W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay
Newsy

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami

W polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Po kurkach przyszła pora na rydze. Dobrze się jednak przyjrzyjcie temu, jak wyglądają, by nie pomylić ich z innymi, bardzo trującymi grzybami.

Sierpień to miesiąc, w którym w lasach zaczynają się pojawiać rydze. To świetny czas dla zapalonych grzybiarzy, którzy ruszają do lasów w poszukiwaniu pierwszych smakowitych okazów. Mimo iż na prawdziwy sezon grzybowy musimy jeszcze trochę poczekać, warto wybrać się do lasu nie tylko po to, aby pobyć na łonie natury, ale też w poszukiwaniu wspaniałych skarbów lasu, jakimi są bez wątpienia grzyby.

Jeśli lubicie jeść rydze i jesteście zapalonymi grzybiarzami, na pewno nie macie problemu z rozpoznaniem tego grzyba. Jeśli zaś jesteście początkującymi grzybiarzami, uważajcie, by nie pomylić go z łudząco podobnymi - mleczajem wełnianką i olszówką.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Gdzie rosną rydze i jak wyglądają?

Rydze zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Można też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą charakterystyczną rydza jest jego mocno pomarańczowy kolor. Należy jednak pamiętać, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą.

Zobacz także
Dlaczego latem grzyby są takie robaczywe? Odpowiedź zna tylko geniusz

Dlaczego latem grzyby są aż tak robaczywe? Odpowiedź znają tylko doświadczeni grzybiarze

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Niektórzy dodają do ogórków małosolnych czereśnie, śliwki i nektarynki. Przetestujecie?

Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony.

Odwrócony rydz: 

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay

Czym może grozić spożycie mleczaju wełnianki i olszówki?

Przyjrzyjcie się dobrze poniższym zdjęciom, na których możecie zobaczyć, jak wygląda mleczaj wełnianka i olszówka. Pod żadnym pozorem nie spożywajcie tych grzybów. 

Mleczaj wełnianka to niejadalny grzyb o lekkich właściwościach trujących. Jego spożycie może doprowadzić do zatrucia. Mogą wówczas wystąpić takie objawy, jak wymioty, biegunka i nudności.

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay

Olszówka to także trujący grzyb. Regularne spożywanie tych grzybów może doprowadzić do rozpadu czerwonych ciałek krwi, a nawet do śmierci.

W lasach pojawiły się już pierwsze rydze. Nie pomylcie ich z tymi trującymi grzybami
Pixabay

Jak przygotować rydze?

Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec posypie świeżo zmielonym pieprzem i solą.

Z rydzów możecie też przygotować:

A wy jak najczęściej przygotowujecie rydze?

Źródło: ekologia.pl, poradnikzdrowie.pl

Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
AdobeStock
Newsy
Zbieracie rydze? Uważajcie, bo nie wszystkie są jadalne
Rydze na maśle to prawdziwy rarytas na polskich stołach, ale uważajcie, bo nie wszystkie rydze są jadalne. Których rydzów należy unikać?

Rydze są uznawane za jedne z najsmaczniejszych grzybów. Najlepiej smakują, gdy udusimy je na maśle i doprawimy pieprzem i solą. Jeśli wybieracie się na grzybobranie w poszukiwaniu rydzów, ale nie do końca znacie się na grzybach, koniecznie zabierzcie ze sobą wprawnego grzybiarza. To ważne, ponieważ rydza można pomylić z łudząco do niego podobnymi grzybami trującymi - mleczajem wełnianką i olszówką. Jak wygląda rydz i gdzie rośnie? Rydze to grzyby, które dosyć trudno jest znaleźć. Zwykle rosną obok sosen, na piaszczystych glebach, w lasach iglastych. Możemy też na nie natrafić pod młodymi drzewostanami. Cechą rozpoznawczą rydzów jest ich intensywny pomarańczowy kolor. Warto jednak zaznaczyć, że niektóre okazy mogą mieć barwę łososiową lub czerwonawą. Odwróćcie rydza i spójrzcie pod jego kapelusz – powinny się tam znajdować gęsto ułożone blaszki. Jeśli macie wątpliwości, czy zerwany przez was grzyb to na pewno rydz, oderwijcie jego fragment i zobaczcie, co się stanie. Po oderwaniu kawałka grzyba powinna z niego wyciekać gęsta wydzielina przypominająca mleko, która zmienia po chwili kolor na zielony. Różne odmiany rydzów Rodzina rydzów jest naprawdę ogromna, jednak nie wszystkie rydze są jadalne. W 100% jadalnym i przy okazji jednym z najsmaczniejszych rodzajów rydzów, jest mleczaj rydz (Lactarius deliciosus). A co z pozostałymi rydzami? Do jadalnych rydzów, poza mleczajem rydzem, zalicza się m.in.: mleczaj smaczny mleczaj pomarańczowy mleczaj świerkowy mleczaj olszowy mleczaj dębowy mleczaj jodłowy mleczaj niebieskawy Trujące rydze to: mleczaj wełnianka mleczaj płowy Jak przygotowywać rydze? Grzyby te najlepiej smakują, gdy się je usmaży na maśle, a na koniec...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
AdobeStock
Newsy
Czy każdy trujący grzyb jest gorzki w smaku? Samo sprawdzanie językiem nie wystarczy
Wybieracie się do lasu na grzyby? Uważajcie, by nie zebrać trujących okazów. Na co zwrócić szczególną uwagę? Podpowiadamy!

Zbieranie grzybów to świetny sposób na relaks i możliwość znalezienia wspaniałych okazów, z których można przygotować wiele smacznych dań. Wybierając się do lasu na grzyby należy jednak posiadać wiedzę na temat jadalnych i trujących gatunków. Jeśli nie mamy pewności co do niektórych grzybów, nie chodźmy do lasu sami, tylko zabierajmy ze sobą kogoś, kto bardzo dobrze zna się na grzybach. Pomyłka podczas zrywania grzybów może mieć tragiczne konsekwencje dla naszego zdrowia. Czy każdy trujący grzyb jest gorzki? Przyjęło się uważać, że każdy trujący grzyb jest gorzki. To dlatego wiele osób liże grzyby, aby upewnić się czy na pewno są one jadalne. Nie jest to jednak zbyt dobry sposób na ocenę jadalności grzyba, ponieważ niektóre trujące gatunki grzybów wcale nie są gorzkie w smaku. Poza tym, już samo polizanie niektórych grzybów może mieć fatalne konsekwencje dla naszego zdrowia. Dlaczego lizanie grzybów to za mało? Istnieje mit, że wszystkie jadalne grzyby są smaczne, a niejadalne są gorzkie. To nieprawda. Rzeczywiście jadalne gatunki grzybów mają przyjemny smak, ale wśród toksycznych gatunków także znajdziemy wiele smacznych okazów – pod żadnym pozorem jednak tego nie testujcie. Przykładowo muchomor sromotnikowy podobno ma bardzo dobry smak. A goryczak żółciowy, choć jest jadalny, ma bardzo nieprzyjemny, gorzki smak. Jeśli nie macie pewności co do jadalności danego grzyba, nie liżcie go, ani tym bardziej go nie nadgryzajcie. Weźcie ze sobą atlas grzybów lub zabierzcie ze sobą do lasu bliską osobę, która doskonale zna się na grzybobraniu. Zebrane w lesie grzyby można także zanieść do Powiatowych Stacji Sanitarno-Epidemicznych, żeby ocenił je grzyboznawca. Możecie też spróbować...

W lasach pojawiły się pierwsze opieńki. Doskonale smakują z krokietami i bigosem
Pixabay
Newsy
W smaku przypominają ser Camembert i są grzybami warunkowo jadalnymi. Znacie je? 
Wybieracie się do lasu na opieńki? Zbierzcie ich jak najwięcej, bo możecie z nich przygotować wiele wspaniałych dań.

Sezon na grzyby w polskich lasach ma się powoli ku końcowi. Mamy jednak pewną dobrą wiadomość – właśnie pojawiły się długo przez wszystkich wyczekiwane opieńki. Gdzie możemy natrafić na te smaczne grzyby i co warto z nich później zrobić? W lasach pojawiły się opieńki Opieńka miodowa to jadalny grzyb o wyjątkowo przyjemnym smaku i zapachu przypominającym nieco ser Camembert. Do gotowania najczęściej wykorzystuje się młode kapelusze tego grzyba. Co warto zaznaczyć, opieńka jest uznawana za grzyb warunkowo jadalny. Co to oznacza? W stanie surowym lub niedogotowanym, opieńka miodowa może mieć trujące działanie. To dlatego wcześniej należy ją obgotować w osolonej wodzie przez około 10 minut i odlać wywar, a dopiero później poddać dalszej obróbce. Uważajcie też na opary podczas jej obgotowywania, ponieważ mogą  powodować ból głowy i problemy z koncentracją. Gdzie najczęściej występują opieńki? Opieńki rosną nie tylko w lasach, ale i w ogrodach czy parkach. Ponieważ są pasożytami drzew, bardzo często możemy je znaleźć na pniach, korzeniach czy gałęziach drzew liściastych. Zwykle rosną w dużych skupiskach. Opieńki zazwyczaj mają kolor miodowożółty, miodowobrązowy lub jasnobrązowy. Kapelusz tego grzyba pokrywają ciemne łuski o kolorze brązowym, czerwonobrązowym lub czarnym. Najczęściej pojawiają jesienią - od września do listopada, ale czasami możemy na nie natrafić nawet na początku sierpnia. Jeśli wybieracie się do lasu na opieńki, koniecznie zabierzcie ze sobą kogoś, kto doskonale zna się na grzybach. Przez niewprawnych grzybiarzy opieńka miodowa, może zostać pomylona z trującą maślanką wiązkową (Hypholoma fasciculare). Jak wykorzystać w kuchni opieńki? Istnieje wiele ciekawych pomysłów na wykorzystanie tych...