Świetnie przygotowane mięso to element obowiązkowy na świątecznym stole! Wypróbujcie przepis na fenomenalną pieczeń z mielonego mięsa. Błyskawicznie zniknie z talerzy!

Przepis na świąteczną pieczeń z mielonego mięsa

Do przygotowania świątecznej pieczeni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • Pół szklanki rodzynek
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki pieprzu czerwonego lub zielonego z zalewy
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżka oleju
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz

Oraz do glazury:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie:

  1. Oczyśćcie pieczarki i lekko podsmażcie.  
  2. Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę.
  3. Wlejcie na patelnię łyżkę oleju i rozgrzejcie. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie cebulę, posólcie i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie do ostudzenia.
  4. Oba rodzaje mięsa włóżcie do dużej miski. Wbijcie dwa jajka, wsypcie pół szklanki rodzynek, obrane pistacje, zeszkloną cebulę oraz przyprawy: pieprz w zalewie, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę musztardy francuskiej i 4 łyżki bułki tartej oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
  5. By sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio doprawione, uformujcie z masy niewielki kotlecik i usmażcie na gorącym oleju. W razie, gdyby smak nie był odpowiednio wyrazisty, dodajcie więcej soli, pieprzu albo innych ulubionych przypraw.
  6. W miseczce wymieszajcie składniki do glazury: 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę miodu.
  7. Wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie z wierzchu i posmarujcie przygotowaną glazurą.
  8. Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Sprawdźcie drewnianym patyczkiem, czy mięso już się upiekło.
  9. Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. I gotowe!

Pieczeń możecie podawać z sosem chrzanowym, żurawiną albo innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Zobacz także:

Źródło: gotujmy.pl