Kuchnia ukraińska jest niezwykle różnorodna i bogata. Tradycyjne dania ukraińskie często poddawane są złożonemu procesowi- najpierw są smażone lub gotowane, a potem duszone lub pieczone. To najbardziej charakterystyczna cecha kuchni ukraińskiej.

Narodową potrawą Ukrainy jest oczywiście słynny barszcz ukraiński. Wśród innych zup, poza barszczem, królują takie zupy jak:

  • Barszcz zielony lub barszcz szczawiowy: zupa na bazie wody lub bulionu ze szczawiem i różnymi warzywami, podawana z posiekanym jajkiem na twardo i kwaśną śmietaną. Należy zauważyć, że słowo „barszcz” nie oznacza w tym przypadku obecności buraków.
  • Kapuśniak - jest to zupa z dodatkiem wieprzowiny, salo, kapusty i fasoli, podawana ze śmietaną.
  • Szczi - kapuśniak z białej kapusty
  • Rossolnyk - zupa z ogórków kiszonych.
  • Solianka: gęsta, ostro-kwaśna zupa przyrządzana z mięsa, ryb lub grzybów oraz różnych warzyw i marynat.
  • Juszka - klarowna zupa przyrządzana z różnych gatunków ryb, takich jak karp, leszcz, sum czy jazgarz.

Wśród dań królują m.in. wareniki (gotowane knedle podobne do pierogów) i rodzaj gołąbków zwanych hołubci, które bardzo często można spotkać w tradycyjnych ukraińskich restauracjach.

Pozostałe dania główne to m.in.:

Zobacz także:

  • Pirożki- pieczone bułeczki nadziewane różnymi nadzieniami, takimi jak mięso mielone, wątróbka, jajka, ryż, cebula, zasmażana kapusta lub kapusta kiszona, twaróg, wiśnie itp.
  • Piróg: duży placek z różnymi nadzieniami.
  • Mlynci (zwane także naleśnikami): cienkie naleśniki zwykle wypełnione twarogiem, mięsem, kapustą, owocami, podawane ze śmietaną.

Rodzaje ukraińskich wareników

Wareniki (nazywane także z polska „pirohami" w niektórych regionach zachodniej Ukrainy) są to pierogi z różnorakim nadzieniem. Uwagę przykuwają zwłaszcza wareniki z... samymi ziemniakami ubitymi na puree. Oto różne warianty nadzienia:

  • np. z puree ziemniaczanym i smażoną cebulą
  • z ugotowanym mięsem mielonym i smażoną cebulą
  • z wątróbką i smażoną cebulą
  • z zasmażaną kapustą z prażoną cebulą
  • z twarogiem
  • z wiśniami
  • z truskawkami

Wareniki na słodko są zwykle podawane z kwaśną śmietaną i masłem lub cukrem.

Przepis na wareniki z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 50 g oleju
  • 0,5 litra letniej wody

Farsz:

  • mięso z łopatki wieprzowej
  • cebula
  • olej
  • sól i pierz

Przygotowanie:

  1. Do miski włóżcie mąkę, olej, wodę, szczyptę soli i wyrabiajcie ciasto na jednolitą masę.
  2. Ugotowane mięso zmielcie przez maszynkę.
  3. Wymieszajcie z nim podsmażoną, drobno posiekaną cebulę i doprawcie do smaku pieprzem i solą.
  4. Formujcie pierogi a następnie wrzucajcie je do osolonej, wrzącej wody.
  5. Po ich ugotowaniu podsmażcie je na rozgrzanym oleju.

Źródło: radio.bialystok.pl