Gotujmy.pl/grandepiccolacuoca
Newsy

Wiosenna sałatka na Wielkanoc z salsą szpinakową. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznego obiadu

Wiosenna, bardzo zielona sałatka wielkanocna. Skomponowana ze zdrowych warzyw z salsą szpinakową, będzie królować na świątecznym stole.

Święta wielkanocne to idealna okazja do zrobienia wielu smacznych potraw.

Na stole nie może zabraknąć gorącego i sycącego żurku z białą kiełbasą, kolorowej sałatki jarzynowej, delikatnej babki piaskowej, przepysznego mazurka czy aromatycznych wędlin.

Nie może też zabraknąć jaj, które są ważnym symbolem tych świąt.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Sałatka ze zdrowych, zielonych warzyw

Sałatka wiosenna, którą proponujemy wam zrobić na wielkanocny stół, będzie smakować całej rodzinie. Oprócz zdrowych, zielonych warzyw składa się również z jajek ugotowanych na twardo i salsy szpinakowej, dopełniającej jej wyjątkowy smak.  

Do jej przygotowania będziecie potrzebować brokuła, szparagów, selera naciowego, szpinaku, szczypiorku, natki pietruszki oraz limonek, czosnku, oliwy i przypraw.

Zielone warzywa mają mało kalorii, zawierają dużo cennej witaminy C, błonnik oraz magnez. Są bogate w chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu. Dlatego jedzcie smacznie oraz zdrowo i włączcie na stałe zielone warzywa do swojej diety!

Przepis na sałatkę na Wielkanoc z salsą szpinakową

Składniki na sałatkę:

  • 300 g różyczek brokuła
  • 300 g szparagów
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek

Składniki na salsę szpinakową:

  • 100 g szpinaku sałatkowego
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gałązki selera naciowego umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Do garnka przełóżcie jajka, zalejcie je wodą i ugotujcie na twardo. 
  3. Brokuły i szparagi dokładnie umyjcie i ugotujcie na parze do miękkości.
  4. Z 2 limonek wyciśnijcie sok. 
  5. Szpinak oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie dodajcie do naczynia blendera i zblendujcie. 
  6. Obrane ząbki czosnku oraz natkę pietruszki dodajcie do zblendowanego szpinaku i stopniowo dolejcie oliwę oraz sok z 2 limonek.
  7. Całość doprawcie solą oraz pieprzem.
  8. Ugotowane i ostudzone jajka obierzcie ze skorupki. 
  9. Na talerzu ułóżcie ugotowane na parze brokuły, szparagi oraz pokrojony seler. 
  10. Dodajcie ugotowane na twardo jajka przekrojone pionowo.
  11. Sałatkę udekorujcie przygotowaną salsą szpinakową. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl
 

Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Gotujmy.pl/mysza75
Newsy
Naleśniki ze szparagami. Przepis na szybki obiad
Jeśli prześladuje was ochota na naleśniki, zróbcie je ze szparagami. To danie nie tylko będzie efektownie wyglądać, ale też wyśmienicie smakować. Naleśniki ze szparagami są tak pyszne, że będziecie je jeść przez całą wiosnę.

Jeśli kochacie naleśniki, zróbcie je ze szparagami. Usmażcie ich więcej, bo są tak dobre, że zjecie wszystkie od razu. Przed pójściem do sklepu przeczytajcie nasz poradnik, by dowiedzieć się,  jak kupić najlepsze szparagi .  Ważne jest także, by odpowiednio przechowywać szparagi - podwiędnięte lub zasuszone nie będą dobrze smakować. Przepis na naleśniki ze szparagami Składniki: 150 g mąki 2 jajka 250 ml mleka szczypta soli woda mineralna lub zwykła woda olej do smażenia 1 pęczek pietruszki 1 pęczek szparagów zielonych 2 garście świeżego szpinaku  ½ szklanki kaszy jęczmiennej 5 pieczarek 8 pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Świeża bazylia  2 cebule kawałek sera lazur sól pieprz opcjonalnie: 2 ząbki czosnku  Sposób przygotowania: Do miski dodajcie mąkę, sól, mleko i jajka. Składniki wymieszajcie mikserem lub blenderem.  Do ciasta dodajcie także posiekaną pietruszkę i wodę gazowaną. Całość zmiksujcie lub zblendujcie na jednolitą masę. Ciasto odłóżcie na 10 minut, by odpoczęło.   Po danym czasie usmażcie naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni np. naleśnikowej z dodatkiem oleju. Cebulę razem z pieczarkami pokrójcie na plastry i usmażcie na oleju. Warzywa doprawcie solą oraz pieprzem.  Kaszę jęczmienną ugotujcie według instrukcji na opakowaniu z 1 łyżką oliwy.  Szpinak umyjcie i na innej patelni usmażcie razem z cebulką.  Doprawcie solą oraz pieprzem, a także czosnkiem jeśli lubicie. Szparagi ugotujcie w osolonej wodzie na pół twardo.  Na talerz wyłóżcie naleśniki, na nie nałóżcie kaszę z pieczarkami, na to szpinak i szparagi.  Każdego naleśnika dokładnie zwińcie. Na wierzch...

Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
eli555/Gotujmy.pl
Newsy
Sałatka ze szparagami - przepis w stylu włoskim
Sałatka ze szparagami, mozzarellą, liśćmi szpinaku, szynką parmeńską i pomidorkami to kwintesencja letnich włoskich smaków. Wypróbujcie koniecznie i zachwyćcie gości.

Sezon na szparagi trwa na tyle krótko, że warto wykorzystać go w całości. Szparagi to warzywa, które można wykorzystać do setek przepisów na sałatki, zupy , tarty, przystawki, dodatki do mięs czy zapiekanek , a także dań z grilla. Warzywa te doskonale komponują się ze śródziemnomorskimi dodatkami takimi jak szynka dojrzewająca , sery czy ocet balsamiczny. Są także wyjątkowo zdrowe, niskokaloryczne i bogate w witaminy oraz minerały, dlatego warto wprowadzić je do wiosennej diety. Przepis na wiosenną sałatkę ze szparagami Ta lekka, pełna włoskich smaków sałatka to idealna propozycja na letnie pikniki i przyjęcia. Chociaż szybka i prosta w przygotowaniu, na pewno zaskoczy waszych gości eleganckim charakterem i ciekawymi połączeniami smakowymi. Składniki: 250 g pomidorków truskawkowych lub cherry 100 g szpinaku baby 150 g mozzarelli mini 100 g szynki szwarcwaldzkiej lub parmeńskiej sos: 6 łyżek oleju słonecznikowego 3 łyżki octu jabłkowego 1 czubata łyżeczka cukru pudru 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól do smaku pieprz do smaku szparagi: 500 g zielonych szparagów 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli Przygotowanie: Ze szparagów odłamcie dolne, zdrewniałe końcówki. W wąskim i wysokim garnku zagotujcie wodę z cukrem i solą. Do wrzątku włóżcie szparagi tak, żeby górne końcówki wystawały nad wodą. Szparagi gotujcie 10 minut, wyjmijcie z wrzątku i włóżcie do zimnej wody. Po schłodzeniu osuszcie szparagi papierowym ręcznikiem i pokrójcie. Szpinak i pomidorki opłuczcie i osuszcie. Pomidory pokrójcie na ćwiartki. Mozzarellę mini odsączcie na durszlaku. Do słoika wlejcie olej i ocet jabłkowy. Dodajcie cukier puder, musztardę, przyprawcie do smaku solą i...

Szukacie ciekawych przekąsek? Zakochacie się w panierowanych szparagach
Gotujmy.pl/netka
Newsy
Panierowane szparagi: przepis na pyszną przekąskę
Panierowane szparagi to świetny sposób na podanie szparagów, kiedy są w sezonie. Spróbujcie!

Sposobów na wykorzystanie szparagów w kuchni jest naprawdę dużo. Można zrobić z nich zupę szparagową , wykorzystać szparagi jako nadzienie do naleśników albo zrobić szparagi zawijane w boczku lub szynce parmeńskiej . Wszystko to raczej obiadowe propozycje. My mamy dla was przepis na przekąskę szparagową. Panierowane szparagi podbiją wasze serca! Przepis na panierowanie szparagi Ta szparagowa przekąska robi się w mig. Przekonajcie się. Składniki na szparagi panierowane Pęczek zielonych szparagów 2 małe jajka Mąka Bułka tarta Sok z cytryny Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie panierowanych szparagów Przygotujcie szparagi do gotowania. Odetnijcie zdrewniałe końcówki, umyjcie je i obierzcie, jeśli jest taka potrzeba . Włóżcie szparagi do garnka z lekko osoloną wodą. Zagotujcie. Gotujcie szparagi ok. 4-5 minut, by pozostały jędrne. Jajka rozbijcie i roztrzepcie widelcem lub trzepaczką. Przyprawcie je solą i pieprzem. Na patelni rozgrzejcie olej. Ugotowane szparagi skropcie sokiem z cytryny. Obtoczcie szparagi w mące, w jajku, a potem na rozsypanej na talerzu bułce tartej. Wyłóżcie szparagi na rozgrzany olej. Smażcie je ze wszystkich stron na złocisty kolor. Po usmażeniu wyłóżcie na ręcznik papierowy, by pochłonął on nadmiar tłuszczu. Serwowanie panierowanych szparagów Szparagi panierowane możecie serwować na ciepło lub na zimno. Według nas najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Są one pyszne same w sobie, ale dobrze smakują też z atrakcyjnym dipem. To przykładowe kombinacje: Sos czosnkowy Sos koperkowy Sos majonezowo-ketchupowy Sos słodkie chili Tzatziki Szparagi panierowane wybitnie smakują dzieciom i mogą być pretekstem do zachęcenia ich, żeby jadły więcej warzyw . Szparagi...

anna nowak ibisz dieta
ONS.pl
Newsy
Oto co Anna Nowak-Ibisz je na śniadanie. Dzięki niemu ma świetną sylwetkę i jest pełna energii przez cały dzień
Pożywne i dobrze zbilansowane śniadanie to podstawa udanego dnia! Zobaczcie, co prezenterka Anna Nowak-Ibisz zjada na pierwszy posiłek.

Osoby pracujące przed kamerami muszą nieustannie dbać o zgrabną sylwetkę. Niestety, kamera dodaje kilogramów! Dlatego właśnie aktorzy, prezenterzy czy piosenkarze zwracają dużą uwagę na to, co jedzą, by nie przytyć. Nie inaczej jest w przypadku Anny Nowak-Ibisz! Prezenterka ma 54 lata i wygląda fantastycznie. Wszystko oczywiście dzięki odpowiedniej diecie i prowadzeniu zdrowego stylu życia. Dieta Anny Nowak-Ibisz Patrząc na zdjęcia udostępniane przez gwiazdę na jej profilu w mediach społecznościowych łatwo zauważyć, że wiele czasu spędza na świeżym powietrzu. Aktywność fizyczna to klucz do utrzymania wagi! Prezenterka dba również oczywiście o swoją dietę. Niedawno pokazała zdjęcie z przygotowań przed rozpoczęciem pracy w telewizji. Widać na nim Anię w lustrze oraz apetyczne i bardzo zdrowe śniadanie! Okazuje się, że stylistka prezenterki jest także ekspertką żywieniową i przygotowuje Annie dietetyczne posiłki. Prezenterka jest wyraźnie zachwycona. Śniadanie, które przygotowała jej stylistka to dietetyczna i bardzo zdrowa sałatka z jajkiem, awokado, pomidorami i pestkami słonecznika. Poniżej podajemy wam przepis na bardzo podobną i równie smakowitą sałatkę, która da wam zastrzyk energii z samego rana! Spróbujcie sami. Przepis na sałatkę z awokado i jajkiem Do przygotowania sałatki, którą lubi zajadać się Anna Nowak-Ibisz, będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: Składniki: 2 jajka 1 łodyga selera naciowego 1 pomidor Pół awokado Pół cykorii Garść rukoli Garść szpinaku Szczypiorek 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy 2 łyżki pestek dyni Pieprz Przygotowanie: Jajka ugotujcie na twardo i obierzcie ze skorupek. Średnie jajka powinno się gotować około 8 minut, a duże 10 minut. Umyjcie warzywa...