Świetnie przygotowane mięso to element obowiązkowy na świątecznym stole! Wypróbujcie przepis na fenomenalną pieczeń z mielonego mięsa. Błyskawicznie zniknie z talerzy!
Przepis na świąteczną pieczeń z mielonego mięsa
Do przygotowania świątecznej pieczeni potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego z łopatki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 2 jajka
- 1 cebula
- 100 g pieczarek
- Pół szklanki rodzynek
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki pieprzu czerwonego lub zielonego z zalewy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka oleju
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
Oraz do glazury:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
- Oczyśćcie pieczarki i lekko podsmażcie.
- Cebulę obierzcie i pokrójcie w bardzo drobną kostkę.
- Wlejcie na patelnię łyżkę oleju i rozgrzejcie. Gdy olej będzie już gorący, wrzućcie cebulę, posólcie i smażcie, aż się zeszkli. Odstawcie do ostudzenia.
- Oba rodzaje mięsa włóżcie do dużej miski. Wbijcie dwa jajka, wsypcie pół szklanki rodzynek, obrane pistacje, zeszkloną cebulę oraz przyprawy: pieprz w zalewie, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, 1 łyżkę musztardy francuskiej i 4 łyżki bułki tartej oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Dokładnie wymieszajcie do uzyskania jednolitej masy.
- By sprawdzić, czy mięso jest odpowiednio doprawione, uformujcie z masy niewielki kotlecik i usmażcie na gorącym oleju. W razie, gdyby smak nie był odpowiednio wyrazisty, dodajcie więcej soli, pieprzu albo innych ulubionych przypraw.
- W miseczce wymieszajcie składniki do glazury: 2 łyżki koncentratu pomidorowego i 1 łyżkę miodu.
- Wyłóżcie keksówkę papierem do pieczenia i przełóżcie do niej masę mięsną. Wyrównajcie z wierzchu i posmarujcie przygotowaną glazurą.
- Wstawcie blaszkę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczcie przez godzinę. Sprawdźcie drewnianym patyczkiem, czy mięso już się upiekło.
- Gotową pieczeń wyjmijcie z piekarnika i odstawcie do ostudzenia. I gotowe!
Pieczeń możecie podawać z sosem chrzanowym, żurawiną albo innymi, ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Zobacz także:
Źródło: gotujmy.pl