Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt
Di bloguje/gotujmy.pl
Newsy

Wielkanocna pieczeń z mielonego mięsa. Będzie kulinarnym hitem w czasie świąt

Najlepszą pieczeń na Wielkanoc zrobicie z tego przepisu – mięso po prostu rozpływa się w ustach!

Świetnie przygotowane mięso to element obowiązkowy na świątecznym stole! Wypróbujcie przepis na fenomenalną pieczeń z mielonego mięsa. Błyskawicznie zniknie z talerzy!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na świąteczną pieczeń z mielonego mięsa

Do przygotowania świątecznej pieczeni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • Pół szklanki rodzynek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pieprzu czerwonego lub zielonego z zalewy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Oraz do glazury:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu
Zobacz także
Pasztet z 3 mięs wg. receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Pasztet z 3 mięs według receptury Magdy Gessler. Przepis godny polecenia

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Soczyste i kruche kotlety z karczku. Pokochacie je bardziej niż schabowe

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie pieczarki i lekko podsmażcie.  
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę.
  3. Wlejcie na patelnię łyżkę oleju i rozgrzejcie. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie cebulę, posólcie i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie do ostudzenia.
  4. Oba rodzaje mięsa włóżcie do dużej miski. Wbijcie dwa jajka, wsypcie pół szklanki rodzynek, obrane pistacje, zeszkloną cebulę oraz przyprawy: pieprz w zalewie, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę musztardy francuskiej i 4 łyżki bułki tartej oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  5. By sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio doprawione, uformujcie z masy niewielki kotlecik i usmażcie na gorącym oleju. W razie, gdyby smak nie był odpowiednio wyrazisty, dodajcie więcej soli, pieprzu albo innych ulubionych przypraw.
  6. W miseczce wymieszajcie składniki do glazury: 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę miodu.
  7. Wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie z wierzchu i posmarujcie przygotowaną glazurą.
  8. Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Sprawdźcie drewnianym patyczkiem, czy mięso już się upiekło.
  9. Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. I gotowe!

Pieczeń możecie podawać z sosem chrzanowym, żurawiną albo innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Źródło: gotujmy.pl

Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje 4
Instagram/Adobe Stock
Newsy
Jakub Kuroń zdradził swój przepis na mielone. Będziecie w szoku, w czym je panieruje
Kotlety mielone zna każdy, ale w tej wersji są po prostu rewelacyjne. Jakub Kuroń zrewolucjonizował przepis na tradycyjne mielone. Koniecznie musicie przetestować ten trik!

Mielone są równie popularne co kotlety schabowe . Oba dania wysoko plasują się w rankingu ulubionych tradycyjnych potraw. Wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez tego dania. Klasyczny przepis jest bardzo dobrze wszystkim znany. Jakub Kuroń postanowił trochę odświeżyć tę potrawę i nadać jej innej otoczki. Oprócz tradycyjnej bułki tartej do obtoczenia kotletów, Kuroń proponuje wykorzystać czerstwe pieczywo, które zostało w domu. Dzięki niemu danie przybiera inny smak. Z wierzchu mielone są chrupiące, a mięso w środku jest niezwykle soczyste i aromatyczne. To ciekawa propozycja podania tradycyjnego kotleta mielonego, która z pewnością mile zaskoczy domowników bądź gości podczas niedzielnego obiadu. Przepis na kotlety mielone w grzankach Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego (z szynki lub łopatki) 1 duża cebula 2 łyżki oleju roślinnego + do smażenia 4 kromki czerstwego jasnego pieczywa 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki majonezu 2-3 łyżki bułki tartej + do obtoczenia sól pieprz  Wykonanie: Cebulę pokrójcie w niewielką kostkę. Podsmażcie ją na dwóch łyżkach oleju do momentu zeszklenia się. Następnie odstawcie ją do ostudzenia. Czerstwe kromki chleba pokrójcie w cienkie paseczki. Mięso mielone przełóżcie do większej miski. Do niego dodajcie podsmażoną i przestudzoną cebulę, jajko, musztardę, majonez, a także 2 łyżki bułki tartej. Całość doprawcie solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Jeśli przygotowana masa będzie zbyt rzadka, dodajcie trzecią łyżkę bułki tartej. Wymieszajcie wszystko ponownie na gładką masę. Zwilżonymi dłońmi formujcie niewielkie, zgrabne kotlety. Najpierw obtoczcie jest w przygotowanym pieczywie, delikatnie dociśnijcie, aby...

mielone trzy w jednym
Gotujmy.pl/Reniz
Newsy
Cudowne mielone „trzy w jednym”. Pokochacie je już po pierwszym kęsie
W środku każdego kotlecika kryje się wyjątkowa niespodzianka!

Kotlety mielone to klasyka polskiej kuchni i każda pani domu ma na nie swój sprawdzony sposób. Jednak nawet najpyszniejsze danie potrafi się z czasem znudzić. Warto odczarować zwykłe mielone i podać je w bardzo niecodzienny sposób. Po rozkrojeniu waszym oczom ukaże się mięsna i ziemniaczana warstwa, a ze środka wypłynie pyszny sos. Przepis na mielone „trzy w jednym” Składniki Sos Pół cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka śmietany Duża szczypta słodkiej papryki sól czosnkowa, pieprz, cukier do smaku Warstwa ziemniaczana 40 dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka masła Sól i biały pieprz Mięso 1/2 kg mięsa mielonego 1 jajko 1 duża cebula 1 łyżka oliwy 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego Pieprz czarny 2 duże szczypty czosnkowej soli 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 3 łyżki mąki 4 łyżki sezamu ( w równych proporcjach sezam biały i czarny) Przygotowanie Przygotowanie sosu Posiekajcie cebulę w drobną kostkę i zeszklijcie na maśle na patelni. Dodajcie koncentrat, trochę wody, a następnie mąkę wymieszaną ze śmietaną. Doprawcie solą i pieprzem, cukrem oraz mieloną papryką. Przecedźcie przez gęste sito i rozlejcie do silikonowych małych foremek na lód. Zamroźcie.  Przygotowanie ziemniaków Obierzcie i ugotujcie ziemniaki w osolonej wodzie na miękko, a następnie przeciśnijcie przez praskę lub utłuczcie na puszystą masę. Zeszklijcie cebulkę pokrojoną w drobną kostkę i dodajcie do ziemniaków.  Doprawcie masę do smaku białym pieprzem. Chłodną masę ziemniaczaną podzielcie na mniejsze...

mielone z marchewką
Gotujmy.pl
Newsy
Dodajcie do mięsa mielonego 1 warzywo a kotlety jeszcze bardziej zyskają na smaku. Niezawodny sposób babć. Lepszych nie jedliście
Co można dodać do mięsa na kotlety mielone? Oczywiście, powinno to być jajko, starkowana lub podsmażona cebulka, 2 ząbki czosnku, zamoczona w mleku kajzerka oraz przyprawy. A co powiecie na kotlety z dodatkiem starkowanej marchewki?

Przepis na tradycyjne mielone każdy już dobrze zna. Żeby kotlety wyszły idealne w smaku, należy kupić dobrej jakości mielone mięso (najlepiej dwa rodzaje), dodać do niego jajko, podsmażoną lub starkowaną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, kajzerkę zamoczoną w mleku oraz przyprawy. Mielone jeszcze bardziej zyskają na smaku – i walorach zdrowotnych – gdy dodamy do nich starkowaną marchewkę. Mielone z dodatkiem marchewki Mielone z dodatkiem marchewki to pyszna, zdrowa i bardzo sycąca propozycja na obiad. Marchewka to smaczne i zdrowe warzywo, które jest cennym źródłem beta karotenu, błonnika, witaminy K1, potasu i przeciwutleniaczy. Regularne jedzenie marchewek poprawia zdrowie oczu, sprzyja utracie wagi i znacząco obniża poziom cholesterolu. Jeżeli marzy wam się w kuchni jakaś odmiana, sprawdźcie nasz pomysł na mielone z marchewką. Dzięki startej marchewce i odrobinie koncentratu pomidorowego, kotleciki zyskają nie tylko bardzo ciekawy smak, ale i rewelacyjny kolor. Składniki: 400 g mięsa mielonego 1 marchewka 2 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka koncentratu pomidorowego Olej do smażenia Bułka tarta do obtoczenia Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do świeżo zmielonego mięsa mielonego dodajemy jajka i bułkę tartą. Mięso przyprawiamy do smaku przyprawami – solą i pieprzem. Do masy ścieramy na tarce o średnich oczkach marchewkę i całość bardzo starannie mieszamy. Na końcu dodajemy koncentrat pomidorowy. Z mięsnej masy formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego!

kotlety mielone z serem przepis
justyna92 / gotujmy.pl
Newsy
Jeden prosty trik odmieni smak kotletów mielonych. Będziecie zaskoczeni, gdy ich skosztujecie
Uwielbiacie kotlety mielone? Wypróbujcie ten przepis, który zawiera jeden dodatkowy składnik - dzięki niemu kotlety smakują jeszcze lepiej!

Chyba każdy lubi kotlety mielone ! Są bardzo aromatyczne, sycące i świetnie pasują do lubianych przez wszystkich ziemniaków i smacznych surówek – np. z buraków albo kiszonej kapusty. Według podstawowego przepisu kotlety przygotowuje się z mielonego mięsa, cebuli i bułki. Warto jednak dodać do nich jeden składnik, dzięki któremu będą smakowały jeszcze lepiej. Ostrzegamy – takie kotlety wprost uzależniają! Przepis na kotlety mielone z serem Do przygotowania tych pysznych kotletów będziecie potrzebowali składników z poniższej listy: 0,5 kg mięsa mielonego – może być wieprzowe (najlepiej z łopatki) lub drobiowe, np. z indyka 1 ząbek czosnku 1 duża cebula Ser żółty w kostce – wybierzcie swój ulubiony. Pamiętajcie, że jeżeli zdecydujecie się na słoną odmianę sera, to dodajcie odpowiednio mniej soli do mięsa! 1 jajo 1 bułka kajzerka Pół szklanki wody 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki kaszy manny Łyżeczka majeranku Łyżeczka musztardy Płaska łyżeczka mielonej papryki słodkiej Odrobina ostrej mielonej papryki Sól Pieprz Przygotowanie: Cebulę zetrzyjcie na małych oczkach, a czosnek przeciśnijcie przez praskę. Bułkę namoczcie w mleku. Mięso przełóżcie do miski. Dodajcie cebulę, czosnek, łyżeczkę musztardy, 1 jajko, namoczoną kajzerkę oraz resztę przypraw. Następnie wlejcie pół szklanki wody i wsypcie dwie łyżki kaszy manny oraz trzy łyżki bułki tartej. Wszystko dokładnie zamieszajcie. Żółty ser pokrójcie na równe, podłużne kawałki. Mięso formujcie na dłoni w owalne kształty i na każdym kotlecie umieśćcie jeden kawałek sera. Zlepcie i odłóżcie na bok. Gotowe kotlety obtoczcie w bułce tartej i smażcie w głębokim tłuszczu. I gotowe!...