Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik
ONS, AdobeStock
Newsy

Wilgotna babka cytrynowa z przepisu Meghan Markle. Była księżna dodaje do niej sekretny składnik

Jeżeli szukacie pomysłów na wielkanocne wypieki, spróbujcie babki cytrynowej z przepisu Meghan Markle!

Jakiś czas temu było bardzo głośno o odejściu Księcia Hary’ego i Meghan Markle z brytyjskiej rodziny królewskiej. Jednak gdy Markle była jeszcze księżną, regularnie odwiedzała publiczne instytucje, organizacje i różne fundacje w ramach swoich królewskich obowiązków.

Pewnego dnia odwiedziła World Central Kitchen, organizację która w trakcie pandemii koronawirusa skupiła swoją działalność na przygotowywaniu posiłków dla najbardziej potrzebujących. Pracownicy byli zaszokowani, gdy księżna przyniosła ze sobą poczęstunek w postaci własnoręcznie upieczonej babki cytrynowej!

Meghan Markle powiedziała, że dla niej to oczywiste, że gdy się kogoś odwiedza, to należy coś od siebie ofiarować, więc dzień przed przybyciem upiekła ciasto wykorzystując do tego cytryny z własnego ogródka!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na babkę cytrynową według Meghan Markle

Do przygotowania ciasta z receptury byłej księżnej potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki oliwy z oliwek
  • Pół szklanki mleka
  • 3 jajka rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • Pół łyżeczki soli
  • Szczypta cynamonu
  • Szczypta gałki muszkatołowej – dodaje ciastu wyjątkowego smaku!
Zobacz także
Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”

Kasia Cichopek pokazała, co zrobi na Wielkanoc. Zerwała z polską tradycją, fani zniesmaczeni: „śmiechu warte”

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne

Magda Gessler zdradziła banalny trik na puszysty sernik. Dzięki niemu ciasto na Wielkanoc będzie idealne

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypcie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajcie 1,5 szklanki cukru pudru, pół szklanki mleka, 3 jajka, ¾ szklanki oliwy z oliwek, po jednej łyżce soku z cytryny, skórki z cytryny oraz ekstraktu waniliowego. Doprawcie solą i szczyptą gałki muszkatołowej oraz cynamonu. Całość wymieszajcie za pomocą miksera do połączenia składników.
  2. Tak przygotowane ciasto wlejcie do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jeżeli używacie specjalnej formy do babki, posmarujcie ją wcześniej masłem i posypcie bułką tartą.
  3. Formę z ciastem wstawcie do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie od 55 do 65 minut. Drewnianym patyczkiem sprawdźcie, czy ciasto jest już upieczone.
  4. Po upieczeniu wyjmijcie babkę z piekarnika i odstawcie na pół godziny do ostudzenia. Posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Pierniczki
Własne
Newsy
Co zrobić, by pierniczki nie stwardniały? Jest na to jeden genialny sposób
Święta bez pierniczków nie mogą się odbyć. Korzenne ciastka sprawdzą się nie tylko jako deser, ale i jako ozdoba choinki!

Niejedna gospodyni rozpoczyna świąteczne przygotowania właśnie od pieczenia pierników. Co prawda do świąt jeszcze trochę zostało, ale warto rozglądać się już za odpowiednim przepisem na te aromatyczne ciasteczka. Aby pierniczki się udały i smakowały jak należy kluczowe będą dwa składniki. Po pierwsze chodzi tu o przyprawę korzenną do piernika. Na szczęście nie musimy „bawić się” w odmierzanie właściwych proporcji cynamonu, kardamonu, goździków, anyżu, gałki muszkatołowej i innych przypraw – gotową mieszankę bez problemu kupimy w sklepie. Drugim kluczowym składnikiem będzie miód. Być może mieliśmy okazję jeść pierniczki wypieczone na bazie miodu sztucznego. Często ten patent wykorzystują producenci ciastek, które możemy dostać w markecie. I między innymi dlatego właśnie wybierzmy jednak prawdziwy miód z pasieki. Dzięki niemu nasze pierniki będą miały odpowiedni smak i prawdziwy, szlachetny charakter. Co zrobić, by pierniczki nam nie stwardniały? Nie da się ukryć, że miód dodany do naszych kruchych ciastek może spowodować ich szybkie twardnienie. Nie ma się czego obawiać. Wystarczy jedynie zapewnić im odpowiednią dawkę wilgoci. Jak? Dobrym sposobem będzie szczelne zamknięcie pierniczków na przykład z obranym jabłkiem. Ciastka pochłoną wilgoć owocu i staną się miększe. Uważajmy jednak, by nie dopuścić do zepsucia się jabłek w zamkniętym opakowaniu. A teraz czas już na krótki i prosty przepis na pierniczki: Składniki: 40 dag mąki 2-3 jajka 10 dag cukru pudru 10 dag masła 10 dag miodu (należy użyć płynnego miodu) Łyżka przyprawy do piernika Łyżka kakao Łyżeczka sody oczyszczonej Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i ostudzamy. Wszystkie składniki łączymy w sporym naczyniu i przygotowujemy gładkie ciasto....

pani walewska
Gotujmy.pl/akrobatka2
Newsy
Pani Walewska: efektowne ciasto, które na wszystkich robi wrażenie
Przepyszne kruche blaty z dżemem i bezą przełożone maślano-budyniowym kremem... Każdy będzie chciał drugi kawałek!

Pani Walewska to ciasto, które wiele osób może kojarzyć pod drugą nazwą. Pychotka, bo tak właśnie jest nazywane, to nic innego jak warstwowe ciasto przełożone dżemem i masą maślano-budyniową. Zwieńczeniem jest lekka jak obłoczek bezowa pianka, którą można udekorować płatkami migdałowymi. Wbrew pozorom nie jest to czaso- i pracochłonne ciasto. Warto zaserwować je gościom, na których z pewnością zrobi ogromne wrażenie. Pani Walewska prezentuje się niezwykle pięknie, a do tego smakuje niebiańsko.  Przepis na ciasto Pani Walewska (Pychotka) Składniki na kruche ciasto 220 g zimnego masła Pół kg mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1-2 łyżki kwaśnej śmietany 18 % 6 żółtek Pół szklanki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego Składniki na bezę 6 białek w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Składniki na krem maślano-budyniowy Pół litra mleka 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Kostka masła w temperaturze pokojowej Dodatkowo Słoik dżemy z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Opcjonalnie: płatki migdałowe Przygotowanie Składniki na ciasto dokładnie zagnieść, uformować w kulę, przeciąć na pół i każdą połówkę zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na godzinę (lub do zamrażarki na 30 minut, jeśli chcemy przyśpieszyć cały proces). Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie przesiać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać z pianą, najlepiej trzepaczką. Dwie prostokątne formy 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do...

piernikowy sernik krolewski
Gotujmy.pl/Konczi
Newsy
Piernikowy sernik królewski z nieoczekiwanym dodatkiem. Jeden składnik sprawia, że ciasto dosłownie rozpływa się w ustach
Podczas świątecznej uczty nie może zabraknąć pysznych ciast – jednym z tradycyjnych wypieków jest oczywiście uwielbiany przez Polaków sernik. W tym wyjątkowym okresie polecamy dodać do niego odrobinę przyprawy piernikowej, która nada pięknego aromatu i smaku.

Sernik królewski to klasyczny polski sernik, w którym puszysta masa serowa ukryta jest pomiędzy dwoma warstwami kruchego ciasta o kakaowym smaku. Jeśli jesteście fanami tego typu wieków koniecznie wypróbujcie poniższy przepis. Jest tak pyszny, że na pewno zapiszecie go w notesie i będziecie często do niego wracać. Przepis na piernikowy sernik królewski ze skórką pomarańczową Składniki na ciasto 450 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki cukru Kostka masła 2 łyżki gęstego jogurtu 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika Składniki na masę serową 1 kg sera (najlepiej z wiaderka) Niepełna szklanka cukru 4 jajka 1 duży budyń waniliowy 1 łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Kilka kropli aromatu pomarańczowego szczypta soli Dodatkowo Śnieżynki do dekoracji Przygotowanie Mąkę przesiejcie do dużej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodajcie jajka, cukier, ciemne kakao, przyprawę korzenną do piernika, gęsty jogurt oraz zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Ciasto zagniećcie albo użyjcie miksera lub robota kuchennego z hakiem. Ciasto podzielcie na 3 części – każdą owińcie folią spożywczą lub aluminiową i schłodźcie w lodówce (60 minut) lub zamrażarce (30 minut). Wyciągnijcie 2 schłodzone porcje ciasta. Dużą, okrągłą tortownicę wyłóżcie dokładnie papierem do pieczenia. Na spód formy zetrzyjcie jedną część ciasta na tarce o grubych oczkach. Drugą częścią ciasta wyłóżcie dokładnie boki, do około ¾ wysokości formy. Ciasto włóżcie do lodówki. W międzyczasie rozgrzejcie piekarnik do 180 stopni. Oddzielcie białka od...

babeczki na święta przepis
AdobeStock
Newsy
Jak zrobić choinkowe muffiny? Dzięki nim dzieciaki wprost pokochają Boże Narodzenie
W święta warto spędzić więcej czasu ze swoimi dziećmi - chociażby przygotowując bożonarodzeniowe wypieki! Wypróbujcie przepis na smaczne babeczki udekorowane choinkami.

Choć Boże Narodzenie makowcem i sernikiem stoi, to warto przygotować różne inne świąteczne wypieki! Dzieci raczej nie przepadają za tradycyjnymi ciastami, dlatego dobrym pomysłem jest upieczenie czegoś słodkiego specjalnie z myślą o małych milusińskich. W dodatku wspólne przygotowywanie ciast i ciasteczek to świetna okazja na spędzenie razem czasu, a dzieci na pewno będą w przyszłości cudownie wspominały ten czas – tak, jak wy z rozrzewnieniem wracacie myślami do świąt u babci. Przepis na choinkowe muffinki Pysznym pomysłem na wypieki dla dzieci są proste babeczki ze świąteczną dekoracją! Zielony krem z dodatkiem kolorowych płatków będzie wyglądał jak choinka – i do tego jest pyszny! Waszym dzieciom na pewno będą bardzo smakowały. Do przygotowania tych babeczek będziecie potrzebowali poniższych składników: 25 dag mąki pszennej 150 g masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady Pół łyżeczki sody 1 łyżka proszku do pieczenia 150 ml mleka 100 g cukru 3 jaja 1 łyżka ekstraktu z wanilii 2 łyżki kakako A na krem „choinkowy”: 200 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru Zielony barwnik Kolorowa posypka Przygotowanie Włóżcie masło do rondelka i powoli rozpuszczajcie je na małym ogniu. Do miski wsypcie przesianą mąkę, dodajcie sodę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszajcie. W drugiej miseczce za pomocą miksera zmieszajcie jajka, ekstrakt z wanilii i mleko. Następnie wszystkie składniki oraz pokrojoną drobno czekoladę przełóżcie do dużej miski i mieszajcie tak długo, aż się połączą tworząc gładką masę. Ciasto przelejcie do papilotek lub specjalnej formy do babeczek. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczcie przez około 25 minut. W tym czasie do...