Za kurczakiem "wyjdż za mnie" przepadają zakochani. Na romantyczną, walentynkową  kolację
Adobe Stock
Newsy

Za kurczakiem „wyjdź za mnie” przepadają zakochani. Zrobicie go w 30 min. Idealny na walentynki

Coś tak dobrego, kremowego, soczystego i prostego do przygotowania nie udaje się w kuchni za często. Kto zje to danie, od razu straci głowę i serce.

Słyszeliście o kurczaku „wyjdź za mnie”? To danie, zaprezentowane na pewnym blogu kilka lat temu, od razu zrobiło furorę. Dlaczego jest tak uwielbiane i co się kryje za intrygującą nazwą potrawy?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego „kurczak wyjdź dla mnie” jest popularny wśród zakochanych?

Danie bazuje na sycylijskiej kuchni. Zgodnie z jej prawidłami jest więc aromatyczne, pełne ziół i smaku. To potrawa jednogarnkowa, którą może przyrządzić nawet amator, nie mający żadnego doświadczenia w kuchni. Czas przygotowania zabiera chwilę, czyli jedynie pół godziny. Robi się je z prostych składników, których nie trzeba szukać w sklepach typu „kuchnie świata”.

Gotowe danie jest wprost niewiarygodne. Ma aksamitny, smakowity sos, a sam kurczak jest kremowy i soczysty. Mówi się, że kto je zje, od razu się zakocha w waszej kuchni. A ponieważ wiadomo, że droga do serca ukochanej lub ukochanego prowadzi przez żołądek, po zjedzeniu dania parze w głowie będą tylko amory, a chwilę później można spodziewać się… ślubu.

Zobacz także
Walentynki w Lidl: słodycze i kawy 50 i 60% taniej oraz masło za 4,745 zł.

Tanie walentynki w Lidlu. Słodycze i kawy o 50, 60 i 70% taniej oraz masło za 4,75 zł

68-letnia Małgorzata Potocka kocha gotować i nienawidzi diet, ale... jest na diecie i nie gotuje

68-letnia Małgorzata Potocka kocha gotować i nienawidzi diet, ale... jest na diecie i nie gotuje

Przepis na walentynkowego kurczaka „wyjdź za mnie”

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 1/2 słoika suszonych pomidorów
  • 1 szklanka startego parmezanu
  • 1 szklanka bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka śmietany 30-36 proc.
  • Dwa ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • Pół łyżeczki suszonego tymianku
  • Świeża bazylia
  • Płatki chilli
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Rozgrzejcie piekarnik do 190°C.
  2. Na dużej patelni (takiej, która nadaje się do piekarnika, czyli bez plastikowej rączki i innych części) na średnim ogniu rozgrzejcie oliwę.
  3. Kurczaka doprawcie solą i pieprzem i obsmażcie na złoty kolor, od 4 do 5 minut z każdej strony. Odłóżcie kurczaka na talerz i odlejcie połowę tłuszczu z patelni.
  4. Ponownie rozgrzejcie patelnię, dodajcie przepuszczony przez praskę czosnek, tymianek i płatki chilli. Smażcie przez 1 minutę.
  5. Na patelnię wlejcie bulion, śmietankę, dodajcie pokrojone w plastry suszone pomidory i parmezan, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Tak powstały sos zagotujcie, a następnie dołóżcie do niego usmażonego, odłożonego na talerz kurczaka.
  6. Patelnię przełóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie, aż kurczak będzie miękki i soczysty, około 17-20 minut.
  7. Podawajcie ze świeżą bazylią

Źródło: msn.com

Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Adobe Stock
Newsy
Tomasz Strzelczyk i jego kawałki kurczaka podane w nietypowy sposób. Wybierzcie delikatne mięso
Jak szybko przyrządzić prosty i tani obiad? Tomasz Strzelczyk podpowiada.

Do tego przepisu kucharz poleca użyć delikatnych kawałków mięsa: - Można użyć każdego rodzaju mięsiwa, jakie mamy, ale tylko i wyłącznie pod warunkiem, że to mięsiwo będzie delikatne (…) Może to być polędwiczka wieprzowa, mogą być to piersi z kurczaka, może być to indyk… Po prostu takie wiecie, bardziej szlachetne mięso. Jak przyrządzić soczystego kurczaka? Autor książki "Oddasz fartucha. Facet w kuchni"  do swojego dania wybrał udka kurczaka. Mówi, że lubi soczyste mięso, a udka właśnie takie są. Podczas przyrządzania nie wysychają tak bardzo jak mięso z piersi kurczaka. Udka przed przyrządzeniem zostają wyluzowane, a następnie pokrojone na mniejsze kawałki. Żeby zachować wilgoć w mięsie, nie jest ono przyprawiane solą dopiero bezpośrednio przed panierowaniem i smażeniem. To dodatkowy sposób na zachowanie wilgoci, ponieważ sól wyciąga z mięsa wodę. Wcześniejsze nasolenie mięsa powoduje, że po usmażeniu może stać się suche. Kolejnym trikiem mającym zachować wilgoć w środku, jest obtoczenie kawałków mięsa w jajku zmieszanym z bułką tartą. Tak przygotowanego kurczaka smażcie krótko na silnym ogniu. Powinny się ładnie przyrumienić, ale nie wyschnąć. Nie obawiajcie się, że krótko smażone mięso będzie surowe w środku. Na koniec kurczak będzie około 10 minut duszony w śmietanie z przyprawami, do dobry czas na wystarczające poddanie obróbce cieplnej surowego mięsa. Przepis na udka z kurczaka Tomasza Strzelczyka Składniki: 4 średnie udka z kurczaka 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cebule 1 papryczka chili Świeże zioła 200 ml śmietanki 30 proc. Sól, pieprz i słodka papryka w proszku do smaku Olej i masło do smażenia Przygotowanie: Wyluzowane udka kurczaka...

Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Skrzydełka na ostro. Przepis na skrzydełka po azjatycku
Macie ochotę na coś nowego? Zróbcie bardzo chrupiące skrzydełka z kurczaka na ostro!

Jeżeli przepadacie za wyjątkowymi i egzotycznymi smakami, wypróbujcie ciekawy przepis od jednego z użytkowników portalu Gotujmy.pl. Przepis na chrupiące skrzydełka na ostro po azjatycku Do przygotowania ostrych skrzydełek z kurczaka potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Do marynaty: ¼ szklanki białego wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego na tarce imbiru 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków Sól Pieprz Sos: Pół szklanki wody Pół szklanki sosu sojowego 1 łyżeczka startego imbiru Sok z 1 pomarańczy Skórka otarta z połówki cytryny 2 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 1 papryczka chilli Biała część pora Dodatkowo: 1 szklanka mąki Pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka ziaren sezamu Olej Oraz 1,5 kilograma skrzydełek z kurczaka. Przygotowanie: Oczyśćcie mięso, umyjcie i osuszcie.   Przekrójcie każde skrzydełko na pół i doprawcie solą i pieprzem. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę Do dużego, plastikowego pojemnika wlejcie białe wino, dodajcie czosnek, starty imbir oraz przyprawę 5 smaków. Dokładnie wymieszajcie i do tak przygotowanej marynaty włóżcie skrzydełka z kurczaka i marynujcie kilka godzin. Najlepiej odstawić pudełko z marynującym się mięsem do lodówki na całą noc. Do garnka wlejcie sok z pomarańczy, wodę i sos sojowy. Dodajcie czosnek przeciśnięty przez praskę, imbir, papryczkę chilli posiekaną bardzo drobno, posiekanego pora oraz skórkę z cytryny. Wymieszajcie i gotujcie przez około 10 minut. Po tym czasie do sosu dodajcie miód, wymieszajcie i przecedźcie przez sitko. Przygotujcie dwie miseczki – w jednej wymieszajcie mąkę z bułką tartą, a w drugiej...

Mamy przepis na cudownego kurczaka w winie według Elizabeth Taylor. Ikona kina miała świetny gust
ONS.pl/Adobe
Newsy
Przepis na cudownego kurczaka w winie Elizabeth Taylor. Ikona kina miała świetny gust kulinarny
Przepis jest banalny. Wszyscy zrobicie go w domach z podstawowych składników! Poczujcie się jak w Hollywood z lat 50-tych.

Elizabeth Taylor to ikona kina amerykańskiego - prawdziwa gwiazda Hollywood. Dwukrotnie została nagrodzona Oscarem dla najlepszej aktorki. Elizabeth wiodła prawdziwie gwiazdorskie życie. Nie stroniła od szeroko rozumianych przyjemności. Chwytała życie garściami w każdym aspekcie. Uwielbiała dobre jedzenie, dobre wino, dobrą zabawę i… mężczyzn. Szalone życie Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor była w ośmiu związkach małżeńskich. Aż siedem z nich skończyło się rozwodem, a jeden z jej mężów zginął w katastrofie lotniczej. Co ciekawe, Elizabeth dwukrotnie ożeniła się z tym samym mężczyzną, Richardem Burtonem. Rozwód wzięli w 1974 roku i ponownie ogłoszono ich małżeństwem w 1975 roku, by rok później znowu się rozwieść. Elizabeth Tylor przez całe swoje życie była na diecie . Nie odmawiała sobie jednak przyjemności, co skutkowało zwiększającą się masą ciała, którą potrafiła ona doprowadzić jednak z powrotem w ryzy za pomocą diety. Ulubione danie Elizabeth Taylor Elizabeth Taylor uwielbiała kuchnię szykowną i wystawną, ale kiedy sama miała gotować, wolała zrobić to szybko . Ten kurczak w winie jest daniem idealnym dla aktorki Hollywood - przygotujcie też kurczaka pieczonego z masełkiem . Robi się go w mig, ale jest efektowny i wywiera wrażenie wystawnego. Kurczak w winie od Elizabeth Taylor Przygotujcie tego kurczaka w domu, a poczujecie się jak w Hollywood. Składniki na kurczaka w winie: 2 cebule, najlepiej słodkie szalotki 3 ząbki czosnku Szklanka białego wina Liść laurowy Olej rzepakowy 5 udek z kurczaka Sól i pieprz Przygotowanie kurczaka w winie według Elizabeth Tylor Udka dokładnie oczyśćcie. Osuszcie je ręcznikiem papierowym. Doprawcie udka solą i pieprzem. W rondelku lub na dużej patelni rozgrzejcie trochę oleju....

Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
AdobeStock
Newsy
Cukinia faszerowana mięsem mielonym. Zdrowe i lekkie danie
Zapiekane w piekarniku cukinie faszerowane chudym mięsem z indyka posmakują każdemu, kto musi dbać o linię lub po prostu preferuje lżejsze dania. Poznajcie ten prosty przepis.

Każdy ma od czasu do czasu ochotę na lekki obiad, po którym nie trzeba się martwić o przybranie dodatkowych kilogramów. Świetnym pomysłem są bardzo zdrowe i niskokaloryczne cukinie faszerowane chudym mięsem mielonym z indyka – jeśli chcecie, połóżcie na nie plasterek mozzarelli w wersji light, upieczcie w piekarniku i obiad gotowy! Poznajcie przepis na faszerowane cukinie od użytkowniczki portalu Gotujmy.pl Dietetyczne przepisy Jeżeli dbacie o linię, sprawdźcie opisywane przez nas przepisy na smaczne i dietetyczne obiady: Kotlety mielone w wersji fit Lekkie kuleczki twarogowe Prosta sałatka ogórkowa Przepis na faszerowaną cukinię Do przygotowania cukinii z farszem z mięsa mielonego potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 300 g mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego 2 małe cebule 2 cukinie średniej wielkości 1 puszka pomidorów krojonych Przecier pomidorowy Ser mozzarella light Ketchup łagodny Sól Pieprz Przygotowanie: Dokładnie umyjcie cukinie i przekrójcie je wzdłuż na pół. Łyżką wydrążcie środek (z pestkami), ale zostawcie tyle miąższu, ile się da. Należy wydrążyć „rynienkę”, w której umieścicie za chwilę farsz. Obierzcie cebulę i pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie olej i wrzućcie cebulę. Smażcie, aż się zeszkli. Dodajcie do cebuli całe mięso mielone i doprawcie solą, pieprzem oraz ulubionymi przyprawami (bardzo polecamy oregano!). Wymieszajcie i podsmażcie. Następnie na patelnię z mięsem wylejcie pomidory z puszki wraz z sokiem i kilka łyżek koncentratu pomidorowego. Wymieszajcie i duście do odparowania wody, by sos zgęstniał. W każdej wydrążonej cukinii połóżcie łyżkę ketchupu i rozsmarujcie. Na to wyłóżcie...