Żadne święta nie mogą się obyć bez makowca. To ciasto praktycznie każdemu kojarzy się z Bożym Narodzeniem oraz Wielkanocą.

Makowce przyrządza się na różne sposoby - to może być drożdżowy zawijaniec, ciężki makowiec na kruchym cieście albo makowiec japoński, czyli wersja, w której ciasto to składa się wyłącznie z masy makowej i dodatków.

Łączy je jedno - dobry makowiec powinien być pulchny i wilgotny. Sprawdźcie, co należy do niego dodać, by wyszedł właśnie taki. 

Zobacz także:

Co zrobić, by makowiec był smaczny?

Jeśli obawiacie się, że masa makowa po upieczeniu ciasta zrobi się sucha jak wiór, mamy na to sposób. Wystarczy dodać do niej kilka łyżek musu jabłkowego albo starte jabłka. Wilgoć z owoców zapobiegnie wysychaniu masy, a dodatkowo sprawi, że będzie ona bardziej puszysta.

Polecamy wam wypróbować tę metodę przyrządzając makowiec japoński - przepyszne, ciężkie od dużej ilości maku i bakalii ciasto. Będzie doskonałe na święta i wszystkie inne, podniosłe okazje. 

Przepis na makowiec japoński z jabłkami

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 250g margaryny lub masła

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 4 jajka

  • ¾ szklanki cukru pudru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa makowa:

  • 250g margaryny lub masła

  • ¼ szklanki cukru
  • 8 żółtek

  • 60 dag startych jabłek (odcisnąć sok)
  • puszka masy makowej (850g)

  • 2,5 łyżeczki proszku
  • 8 łyżeczek kaszki manny

  • olejek migdałowy

Piana:

  • 8 białek

  • ¾ szklanki cukru

Opcjonalnie:

  • cukier puder

  • garść skórki pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Składniki na ciasto wyróbcie rękoma i wylepcie nim blaszkę wyłożoną papierem. Zostawcie troszkę ciasta na wierzch.

  2. Margarynę utrzyjcie z cukrem i żółtkami. Dodawajcie na przemian po łyżce maku i jabłek. Ubijcie pianę i dodajcie do masy, delikatnie mieszając mikserem. Na koniec dodajcie kaszkę, proszek do pieczenia, olejek i, opcjonalnie, skórkę pomarańczy. Masę wyłóżcie na ciasto.

  3. Pozostałe ciasto rozwałkujcie, pokrójcie na paski i poukładajcie na masie makowej.

  4. Makowiec pieczcie 30-40 minut w 160 stopniach. Schłodzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.