Wylewacie wodę po gotowanej kiełbasie? Możecie ją jeszcze wykorzystać
AdobeStock
Newsy

Wylewacie wodę po ugotowaniu białej kiełbasy? Możecie ją jeszcze wykorzystać

Wy też wylewacie wodę po białej kiełbasie? Przeczytajcie, a nigdy więcej tego nie zrobicie.

Większość osób zwykle wylewa wodę po ugotowaniu białej kiełbasy. To błąd. Woda taka może być jeszcze wykorzystana do gotowania. Wiecie, jak można jej użyć?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego nie warto wylewać wody po ugotowaniu białej kiełbasy?

Biała kiełbasa gości na naszych stołach nie tylko na co dzień, ale i od święta. Może być podawana w żurku, gotowana lub pieczona z różnymi dodatkami. Jeśli zdarza wam się gotować białą kiełbasę, pamiętajcie, by nie wylewać wody po jej ugotowaniu. Woda po ugotowanej kiełbasie może wam posłużyć jako... wywar do zupy. Należy jednak pamiętać o jednej rzeczy, a mianowicie o rodzaju kiełbasy. 

Zaznaczmy to wyraźnie - chodzi tu tylko i wyłącznie o wodę po gotowaniu białej kiełbasy, a nie ciemnej, np. podwędzanej, Dlaczego?

Gdy gotujemy ciemne, wędzone wędliny, takie jak np. ciemna kiełbasa, może ona pozostawić w garnku ciemny pył. Taka woda nie nadaje się już do gotowania, ponieważ jej kolor wskazuje, że wędlinę nieprawidłowo przygotowano do wędzenia. 

Zobacz także
pieczeń

Pieczeń z białej kiełbasy na wielkanocny obiad. Hit na świątecznym stole

barszcz biały przepis

Karol Okrasa zdradził przepis na wielkanocny biały barszcz. Będzie idealny do białej kiełbasy

Z czego powstaje biała kiełbasa?

Wiele osób nie ma pojęcia, jak właściwie powstaje biała kiełbasa i czemu zawdzięcza ona swój nietypowy, jasny kolor.

Otóż, biała kiełbasa powstaje z następujących składników: 

  • wieprzowina (łopatka, podgardle, boczek) - w niektórych przepisach wołowina
  • przyprawy: sól, czosnek, pieprz, majeranek
  • jelita wieprzowe

Jasny kolor białej kiełbasy nie powinien nikogo dziwić - w końcu barwa mięsa jest lekko różowa a tłuszczu - biała. Gdy taką kiełbasę jedynie sparzymy, stanie się ona szara.

Wiecie, dlaczego kiełbasa ta może przyjąć różowawą barwę? Stanie się tak, gdy doda się do niej środki konserwujące, zwłaszcza sól peklującą, po czym dokona się jej uwędzenia.

Dobrej jakości biała kiełbasa powinna być po ugotowaniu krucha i soczysta, a mięso i przyprawy powinny być dobrze wyczuwalne.

Dodajmy, że tradycja przygotowywania białej kiełbasy w Polsce, sięga XVII wieku, a jej recepturę po raz pierwszy odnotowano w książce kucharskiej Marii Śleżańskiej z 1904 roku. 

Źródło: wikipedia, msn.com.pl, Super Express

jak ugotować białą kiełbasę
Adobe Stock
Newsy
Jak prawidłowo ugotować białą kiełbasę? 1 błąd i będzie do niczego
Wielkanocny żurek, a także barszcz biały, nie mogą się obejść bez dodatku w postaci białej kiełbasy. Jak należy gotować surową kiełbasę?

Wydawałoby się, że nie ma nic prostszego od zwykłego włożenia mięsa do garnka z wrzątkiem i poczekania, aż wszystko będzie jak należy. Nic bardziej mylnego. Lekceważące podejście do białej kiełbasy, może zaowocować popękaniem skórki i nieszczęściem. Szkoda marnować dobrej jakości kiełbasy, dlatego zanim przystąpicie do jej obgotowywania, przeczytajcie nasz krótki poradnik. Czym różni się parzenie od gotowania białej kiełbasy? Zanim przejdziemy do konkretnych wskazówek i rad, należy się wam jeszcze słówko wyjaśnienia. Chodzi o różnicę między gotowaniem białej kiełbasy, a jej parzeniem. Zasadniczo nie ma tutaj żadnej różnicy. Chodzi wyłącznie o terminologię – niektórzy są zdania, że ugotować można co najwyżej zupę, a gotową kiełbasę po prostu się parzy. Nie będziemy rozstrzygać tych językowych dylematów. Przejdźmy do gotowania albo, jak kto woli, parzenia białej kiełbasy. Jak już wspomnieliśmy, gotowanie białej kiełbasy to wbrew pozorom nie są przelewki. Oto kilka punktów, które koniecznie muszą być przez was przestrzegane podczas tego procesu. Jak powinno się gotować białą kiełbasę? Gotujcie wodę z przyprawami. By kiełbasa nabrała nieco więcej wyrazistości i smaku, nie wystarczy wygotować ją w zwykłej wodzie. Dodajcie do wrzątku przyprawy – sól, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, a nawet czosnek – taki zestaw jeszcze bardziej podkręci smak kiełbasy. Nakłujcie kiełbaski przed zagotowaniem. Dzięki takiemu działaniu, osłonki kiełbas nie popękają podczas starcia z wrzącą wodą nawet po kilku minutach gotowania. Kontrolujcie i sprawdzajcie temperaturę gotowania. Uważajcie, by kiełbaski nie gotowały się we wściekle wrzącej wodzie – w ten sposób możecie naruszyć ich zwartość, takiego...

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę w sklepie? Zwróćcie uwagę na ten szczegół i nie dajcie się oszukać
Starannie wyselekcjonowana biała kiełbasa to podstawa udanych Świąt Wielkanocnych. Zanim ją kupicie koniecznie zwróćcie uwagę na jej wygląd.

Wybór dobrej jakości białej kiełbasy to sztuka, którą do perfekcji opanowały tylko doświadczone gospodynie. Na co należy zwrócić szczególną uwagę zanim podejdziecie z produktem do sklepowej kasy? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką wybrać dobrą białą kiełbasę? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 300 gramów białej kiełbasy 500 ml domowego zakwasu 1 litra bulionu  1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Grzyby umieśćcie w niewielkiej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie na moczenia na ok. 40 minut. Po upływie tego czasu odsączcie je z wody (ale jej nie wylewajcie) i podsmażcie na maśle. W dużym garnku umieśćcie bulion, podsmażone...

Domowa biała kiełbasa
Gotujmy.pl/lalunia
Newsy
Unikatowy przepis na domową i bardzo soczystą białą kiełbasę. Będzie wprost idealna do wielkanocnego żurku
Soczysta i tak pyszna, że zniknie błyskawicznie ze stołu. Taka jest właśnie biała kiełbasa z naszego przepisu. Jeśli marzycie o dobrej kiełbasie na święta wielkanocne, dobrze trafiliście.

Trudno bez niej wyobrazić sobie święta wielkanocne. W końcu biała kiełbasa jest nieodłącznym dodatkiem tradycyjnego, aromatycznego żurku . Połączenie to jest doskonałe w smaku i wielu właśnie na to danie czeka z niecierpliwością, siedząc przy świątecznym stole.  Jeśli żurek to tylko z białą kiełbasą Najsmaczniejszy żurek to ten przygotowany na porządnym zakwasie, z jajkiem i z ziemniakami. Kolejną ważną rzeczą jest bardzo dobrej jakości biała kiełbasa . Jeśli znudził się wam smak tej sklepowej i chcecie na święta podać żurek o wyjątkowym smaku, koniecznie wypróbujcie poniższy, unikatowy przepis na domową, białą kiełbasę . Jest pyszna zaraz po ugotowaniu jak i na zimno. Gwarantujemy, że tak przygotowana kiełbasa będzie idealnie smakować w połączeniu z wielkanocnym, domowym żurkiem.  Przepis na domową białą kiełbasę Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej  1,5 kg karkówki 50 g soli 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 5 ząbków czosnku  300 ml zimnej wody 4 łyżki suszonego majeranku jelita 1 łyżka przyprawy do białej kiełbasy Sposób przygotowania:  Karkówkę oraz szynkę umyjcie i osuszcie ręcznikami papierowymi. Następnie pokrójcie je na mniejsze kawałki.   Przygotujcie maszynkę do mielenia. Pokrojone kawałki mięsa zmielcie na maszynce o dużych oczkach. Zmielone mięso przełóżcie do dużej miski. Do mięsa wsypcie 4 łyżki suszonego majeranku, łyżeczkę pieprzu, łyżkę przyprawy do białej kiełbasy oraz sól.  Do tak przygotowanej mięsnej masy dodajcie zimną wodę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wyróbcie na zwarty farsz.  Gotowy farsz odstawcie na kilka godzin w chłodne miejsce najlepiej do lodówki.  W międzyczasie przygotujcie flaki....

Jak wybrać białą kiełbasę?
Adobe Stock
Newsy
Jak wybrać najsmaczniejszą białą kiełbasę do żurku? To powinno zwrócić waszą uwagę
Już niedługo żurek ponownie zagości w waszych domach. Jeśli nie wiecie, jak wybierać potrzebną do jego przygotowania białą kiełbasę koniecznie sięgnijcie do naszych rad.

Idealny żurek nie mógłby istnieć bez przepysznej białej kiełbaski. Okazuje się jednak, że jej kupno nie jest proste, a wybór nie należy do oczywistych. Na co zwrócić szczególną uwagę? Zaraz wszystkiego się dowiecie. Jaką kiełbasę kupić do żurku? Dobra biała kiełbasa to taka, której powierzchnia jest gładka i matowa. Jeśli zauważycie, że się świeci, jest na niej jakaś maź, a po wzięciu do ręki okaże się, że jest śliska to znak, że była źle przechowywana. Nie sięgajcie po kiełbaski, których kolor jest podejrzanie zbyt jasny. To może świadczyć o zbyt dużej zawartości tłuszczu w produkcie, a co za tym idzie mniejszej ilości mięsa. Pamiętajcie, żeby zawsze czytać etykiety. Procentowa zawartość mięsa w produkcie to bardzo ważna kwestia. Im go więcej, tym lepiej. Dobra biała kiełbasa powinna go zawierać co najmniej 94 proc. Zwróćcie również uwagę na datę przydatności do spożycia – kiełbasa szybko się psuje, dlatego też nie kupujcie jej, jeśli w najbliższym czasie nie zamierzacie jej używać. Skoro już wiecie, jak wybrać idealną, białą kiełbasę, możecie przyrządzić z niej wspaniały żurek. Ten z przepisu Magdy Gessler dosłownie powala na kolana. Przepis na żurek według Magdy Gessler Będziecie potrzebować: 400 gramów mąki żytniej razowej 300 gramów białej kiełbasy 1 litra bulionu  4 ząbków czosnku 1 łyżki masła 4 jajek 1 pęczku świeżej natki pietruszki Garści suszonych borowików Przypraw: soli, pieprzu, liści laurowych, ziela angielskiego, majeranku Przygotowanie: Mąkę wsypcie do średniej wielkości garnka, zalejcie 1 litrem wrzącej wody, dodajcie również liście laurowe i ziele angielskie. Czosnek obierzcie z łupin i przeciśnijcie przez praskę wprost do garnka z...