grzanki
AdobeStock
Newsy

Uwielbiacie zapiekanki? Zróbcie je z serem halloumi. Są tak pyszne, że od razu zjecie je wszystkie na raz

Zapiekanki zawsze się sprawdzają, gdy macie ochotę na szybką przekąskę na ciepło. Spróbujcie tych chrupiących zapiekanek z serem halloumi. Palce lizać!

Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Smaki Cypru

Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami.

Zobacz także
wytłaczanka jajka

Wyrzucacie wytłaczanki po jajkach? Robicie ogromny błąd. O ich ukrytej funkcji nikt nie wiedział

czy moczyć mięso do rosołu

Czy mięso na rosół powinno się wcześniej moczyć w zimnej wodzie? Większość kucharzy mówi, że…

Przepis na zapiekanki z serem halloumi

Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.

Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali:

  • 2 bułki ciabatty
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 4 plastry sera halloumi
  • Masło
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeże liście bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułki pokrójcie na pół.
  2. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku.
  3. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone bułki i rozłóżcie na blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na parę minut.
  4. Gdy ser się rozpuści, a bułki lekko podpieką, wyjmijcie je z piekarnika. Udekorujcie liśćmi bazylii i przekrojonymi na pół pomidorkami. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!
makaron
Adobe Stock
Newsy
Ten banalny przepis na makaron jest hitem internetu. Zrobicie go w kilka minut
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby makaronu. Ten przepis jest tak banalny i szybki w przygotowaniu, że zagości w waszym menu na stałe. Koniecznie przygotujcie go i zaskoczcie bliskich!

Stolicą makaronu bez wątpienia są Włochy. Przygotowują go na wiele różnych sposobów, a każdy z nich jest tak samo smaczny. Jednak w internecie od jakiegoś czasu króluje przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta. Zdecydowanie bije na głowę inne wersje! To danie z pewnością zasmakuje waszym bliskim! Makaron z internetu Wydawałoby się iż makaron już był podany ze wszystkim. Internet jednak lubi zaskakiwać i od pewnego czasu króluje w nim przepis na  makaron z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi, serem feta i przyprawami. Potrawa jest banalnie prosta oraz szybka w przygotowaniu, a w dodatku bardzo smaczna. Swoją wyjątkowość zawdzięcza zapieczeniu składników, a następnie połączeniu ich z makaronem. Proces pieczenia wydobywa z sosu cały smak, dzięki czemu danie jest jeszcze bardziej aromatyczne. Ten przepis idealnie sprawdzi się zarówno na obiad z bliskimi, jak i na romantyczną kolację. Przepis na makaron z pieczonymi pomidorkami i serem feta Składniki: 300 g makaronu ½ szklanki oliwy extra virgin 20 pomidorków koktajlowych 6 ząbków czosnku 200 g sera feta 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz czarny mielony listki świeżej bazylii parmezan lub grana padano Przygotowanie: Przygotowanie potrawy rozpocznijcie od nagrzania piekarnika do 190 stopni. Do naczynia żaroodpornego włóżcie umyte pomidorki koktajlowe, ser feta w kawałku oraz obrane ząbki czosnku. Całość polejcie oliwą i przyprawcie czarnym mielonym pieprzem oraz suszonym oregano. Tak przygotowane składniki wstawcie do piekarnika, zapiekajcie je przez 20 minut. W międzyczasie ugotujcie makaron według instrukcji na opakowaniu. Naczynie żaroodporne wyjmijcie z piekarnika. Upieczone pomidorki koktajlowe z czosnkiem, fetą i przyprawami rozgniećcie za pomocą widelca. Do przygotowanego...

Zapiekanka
Flickr/Dorota - dstroy
Przepisy
Najlepsze na świecie chrupiące zapiekanki z serem, szynką lub pieczarkami. Rodzina będzie zachwycona
Domowy fast food, który tak bardzo kojarzy nam się z dzieciństwem? Oczywiście, że zapiekanki!

Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem, opcjonalnie dodatkowo także z szynką. To najlepsze co możecie zrobić dla swoich bliskich. Proste i smaczne danie wywoła uśmiechy również na twarzach najmłodszych. Ich podawanie będziecie powtarzać nie raz, nie dwa. To możemy wam zagwarantować! Zapiekanki kojarzą się z dzieciństwem. To także danie na zasadzie sprzątania lodówki. Na zapiekanki możemy wrzucić wszystko, na co aktualnie mamy ochotę. Najlepiej smakują na klasycznej bagietce. Pyszna przekąska Największym problemem domowej kuchni są źródła wiedzy, z jakiej można czerpać kolejne przepisy, które zadowolą podniebienia bliskich. Elementem decydującym jest nie tylko kreatywność kucharza, ale także zasoby domowego budżetu. Sposobów na tanie gotowanie znajdziemy w Internecie całe mnóstwo. Tych smacznych, które zapadną w pamięć na dłużej jest znacznie mniej. Mówiąc przekąska mamy na myśli coś łatwego, dostępnego i taniego. Przekąska powinna być też szybka w przyrządzaniu. Kilka składników, które zmieniają się w coś pysznego? Brzmi jak zapiekanka. To jedzenie lubiane przez dużych i małych łasuchów. Zapiekankę możecie przygotować na śniadanie, podać ją w wersji mięsnej obiadowej, albo zaproponować jako sycącą kolację.  Sprawdzony przepis Uwielbienie dla zapiekanek? Po tym przepisie poczujecie o czym mówimy. Nie uwierzycie jakie to proste! Składniki na domowe zapiekanki: dobrze wypieczona bagietka, pieczarki ok. 300 g, masło klarowane 3 łyżki, 1 duża cebula, 2 łyżki bułki tartej, żółty ser ok. 150 g, wędlina (opcjonalnie) natka pietruszki lub szczypiorek, pół łyżeczki tymianku, pieprz, sól.   Rozgrzewamy patelnię, na którą dodajemy masło klarowane oraz...

AdobeStock
Newsy
Skandynawowie piją kawę z… serem z mleka renifera. Wy możecie spróbować z kozim. Odważycie się?
Słyszeliście kiedyś o kawie z dodatkiem sera? Jeśli nie, to koniecznie musicie jej spróbować.

Niektórzy piją kawę z mlekiem, inni z cukrem, a kolejni ze śmietanką lub klasycznie – bez żadnych dodatków. Są też tacy, którzy piją kawę z... serem, jak Skandynawowie. Skąd wzięła się ta ich nietypowa tradycja? Skandynawowie piją kawę z serem z mleka renifera - kaffeost Kawę można podawać na wiele różnych sposobów, ale czy słyszeliście kiedyś o tym, żeby dodawać do niej ser? To nietypowe połączenie nosi nawet swoją nazwę – kaffeost. Do klasycznej, czarnej kawy dodają kawałki specjalnego gatunku sera, który produkuje się z mleka kóz, krów lub reniferów. Zgodnie z tradycją w północnej Skandynawii, kaffeost to napój/posiłek, w którym kostki sera są wkładane do filiżanki kawy. Ser przesiąka kawą niczym biszkopt. Kawę taką najczęściej podaje się w pięknym kubku wyrzeźbionym z pęczka brzozy (guzowatego wzrostu drzewa). Największymi koneserami takiego sposobu picia kawy są Szwedzi i Finowie.         Wyświetl ten post na Instagramie                       Post udostępniony przez Vájsás (@vajsas) Dodawany przez nich do kawy ser przypomina nieco ser halloumi. Ma delikatny smak i jest bardzo zwarty. Dużą popularnością cieszy się w Skandynawii tradycyjny fiński ser Leipäjuusto, nazywany również serem chlebowym. Ser ten jest pieczony i wytwarza się go z mleka krowiego lub reniferowego. Na rynku dostępne są również wersje na bazie mleka krowiego i koziego. Nazwa ta nie ma bynajmniej związku z tym, że ma on w sobie kawałki chleba, ponieważ tak naprawdę z chlebem nie ma on nic wspólnego. Chodzi tu bardziej o...

Pamiętacie ten fastfood z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach
Adobe Stock
Newsy
Pamiętacie ten fast food z czasów PRL-u? Sprzedawano go na dworcach, odtwarzano w domowych piekarnikach
To niewiarygodne, że kryzysowa bułka z przyczep kempingowych, cieszyła się takim uznaniem. Ci, którzy ją jadali mówią, że miała niezapomniany smak. Szaleli za nią wszyscy.

Pierwszego McDonald'sa otwarto w Warszawie 29 lat temu. Dzień 17 czerwca 1992 roku był niemal świętem. Na otwarcie zostali zaproszeni celebryci tamtych czasów: poetka i autorka tekstów piosenek Agnieszka Osiecka czy wieloletni trener polskiej reprezentacji piłki nożnej, Kazimierz Górski. Wstęgę przed wejściem do pierwszej restauracji fast food w Polsce, przecinał ówczesny minister pracy i polityki społecznej, Jacek Kuroń. Przed McDonald'sem ustawiła się kolejka na kilka godzin stania. Tak Polacy świętowali oznakę zbliżania się do Zachodu. Nieliczny fast foody z PRL-u W dzisiejszych czasach trudno uwierzyć, że kiedyś nie było fast foodów. Po prostu nie było. Na ulicy można było najwyżej kupić zapiekanki i lody świderki. Ale to dopiero pod koniec lat 80-tych. Wcześniej, gdy ktoś musiał coś przekąsić w drodze do domu, kupował w sklepie spożywczym bułkę, a w mięsnym pętko kiełbasy. Nic innego nie sprzedawano. W latach 70 i 80-tych XX w nie mogliście skoczyć na pizzę, bo nie było pizzerii. Żadne bary czy piekarnie nie sprzedawały ich też na porcje na wynos, jak robią to dziś. Nikt nie chodził po ulicy z kartonikiem frytek. Nie sprzedawano ani belgijskich, ani żadnych innych. Nie było też burgerów, hot-dogów ani kebabów.  Kultowa zapiekanka z przyczepy kempingowej Jednak pod koniec lat 80-tych, jak grzyby po deszczu, na rogach ulic i przed dworcami w miastach i miasteczkach, zaczęły wyrastać przyczepy kempingowe. Pierwsi uliczni restauratorzy sprzedawali w nich zapiekanki. Zapiekanka była robiona na zwykłej podłużnej bułce, bo w tych czasach nie było w sklepach francuskich bagietek. W kryzysowej rzeczywistości PRL-u zawierała nieliczne składniki: pieczarki i marnej jakości żółty ser. Właściciel profilu facebookowego Pewex, podaje przepis na...