Niesamowite właściwości awokado

W ciągu ostatnich kilku lat właściwości awokado doceniły szczególnie kobiety. Nie jest przecież tajemnicą, że owoc ten zawiera mnóstwo potasu, który między innymi reguluje ciśnienie krwi, zapewnia prawidłową pracę serca, a także korzystnie oddziałuje na układ nerwowy.

Jedzenie awokado pozytywnie wpływa również na funkcjonowanie narządu wzroku, a także zapobiega wadom rozwoju płodu i działa przeciwnowotworowo. Okazuje się jednak, że w pestce z awokado można znaleźć o wiele więcej cennych wartości odżywczych.

Pestka z awokado to źródło cennych wartości odżywczych

Pestka, która zazwyczaj ląduje w koszu, przede wszystkim posiada aż 70 proc. więcej antyoksydantów. Te przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Pestki posiadają również wiele błonnika, który między innymi hamuje apetyt. Spożywanie tego produktu ma niemały wpływ na bardzo dobrą kondycję włosów, paznokci i cery. 

Z racji, że pestka z awokado jest bardzo twarda, nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Na szczęście da się z niej zrobić smakowitą i przede wszystkim zdrową przyprawę.

Zobacz także:

Przepis na przyprawę z pestki awokado

Przygotowanie

  1. Przekrójcie awokado i oddzielcie od niego pestkę, a następnie umyjcie ją pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Tak przygotowaną pestkę odstawcie na ok. 3 dni w suche miejsce. 
  3. Po upływie kilku dób obierzcie pestkę ze skorupki, zetrzyjcie ją na tarce o małych oczkach i przesypcie do słoiczka. Możecie również użyć do tego młynka do kawy. 

Gotowe!

Nie zdziwcie się, jeśli pestka podczas ścierania zmieni kolor na czerwony, to normalne.

Tak przygotowaną przyprawę możecie śmiało dodawać do sałatek, kanapek, koktajli, soków, herbat oraz zup. Należy jednak pamiętać, że starta pestka z awokado ma zdecydowanie gorzki smak, nie należy więc przesadzać z jej ilością w potrawach.