Czekoterapia to nowy trend degustacyjny, który polega na wylewaniu roztopionej czekolady prosto na dłonie klientów. Zdecydowalibyście się na tak niecodzienną formę degustacji?

Wydają krocie na nietypową degustację czekolady

W pewnej restauracji, pojawiła się nietypowa możliwość degustacji czekolady. Ludzie wydają całe 197 dolarów za wylanie czekolady prosto na dłonie w celu jej późniejszej degustacji. Co sądzicie o tym szalonym sposobie jedzenia?

Zwolenników takiej degustacji, jak widać, nie brakuje. Na Twitterze opublikowano krótki filmik, na którym widzimy parę siedzącą w kolumbijskiej restauracji El Cielo Miami - zdobywczynię łacińskiej nagrody Grammy - Mariacę Semprún i wenezuelskiego powieściopisarza - Leonardo Padróna.

Nagle do kobiety podchodzi kelner, który wylewa rozpuszczoną czekoladę bezpośrednio na jej dłonie, po czym widzimy, jak ta przystępuje do zlizywania słodkiej mazi z palców.

Zobacz także:

Kelner mówi kobiecie, że to „100% kolumbijska czekolada” i radzi jej, żeby na początku pomasowała dłonie a następnie przystąpiła do degustacji. Filmik opublikowany na Twitterze przez Flavio Costę, robi furorę w internecie.

Czekoladowa degustacja na stałe zagościła w menu degustacyjnym kolumbijskiej restauracji i kosztuje 197 dolarów. Fanów takiej formy degustacji, z dnia na dzień przybywa.

Czy jedzenie spożywane rękami smakuje lepiej?

Być może dziwi was taki sposób degustacji, ale w rzeczywistości okazuje się, że jedzenie spożywane rękami smakuje o wiele lepiej. Tezę tę popierają nawet badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stevensa w Nowym Jorku:

- To niewielka zmiana, ale może całkowicie odmienić sposób, w jaki ludzie oceniają twój produkt. Wydaje się, że te dwie grupy nie przetwarzają informacji sensorycznych w ten sam sposób. Dla osób, które regularnie kontrolują spożycie żywności, bezpośredni dotyk wywołuje zwiększoną reakcję sensoryczną, czyniąc jedzenie bardziej pożądanym i atrakcyjnym – powiedziała prof. Adriana Madzharov, główna autorka badania.

A wy odważylibyście się na taką formę degustacji?

Źródło: well.pl