga usmażenia góry placków. Oto patent, który sprawi, że smażenie będzie ciekawsze, a podana potrawa zachwyci domowników.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ażurowe naleśniki

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 150 ml wody gazowanej
  • 125 ml mleka, lub mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju do ciasta i 2 łyżki od smażenia
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dowolne, kolorowe dodatki do naleśników
  • Szczypta soli
  • Mała butelka plastikowa po napoju z nakrętką sportową
  • Lejek

Przygotowanie:

  1. Z podanych składników przygotujcie rzadkie ciasto. Odstawcie na 30 minut.
  2. Wlejcie ciasto do butelki używając lejka. Nakręćcie nakrętkę, żeby zostawić tylko małą dziurkę.
  3. Na patelni rozgrzejcie olej. Na gorący olej cienką strużką wylejcie ciasto: najpierw dookoła dna patelni, a następnie tworząc zygzaki pionowe i na koniec poziome.
  4. Smażcie aż ciasto się zarumieni, po czy przewróćcie na druga stronę i trzymajcie na ogniu jeszcze 2 minuty.
  5. Przełóżcie ażurowy placek na talerz. Na połowę placka nałóżcie kolorowe nadzienie, po czym złóżcie placek na pół, i jeszcze raz na pół.
Zobacz także
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak

naleśniki Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska robi naleśniki inaczej niż każdy z nas. Jej przepis totalnie zaskakuje

Z czym podawać ażurowe naleśniki?

Ponieważ naleśniki są ażurowe, warto tak zakomponować farsz, który będzie widoczny z zewnątrz, żeby naleśniki były atrakcyjne i kolorowe.

Naleśniki na słodko:

  • Truskawkowe pole: listki mięty, 3 truskawki pokrojone na plasterki, łyżka miodu
  • Banan czekoladowy: krem czekoladowy, plasterki banana
  • Twaróg z owocami: plaster białego sera, dowolne owoce w kawałkach

Naleśniki na słono:

  • Bogate wnętrze: liść sałaty, plaster sera mozzarella, suszony pomidor, plaster szynki parmeńskiej
  • 4 sery: liść sałaty, plaster sera cheddar, 4 plasterki ogórka, plaster mozzarelli, plaster pomidora, plaster ementalera, plaster fety
  • Naleśnik jak kanapka: liść sałaty, plaster polędwicy sopockiej, plaster sera gouda, plaster pomidora

Źródło: youtube/haps.pl

Jeśli popelniacie ten bląd, naleśniki nie będą złociste i chrupiące.
Adobe Stock
Newsy
Jeśli popełniacie ten błąd, naleśniki nigdy nie będą złociste i chrupiące. Oto jak smażyć najlepsze
Poznajcie tajemnicę chrupiących naleśników. Będą też delikatne jak obłoczek i złociste jak słońce.

Naleśniki nie należą do trudnych dań, pod warunkiem… że potraficie je smażyć. Istnieje kilka ważnych zasad przygotowywania ciasta i usmażenia idealnych naleśników. Ciasto powinno być dość rzadkie, a patelnia, na którą je wylewacie, bardzo gorąca. Jeśli opanujecie trudną sztukę usmażenie pierwszego naleśnika, kolejne będą coraz lepsze. Co jednak zrobić, żeby naleśniki były chrupiące i złociste? Podpowiadamy. Prosty patent na cieniutkie i chrupiące naleśniki Poza dobrze rozgrzaną patelnią i odpowiednią, rzadką konsystencją ciasta, smażąc naleśniki trzeba pamiętać, że tylko te cieniutkie będą chrupiące. Żeby usmażyć cienki placek, nie wylewajcie na patelnię całej chochli ciasta. Ciasta powinniście nalać niewiele i dnem okrągłej łyżki wazowej rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Wyjdzie wam z tego elastyczny, cieniutki placuszek, który nie tylko łatwo przewrócicie na drugą stronę, ale też z przyjemnością zjecie. Z każdym rodzajem farszu: słodkim, słonym lub bez żadnych dodatków.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Justyna (@justynazyla) Czy do naleśników należy dodawać jajko? Jajka nie, ale tę przyprawę tak Są różne sposoby przygotowywania ciasta na naleśniki. W wielu przepisach, wśród składników znajdziecie jajka, a osoby, które używają takich receptur tłumaczą, że dzięki jajkom naleśniki stają się pożywniejsze. Miłośnicy naleśników bez jajek mają jednak swoje argumenty: Naleśniki bez jajek są delikatniejsze Udaje się usmażyć cieńsze niż...

drwal hamburger
bogusia82/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na soczystego Drwala z chrupiącym boczkiem i ciągnącym serem. Smakuje lepiej niż w popularnej restauracji
Kto ma słabość do tłustych i ciężkich hamburgerów, ten doskonale zna króla wszystkich kanapek, czyli Drwala! Nie musicie go kupować w restauracji – genialnie smakuje ten domowej roboty.

Jeśli kochacie te hamburgery, to z łatwością możecie sami je przyrządzić w domu! Nie obiecujemy, że będą mniej tuczące, ale na pewno nieco zdrowsze. Z pewnością posmakują każdemu miłośnikowi amerykańskiej kuchni. Przepis na Drwala Do przygotowania hamburgerów Drwali, będziecie potrzebowali poniższych składników: 2 bułki grahamki (im większe, tym lepsze) 300 g mielonego mięsa wołowego z łopatki, ale sprawdzi się też antrykot, pręga wołowa i łata. Najlepiej wymieszać wszystkie te rodzaje. 4 plastry surowego boczku wędzonego 1 ser camembert 1 pomidor 1 cebula czerwona Kilka liści sałaty lodowej Pół płaskiej łyżeczki soli Pół płaskiej łyżeczki pieprzu 1 jajko Bułka tarta Olej Do sosu: 1 łyżka ostrej musztardy (może być Dijon) Pół łyżki majonezu Pół łyżki ketchupu Przygotowanie: Zacznijcie od sosu. W miseczce wymieszajcie łyżkę ostrej musztardy oraz pół łyżki ketchupu i pół łyżki majonezu. W misce umieśćcie mięso i doprawcie je solą oraz pieprzem. Wymieszajcie dokładnie rękami – ten sposób jest najlepszy, ponieważ dłońmi wyczujecie, czy masa jest już gładka. Następnie podzielcie mięso na dwie równe części i uformujcie z nich dwa płaskie kotlety, których średnica powinna odpowiadać waszym bułkom (najlepiej, jak kotlety będą nieco większe od bułek). Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, wrzućcie kotlety i smażcie po około 3 minuty z każdej strony. Na tym samym oleju podsmażcie boczek. W roztrzepanym jajku zanurzcie plaster sera camembert, obtoczcie w bułce tartej i usmażcie na oleju.  Pomidory umyjcie i pokrójcie w grube plastry, a cebulę w krążki. Teraz zabierzcie się za układanie składników! Najpierw połóżcie...

W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Adobe Stock
Newsy
W jakiej kolejności dodawać składniki do ciasta na naleśniki? Od tego zależy ich smak
Okazuje się, że to w jakiej kolejności dodacie poszczególne składniki do ciasta naleśnikowego ma duży wpływ na ich smak i konsystencję. Sprawdźcie, jak należy robić to poprawnie.

Naleśniki to jedno z najprostszych i najszybszych dań, jakie można zrobić, gdy najdzie nas ochota na coś do zjedzenia. Niemal każdy ma w swojej kuchni składniki potrzebne do zrobienia tego dania. Można je podawać ze słodkimi dodatkami, takimi jak biały ser, podprażonymi jabłkami z cynamonem, dżemem, kremem czekoladowo-orzechowym, polane słodką śmietanką, z bita śmietaną i owocami. Ale naleśniki doskonale smakują również w wytrawnej wersji, chociażby ze szpinakiem, sosem pieczarkowym czy w wersji meksykańskiej z podsmażonym mięsem i fasolą. W jakiej kolejności dodawać składniki do naleśników? Wiele osób po prostu dodaje wszystkie składniki jednocześnie do miski, a następnie wszystko ze sobą miksuje. To błąd, który może sprawić, że mąka się zbryli, a ciasto nie będzie miało jednolitej, gładkiej konsystencji. W efekcie uzyskacie naleśniki z grudkami, mało puszyste i po prostu niesmaczne. Najpierw w misce połączcie wszystkie mokre składniki, czyli jajka z mlekiem oraz z wodą (wodą gazową lub piwem). Dopiero w następnym kroku możecie dodać mąkę, najlepiej przesiewając ją przez sitko. To sprawi, że ciasto będzie bardziej napowietrzone, a przez to lżejsze. Do ciasta możecie dodać również olej – to wyeliminuje potrzebę smażenia naleśników na tłuszczu. Przepis na delikatne naleśniki Składniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 3/4-1 szklanka wody, wody gazowanej albo piwa 2 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki cukru pudru, jeśli robicie naleśniki na słodko szczypta soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie mleko oraz wodę. Wbijcie całe jajko. Połączcie dokładnie składniki. Do masy przesiejcie mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Całość zmiksujcie albo wymieszajcie za pomocą trzepaczki. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na patelni....

Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki
Adobe Stock
Newsy
Dolejcie to do ciasta na naleśniki. Dzięki niemu staną się puszyste i delikatne jak z bajki
Na słodko i na wytrawnie, z dżemem czy twarożkiem, pomysłów na nadzienie do naleśniki jest mnóstwo. Dużo zależy od tego, na co mamy ochotę w danym momencie. Jednak kluczowe przede wszystkim jest dobre i lekkie ciasto. Dodajcie do niego ten jeden składnik, a zakochacie się w takiej formie naleśników!

cCiasto na naleśniki  jest proste tak samo w przyrządzeniu, jak również w składnikach. Do przygotowania tradycyjnej masy potrzeba jedynie jajka, mąki oraz mleka. Trzy proste produkty, które tak naprawdę każdy ma w domu. Samo smażenie może być wówczas najtrudniejszą czynnością, gdyż usmażenie naleśników wymaga odpowiedniej patelni czy umiejętności w przewracaniu placków. Spokojnie, praktyka czyni mistrza! Z każdym kolejnym jest coraz łatwiej. Z czym podawać naleśniki? Naleśniki same w sobie są dość uniwersalne, z tego też powodu można je nadziać farszem według uznania. Najpopularniejszą formą słodkiego podania jest prawdopodobnie po prostu dżem, prażone jabłko lub twarożek z cynamonem, cytryną czy skórką pomarańczy. Niektórzy do środka dodają także krem orzechowo-czekoladowy nutella. Naleśniki można również przygotować w formie wytrawnej. Taka wersja idealnie sprawdzi się na obiad czy kolację. Jako farsz na słono można przygotować szpinak z serem feta, kurczaka z warzywami bądź meksykański sos chilli con carne, które możecie zapiec pod pierzynką z pomidorów i sera.  Po co dodawać do naleśników wodę gazowaną? Wszystkie pyszne nadzienia, nie będą miały znaczenia, jeśli ciasto na naleśniki nie będzie odpowiednie. Warto przy jego przygotowywaniu poświęcić chwilę uwagi. Aby przygotować pyszne, delikatne i puszyste naleśniki wystarczy do przygotowywanej masy dodać jeden składnik, czyli wodę gazowaną. Połączenie mąki oraz wody sprawi, że naleśniki zyskają bardzo na pulchności. A gdy odstawicie wyrobione ciasto naleśnikowe z wodą gazowaną na jakiś czas, w cieście zacznie wytwarzać się gluten, który odpowiada za jego wyjątkową sprężystość i delikatność . Przygotowane ciasto można również chwilę schłodzić przed smażeniem. Jeden składnik, a wasze naleśniki nabiorą innego charakteru! Idealnie...