wielkanocna szyneczka
Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. Doskonała nie tylko na kanapki, ale i do obiadu

Coraz bliżej święta. Zdaniem Magdy Gessler, te nie mogą się odbyć bez tradycyjnych, swojskich wędlin. Co powiecie na pyszną domową szyneczkę z wędzoną papryką?

Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką

Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu.

Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy.

Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym.

Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 80 dkg szynki wieprzowej

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
  2. Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
  3. Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
  4. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
  5. Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową.
  6. Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Zdjąć folię, szynkę odwrócić i piec kolejną godzinę.
  7. Podczas drugiej godziny pieczenia, szynkę polewać marynatą wymieszaną z wodą.
  8. Szynkę po upieczeniu ostudzić, następnie pokroić w cienkie plasterki.
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
alaaa/Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na paprykowy schab węgierski z piekarnika. Zróbcie go a domownicy będą wniebowzięci
Schab to danie, które można przyrządzać na bardzo wiele sposobów. Często jest on obecny nie tylko na świątecznych stołach, ale także podczas niedzielnych obiadów. Jak przyrządzić go w zupełnie nowy, zaskakujący sposób?

Schab doskonale pochłania aromaty i smaki przypraw i dodatków, dlatego tak łatwo modyfikuje się przepisy oparte na tym mięsie. Schaby często faszeruje się owocami (np. śliwką), które sprawiają, że wnętrze mięsa staje się słodsze i znacznie bardziej miękkie. Nacinając i drążąc środek schabu, można go napełnić dowolnym nadzieniem. Jest jednak także wiele przepisów na tradycyjny, obiadowy schab na słono, np. z papryką, ziołami czy grzybami. Na polskich stołach często goszczą też schaby podawane w plastrach zatopionych w galarecie. Jak upiec schab? Chociaż pieczenie i macerowanie schabu może być czasochłonne, nie jest ono skomplikowane. Samo przygotowanie mięsa zajmuje niewiele – resztę roboty wykonuje za nas czas, który sprawia, że wędlina nasyca się aromatami i smakami z marynaty. Bardzo często przy pieczeniu schabu wykorzystuje się rękawy bądź folie aluminiowe, które zapobiegają wysuszaniu mięsa przez temperaturę w piekarniku. Powstałe w ten sposób danie jest miękkie i soczyste. Przepis na pieczony schab węgierki Składniki: 1 kg schabu bez kości 1 litr wody 20 g soli do peklowania 1 łyżeczka cukru 2 łyżki ostrej papryki 0,5 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego 3 ząbki czosnku Do natarcia: 1 łyżka ostrej papryki 4 łyżki oleju rzepakowego siatka wędliniarska Przygotowanie: Schab oczyścić z tłuszczu i błony. Umyć i osuszyć.  Do zimnej wody dodać rozgniecione ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Wymieszać i włożyć schab. Powinien być cały zanurzony. Przykryć naczynie i włożyć na 5 dni do lodówki. Raz dziennie odwrócić schab w zalewie. Po tym czasie schab wyjąć i włożyć do siatki wędliniarskiej. Olej wymieszać z papryką, a następnie natrzeć cały schab. ...

Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie
bernika/gotujmy.pl
Newsy
Przepis na pstrąga z grilla. Smakuje genialnie dzięki tej marynacie
Marynowany pstrąg z grilla smakuje tak dobrze, że po spróbowaniu nie będziecie chcieli jeść już nic innego. Wypróbujcie ten świetny przepis.

Grillowanie kojarzy się głównie ze smażeniem tłustych kiełbas i mocno przyprawionej karkówki. Ale przecież doskonale smakują także grillowane ryby! Gdy raz spróbujecie ryby z grilla, już nigdy nie będziecie chcieli jej jeść inaczej. Wypróbujcie przepis na grillowane pstrągi autorstwa użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Przepis na marynowanego pstrąga z grilla Do przygotowania smacznych, grillowanych pstrągów, potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 3 całe pstrągi 50 ml oliwy 1 cebula Skórka z cytryny Sok z połówki cytryny 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka ziaren kolendry Pół łyżeczki kurkumy Cebula dymka (zielona część) Cebula Cytryna 1 ząbek czosnku Pieprz czarny mielony Przygotowanie: Umyjcie i posiekajcie bardzo drobno zieloną część cebuli dymki i natkę pietruszki, a skórkę z cytryny zetrzyjcie na tarce na drobnych oczkach. Czosnek obierzcie i przeciśnijcie przez praskę. Natkę pietruszki, cebulę dymkę i czosnek włóżcie do miski. Dodajcie 50 ml oliwy, sok z połówki cytryny, skórkę z cytryny oraz po łyżeczce soli, koperku i kolendry. Dodajcie też pół łyżeczki kurkumy i pieprz do smaku. Wymieszajcie. Pstrągi opłuczcie pod bieżącą wodą, osuszcie i natrzyjcie porządnie marynatą. Zamarynowane ryby odłóżcie co najmniej na godzinę do lodówki. Obierzcie cebulę i pokrójcie w plasterki. Tak samo pokrójcie całą cytrynę. Do środka pstrągów włóżcie pokrojoną cebulę i cytrynę oraz gałązki lubczyku. Włóżcie pstrągi do specjalnych kratek do pieczenia ryb na grillu i połóżcie na kratce mocno rozgrzanego grilla. Podczas pieczenia posmarujcie...

pasta rybna przepis
kuchennyświat/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić kultową pastę rybną? Dodajcie do niej 1 nieoczekiwany składnik a nie pożałujecie
Macie ochotę na pastę rybną? Wyjdzie wam przepyszna, gdy spróbujecie zrobić ją z tego przepisu!

Kultowa pomarańczowa pasta rybna to genialny dodatek do kanapek i świetnie się sprawdzi na kolację. Można kupić gotową w sklepie, tylko po co? Sami z łatwością przyrządzicie ją w domu! Najważniejszy składnik to oczywiście ryba. Powinna być upieczona lub wędzona i koniecznie tłusta – wtedy pasta jest najsmaczniejsza. Najlepiej do pasty rybnej nadaje się makrela lub łosoś, choć możecie też poeksperymentować z innymi gatunkami ryb i spróbować na przykład pasty z tuńczyka. Lepiej jednak wykorzystać wtedy tuńczyka w oleju – ten w sosie własnym będzie zbyt suchy i pasta nie wyjdzie tak smaczna. Ważne jest też usunięcie wszystkich ości. Chyba nie ma nic bardziej zniechęcającego niż małe kawałki ości w jedzeniu! Przepis na pastę rybną Do przygotowania pysznej, domowej pasty rybnej potrzebne wam będą poniższe składniki: 4 filety z makreli (pieczone) 1 ząbek czosnku 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu 1 łyżka koncentratu pomidorowego Łyżeczka słodkiej papryki mielonej Łyżeczka papryki wędzonej mielonej 1 łyżka krojonego szczypiorku Pół łyżeczki pieprzu Pół łyżeczki soli Przygotowanie Przekrójcie makrele. Wyjmijcie kręgosłup wraz z dużymi ościami, a następnie przekładajcie mięso do miski, sprawdzając przy tym dokładnie, czy nie zostały w nim jeszcze małe ości. Warto poświęcić na to chwilę! Za pomocą blendera zmiksujcie mięso z makreli na gładką masę. Możecie też użyć w tym celu widelca. Obierzcie czosnek i cebulę i pokrójcie drobno. Cebulę można też zetrzeć na tarce na małych oczkach. Przełóżcie do osobnej miski. Do miski z cebulą i czosnkiem wsypcie po łyżeczce papryki słodkiej i wędzonej, po pół łyżeczki soli i pieprzu oraz dodajcie 4 łyżki majonezu i jedną łyżkę koncentratu pomidorowego. Dokładnie wymieszajcie i...

boczek pieczony
AdobeStock
Newsy
Jak prawidłowo upiec boczek wieprzowy? Polacy często popełniają 1 błąd. Mięso jest mdłe i bez smaku
Marzy wam się pyszny, domowy pieczony boczek? To nic trudnego. Trzymajcie się naszych wskazówek a w domowym zaciszu zrobicie wędlinę o jakiej nawet nie śniliście. Idealnie sprawdzi się zarówno na gorąco, jak i na kanapkę. Jak ją przygotować? Wyjaśniamy krok po kroku.

Lubicie pieczony boczek? Nie musicie już go kupować! Z łatwością przygotujecie go sami w domu. Taka wędlina jest bardzo prosta do upieczenia i świetnie się sprawdzi zarówno podana na gorąco, jak i po wystudzeniu, jako pyszne domowe mięsko na kanapki. Jak przygotować pieczony boczek wieprzowy? Przygotowanie pieczonego boczku jest banalnie proste. Wszystko, czego potrzebujecie to surowy boczek bez skóry, 3 ząbki czosnku, odrobina wody i garść ulubionych przypraw. Jeżeli chcecie samodzielnie upiec boczek, zacznijcie od przygotowania marynaty. Surowe mięso należy zamarynować w soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liściach laurowych, szczypcie słodkiej papryki oraz oczywiście w rozgniecionym, surowym czosnku. Świetnym dopełnieniem takiej marynaty będzie miód, który doda naszemu mięsku jeszcze więcej wspaniałego smaku. Błąd przy pieczeniu boczku Wiele osób, chcąc skrócić czas przygotowywania boczku, zostawia go w marynacie na bardzo krótki okres czasu. Niestety, to poważny błąd. Jedyną gwarancją tego, że mięso będzie aromatyczne i pełne smaku, jest pozostawienie go przed upieczeniem na kilka a nawet kilkanaście godzin w marynacie. Dopiero po wyjęciu mięsa z marynaty, będzie ono idealne do wstawienia do piekarnika. Sprawdźcie, a sami się przekonacie! Składniki: 1,5 kilograma surowego boczku bez skóry 3 ząbki czosnku Kilka łyżek wody Garść ulubionych przypraw: łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka majeranku, 2 listki laurowe,  łyżeczka słodkiej papryki, łyżka płynnego miodu Przygotowanie: Boczek dokładnie nacieramy z obu stron ulubioną mieszanką przypraw. Potrzebujemy do tego soli, pieprzu, majeranku, pokruszonych liści laurowych i przeciśniętych przez praskę 3 ząbków czosnku. Mięso zawijamy w przezroczystą folię spożywczą i...