W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy. To nie tylko składniki, ale też pewien trik
AdobeStock
Newsy

W czym tkwi sekret najlepszej jajecznicy? To nie tylko składniki, ale też pewien trik

Chcecie zrobić najlepszą jajecznicę na świecie? Wykorzystajcie ten sprytny trik stosowany przez najlepszych kucharzy świata. Znaliście go?

W czym tkwi sekret idealnej jajecznicy? To nie tylko dobór wysokiej jakości jajek, ale też odpowiedni czas przygotowywania, rodzaj użytego oleju oraz wybór dodatków.

Najlepsi kucharze świata przygotowują jajecznicę na maśle lub na maśle klarowanym. Niezwykle ważne jest, by jajecznica od samego początku smażyła się na bardzo wolnym ogniu. Może się tak smażyć nawet 12-15 minut (w zależności od tego, jakie wybierzemy jajka, jak duża będzie patelnia i jaki rodzaj jajecznicy wolimy - bardziej płynną czy ściętą). Co jakiś czas należy ją tylko przemieszać przy użyciu drewnianej szpatułki.

Tak przygotowana jajecznica będzie idealnie aksamitna, kremowa i nie będzie miała żadnych grudek. Dodajcie do niej ulubione dodatki i rozkoszujcie się jej smakiem.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na idealną jajecznicę

Składniki:

  • 3 jajka
  • masło klarowane
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Jajka wbijcie do miseczki i wymieszajcie, aby jaja stanowiły jednolitą masę.
  2. Na patelni na bardzo małym ogniu rozpuśćcie masło.
  3. Wlejcie do rozpuszczonego masła jaja i na jak najmniejszym ogniu smażcie długo jajecznicę.
  4. Co jakiś czas delikatnie wymieszajcie ją drewnianą szpatułką.
  5. Gotowe danie przełóżcie na talerz, doprawcie solą i pieprzem i podawajcie z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także
Jajecznica na parze? Będziecie w szoku gdy spróbujecie

Jajecznica na parze? Zdrowa, delikatna i tak smaczna, że nie zechcecie jeść już innej

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku

Czy jajecznica jest zdrowa?

Jajecznica jest niskokaloryczna, a jednocześnie dostarcza naszemu organizmowi dużo białka. Porcja jajecznicy z dwóch dużych jajek zawiera około 180 kalorii i 12 gramów białka.

Jajecznica zawiera również witaminy i minerały, w szczególności żelazo i witaminę B-12, które mają kluczowe znaczenie dla dostarczania tlenu do tkanek. 

Spożywając średnią porcję jajecznicy, dostarczacie swojemu organizmowi 1,6 miligrama żelaza – od 9 do 20 procent dziennego zapotrzebowania – oraz 0,9 mikrograma witaminy B-12, czyli około 40 procent dziennego zalecanego spożycia.

Mimo iż jajecznica jest pełna składników odżywczych, pamiętajcie, że niewłaściwy sposób jej przygotowywania, może zamienić wasze zdrowe śniadanie w prawdziwą bombę kaloryczną.

  • Smażcie jajecznicę na patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, dzięki czemu zmniejszycie zapotrzebowanie na olej. 
  • Przyprawcie swoją jajecznicę pozbawionymi soli przyprawami, takimi jak: pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, suszona bazylia lub czarny pieprz.
  • Jeżeli chcecie, żeby jajka były bardziej sycące, zamiast popularnej kiełbasy dodajcie do nich smażone warzywa – pomidory, szpinak, grzyby.
  • Nie posypujcie jajecznicy serem ani nie podawajcie jej z bekonem. 

Źródło: msn.com.pl

Jajecznica
gotujmy.pl/Elwira5
Newsy
Nie macie szczypiorku do jajecznicy? Z tym składnikiem wyjdzie o niebo lepsza
Kto z was je na śniadanie jajecznicę ten wie, że jest to jeden z lepszych rarytasów na śniadanie. Tylko ona swoim smakiem potrafi postawić na nogi nawet największego śpiocha.

Kremowa jajecznica to jeden z najpopularniejszych posiłków na śniadanie. Jest bardzo zdrowa. Można zajadać się nią do woli. Jajka bowiem zawierają m.in. bardzo dużo białka, wapnia, żelaza oraz wiele cennych witamin. Sposobów na jej przygotowanie jest nieskończenie wiele. Wszystko zależy od naszego kulinarnego gustu o poranku. Jedni uwielbiają jeść ją z szynką, drudzy z boczkiem a jeszcze inni z cebulą czy pomidorami. Pyszna jajecznica  Trzeba szczerze przyznać, że każda kombinacja smakuje doskonale, zwłaszcza na pysznym maśle. Gdy najecie się nią na śniadanie, na pewno nie będziecie głodni przez długi czas.   Aby zrobić doskonałą jajecznicę, nie trzeba być sławnym szefem kuchni. Wystarczy przestrzegać kilku podstawowych zasad i nie ma mowy o żadnej wpadce. Jajecznica na maśle czy z masłem? Podobno najlepiej smakuje jajecznica, którą smażymy na zimnej patelni, na niedużym ogniu. Zamiast rozpuścić masło, zdecydowanie lepiej dodać je do rozbitych jajek. Gdy zobaczycie, że jajka zaczynają się ścinać, zdejmijcie patelnię z ognia i energicznie mieszajcie, aż do uzyskania aksamitnej konsystencji. Tak zrobiona jajecznica będzie smakować każdemu. Bardzo popularnym dodatkiem do jajecznicy jest szczypiorek, ale co zrobić, gdy nie mamy go akurat pod ręką? Proponujemy zastąpić go suszonymi pomidorami. Wyjdzie o niebo lepsza!  Przepis na jajecznicę z suszonymi pomidorami i szynką Składniki:  4 jajka 2 suszone pomidory 4 plasterki ulubionej szynki 1 szczypta soli 1 szczypta pieprzu 1 łyżeczki ziół prowansalskich 1,2 łyżki masła Sposób przygotowania: Suszone pomidory odsączcie z oliwy, następnie drobno je pokrójcie. Na paseczki pokrójcie również szynkę. Na patelni rozgrzejcie masło, następnie wybijcie...

jajecznica na mleku
Pixabay
Newsy
Jak uratować zbyt suchą jajecznicę? Dodajcie to, a będzie mięciutka i puszysta
Nie wyszła wam jajecznica? Spokojnie! Jeszcze da się ją uratować.

Na śniadanie nie ma chyba nic lepszego niż pyszna, puszysta i rozpływająca się w ustach jajecznica! Smażona na maśle z dodatkiem szczypiorku to idealne rozpoczęcie dnia. W dodatku jest bardzo zdrowa. Czasami niestety w wyniku zbyt dużego pośpiechu, używania niewłaściwej patelni lub innych, często popełnianych błędów, jajecznica nie wychodzi zbyt smaczna – jest twarda lub wyschnięta na wiór. Jak tego uniknąć? To bardzo proste! Przepis na jajecznicę na mleku Rozwiązaniem jest dodanie do jajecznicy odrobiny mleka! Tak przygotowane danie jest znacznie bardziej delikatne i soczyste. Alergicy nie muszą się niczym martwić! Choć jajka najczęściej przyrządza się na mleku krowim, to dobrze spisze się także mleko sojowe. Pamiętajcie też, że nie bez znaczenia jest sam proces smażenia jajecznicy. By wyszła miękka i puszysta, ważna jest cierpliwość. Gdy smaży się jajka szybko i na dużym ogniu, to mogą się przypalić i będą twarde. Sekretem smacznej jajecznicy jest niewielka patelnia i smażenie jej na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Przed wylaniem jajek na patelnię, wcześniej w miseczce ubijcie je porządnie trzepaczką przynajmniej przez minutę. I pamiętajcie o tym, że jajecznicę soli się dopiero na końcu! Do przygotowania jajecznicy na mleku będą potrzebne poniższe składniki: 4 jajka 7 łyżek mleka (krowiego lub sojowego) Sól Przygotowanie Na patelnię wylejcie mleko. Gdy delikatnie się podgrzeje, wbijcie jajka. Delikatnie mieszajcie jajka tak, by białka oddzieliły się od żółtek. Smażcie na małym ogniu. I gotowe! Jeśli wolicie, możecie wcześniej w misce od razu wymieszać jajka z mlekiem i tak przygotowaną mieszankę wylać na suchą patelnię. Sposób z mlekiem działa nawet wtedy, gdy jajecznica smażona na maśle wyszła zbyt sucha. Trzeba dolać do niej odrobinę mleka i podgrzewać na...

Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, psujecie cały smak
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do jajecznicy? Przestańcie, popsujecie cały smak
Jajecznica to jedna z żelaznych pozycji na udane, pożywne śniadanie. Do tego kromka świeżego pieczywa, szklanka soku i dobry początek dnia za nami. Można go jednak zepsuć i to tylko jednym składnikiem.

Gotowanie jajek na wszelkie możliwe sposoby to nasz sport narodowy. Podobnie zresztą jak w wielu innych państwach, Polacy chętnie spożywają jajka na śniadanie. Jajko na miękko, na twardo, omlet czy wreszcie jajecznica. Sposób na przygotowanie jajecznego śniadania jest całe mnóstwo. Jak można ulepszyć smak jajecznicy? Sposób przygotowywania jajecznicy wiąże się ściśle z osobistymi preferencjami i przyzwyczajeniami. Tak jak nie przesadza się starych drzew, tak nigdy nie uda nam się przekonać amatora jajek na twardo do jedzenia ich na miękko. Czasem jednak nasze nawyki kulinarne nie prowadzą do niczego dobrego, a niewielka korekta może przynieść niespodziewaną poprawę. Tak jest właśnie w przypadku jajecznicy. Istnieją receptury, które chyba nieco za mocno mieszają przepis na jajecznicę z przepisem na omlet. Oczywiście, jedni wolą jajka ścięte mocniej, inni preferują nawet niemal „lejącą” się jajecznicę”. Dodawanie do jajecznicy mleka to jednak przesada. Ten dodatek jest wybierany nieraz do smażonych jajek przez osoby, które chcą nadać swoim jajkom nieco więcej delikatności. Jeszcze inni kombinują z mlekiem w momencie, gdy do wykarmienia jest kilka osób, a w lodówce hula wiatr. Czy można dodać mleko do jajecznicy? Powód nie jest ważny. Ważniejszy jest skutek. Jajecznica usmażona z domieszką mleka traci swoje właściwości. Po pierwsze zamiast smażenia, na patelni odbywa się wówczas coś na kształt duszenia. Jedynym sposobem na złagodzenie i tak już łagodnego smaku jaj, będzie smażenie ich na maśle. Po drugie, dodanie na patelnię mleka po prostu rozwodni nasze jajka i pozbawi ich głębi smaku. Mleko, czyli z praktycznego punktu widzenia woda z niewielką ilością tłuszczu i białka sprawi, że wartości odżywcze jajka rozpłyną się po patelni. Wnioski? Wybierajcie,...

Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Igraszki Losu/gotujmy.pl
Newsy
Jajecznica z serem i kiełbasą chorizo. Przepis na jajecznicę po hiszpańsku
Jeżeli znudziła się wam już klasyczna jajecznica na maśle, spróbujcie tej z poniższego przepisu – z dodatkiem kiełbasy i sera smakuje obłędnie, a do tego jak pachnie!

Miłośnikom ostrych smaków na pewno zasmakuje jajecznica usmażona z hiszpańską kiełbasą chorizo i serem. Danie jest przepyszne i tak pachnie, że aż ślinka cieknie! Dodajcie do tej jajecznicy pomidora, posypcie świeżym szczypiorkiem i zjedzcie prosto z patelni – wtedy jest najsmaczniejsza! Wypróbujcie prosty przepis na jajecznicę z kiełbasą chorizo i serem autorstwa użytkownika portalu Gotujmy.pl Jajecznica – pomysł na zdrowe śniadanie Smażone jajka to jeden z najzdrowszych pomysłów na śniadanie . W jajecznicy jest wszystko, czego potrzeba waszemu organizmowi – jajka dostarczą wam białek i witamin, a masło zdrowych tłuszczów. Natomiast kromka razowego chleba zapewni odpowiednią dawkę węglowodanów. By jajecznica była jak najsmaczniejsza, używajcie do niej najlepiej jajek z chowu ekologicznego lub z wolnego wybiegu. Ważne też, by nie przesadzać z ilością tłuszczu, na której smażycie jajka – niewielka łyżeczka masła powinna wystarczyć na dwa średnie jajka. Przepis na jajecznicę z serem i kiełbasą chorizo Do przygotowania smacznej jajecznicy w hiszpańskim stylu potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: 6 plastrów kiełbasy chorizo 2 łyżki startego sera manchego 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 pomidor 5 jaj 1 łyżeczka oliwy Sól Pieprz Przygotowanie: Wbijcie jajka do miski, roztrzepcie widelcem i doprawcie solą oraz pieprzem. Plasterki kiełbasy pokrójcie w drobną kostkę. Na patelni rozgrzejcie oliwę i podsmażcie na niej mięso. Gdy kiełbasa już się zarumieni, a tłuszcz się wytopi, dodajcie do niej obranego ze skórki pomidora ( sprawdźcie tutaj, jak sparzyć i obrać pomidory ) i smażcie kilka minut. Wsypcie 2 łyżki posiekanego szczypiorku, wlejcie jajka i posypcie je 2 łyżkami startego sera...