Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
ONS, AdobeStock
Newsy

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne wypieki, spróbujcie babki cytrynowej z przepisu Meghan Markle!
Katarzyna Wyborska
marzec 31, 2021

Jakiś czas temu było bardzo głośno o odejściu Księcia Hary’ego i Meghan Markle z brytyjskiej rodziny królewskiej. Jednak gdy Markle była jeszcze księżną, regularnie odwiedzała publiczne instytucje, organizacje i różne fundacje w ramach swoich królewskich obowiązków.

Pewnego dnia odwiedziła World Central Kitchen, organizację która w trakcie pandemii koronawirusa skupiła swoją działalność na przygotowywaniu posiłków dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy byli zaszokowani, gdy księżna przyniosła ze sobą poczęstunek w postaci własnoręcznie upieczonej babki cytrynowej!

Meghan Markle powiedziała, że dla niej to oczywiste, że gdy się kogoś odwiedza, to należy coś od siebie ofiarować, więc dzień przed przybyciem upiekła ciasto wykorzystując do tego cytryny z własnego ogródka!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Przepis na babkę cytrynową według Meghan Markle

Do przygotowania ciasta z receptury byłej księżnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Pół szklanki mleka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Pół łyżeczki soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej – dodaje ciastu wyjątkowego smaku!

Zobacz także

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie 1,5 szklanki cukru pudru, pół szklanki mleka, 3 jajka, ¾ szklanki oliwy z oliwek, po jednej łyżce soku z cytryny, skórki z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Doprawcie solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Całość wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników.
  2. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli używacie specjalnej formy do babki, posmarujcie ją wcześniej masłem i posypcie bułką tartą.
  3. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie od 55 do 65 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdźcie, czy ciasto jest już upieczone.
  4. Po upieczeniu wyjmijcie babkę z piekarnika i odstawcie na pół godziny do ostudzenia. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze