Kuchnia ukraińska jest niezwykle różnorodna i bogata. Tradycyjne dania ukraińskie często poddawane są złożonemu procesowi- najpierw są smażone lub gotowane, a potem duszone lub pieczone. To najbardziej charakterystyczna cecha kuchni ukraińskiej.
Narodową potrawą Ukrainy jest oczywiście słynny barszcz ukraiński. Wśród innych zup, poza barszczem, królują takie zupy jak:
- Barszcz zielony lub barszcz szczawiowy: zupa na bazie wody lub bulionu ze szczawiem i różnymi warzywami, podawana z posiekanym jajkiem na twardo i kwaśną śmietaną. Należy zauważyć, że słowo „barszcz” nie oznacza w tym przypadku obecności buraków.
- Kapuśniak - jest to zupa z dodatkiem wieprzowiny, salo, kapusty i fasoli, podawana ze śmietaną.
- Szczi - kapuśniak z białej kapusty
- Rossolnyk - zupa z ogórków kiszonych.
- Solianka: gęsta, ostro-kwaśna zupa przyrządzana z mięsa, ryb lub grzybów oraz różnych warzyw i marynat.
- Juszka - klarowna zupa przyrządzana z różnych gatunków ryb, takich jak karp, leszcz, sum czy jazgarz.
Wśród dań królują m.in. wareniki (gotowane knedle podobne do pierogów) i rodzaj gołąbków zwanych hołubci, które bardzo często można spotkać w tradycyjnych ukraińskich restauracjach.
Pozostałe dania główne to m.in.:
Zobacz także:
- Pirożki- pieczone bułeczki nadziewane różnymi nadzieniami, takimi jak mięso mielone, wątróbka, jajka, ryż, cebula, zasmażana kapusta lub kapusta kiszona, twaróg, wiśnie itp.
- Piróg: duży placek z różnymi nadzieniami.
- Mlynci (zwane także naleśnikami): cienkie naleśniki zwykle wypełnione twarogiem, mięsem, kapustą, owocami, podawane ze śmietaną.
Rodzaje ukraińskich wareników
Wareniki (nazywane także z polska „pirohami" w niektórych regionach zachodniej Ukrainy) są to pierogi z różnorakim nadzieniem. Uwagę przykuwają zwłaszcza wareniki z... samymi ziemniakami ubitymi na puree. Oto różne warianty nadzienia:
- np. z puree ziemniaczanym i smażoną cebulą
- z ugotowanym mięsem mielonym i smażoną cebulą
- z wątróbką i smażoną cebulą
- z zasmażaną kapustą z prażoną cebulą
- z twarogiem
- z wiśniami
- z truskawkami
Wareniki na słodko są zwykle podawane z kwaśną śmietaną i masłem lub cukrem.
Przepis na wareniki z mięsem
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki tortowej
- szczypta soli
- 50 g oleju
- 0,5 litra letniej wody
Farsz:
- mięso z łopatki wieprzowej
- cebula
- olej
- sól i pierz
Przygotowanie:
- Do miski włóżcie mąkę, olej, wodę, szczyptę soli i wyrabiajcie ciasto na jednolitą masę.
- Ugotowane mięso zmielcie przez maszynkę.
- Wymieszajcie z nim podsmażoną, drobno posiekaną cebulę i doprawcie do smaku pieprzem i solą.
- Formujcie pierogi a następnie wrzucajcie je do osolonej, wrzącej wody.
- Po ich ugotowaniu podsmażcie je na rozgrzanym oleju.
Źródło: radio.bialystok.pl