wielkanocna szyneczka
Gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. Doskonała nie tylko na kanapki, ale i do obiadu

Coraz bliżej święta. Zdaniem Magdy Gessler, te nie mogą się odbyć bez tradycyjnych, swojskich wędlin. Co powiecie na pyszną domową szyneczkę z wędzoną papryką?
Anna Borkowska
marzec 21, 2021

Już za 2 tygodnie święta. To idealny moment, aby pomyśleć o wielkanocnym menu. Poza takimi daniami, jak żurek z białą kiełbasą, faszerowane jajka czy wielkanocny sernik, warto pomyśleć o podaniu wędlin – zwłaszcza, jeśli mówimy o wielkanocnym śniadaniu. Zdaniem Magdy Gessler, święta Wielkiej Nocy po prostu nie mogą się obyć bez swojskich wędlin. Te z łatwością przygotujecie w domu.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką

Jedną z ciekawych i zarazem bardzo pysznych propozycji, jest ta oto wielkanocna szyneczka z wędzoną papryką. To prosta w przygotowaniu swojska i pozbawiona sztucznych dodatków wędlina, którą z łatwością przygotujecie w domu.

Wszystko, czego wam trzeba to szynka, czosnek, olej i kompozycja ulubionych przypraw – soli, pieprzu, wędzonej papryki, kolendry, czubricy i kurkumy.

Szyneczka po ostudzeniu bardzo dobrze się kroi i świetnie się sprawdzi jako wędlinka na kanapki. Ale można też ją podać na gorąco do obiadu, np. z sosem pieczeniowym.

Jak przygotować taką swojską, wielkanocną szyneczkę? Wyjaśniamy krok po kroku.

Składniki:

  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki czosnku staropolskiego
  • 3 łyżeczki przyprawy do mięs
  • 1 łyżeczka pieprzu czosnkowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka zielonej czubricy
  • 3 łyżeczki sosu teriyaki
  • 5 łyżeczek octu balsamicznego
  • 5 łyżeczek oleju
  • 2 łyżeczki soli peklowej
  • 80 dkg szynki wieprzowej

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlać olej, ocet i sos teriyaki. Dodać wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszać.
  2. Szynkę umyć, osuszyć, polać przygotowaną marynatą, przykryć folią spożywczą i odłożyć na 2 dni do lodówki. Co 12 godzin szynkę odwrócić.
  3. Po tym czasie szynkę z każdej strony zrumienić na suchej, rozgrzanej patelni.
  4. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania.
  5. Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową.
  6. Mięso piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę. Zdjąć folię, szynkę odwrócić i piec kolejną godzinę.
  7. Podczas drugiej godziny pieczenia, szynkę polewać marynatą wymieszaną z wodą.
  8. Szynkę po upieczeniu ostudzić, następnie pokroić w cienkie plasterki.
Komentarze
schab suszony w piekarniku
Gotujmy.pl
Newsy Nie ma nic pyszniejszego od domowej wędliny. Zdradzamy przepis na delikatny i kruchy schab, suszony w piekarniku
Zbliżające się święta to dobry czas, by wypróbować nieco bardziej czasochłonne przepisy. Fakt, że zajmują dużo czasu doskonale rekompensuje ich niesamowity smak!
Katarzyna Wyborska
grudzień 01, 2020

Masz w domu alergików? Starasz się odżywiać zdrowo? Jeśli tak, to pewnie wiesz jak trudno jest kupić dobrą wędlinę bez ulepszaczy i konserwantów. A gdy już taką znajdziesz, to jest bardzo droga! Rozwiązaniem jest przygotowywanie domowych wędlin – dzięki temu masz pewność, że są one wolne od konserwantów  i innych składników niebezpiecznych dla zdrowia lub powodujących alergię. Przygotowanie własnoręcznie robionego schabu nie jest bardzo trudne – sprawdźcie, jak to zrobić! Domowa szynka Nie ma chyba nic lepszego, niż zapach suszącej się na sznurku aromatycznej wędliny. Kiedyś był to w domach częsty widok, który dziś znamy tylko zza lady mięsnego sklepu. Warto wrócić do starych zwyczajów i zrobić suszony schab w domu! Potrzebny jest do tego tylko piekarnik i odrobina cierpliwości. Domowe wędliny są zdrowe, smaczne, a ich przygotowanie daje mnóstwo satysfakcji! Któż nie chciałby po usłyszeniu pochwały za pyszną szynkę móc powiedzieć „Sama ją zrobiłam”! Takim suszonym schabem z pewnością zaimponujecie gościom podczas świąt. Doskonale nada się także jako zimna przekąska podczas zabawy sylwestrowej w gronie przyjaciół! Przepis na schab suszony w piekarniku Aby zrobić domowy schab suszony, przygotuj: 1,5-2kg schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku Łyżka suszonej papryki wędzonej 2 łyżki cukru 2 łyżki soli Łyżka soli do peklowania Łyżeczka pieprzu mielonego Przygotowanie Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą. Natrzyj nimi schab, a pozostałą część wysyp na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziesz piec mięso. Wstaw naczynie do lodówki na 3 doby. Co kilkanaście godzin usuwaj wypływające ze schabu soki i obracaj mięso na drugą stronę podsypując je solą i pieprzem. Po trzech dniach wyjmij schab z...

Przeczytaj
pieczony boczek
Gotujmy.pl/WWWiola
Newsy Pieczony boczek na obiad i na kanapki. Prostszego przepisu nie znajdziecie
Znudził ci się schab i kurczak na obiad? W takim razie upiecz boczek. Z tego przepisu wychodzi palce lizać.
Magda Borucińska
grudzień 05, 2020

Pieczony boczek sprawdzi się jako doskonałe danie na obiad. Soczyste, lekko kruche, przesiąknięte przyprawami… Palce lizać. Z czym najlepiej go podawać? Grube plastry mięsa idealnie komponują się z tłuczonymi lub pieczonymi ziemniakami oraz pikantnymi dodatkami np. czosnkowymi piklami z chilli.  To także świetny sposób na urozmaicenie tradycyjnych kanapek na śniadanie czy kolację.  Bowiem pieczony boczek równie dobrze smakuje na zimno, co na ciepło. Cienko skrojony stanowi przepyszną przekąskę, zastąpi kupną wędlinę – jest nie tylko lepszy, ale i zdrowszy, ponieważ nie zawiera polepszaczy smaku. Kolejna propozycja podania to talerz zimnych przekąsek –połóż go obok szynki zwiniętej w rulony, kawałków kabanosów czy mortadeli; goście z pewnością będą zachwyceni. Pieczony boczek jest niezwykle łatwy w przygotowaniu. Wystarczy zamarynować go w przyprawach dzień przed podaniem, a następnie piec przez godzinę. To wszystko! Naprawdę! Przepis na soczysty pieczony boczek Składniki 1,5 kg boczku 2 czubate łyżki musztardy 2 łyżki oleju np. rzepakowego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka wędzonej papryki Kilka kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Kilka owoców jałowca 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie Umyj dokładnie boczek i osusz ręcznikiem papierowym. Przełóż do formy do zapiekania lub dużej miski. W mniejszej miseczce wymieszaj musztardę z olejem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, a następnie wszystkie przyprawy )oprócz liści laurowych, ziela angielskiego oraz owoców jałowca). Przelej mieszankę na mięso i dokładnie je natrzyj. Włóż do lodówki na całą noc. Wyjmij mięso i pozwól mu osiągnąć temperaturę pokojową....

Przeczytaj