Słyszeliście o kurczaku „wyjdź za mnie”? To danie, zaprezentowane na pewnym blogu kilka lat temu, od razu zrobiło furorę. Dlaczego jest tak uwielbiane i co się kryje za intrygującą nazwą potrawy?
Dlaczego „kurczak wyjdź dla mnie” jest popularny wśród zakochanych?
Danie bazuje na sycylijskiej kuchni. Zgodnie z jej prawidłami jest więc aromatyczne, pełne ziół i smaku. To potrawa jednogarnkowa, którą może przyrządzić nawet amator, nie mający żadnego doświadczenia w kuchni. Czas przygotowania zabiera chwilę, czyli jedynie pół godziny. Robi się je z prostych składników, których nie trzeba szukać w sklepach typu „kuchnie świata”.
Gotowe danie jest wprost niewiarygodne. Ma aksamitny, smakowity sos, a sam kurczak jest kremowy i soczysty. Mówi się, że kto je zje, od razu się zakocha w waszej kuchni. A ponieważ wiadomo, że droga do serca ukochanej lub ukochanego prowadzi przez żołądek, po zjedzeniu dania parze w głowie będą tylko amory, a chwilę później można spodziewać się… ślubu.
Przepis na walentynkowego kurczaka „wyjdź za mnie”
Składniki:
- Pierś z kurczaka
- 1/2 słoika suszonych pomidorów
- 1 szklanka startego parmezanu
- 1 szklanka bulionu z kurczaka
- 1 szklanka śmietany 30-36 proc.
- Dwa ząbki czosnku
- Oliwa z oliwek
- Pół łyżeczki suszonego tymianku
- Świeża bazylia
- Płatki chilli
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Rozgrzejcie piekarnik do 190°C.
- Na dużej patelni (takiej, która nadaje się do piekarnika, czyli bez plastikowej rączki i innych części) na średnim ogniu rozgrzejcie oliwę.
- Kurczaka doprawcie solą i pieprzem i obsmażcie na złoty kolor, od 4 do 5 minut z każdej strony. Odłóżcie kurczaka na talerz i odlejcie połowę tłuszczu z patelni.
- Ponownie rozgrzejcie patelnię, dodajcie przepuszczony przez praskę czosnek, tymianek i płatki chilli. Smażcie przez 1 minutę.
- Na patelnię wlejcie bulion, śmietankę, dodajcie pokrojone w plastry suszone pomidory i parmezan, doprawcie do smaku solą i pieprzem. Tak powstały sos zagotujcie, a następnie dołóżcie do niego usmażonego, odłożonego na talerz kurczaka.
- Patelnię przełóżcie do nagrzanego piekarnika i pieczcie, aż kurczak będzie miękki i soczysty, około 17-20 minut.
- Podawajcie ze świeżą bazylią
Źródło: msn.com