W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków.

Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki.

Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem.

Przepis na idealną jajecznicę

Składniki:

  • 3 jajka
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę.
  2. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło.
  3. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę.
  4. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką.
  5. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami.

Czy jajecznica jest zdrowa?

Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka.

Zobacz także:

Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek. 

Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego zapotrzebowania – oraz 0,9 mikrograma witaminy B-12, czyli około 40 procent dziennego zalecanego spożycia.

Mimo iż jajecznica jest pełna składników odżywczych, pamiętajcie, że niewłaściwy sposób jej przygotowywania, może zamienić wasze zdrowe śniadanie w prawdziwą bombę kaloryczną.

  • Smażcie jajecznicę na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zmniejszycie zapotrzebowanie na olej. 
  • Przyprawcie swoją jajecznicę pozbawionymi soli przyprawami, takimi jak: pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, suszona bazylia lub czarny pieprz.
  • Jeżeli chcecie, żeby jajka były bardziej sycące, zamiast popularnej kiełbasy dodajcie do nich smażone warzywa – pomidory, szpinak, grzyby.
  • Nie posypujcie jajecznicy serem ani nie podawajcie jej z bekonem. 

Źródło: msn.com.pl