Smaczne zapiekanki to zawsze dobry pomysł na szybki posiłek na ciepło. Z dodatkiem rozpływającego się sera są po prostu genialne! Można dodać do nich cokolwiek tylko chcecie – cebulę, pieczarki, szynkę i inne smaczne dodatki. Genialnie smakują z serem halloumi – specjalną odmianą z Cypru. Takie zapiekanki z serem, świeżymi pomidorkami i liśćmi bazylii wychodzą przepyszne. Zróbcie je sami z naszego przepisu!

Smaki Cypru

Prawdziwy ser halloumi robi się tylko na Cyprze. Nie ma w tym cienia przesady, ponieważ Cypryjczycy wywalczyli sobie prawa do tego wyrobu i tylko oni mogą robić ser halloumi. Wytwarza się go z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego i koziego. Na Cyprze jest szalenie popularny  - mieszkańcy wyspy jedzą nawet 8 kilogramów halloumi na rok! Przepadają za nim Brytyjczycy, a nawet w Polsce zaczyna być coraz bardziej popularny, chociaż jest stosunkowo drogi. Halloumi można jeść na surowo, ale najlepiej smakuje gdy się go podgrzeje w piekarniku lub na grillu. Docenią go osoby dbające o zgrabną sylwetkę, ponieważ ser ten ma stosunkowo niewiele kalorii w porównaniu z innymi serami.

Przepis na zapiekanki z serem halloumi

Te świetne zapiekanki sprawdzą się zarówno na śniadanie, kolację albo podwieczorek, lub po prostu jako przystawka do obiadu. Są doskonałe również jako przekąska podczas spotkania ze znajomymi.

Do przygotowania zapiekanek będziecie potrzebowali:

Zobacz także:

  • 2 bułki ciabatty
  • 2-3 pomidorki koktajlowe
  • 4 plastry sera halloumi
  • Masło
  • 2 ząbki czosnku
  • Świeże liście bazylii
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie:

  1. Bułki pokrójcie na pół.
  2. W miseczce zróbcie masło czosnkowe: wymieszajcie dokładnie 2 łyżki masła z 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodajcie sól do smaku.
  3. Tak przygotowanym masłem posmarujcie przekrojone bułki i rozłóżcie na blasze. Wstawcie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na parę minut.
  4. Gdy ser się rozpuści, a bułki lekko podpieką, wyjmijcie je z piekarnika. Udekorujcie liśćmi bazylii i przekrojonymi na pół pomidorkami. Doprawcie solą i pieprzem. Smacznego!