Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają
Wikipedia Commons
Newsy

Wareniki to ukraińskie pierogi. Nie zgadniecie, czym nasi sąsiedzi je nadziewają

Wareniki to prawdziwy przysmak na Ukrainie. To tradycyjna potrawa ukraińska, często przygotowywana na słodko lub na ostro. Koniecznie sprawdźcie przepis.

Kuchnia ukraińska jest niezwykle różnorodna i bogata. Tradycyjne dania ukraińskie często poddawane są złożonemu procesowi- najpierw są smażone lub gotowane, a potem duszone lub pieczone. To najbardziej charakterystyczna cecha kuchni ukraińskiej.

Narodową potrawą Ukrainy jest oczywiście słynny barszcz ukraiński. Wśród innych zup, poza barszczem, królują takie zupy jak:

  • Barszcz zielony lub barszcz szczawiowy: zupa na bazie wody lub bulionu ze szczawiem i różnymi warzywami, podawana z posiekanym jajkiem na twardo i kwaśną śmietaną. Należy zauważyć, że słowo „barszcz” nie oznacza w tym przypadku obecności buraków.
  • Kapuśniak - jest to zupa z dodatkiem wieprzowiny, salo, kapusty i fasoli, podawana ze śmietaną.
  • Szczi - kapuśniak z białej kapusty
  • Rossolnyk - zupa z ogórków kiszonych.
  • Solianka: gęsta, ostro-kwaśna zupa przyrządzana z mięsa, ryb lub grzybów oraz różnych warzyw i marynat.
  • Juszka - klarowna zupa przyrządzana z różnych gatunków ryb, takich jak karp, leszcz, sum czy jazgarz.

Wśród dań królują m.in. wareniki (gotowane knedle podobne do pierogów) i rodzaj gołąbków zwanych hołubci, które bardzo często można spotkać w tradycyjnych ukraińskich restauracjach.

Pozostałe dania główne to m.in.:

  • Pirożki- pieczone bułeczki nadziewane różnymi nadzieniami, takimi jak mięso mielone, wątróbka, jajka, ryż, cebula, zasmażana kapusta lub kapusta kiszona, twaróg, wiśnie itp.
  • Piróg: duży placek z różnymi nadzieniami.
  • Mlynci (zwane także naleśnikami): cienkie naleśniki zwykle wypełnione twarogiem, mięsem, kapustą, owocami, podawane ze śmietaną.
Zobacz także
Wygrał ukraińskiego „MasterChefa”. Dziś piecze za darmo chleb dla mieszkańców Chersonia

Wygrał ukraińskiego „MasterChefa”. Dziś piecze za darmo chleb dla mieszkańców okupowanego Chersonia

Olena Zaleńska - żona prezydenta, która działa. W czasie pokoju promuje zdrowe odżywianie, w czasie wojny wspiera naród.

Ołena Zełenska w czasie pokoju promuje zdrowe odżywianie, w czasie wojny wspiera ukraiński naród

Magda Gessler odpowiada na pytania

Rodzaje ukraińskich wareników

Wareniki (nazywane także z polska „pirohami" w niektórych regionach zachodniej Ukrainy) są to pierogi z różnorakim nadzieniem. Uwagę przykuwają zwłaszcza wareniki z... samymi ziemniakami ubitymi na puree. Oto różne warianty nadzienia:

  • np. z puree ziemniaczanym i smażoną cebulą
  • z ugotowanym mięsem mielonym i smażoną cebulą
  • z wątróbką i smażoną cebulą
  • z zasmażaną kapustą z prażoną cebulą
  • z twarogiem
  • z wiśniami
  • z truskawkami

Wareniki na słodko są zwykle podawane z kwaśną śmietaną i masłem lub cukrem.

Przepis na wareniki z mięsem

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 50 g oleju
  • 0,5 litra letniej wody

Farsz:

  • mięso z łopatki wieprzowej
  • cebula
  • olej
  • sól i pierz

Przygotowanie:

  1. Do miski włóżcie mąkę, olej, wodę, szczyptę soli i wyrabiajcie ciasto na jednolitą masę.
  2. Ugotowane mięso zmielcie przez maszynkę.
  3. Wymieszajcie z nim podsmażoną, drobno posiekaną cebulę i doprawcie do smaku pieprzem i solą.
  4. Formujcie pierogi a następnie wrzucajcie je do osolonej, wrzącej wody.
  5. Po ich ugotowaniu podsmażcie je na rozgrzanym oleju.

Źródło: radio.bialystok.pl

lepienie pierogów falbanki
Adobe Stock
Newsy
Jak zrobić falbanki na pierogach? O tej metodzie nie mieliście pojęcia. Znają ją tylko wasze babcie
Pierogi są słynne nie tylko w Polsce, ale i na całym świecie. Swoją popularność zawdzięczają formie, a także uniwersalności, gdyż można je nadziać przeróżnymi farszami. Te najlepsze przygotowywała babcia, która dodatkowo ozdabiała pierogi falbanką. Sprawdźcie jak ją wykonać!

Z jagodami, serem, kapustą i grzybami, ruskie a może z mięsem? Wybór farszu do pierogów jest ogromny. Dzięki uniwersalnemu ciastu, można je nadziać praktycznie wszystkim. Środek zależy tylko i wyłącznie od kreatywności oraz smaku. Pierogi są pyszne  Pierogi to jedna z tradycyjnych polskich potraw. Są podawane na co dzień, jak i od święta. Toteż można się nimi zajadać cały rok. Latem najlepiej smakują z jagodami bądź truskawkami polane słodką śmietanką, a zimą ruskie czy z mięsem z okrasą, w okresie bożonarodzeniowym z kapustą i grzybami. Historia pierogów Ta potrawa jest już znana prawdopodobnie od XIII wieku. Wówczas pierogi były przygotowywane na większe uroczystości bądź święta. Przyrządzano ich kilka rodzajów, z czego każdy z nich różnił się nie tylko nazwą, ale farszem oraz kształtem. Wśród starodawnych pierogów można wyróżnić: kurniki - pierogi przygotowywane na wesela, były dość spore w formie kopuły, nadziewane ryżem, jajami ugotowanymi na twardo, cebulką i zawsze z dodatkiem drobiu, knysze - podawane zazwyczaj na stypie, miały upamiętnić osobę zmarłą; były okrągłe, pieczone i nadziewane kaszą, ziemniakami, twarogiem oraz cebulą, koladki - pieczone pierogi w okresie kolędowania, hreczuszki - ich ciasto było przygotowywane z mąki gryczanej, sanieżki - słodkie, pieczone pierożki przygotowywane na szczególne okazje, takie jak imieniny czy urodziny. Pierogi goszczą na stołach od setek lat. Na przestrzeni czasu nabrały nieco innego charakteru i są serwowane nie tylko od święta. Również poszerzyła się gama farszów, jakimi można nadziać ciasto.  Przygotowanie pierogów Pierogi, iż są jedną ze smaczniejszych potraw to coraz mniej osób decyduje się na samodzielne przygotowanie ich w domu ze względu na...

Śląska wigilia to harynki i ciapkapusta, a na deser moczka. Co się kryje za tymi nazwami?
Adobe Stock
Newsy
Śląska wigilia to harynki i ciapkapusta, a na deser moczka. Co się kryje za tymi nazwami?
Każdy region Polski ma swoje lokalne specjały podawane na święta. Czy znacie te, które jada się na Śląsku?

Barszcz czerwony, pierogi z kapustą i grzybami czy śledzie, pojawiają się na świątecznych stołach w każdym regionie Polski. I choć w niektórych rodzinach jada się barszcz z uszkami, w innych domownicy wolą grzybową z łazankami, to widząc świąteczny stół zastawiony 12 potrawami, bylibyśmy w stanie rozpoznać i nazwać większość potraw. Inaczej jest z regionalnymi potrawami świątecznymi. Niektóre wyglądają i nazywają się tak, że goście spoza regionu nie mają pojęcia co to jest. Na przykład śląskie harynki. Czym jest śląski panczkraut i siemieniotka Wigilijna wieczerza na Śląsku jest pełna zagadkowych dań. Oto niektóre z nich: Siemieniotka, czyli polewka z ziaren konopi – to zupa podawana na początku wieczerzy. Przygotowywana jest z nasion konopi, cebuli i słodkiej śmietany Harynki w cebulowej zołzie. To nic innego jak śledzie w sosie cebulowym. Dawniej podawane były z ugotowanymi ziemniakami, polane śmietanką Ciapkapusta, inaczej panczkraut. To danie składające się z ugotowanych ziemniaków połączonych z podgotowaną kiszoną kapustą. To purée z ziemniaków i kapusty, podawane jak klasyczne purée z ziemniaków Moczka zwana też zupą piernikową. Można to danie opisać jako piernik rozmoczony w kompocie. Moczka powinna mieć konsystencję budyniu Regionalne Boże Narodzenie w Polsce Są też takie potrawy, które pochodzą z konkretnych regionów, ale zdobyły sławę w całym kraju. Z popularnych w całej Polsce dań, jadanych dziś nie tylko lokalnie, należy wymienić: Kutię – słodką potrawę z gotowanej pszenicy z bakaliami pochodzącą ze wschodnich rejonów polski: Białostocczyzny, Lubelszczyzny i Podkarpacia Kapustę z grochem, która stała się nie tylko popularna jako wigilijne postne danie, ale także jako powiedzenie...

mąka pierogi
Adobe Stock
Newsy
Jaką mąkę dodać do ciasta na pierogi? Tylko z tej wyjdzie naprawdę delikatne i elastyczne
Ciasto to klucz do dobrych pierogów. Jeśli będzie się rozpadać to nie będą zbyt apetycznie wyglądać. Przy jego przygotowywaniu warto zwrócić uwagę na odpowiednią mąkę. Sprawdźcie, która idealnie nada się do tego zadania!

Pierogi to danie, którym można się zajadać przez cały rok! Szeroki wybór farszu sprawia iż każdy znajdzie coś dla siebie. Mimo iż potrawa jest uznawana za typowo polską, to jednak wiele państw ma swoją formę tego dania. Tradycyjne pierogi uwielbiają nie tylko Polacy, ale i goście z zagranicy.   Sekret tkwi w idealnym cieście. Przygotowanie polskich pierogów Są powszechnie uważane za dość pracochłonną potrawę, jednak ich smak wynagradza wszystko. Tradycyjne pierogi przygotowuje się na cienkim, elastycznym makaronowym cieście z farszem słonym bądź słodkim. Występują one w trzech wariantach obróbki termicznej: gotowane, smażone lub pieczone. Niekiedy przygotowuje się je na cieście drożdżowym. Pierogi są serwowane w przeróżnych formach od malutkich uszek do czerwonego barszczu, przez klasyczne aż do wielkiego pieroga, którego kroi się na części i dzieli między gości. Sposobów ich przyrządzenia jest naprawdę sporo, dzięki czemu są tak uniwersalne oraz popularne. Jaki farsz do pierogów? Aby zjeść tradycyjne polskie pierogi to nie starczyłoby roku. Jest tyle rodzajów farszy, że każdy znajdzie coś dla siebie. Przygotowywane w wytrawny sposób są idealne na obiad lub kolację, zaś te na słodko goszczą na stole najczęściej jako deser,  chociaż zdarza się, że stanowią pełnowartościowy posiłek. Do najpopularniejszych form tego dania należą: pierogi ruskie, pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z serem, pierogi ze szpinakiem i serem feta, pierogi z mięsem, pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem, pierogi z ziemniakami i fasolą, pierogi z soczewicą, pierogi z jagodami,  pierogi z truskawkami. W postaci na słono najczęściej są polewane skwarkami i zeszkloną cebulką, a te z owocami słodką śmietanką. Najlepsza mąka do...

Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski
Makiełki
Newsy
Zupa brzadowa, makiełki i zimne śledzie z gorącymi ziemniakami. Przedstawiamy wigilię z Wielkopolski
Znacie to danie: mak, bakalie, a do tego coś pszennego: makaron, bułka czy gotowana pszenica? Regionalne potrawy często przekraczają granice terytorialne. Tak jest z makiełkami

Wiele regionalnych potraw pomimo innego sposobu podania, zmienionych niektórych składników i nazwy, ma swoje odpowiedniki w innych lokalnych zwyczajach kulinarnych. Przykładem są wielkopolskie makiełki, nazywane makówkami na Śląsku i przypominające kresową kutię. Pomimo tych podobieństw każdy region ma swoją listę wigilijnych potraw i innych świątecznych zwyczajów. Tak świętują w Wielkopolsce. Tradycyjne wielkopolskie dania na wigilię To z tego regionu pochodzi wigilijna zupa brzadowa. Jest ugotowana z suszonych jabłek i śliwek i podawana z drobnymi kluseczkami pszennymi oraz zagęszczana śmietaną. W Wielkopolsce śledzie podawane są inaczej niż w pozostałej części Polski. Niezależnie od tego, w jakim sosie je serwujecie: tylko z olejem i cebulą, z przyprawami korzennymi czy w pomidorach, z reguły zagryzacie je chlebem. W Poznaniu i okolicach zimne śledzie z cebulką podaje się z gorącymi ziemniakami i polewa gęstą kwaśną śmietaną. Najsłynniejszym wigilijnym deserem są w tym regionie makiełki. To potrawa przyrządzona z maku, bakalii i klusek, czasem zastępowanych lekkim pieczywem. Danie przypomina kresową kutię, tylko zamiast pszenicy używa się do niego klusek. Inne wielkopolskie wigilijne dania: Śledzie opiekane w oleju Kapusta z grochem Pieczony karp Grzyby suszone uprażone na maśle Kompot z suszonych śliwek Pierniki Makowiec W Wielkopolsce po kolacji przychodzi Gwiazdor Gdy już wszystkie wigilijne dania są zjedzone, a przynajmniej spróbowane, do domowników w Wielkopolsce przychodzi Gwiazdor. Powinien być duży, ubrany w kożuch wywrócony włosiem na wierzch, przepasany sznurem lub grubym pasem. Na głowie ma czapkę, a na twarzy maskę. W rękach trzyma rózgę i dzwonek, którym oznajmia swoje przybycie, a na plecach dźwiga worek z...