Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? Polejcie nią to danie a bardzo zyska na smaku
Pixabay.pl
Newsy

Wylewacie marynatę z ogórków i papryki? To błąd. Polejcie nią to danie, a bardzo zyska na smaku

Wiele osób popełnia błąd i wylewa marynatę z ogórków i papryki. Dajcie jej „drugie życie” i wykorzystajcie ją w kuchni. Jak? Podpowiadamy!

Lubicie marynowane warzywa? Papryka czy ogórki w marynacie to świetny dodatek do kanapki czy obiadu. Większość z nas po opróżnieniu słoika wylewa taką marynatę i zachowuje jedynie słoik. To błąd! Marynata po ogórkach czy papryce ma bardzo fajne zastosowanie w kuchni. Co można z nią zrobić? Czytajcie dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do czego wykorzystać marynatę po ogórkach i papryce?

Jeżeli zwykle wylewaliście marynatę po ogórkach, papryce czy innych warzywach ze słoika, więcej tak nie róbcie. Taka marynata to świetny pomysł na nadanie soczystości różnym rodzajom mięs.

Co zrobić, żeby mięso było smaczniejsze, bogatsze i bardziej soczyste? To proste – polejcie je marynatą, która została wam po ogórkach czy papryce. Ponieważ taka marynata jest bogata w sód, działa podobnie do klasycznej solanki ze słoną wodą. Zanim włożycie mięso (wieprzowinę, kurczaka czy stek) do piekarnika, spróbujcie namoczyć je w soku z marynaty na 30 minut przed gotowaniem. Dzięki temu mięso zachowa więcej wilgoci i będzie smaczniejsze.

Zobacz także
Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Kiszone ogórki wychodzą gorzkie? Popełniliście błąd amatora

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o tym wie

Ukryta funkcja aluminiowych tacek do grillowania. Mało kto o niej wie

Jak jeszcze można wykorzystać marynatę?

Jest jeszcze kilka innych sposobów, w jakie możecie wykorzystać marynatę z warzyw.

Możecie z niej przykładowo zrobić... kolejną porcję marynowanych warzyw. Wystarczy, że doprowadzicie solankę do wrzenia i zalejecie nią cebulę, ogórka, marchewkę, rzodkiewkę lub fasolkę szparagową. Zakręćcie dobrze słoik i po kilku dniach będziecie mieć świetną sałatkę do obiadu.

Są też tacy, którzy dodają taką marynatę do... Krwawej Mary. Krwawa Mary (ang. Bloody Mary) – to nic innego, jak koktajl alkoholowy przygotowany najczęściej z wódki, soku pomidorowego i przypraw.

Wymieszajcie łyżkę soku z marynaty z koktajlem na bazie pomidorów, aby uzyskać jeszcze wyraźniejszy i bardziej pikantny smak drinka.

Jak zrobić marynowane ogórki w zalewie?

Jeżeli chcecie zrobić marynowane ogórki w zalewie, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. I pamiętajcie – by nigdy więcej nie wylewać marynaty. To doskonały dodatek do wielu dań!

Składniki:

  • 2 kg drobnych ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek cukru
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • parę liści laurowych
  • 1 marchewka (niekoniecznie)
  • 5 ząbków czosnku, koper
  • korzeń chrzanu, gorczyca

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyć i ułożyć w słoikach litrowych.
  2. Wsypać gorczycę, dodać ziele angielskie, koper (same baldachimy), korzeń chrzanu obrany i pocięty na małe kawałeczki, a następnie obrany w ząbkach czosnek po 2 ząbki do każdego słoika.
  3. Następnie sporządzamy zalewę: wymieszać ocet z wodą, dodać liście laurowe i ziele można dać czarny ziarnisty pieprz (parę ziarenek) oraz cukier i wszystko razem zagotować.
  4. Wlać gorącą zalewę do słoików zakręcić i pasteryzować około 10 minut.
  5. Ostudzić przenieś do ciemnej spiżarki.

Źródło: Gotujmy.pl

Czytaj także: 

Zalewa do ogórków
Flickr/berkgypsy
Newsy
Zalewy do ogórków możesz użyć do marynowania mięsa. Niesamowite, jakie wychodzi pyszne
Alternatywne wykorzystanie zalewy do ogórków? Marynata do mięsa. Będziecie się nim zajadać.

Ciepła woda na zalewę ma trzy zalety - szybciej rozpuszcza sól stosowaną do solanki, przyśpiesza nieco start fermentacji i co najważniejsze, taka temperatura nie niszczy cennych składników, witamin i bakterii mlekowych w kiszonych jarzynach lub owocach. Wrzątek do kiszonek Niektórzy zalewają kiszonki wrzątkiem. Nie jest to najlepszy pomysł! Unikajcie gorącej wody, ponieważ tylko w ten sposób zachowamy maksimum składników odżywczych oraz mikroflorę zawartą w produktach do kiszenia. Gorąca woda niszczy witaminy i cenne bakterie fermentacji mlekowej. Oczywiście można zagotować wodę razem z przyprawami aby wydobyć z nich aromat, ale przed zalaniem produktów do kiszenia należy ją ostudzić.  Kaczka marynowana w zalewie Nie trzeba kisić ogórków, żeby z zalewy do ich kiszenia zrobić pyszne danie. Będzie świetna do gęsiny i drobiu. Pełna składników odżywczych woda do ogórków przyda się jako marynata do mięsa. Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy kilka prostych produktów. Składniki:    kaczka 2 kg Marynata: 3l wody 6 łyżek soli morskiej  8 ząbków czosnku wędzonego kawałek korzenia chrzanu liść chrzanu 2 gałązki kopru z nasionami  Dodatkowo:   1 łyżka oliwa czosnkowej suszony majeranek otarty szałwia suszona świeżo mielony pieprz czarny Na początek dokładnie oczyszczamy kaczkę, płuczemy ją i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Wodę zagotowujemy, dodajemy sól i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego  wystudzenia. Kaczkę wkładamy do garnka do pieczenia (gęsiarki), dodajemy opłukane i pokrojone gałązki kopru, pokrojone...

Nie wylewaj marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań
AdobeStock_
Newsy
Nie wylewajcie marynaty po grzybach. Ma wiele zastosowań
Wyciągacie ostatniego grzybka ze słoika i zostaje wam gęsta zalewa z mnóstwem przypraw? Podpowiadamy do czego ją wykorzystać.

Marynowanie, to jeden z najstarszych sposobów przechowywania i konserwowania żywności. Najczęściej marynowane są grzyby leśne , ale też warzywa, w tym ogórki , papryka i buraki oraz owoce. Rzadziej ten sposób konserwowania jest wykorzystywany do przechowywania mięsa i ryb. Gdy już zjecie zamarynowane przysmaki, czas na wykorzystanie pozostałej po grzybkach zalewy . Nie warto jej wylewać, bo ma zastosowania nie tylko w kuchni. Octowa zalewa to podstawa, ale nie zapominajcie też o przyprawach Zalewę do marynat przygotowuje się z wody i octu, z odrobiną cukru. Najczęściej używa się do niej octu spirytusowego, jednak chcąc zwiększyć wartość marynaty i obniżyć wpływ marynaty na podrażnienia żołądka, zamiast octu spirytusowego możecie używać octu jabłkowego . Nie tylko jest łagodniejszy, ale też działa korzystnie, bo przyczynia się do obniżenia poziomu cukru we krwi. Marynując grzyby nie zapominajcie o przyprawach. Podkręcą ich smak, przyczynią się do tego, że wasze grzybowe pikle będą niezwykle aromatyczne, a także staną się przekąską, która dzięki zawartych w niej ziołom, ułatwi trawienie. Do grzybów koniecznie używajcie tych przypraw: Ziele angielskie Liść laurowy Czosnek Koper Marynując rydze czy kurki, nie zapomnijcie dodać gorczycy i czarnego pieprzu. W każdym przypadku do słoików można dodać cebulę pokrojoną w piórka. Jak wykorzystać pozostałą marynatę z grzybów? Choć grzyby nie są bardzo wartościowym pokarmem z racji zawartej w nich chityny, której nie trawimy, warto wiedzieć, że sama marynata nie niszczy minerałów, a dodatkowo zawarte z niej zioła, jak wspomnieliśmy, pomagają na trawienie. Oto kilka sprawdzonych sposobów, które uchronią zalewę przed wylaniem do zlewu: Drugie...

Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Pixabay
Newsy
Przepis na babcine ogórki kiszone. Zawsze się udają
Jeżeli przepadacie za ogórkami kiszonymi, to koniecznie wypróbujcie poniższy przepis.

Kiszone ogórki to jedna z typowych polskich przekąsek, na którą niektórzy cudzoziemcy patrzą z niedowierzaniem. Dla nich ogórki kiszone mogą wyglądać egzotycznie, ale przecież to jedna z najsmaczniejszych przekąsek, która świetnie nadaje się do sałatek i zupy ogórkowej! Sprawdźcie sprawdzony przepis na ogórki kiszone, z którego wyjdą idealne. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Pamiętajcie, że do kiszenia powinno się wybierać ogórki gruntowe i to najlepiej nie z supermarketu, tylko od sprawdzonego dostawcy. Ponadto takie ogórki nie powinny być ani zbyt duże, ani za małe – najlepiej, gdy wszystkie są podobnej wielkości. Najlepszymi odmianami ogórków do kiszenia są Andrus, Borus, Julian oraz Śremskie. Przepis na ogórki kiszone jak u babci Do przygotowania smacznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: Średniej wielkości świeże ogórki gruntowe Koper włoski Korzeń chrzanu Niejodowana sól kamienna Świeży czosnek Liście laurowe Ziele angielskie Czarny pieprz ziarnisty Liście chrzanu, dębu, czarnej porzeczki i wiśni Przygotowanie: Umyjcie wszystkie ogórki. Odetnijcie kwiaty, ogonki i inne niechciane elementy. Zamoczcie ogórki w zimnej wodzie i zostawcie tak na godzinę (przyda się wam bardzo duża miska, wiadro, a nawet wanna!) Przygotujcie sobie wyparzone i czyste słoiki. Na dno każdego z nich włóżcie koper włoski, a następnie układajcie ciasno namoczone ogórki. Dodajcie po jednym liściu laurowym, 3 ziarenka pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego, obrane 2 ząbki czosnku oraz dwa nieduże kawałki korzenia chrzanu. Dodajcie do słoika liście czarnej porzeczki, wiśni, chrzanu i dębu, a na samą górę połóżcie kolejny koper....

Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić zalewę do ogórków kiszonych? Z taką wyjdą najlepsze
Przygotowanie ogórków kiszonych jest banalnie proste – poznajcie prosty przepis na zalewę do ogórków.

Jeżeli dotychczas tylko wyjadaliście zapasy ogórków ze spiżarni babci, czas nauczyć się zrobić je samodzielnie – a przygotowanie ogórków kiszonych jest naprawdę banalnie proste. Poznajcie przepis  na idealną zalewę do ogórków kiszonych. Jakie ogórki wybrać do kiszenia? Do kiszenia należy używać tylko ogórków gruntowych – podłużne, zielone ogórki o gładkiej skórce kompletnie nie nadają się do kiszenia, ponieważ zawierają za dużo wody. Ważne też, by wybierać do kiszenia ogórki o podobnej wielkości, najlepiej w średnim rozmiarze. Dzięki temu wszystkie zakiszą się równomiernie. Jak długo ogórki powinny się kisić? Ogórki kiszone będą dobre po około 2-3 tygodniach od przygotowania, choć oczywiście im dłużej poczekacie, tym będą one smaczniejsze. Ogórki małosolne natomiast nadają się do jedzenia już po 2-3 dniach. Jak zrobić zalewę do ogórków? Przyrządzenie zalewy jest banalnie proste, a jej sekret tkwi w proporcjach – zawsze wsypujcie 1 łyżkę soli na 1 litr wody. Pamiętajcie o tym, że woda musi być ciepła! Przepis na idealne ogórki kiszone Do przygotowania klasycznych ogórków kiszonych potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 1 kilogram ogórków gruntowych 1 korzeń chrzanu Kilka ząbków czosnku Ziele angielskie Liście laurowe Cały koper z kwiatostanami Gorczyca Woda Sól Przygotowanie: Umyjcie ogórki i namoczcie je w wodzie – co najmniej 30 minut. Dzięki temu będą sprężyste i chrupiące po ukiszeniu. Następnie przełóżcie ogórki do wyparzonych słoików, układając je ciasno jeden obok drugiego. Pomiędzy ogórki włóżcie...