Ten smak każdy pamięta z dzieciństwa. W czasie, gdy słodycze były trudno dostępnym rarytasem, dzieci musiały sobie radzić w inny sposób. Surowe żółtka utarte z cukrem pudrem, były jednym z przysmaków PRL-u. Przypomnicie sobie smak znany z lat dziecięcych i zróbcie pyszny kogel-mogel tak, jak pamiętacie, lub użyjcie naszego przepisu. Smakuje tak, jak go pamiętacie.

Czy kogel-mogel to polski deser?

Choć kogel-mogel kojarzy się przede wszystkim z PRL-em, to przepis na niego jest dużo starszy! Znany jest już od XVII w naszym kraju i prawdopodobnie wywodzi się z kuchni żydowskiej. Deser ten znany jest w Niemczech pod nazwą „Zuckerei”, czyli po prostu jajko z cukrem, albo „Goggelmoggel”.

Brzmi znajomo? Bardzo podobnie nazywają ten przysmak Rosjanie i mówią na niego „gogol-mogol”. Kto by pomyślał, że zwykłe żółtko z cukrem jest tak znane!

Prosty przepis na kogel-mogel

Nie ma to jak wrócić do dziecięcych lat i przypomnieć sobie stare przysmaki. A może chcecie pokazać swoim dzieciom lub wnukom, czym wy się zajadaliście, gdy byliście w ich wieku? Zróbcie smaczny kogel-mogel z poniższego przepisu! Z podanych niżej składników wychodzi jedna porcja, więc jeśli potrzebujecie więcej, to przygotujcie odpowiednio więcej jajek i cukru.

Zobacz także:

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki cukru

Przygotowanie

  1. Jajka wyjmijcie z lodówki i umyjcie pod bieżącą wodą.
  2. Rozbijcie nad miseczką i oddzielcie żółtka od białek.
  3. Do miseczki z żółtkami wsypcie około 2,5 łyżeczki cukru i bardzo energicznie mieszajcie. Aby ułatwić sobie zadanie, możecie użyć w tym celu miksera – sprawdzi się zwłaszcza wtedy, gdy robicie więcej porcji.

Inne rodzaje deseru z surowych żółtek

Kogel-mogel przygotowywany bywał także w wersji wzbogaconej o pianę z białek jaj. Żeby go przyrządzić, podczas oddzielania żółtek od białek należało zwrócić szczególną uwagę, aby do białek nie dostała się ani odrobina żółtka.

Starannie oddzielone białka należy długo ubijać na sztywną pianę, stopniowo dodając w trakcie ubijania, łyżeczkę cukru pudru. Ubitą pianę na koniec dodaje się do masy żółtek i delikatnie łączy obie warstwy. Kogel-mogel z pianę znacząco zwiększa swoją powierzchnię. Jest jeszcze bardziej lekki i  delikatny.

Jeszcze inną odmianą deseru można uzyskać, dodając do jajecznej masy kakao.

Jak bezpiecznie jeść surowe jajka?

Nie należy zapominać, że kogel-mogel jest deserem zrobionym z surowych jajek. Z tego powodu trzeba używać do niego bardzo świeżych jajek, pochodzących ze sprawdzonego źródła. Najlepiej do deseru zaopatrzyć się w jajka z wolnego wybiegu, bezpośrednio od producenta. Ryzykowne jest spożywanie jajek na surowo, jeśli nie macie pewności, że są świeże.

Przed użyciem jajka powinny zostać dokładnie wyszorowane. Jedzenie surowych jajek, które nie zostały umyte, grozi zakażeniem salmonellą. Bakterie chorobotwórcze mogą przedostać się do środka z brudnej skorupki, podczas rozbijania jajka.