Wydają grube pieniądze na… wylanie czekolady na dłonie. Na czym polega ten nowy sposób degustacji?
Instagram/ElCieloMiami
Newsy

Wydają grube pieniądze na… wylanie czekolady na dłonie. Na czym polega ten nowy sposób degustacji?

Co powiecie na degustację, podczas której kelner wylewa wam na dłonie płynną czekoladę? Zaciekawieni? Więcej dowiecie się z naszego artykułu na temat czekoterapii.

Czekoterapia to nowy trend degustacyjny, który polega na wylewaniu roztopionej czekolady prosto na dłonie klientów. Zdecydowalibyście się na tak niecodzienną formę degustacji?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wydają krocie na nietypową degustację czekolady

W pewnej restauracji, pojawiła się nietypowa możliwość degustacji czekolady. Ludzie wydają całe 197 dolarów za wylanie czekolady prosto na dłonie w celu jej późniejszej degustacji. Co sądzicie o tym szalonym sposobie jedzenia?

Zwolenników takiej degustacji, jak widać, nie brakuje. Na Twitterze opublikowano krótki filmik, na którym widzimy parę siedzącą w kolumbijskiej restauracji El Cielo Miami - zdobywczynię łacińskiej nagrody Grammy - Mariacę Semprún i wenezuelskiego powieściopisarza - Leonardo Padróna.

Nagle do kobiety podchodzi kelner, który wylewa rozpuszczoną czekoladę bezpośrednio na jej dłonie, po czym widzimy, jak ta przystępuje do zlizywania słodkiej mazi z palców.

Kelner mówi kobiecie, że to „100% kolumbijska czekolada” i radzi jej, żeby na początku pomasowała dłonie a następnie przystąpiła do degustacji. Filmik opublikowany na Twitterze przez Flavio Costę, robi furorę w internecie.

Czekoladowa degustacja na stałe zagościła w menu degustacyjnym kolumbijskiej restauracji i kosztuje 197 dolarów. Fanów takiej formy degustacji, z dnia na dzień przybywa.

Czy jedzenie spożywane rękami smakuje lepiej?

Być może dziwi was taki sposób degustacji, ale w rzeczywistości okazuje się, że jedzenie spożywane rękami smakuje o wiele lepiej. Tezę tę popierają nawet badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stevensa w Nowym Jorku:

- To niewielka zmiana, ale może całkowicie odmienić sposób, w jaki ludzie oceniają twój produkt. Wydaje się, że te dwie grupy nie przetwarzają informacji sensorycznych w ten sam sposób. Dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wywołuje zwiększoną reakcję sensoryczną, czyniąc jedzenie bardziej pożądanym i atrakcyjnym – powiedziała prof. Adriana Madzharov, główna autorka badania.

A wy odważylibyście się na taką formę degustacji?

Źródło: well.pl

Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
AdobeStock
Newsy
Największe wpadki Polaków w restauracji. Aż wstyd głośno się do tego przyznać
Zachowanie niektórych Polaków w restauracji pozostawia niestety wiele do życzenia. Kelnerzy wymienili nasze największe wpadki. Powinno nam być wstyd?

Zbyt głośne mówienie, mało śmieszne żarty i komentarze, siorbanie... Obsługiwanie osoby, która zachowuje się w ten sposób w restauracji , może być prawdziwym koszmarem. Kelnerzy wymienili największe błędy popełniane przez Polaków w restauracji. Jest tego trochę. Mylenie nazwy espresso z ekspresso Polakom często się zdarza niepoprawnie wymawiać w restauracji nazwę kawy – espresso . Wielu z nich wymawia ją błędnie – jako ekspresso (czyżby od „ekspresu” do kawy?). Jeśli kelner przyniesie nam kawę i szklankę wody, nie powinno to budzić naszego zdziwienia. Właśnie tak prawidłowo podaje się mocną czarną kawę. Dlaczego? Z bardzo prostej przyczyny. Otóż przepłukanie ust czystą wodą oczyszcza kubki smakowe, dzięki czemu możemy lepiej delektować się kawą i docenić jej wyrazisty smak. Klient, który chce sam się obsłużyć Zdarza się, że klient zamawia w restauracji piwo , ale sam chce je otworzyć własnym otwieraczem, który ma w kieszeni. Niestety, nie jest to szczytem elegancji i savoir-vivre. Klienci, którzy jedzą dania zamówione w innym lokalu Bywają też sytuacje, że przy stoliku siedzi kilka osób, ale tylko jedna z nich składa zamówienie z karty menu, a pozostałe konsumują np. kebaby zakupione u konkurencji. To złamanie podstawowej zasady, jaka obowiązuje w restauracji. Nie wnosimy do niej ani swojego jedzenia, ani swoich napojów. Zamawiając stolik w restauracji, płacimy nie tylko za jedzenie, ale również za pełną obsługę. Polacy napiwków nie dają Ile powinien wynieść napiwek? To 10% od kwoty, która widnieje na naszym rachunku. Niestety, Polacy bardzo rzadko dają w restauracjach napiwki, co wytknęła nam jakiś czas temu Magda Gessler . Polacy nie umieją dawać napiwków. Jak są pijani, to czasami dają,...

Doda wydaje miesięcznie na jedzenie więcej niż wynosi pensja minimalna. Przesada?
ONS.pl/Adobe Stock
Newsy
Doda wydaje miesięcznie na jedzenie więcej niż wynosi pensja minimalna. Przesada?
Jedna z najbardziej znanych, ale również kontrowersyjnych piosenkarek, Doda, zdradziła ile miesięcznie wydaje na jedzenie. Okazuje się, że kwota jest niemała i przewyższa dochód niejednego Polaka. Gwiazda żywi się za ponad… 2000 złotych.

Badania GUS dowodzą, że przeciętny Polak wydaje na jedzenie niecałe 300 złotych miesięcznie. Okazuje się jednak, że są i tacy, którzy wydają aż 7 razy tyle! Do tego grona można zaliczyć między innymi piosenkarkę, Dodę. Gwiazda nie lubi zdradzać szczegółów swojego życia prywatnego Dorota Rabczewska to znana osobowość medialna. Mimo że na jej Instagramie nie brakuje zdjęć związanych z życiem zawodowym, to prywatnym nie lubi się chwalić. Do tej pory fani nie wiedzieli nawet czym się żywi. Na jej mediach społecznościowych trudno znaleźć choć jedno zdjęcie o tej tematyce. Niedawno Doda postanowiła jednak ujawnić czym i za ile się żywi. Okazuje się, że piosenkarka przeszła na bardzo popularną w dzisiejszych czasach dietę pudełkową. To idealne rozwiązanie dla osób, które chcą jeść zdrowo, a nie mają czasu na gotowanie. Niestety, wiąże się również z dużymi kosztami. Ile Doda wydaje na jedzenie? Piosenkarka wydaje na jedzenie aż 2100 złotych miesięcznie! Dieta obejmuje 5 posiłków dziennie – śniadanie, obiad, kolację i dwie przekąski. Rabczewska wybrała wariant bezglutenowy przeznaczony głównie dla osób cierpiących na celiakię, jednak nic nie wskazuje na to, by piosenkarka na nią cierpiała. Z racji, że Doda prowadzi bardzo intensywny tryb życia, spożywane przez nią produkty muszą być zdrowe, pożywne i dostarczać mnóstwa energii. Idealnie skomponowane posiłki pozwalają jej również zadbać o włosy, paznokcie, cerę, a przede wszystkim idealną figurę. Co znajduje się w jadłospisie piosenkarki? Jak donoszą polskie media Doda najczęściej spożywa produkty wykonane z mąki kukurydzianej, ryżowej lub gryczanej. W jej jadłospisie nie brakuje również warzyw i owoców. Gwiazda nie stroni także od kaszy jaglanej, ciecierzycy, orzechów i siemienia...

Celine Dion w wieku 53 lat może pochwalić się nienaganną figurą. Zdradziła co je, by tak wyglądać 
ONS.pl
Newsy
Celine Dion w wieku 53 lat może pochwalić się nienaganną figurą. Zdradziła co je, by tak wyglądać 
Fani z niepokojem obserwują coraz szczuplejszą sylwetkę Celine Dion. Gwiazda ich uspokaja i zdradza, co robi, że tak świetnie wygląda!

Wielka gwiazda muzyki od pewnego czasu wzbudza kontrowersje swoją bardzo szczupłą sylwetką. Zarzuca się jej problemy z zaburzeniami odżywiania i nie brakuje też wyzwisk w internecie na temat jej niskiej wagi. Ludziom naprawdę ciężko jest dogodzić! Piosenkarka zapewniła, że czuje się wspaniale i wyjawiła, co sprawia, że jest tak szczupła. Celine Dion poza niesamowitym głosem zawsze znana była ze świetnej figury. Dlaczego więc od pewnego czasu stale znajduje się w ogniu krytyki? Otóż w ostatnich latach piosenkarka bardzo zeszczuplała, a fani podejrzewają, że może cierpieć na anoreksję albo bulimię. Celine nigdy tego nie potwierdziła. Cztery lata temu zmarł jej mąż na raka gardła, a niedługo później odeszła też jej mama, dlatego fani domyślają się, że powodem takiej utraty wagi może być depresja. Gwiazda jednak odpiera te wszystkie zarzuty i zdradza, co tak naprawdę sprawia, że ma taką smukłą figurę. Celine Dion: „Wciąż jem ciastka!" 30 marca piosenkarka obchodziła 53. urodziny. Z tej okazji zamieściła na Instagramie zdjęcia, na których kroi ogromny tort, a później się nim objada. Napisała, że nie liczy lat i wciąż je ciasto. I bardzo dobrze!         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Céline Dion (@celinedion) Dieta Celine Dion: zero smażonego, kawa i croissanty Ponieważ wiele osób krytykuje Celine ze względu na jej sylwetkę i ostatnio jest to częściej omawiany temat niż jej piosenki i koncerty, gwiazda jakiś czas temu postanowiła położyć temu kres i podzieliła się informacją o tym, jak wygląda jej jadłospis. Na...

filtrowana woda do zupy
ONS, AdobeStock
Newsy
Magda Gessler używa do gotowania zupy tylko tej wody. Dzięki temu zawsze wychodzi wyśmienita
Jaka woda gwarantuje, że ugotowana zupa będzie smakować doskonale? Magda Gessler zna odpowiedź!

Od jakiegoś czasu hitem jest woda filtrowana. Polacy chętnie kupują specjalne dzbanki z wkładami, które filtrują i oczyszczają wodę. Czy to cokolwiek daje? I czy taka woda faktycznie jest zdrowsza? Coś może być na rzeczy, ponieważ nawet sama Magda Gessler, kulinarna ekspertka zaleca, by zupy gotować nie na przegotowanej, a filtrowanej wodzie! Po co filtrować wodę? W Polsce przez wiele lat panowało przekonanie, że woda z kranu jest bardzo szkodliwa i nie można jej pić – chyba, że po przegotowaniu. Do dziś większość osób woli kupować wodę butelkowaną niż pić ją prosto z kranu. Cudzoziemcy przyjeżdżając do Polski dziwią się, dlaczego kranówka jest tutaj tak niepopularna. W serwisach społecznościowych można się spotkać z pytaniami na temat tego, dlaczego w Polsce nie pije się wody z kranu. Czy jest trująca? A może zanieczyszczona? Zdziwienie wynika z faktu, że w większości europejskich krajów, picie wody z kranu jest całkowicie bezpieczne. Nikogo nie dziwi widok osób nalewających sobie do butelki wody prosto z kranu w łazience. Co więcej – w restauracjach podaje się wodę z kranu do posiłku za darmo! Dlaczego więc w Polsce panuje taka nieufność wobec kranówki? Prawdopodobnie wynika to z faktu, że w przeszłości polskie rzeki były bardzo zanieczyszczone, więc ludzie bali się pić wodę z kranu. Dziś jednak wybór między kranówką a wodą butelkowaną, zależy jedynie od preferencji smakowych – zwykle butelkowana smakuje lepiej (choć nie zawsze!) Korzyści z filtrowania wody Skoro można bezpiecznie pić wodę z kranu, to po co jeszcze ją filtrować? Okazuje się, że przefiltrowana woda ma szereg zalet: Jest znacznie mniej twarda, dzięki czemu w czajniku nie gromadzi się kamień, a na kubkach brzydki osad, Lepiej smakuje, Pozbawiona jest charakterystycznego zapachu chloru, Jest...