Gotujmy.pl/grandepiccolacuoca
Newsy

Wiosenna sałatka na Wielkanoc z salsą szpinakową. Będzie świetnym dodatkiem do świątecznego obiadu

Wiosenna, bardzo zielona sałatka wielkanocna. Skomponowana ze zdrowych warzyw z salsą szpinakową, będzie królować na świątecznym stole.
Magdalena Kieblesz
marzec 23, 2021

Święta wielkanocne to idealna okazja do zrobienia wielu smacznych potraw.

Na stole nie może zabraknąć gorącego i sycącego żurku z białą kiełbasą, kolorowej sałatki jarzynowej, delikatnej babki piaskowej, przepysznego mazurka czy aromatycznych wędlin.

Nie może też zabraknąć jaj, które są ważnym symbolem tych świąt.

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Sałatka ze zdrowych, zielonych warzyw

Sałatka wiosenna, którą proponujemy wam zrobić na wielkanocny stół, będzie smakować całej rodzinie. Oprócz zdrowych, zielonych warzyw składa się również z jajek ugotowanych na twardo i salsy szpinakowej, dopełniającej jej wyjątkowy smak.  

Do jej przygotowania będziecie potrzebować brokuła, szparagów, selera naciowego, szpinaku, szczypiorku, natki pietruszki oraz limonek, czosnku, oliwy i przypraw.

Zielone warzywa mają mało kalorii, zawierają dużo cennej witaminy C, błonnik oraz magnez. Są bogate w chlorofil, który wzmacnia odporność organizmu. Dlatego jedzcie smacznie oraz zdrowo i włączcie na stałe zielone warzywa do swojej diety!

Przepis na sałatkę na Wielkanoc z salsą szpinakową

Składniki na sałatkę:

  • 300 g różyczek brokuła
  • 300 g szparagów
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • szczypiorek

Składniki na salsę szpinakową:

  • 100 g szpinaku sałatkowego
  • 2 limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 gałązek natki pietruszki
  • oliwa 
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Gałązki selera naciowego umyjcie, osuszcie i pokrójcie w kostkę.
  2. Do garnka przełóżcie jajka, zalejcie je wodą i ugotujcie na twardo. 
  3. Brokuły i szparagi dokładnie umyjcie i ugotujcie na parze do miękkości.
  4. Z 2 limonek wyciśnijcie sok. 
  5. Szpinak oczyśćcie, umyjcie i osuszcie. Następnie dodajcie do naczynia blendera i zblendujcie. 
  6. Obrane ząbki czosnku oraz natkę pietruszki dodajcie do zblendowanego szpinaku i stopniowo dolejcie oliwę oraz sok z 2 limonek.
  7. Całość doprawcie solą oraz pieprzem.
  8. Ugotowane i ostudzone jajka obierzcie ze skorupki. 
  9. Na talerzu ułóżcie ugotowane na parze brokuły, szparagi oraz pokrojony seler. 
  10. Dodajcie ugotowane na twardo jajka przekrojone pionowo.
  11. Sałatkę udekorujcie przygotowaną salsą szpinakową. Smacznego! 

Źródło: gotujmy.pl
 

Komentarze