schabowe przepis
Kulinarna Chwila / gotujmy.pl
Newsy

Tym mini-schabowym w sosie nikt się nie oprze. Koleżanki będą błagać o przepis

Znudzeni tradycyjnymi schabowymi? Wypróbujcie przepis na mini-schabowe w pysznym sosie!
Katarzyna Wyborska
styczeń 11, 2021

Ogromny kotlet schabowy zajmujący połowę talerza, a do tego tłuczone ziemniaki i kapusta, to dla wielu osób obiad marzenie. Ale nie każdy ma na tyle pojemny żołądek, by zmieścić takiego kotleta! Odgrzewane później mięso nie jest już tak smaczne, a szkoda też je wyrzucać. Można kupować mniejsze kawałki, a można też po prostu poporcjować je na części i usmażyć. Co powiecie na mini-schabowe?

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Przepis na mini-schabowe w sosie

Kotlety z tego przepisu wychodzą nieco inne, niż tradycyjny schabowy. Są jednak tak pyszne, że koniecznie musicie ich spróbować! Wszystko jest zasługą wyjątkowego sosu, który nadaje im charakteru i sprawia, że są niesamowicie soczyste, a dzięki warstwie panierki cudownie chrupiące.

Do przygotowania schabowych kotlecików będziecie potrzebowali poniższych składników:

  • 0,5 kg schabu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 5 łyżek musztardy
  • 1 cebula
  • 5 łyżek pikantnego ketchupu
  • 2 jaja
  • Bułka tarta
  • Olej
  • Pół szklanki śmietany 12%
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Mięso pokrójcie, osuszcie papierowymi ręcznikami i pokrójcie w plastry. Rozbijcie tłuczkiem tak, jak zawsze. Następnie każdy kotlet podzielcie na 4 części.
  2. Przyprawcie mięso solą i pieprzem. Do miseczki wbijcie jajka i roztrzepcie widelcem. Kotlety po kolei maczajcie w jajku, obtaczajcie w bułce tartej i smażcie na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy usmażą się z obu stron, odłóżcie je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym (wchłonie on nadmiar tłuszczu)
  3. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę i zeszklijcie na patelni. Następnie dodajcie pieczarki pokrojone w plasterki i doprawcie solą i pieprzem. Kiedy pieczarki nieco zmiękną, dodajcie 5 łyżek ketchupu, musztardy i pół szklanki śmietany. Zamieszajcie i zagotujcie.
  4. Gotowym sosem polejcie usmażone kotlety. Smacznego!

 

Źródło: gotujmy.pl

Komentarze
kurczak ze słonecznikiem
Justyna92 / gotujmy.pl
Newsy Cudowna panierka do kurczaka z niezwykłym dodatkiem. Chrupie jak chipsy
Panierka to nie tylko bułka tarta! Wypróbujcie ciekawy przepis na panierowane kotlety z kurczaka.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Wiedza o zdrowym odżywianiu jest już powszechna i wiele osób stara się trzymać zasad zbilansowanej diety. A te mówią o ograniczaniu soli, słodyczy, tłustych potraw i niepotrzebnych dodatków, które sprawiają że dania są bardziej kaloryczne. Jednak od czasu do czasu można sobie pozwolić na małe „grzeszki” – w końcu któż oparłby się przepysznym, panierowanym kotletom z kurczaka? Na szczęście poza tradycyjną panierką można przygotować jej znacznie zdrowsze alternatywy. Co powiecie na kotlety drobiowe panierowane w ziarnach słonecznika? Palce lizać! Przepis na kurczaka panierowanego w ziarnach słonecznika Choć ziarna słonecznika są kaloryczne, to warto uwzględnić je w swojej diecie. Bogate są w zdrowe tłuszcze i witaminy, dzięki czemu stanowią bardzo dobry dodatek do posiłków. By przygotować kurczaka w ziarnach słonecznika, potrzebne wam będą poniższe składniki: 2 piersi z kurczaka mąka pszenna ziarna słonecznika 1 jajko olej mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól pieprz Przygotowanie Piersi z kurczaka umyjcie i osuszcie za pomocą papierowych ręczników. Następnie przekrójcie każdą z nich na pół (jak na kotlety) i rozbijcie tłuczkiem. Doprawcie słodką i ostrą papryką. Przygotujcie sobie miseczki osobno z roztrzepanym jajkiem doprawionym solą i pieprzem, mąką i ziarnami słonecznika. Każdy z kotletów obtoczcie w mące, następnie zanurzcie w jajku i dokładnie pokryjcie ziarnami słonecznika z obu stron. Na patelni rozgrzejcie olej. Gdy już będzie gorący, połóżcie na patelni kotlety. Lekko zmniejszcie ogień i smażcie mięso, aż się ozłoci z każdej strony. Gotowe kotlety odkładajcie na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi, by odsączyć je z tłuszczu. Smacznego!

Przeczytaj
mielone przepis
nogawkuchni / gotujmy.pl
Newsy Co zrobić, żeby mielone nie były takie tłuste? Tę metodę znają tylko nasze babcie
Usmażenie pysznych mielonych to nie lada sztuka - poznajcie wskazówki, dzięki którym kotlety wyjdą idealnie.
Katarzyna Wyborska
styczeń 10, 2021

Mielone kotlety z ziemniakami i surówką to jeden z polskich klasyków na rodzinny obiad. Sycące i chrupiące kotlety smakują każdemu i pasują praktycznie do wszystkiego. Jak przyrządzić je tak, by wyszły idealnie? Poznajcie kilka porad, które na pewno pomogą wam w przygotowaniu przepysznych mielonych kotletów. Niektóre z tych trików to stare sposoby, z których korzystały jeszcze nasze babcie! Jak zrobić smaczne mielone? Biorąc się za smażenie kotletów trzeba najpierw poznać podstawy ich przygotowywania – wówczas można mieć pewność, że wyjdą smaczne. Po co eksperymentować, gdy wiedza przekazywana od pokoleń jest na wyciągnięcie ręki? Bułka – zwykła, nawet czerstwa kajzerka sprawi, że kotlety będą miały aksamitną konsystencję. Wystarczy wcześniej namoczyć ją w wodzie, a najlepiej w mleku. Dodatek warzyw – wyjdą wam bardzo smaczne kotlety, gdy do masy dodacie startą marchewkę albo cukinię. Wilgoć z warzyw nada większej soczystości oraz wyjątkowego smaku. Śmietana – zamiast startych warzyw spróbujcie dodać do mięsnej masy kwaśnej śmietany. Sprawi ona, że będą bardziej pulchne! Szybkie wyrabianie – jeśli będziecie wyrabiać masę na kotlety zbyt długo, to wówczas po usmażeniu wyjdą twarde. Po dodaniu wszystkich składników szybko wymieszajcie i wyróbcie masę. Nie żałujcie oleju – najsmaczniejsze mielone to te smażone w dużej ilości oleju. Wlejcie go tyle, by kotlety były zanurzone niemal do 1/3 swojej wysokości.   Jednak nie wszystkim odpowiadają bardzo tłuste kotlety smażone na oleju. Jak temu zaradzić? Można eksperymentować z pieczeniem ich w piekarniku, jednak to już nie będzie to samo. Wykorzystajcie więc starą sztuczkę naszych babć – do masy na kotlety dodajcie jednego niedużego i startego na małych...

Przeczytaj