Przed laty maczanka po krakowsku stanowiła ulubione danie tamtejszych dorożkarzy. Uważana za prababkę hamburgera, dziś uchodzi za tradycyjny, lokalny fast-food. W końcu na południu Polski nie brakuje budek, które ją serwują.
Jeśli mieszkacie w innej części kraju i nigdy nie mieliście okazji próbować krakowskiego przysmaku, nic straconego. Z łatwością przygotujecie go we własnej kuchni. Gwarantujemy, że będzie smakować dokładnie tak, jak na Wawelu.
Maczanka krakowska najlepiej smakuje z bułką i ogórkiem
Marynowana przez wiele godzin, a następnie upieczona w aromatycznym sosie karkówka wieprzowa to przysmak, któremu mało kto jest w stanie się oprzeć. Serwowana w towarzystwie namoczonej bułki i kiszonego ogórka stanowi pożywny obiad, który z powodzeniem można zabrać do szkoły czy pracy lub skonsumować w domowym zaciszu.
Przepis na maczankę krakowską
Będziecie potrzebować:
- 2 kilogramów karkówki wieprzowej
- 300 gramów pieczarek
- 250 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 3 ząbków czosnku
- 2 cebul
- Kilku kajzerek
- Oleju do smażenia
- Przypraw: soli, pieprzu, słodkiej papryki, kminku, ziaren jałowca
Przygotowanie:
- Mięso opłuczcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego.
- Czosnek obierzcie, przeciśnijcie przez praskę, a następnie dokładnie natrzyjcie nim mięso.
- W moździerzu umieśćcie ziarna kminku oraz jałowca i rozdrobnijcie. Tak przygotowanymi przyprawami oprószcie karkówkę. Doprawcie ją również solą oraz pieprzem.
- Zamarynowane mięso przełóżcie do dowolnego, zamykanego naczynia (na przykład plastikowego pojemnika) i wstawcie do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia na patelni rozgrzejcie olej i obsmażcie na nim karkówkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do dowolnego żaroodpornego naczynia.
- Cebulę obierzcie i posiekajcie w piórka. Z kolei pieczarki umyjcie, osuszcie i pokrójcie w paski. Oba składniki dodajcie do obsmażonego mięsa. Całość przyprawcie solą oraz papryką i zalejcie winem.
- Danie umieśćcie na 2 godziny w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Po upływie tego czasu wyjmijcie karkówkę z pieca, pokrójcie na kawałki i umieśćcie w nasączonej sosem z pieczenia bułce.
Smacznego!