Schab pieczony
Gotujmy.pl/Katarzyna J.
Newsy

Wyjątkowo aromatyczny schab pieczony w rękawie. To właśnie dzięki niemu mięso nie jest suche

Schab upieczony w rękawie jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być idealną propozycją na obiad, a po ostudzeniu smakuje równie wspaniale ze świeżym pieczywem.
Aleksandra Jaworska
grudzień 02, 2020

Schab to mięso w pewnym sensie wyjątkowe. Często na polskich stołach pojawia się na specjalne okazje.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Świąteczne potrawy

Schab pieczony to doskonały sposób na delikatne, soczyste i pyszne mięso na świąteczny stół. Zdarza się nam podawać je na Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Upieczony schab możemy podawać na wiele sposobów. Przy tym jego przygotowanie jest bardzo proste.

Jak najwięcej smaku

Schab z piekarnika to danie nadające się na każdą okazję, w tym zarówno jako wędlina na przyjęcie, jak i mięso na codzienny obiad. Możemy go podawać na wiele różnych sposobów. Doskonale spisuje się jako danie główne na ciepło, jak i również na zimno do kanapek lub sałatek.

Uniwersalny i pyszny

Schab pieczony możemy łączyć z wieloma składnikami. Do pieczonego schabu idealnie pasują m.in. owoce. Świetnie nadają się do tego np. śliwki, morele, żurawina czy maliny. Doskonale sprawdzi się również w połączeniu z takimi dodatkami, jak na przykład grzyby.

Sekret pieczenia

W połączeniu z gęstymi sosami  utworzy wspaniałe danie obiadowe, które z powodzeniem będziecie mogli zaserwować na przykład podczas przyjęcia. Schab warto upiec w rękawie. Dzięki temu nie będzie suchy!

Składniki:

  • 1,3 kg schabu

  • 1 łyżka majeranku 

  • 1 łyżka tymianku

  • 1 łyżka papryki słodkiej

  • 1 łyżka soli do smaku

  • pieprz mielony

  • kilka ząbków czosnku

Na początek wszystkie przyprawy umieszczamy w miseczce i dokładnie łączymy. Schab należy wcześniej umyć, osuszyć i porządnie natrzeć przygotowaną mieszanką. Na końcu szpikujemy mięso. W celu ułatwienia sobie tego procesu robimy w nim nacięcia i wkładamy w nie kawałki czosnku.

Całość szczelnie związujemy w rękawie do pieczenia i schładzamy w lodówce minimum na 2-3 godziny, a najlepiej całą noc. Zamarynowany schab pieczemy w rozgrzanym piekarniku. Początkowo 10 minut w 220 stopniach, a następnie 80 minut w temperaturze 80 stopni.

Schab po upieczeniu należy wyjąć z worka i pozostawić do ostudzenia. Po kilku minutach nadaje się do pokrojenia na obiad. Soki z rękawa spowodują, że mięso będzie aromatyczne i wilgotne. Jeśli wolicie wykorzystać go do kanapek, wystarczy zawinąć go w folię aluminiową i chłodzić w lodówce.

Zimny schab także nadaje się do odgrzania. Wystarczy plastry mięsa umieścić na patelni, podlać wodą i podgrzać pod przykryciem. I jak, przekonaliśmy was do spróbowania schabu z rękawa?

 

Źródło: Gotujmy.pl

Komentarze