Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu.
Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką
Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu.
Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy.
Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym.
Zobacz także:
Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku.
Składniki:
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
- 3 łyżeczki przyprawy do mięs
- 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka zielonej czubricy
- 3 łyżeczki sosu teriyaki
- 5 łyżeczek octu balsamicznego
- 5 łyżeczek oleju
- 2 łyżeczki soli peklowej
- 80 dkg szynki wieprzowej
Przygotowanie:
- Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
- Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
- Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
- Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową.
- Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Zdjąć folię, szynkę odwrócić i piec kolejną godzinę.
- Podczas drugiej godziny pieczenia, szynkę polewać marynatą wymieszaną z wodą.
- Szynkę po upieczeniu ostudzić, następnie pokroić w cienkie plasterki.