Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu
Adobe Stock
Newsy

Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu

Najszybszym posiłkiem są kanapki, które najczęściej występują w duecie wędlina- ser żółty. To klasyczne połączenie znane wszystkim jeszcze z dzieciństwa. Jak się okazuje może być niebezpieczne dla organizmu, a szczególnie dla mężczyzn.

W ciągu tygodnia, kiedy zazwyczaj wczesnym rankiem nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie porządnego śniadania, wiele osób decyduje się na najprostszą formę, czyli kanapki. To smaczne, pełnowartościowe, a przede wszystkim szybki danie. Jak się okazało, nie wszystkie popularne połączenia składników sprawdzają się, a mogą nawet zaszkodzić dla organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybki posiłek to kanapki 

Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za kanapkami. Można je przygotować na milion sposobów, toteż każdy znajdzie idealną opcję dla siebie. Wybór odpowiednich składników jest kwestią indywidualną i to jest świetna opcja, gdyż nie ograniczają one w działaniu, a pozwalają na wodzę wyobraźni. Można je zapiec, zjeść na miejscu lub zabrać na wynos, przygotować w wersji wegetariańskiej, mięsnej czy rybnej. Taka możliwość wyboru umożliwia jedzenie ich na każdy posiłek, a mimo to nie mają prawa się znudzić.

Dodatki na kanapki

Najpowszechniejszym i najbardziej ulubionym połączeniem smaków jest szynka z serem. Takie propozycje kanapek są najczęściej rozchwytywane w barach kanapkowych, a także to najprostsza forma przyrządzana samodzielnie w domu. Taki wariant można również zapiec, dzięki czemu żółty ser idealnie rozpuści się pod wpływem ciepła oraz będzie idealnie komponować się z szynką. Kanapki w takiej wersji są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. 

Zobacz także

Niebezpieczna kombinacja wędliny z serem

Mimo, iż połączenie żółtego sera z szynką brzmi i smakuje pysznie, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego niebezpieczeństwa. Wbrew pozorom ta kombinacja zagraża organizmowi, gdyż połączenie tych składników uniemożliwia wchłanianie wapnia oraz cynku. Ten drugi składnik jest szczególnie ważny dla mężczyzn, ponieważ oddziałuje na zdolność rozmrażania. Regularne spożywanie kanapek z wędliną oraz żółtym serem może być poważnym powodem do braku posiadania potomstwa. Osoby chcące mieć dzieci powinny zdecydowanie zrezygnować z takich kombinacji ze względu na swoje zdrowie oraz przyszłość.

Cynk w diecie

O tym, że witaminy oraz mikroelementy są ważne w codziennej diecie, wiadomo nie od dziś. Regulują one pracę układów w ciele człowieka, a także usprawniają funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości cynku wyróżnia się:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia wzrok,
  • koryguje pamięć,
  • poprawa stanu włosów czy skóry,
  • ułatwienie gojenia ran, 
  • a także zmniejsza ryzyko zachorowań na różne infekcje.

Aby zadbać o jak najlepszą podaż cynku z białka zwierzęcego należy unikać połączenia wędlin z żółtym serem. W innym przypadku jego wchłanianie będzie znacznie ograniczone.
 

Komentarze
kanapka nadgryziona
Adobe Stock
Newsy Znalazł w torbie nadgryzioną kanapkę. Powód? Wzruszy was do łez
Ta historia chwyci za serce chyba każdego. Główni bohaterowie to pewne stare amerykańskie małżeństwo, a główną osią tej opowieści będzie kanapka…
Hubert Rój
grudzień 31, 2020

Wpis tej kobiety z Teksasu poruszył wielu ludzi na całym świecie. Tracy Howell, od 41 lat szczęśliwa żona Clifforda, podzieliła się prostą historią. Historią, która urzeka. Amerykanka od pierwszego dnia małżeństwa przygotowywała swojemu mężowi drugie śniadanie. Klasyka prosto ze Stanów – bułka z szynką, serem i sałatą zawinięta w folię spożywczą. Nadgryziona kanapka pana Clifforda Kiedy było to tylko możliwe, pani Tracy dołączała do swojego męża, by razem zjeść wspólny posiłek w przerwie od pracy. Mąż pani Tracy przyznał się swojej żonie, że taki posiłek zjedzony razem z kimś, kogo się kocha smakuje znacznie lepiej. Amerykańska pani domu wymyśliła więc doskonały patent na wspólne drugie śniadanie z ukochanym mężem, nawet wtedy, gdy to niemożliwe z powodów technicznych. O co chodzi? Tracy Howell codziennie rano podczas przygotowania kanapek swojego męża podgryzała mały kawałeczek drugiego śniadania pana Clifforda. To właśnie miłość Dopiero po jakimś czasie wyszło na jaw, że odgryziony kawałek kanapki to nie sprawka zgłodniałych kolegów z pracy Clifforda. W ten sposób żona chciała po prostu połączyć się ze swoim mężem! Takie „podjadanie” stało się dla państwa Howell małżeńskim zwyczajem. Prawda, że pięknym? To dowód na prawdziwą, silną, wieczną miłość! A oto państwo Howellowie na wspólnej fotografii wykonanej z okazji 40. rocznicy ślubu: Codziennie rano przygotowujecie kanapki swoim mężom? A może by tak pokusić się o taki „amerykański” dowód miłości?

Przeczytaj
kanapki impreza
plocia/gotujmy.pl
Newsy Absolutny hit każdej imprezy - tak podane kanapki znikną ze stołu błyskawicznie
Sylwester, karnawał i wszelkiego rodzaju inne spotkania okolicznościowe. Żadna z tych imprez nie odbędzie się bez wystrzałowych kanapek.
Hubert Rój
grudzień 28, 2020

Dorośli zwykle potrafią zadowolić się na przykład klasycznymi kanapkami z szynką, papryką konserwową i żółtym serem. Z młodszymi biesiadnikami jest zazwyczaj trochę trudniej. Najmłodsi na pewno nie będą grymasili, kiedy zobaczą na stole te kanapki. Żywe, zielone kolory, apetyczne ciemne oliwki, przemycone pod warzywami mięso w postaci salami lub innej twardej kiełbasy – wszystko to razem to nie tylko prezencja, ale i smak i wartości odżywcze. Co z pieczywem? Tutaj panuje dowolność. Jedni wolą kanapki na tradycyjnym, białym chlebie. Inni preferują wymyślne krakersy i inne suchary. My proponujemy zaś kompromisowe wyjście – a więc bułkę paryską. Oprócz dość długiej pszennej bułki, przyda nam się także kilka niecodziennych składników. O salami już było, warto wspomnieć także o małych kukurydzach konserwowych – na pewno wzbudzą ciekawość waszych gości. Kanapki na imprezę – przepis Składniki Kilka plasterków sera żółtego Kilka plasterków salami lub kawałek innej, twardej kiełbasy Opcjonalnie kilka plasterków szynki konserwowej 1 ogórek Kilka pomidorków koktajlowych czerwonych i żółtych Kilka oliwek czarnych Sałata zielona Kilka małych kukurydz konserwowych 1-2 bułki paryskie Masło do smarowania Przygotowanie Bułkę kroimy na małe plasterki. Smarujemy pieczywo cienką warstwą masła. Warzywa myjemy i suszymy. Na każdej kanapce układamy listek sałaty. Pomidory i ogórki kroimy w plasterki, podobnie przygotowujemy mięso i ser. Układamy na kanapkach ser, szynkę lub kiełbasę i warzywa. Wieńczymy kanapki pokrojonymi oliwkami Źródło: gotujmy.pl

Przeczytaj
Pasta z makreli
Ag.Zetka/gotujmy.pl
Newsy Przepyszna i prosta w wykonaniu pasta z makreli. Smakuje obłędnie w połączeniu z pajdą chleba
Nie macie pomysłu na śniadanie? Pasta rybna to fantastyczny pomysł - zwłaszcza dla domowych niejadków.
Hubert Rój
grudzień 11, 2020

Do przygotowania tego smakowitego smarowidła do kanapek wystarczą nam z grubsza cztery składniki – makrela, jajko, ogórek kiszony i cebula. Ich połączenie to przełamanie codziennej, śniadaniowej rutyny. Wystarczy kilka minut, by przygotować pachnący posiłek dla całej rodziny na dobry początek dnia. Problem z jedzeniem ryb często mają dzieci. Niektóre akceptują w swoim menu jedynie nafaszerowane chemią paluszki rybne. Kłopot sprawiać może jedzenie „bogatej” w ości makreli i innych, tłustych ryb wędzonych. Wystarczy troszeczkę waszej inwencji, by ryba stała się dla najmłodszych synonimem smacznego i ciekawego posiłku. W tym celu należy do niej dodać kilka składników. Całość połączymy ze sobą kilku łyżek majonezu. Nie ma co ukrywać  - nie będzie to zbyt chuda pasta. By ograniczyć nieco ilość tłuszczu warto użyć  mniej tłustego majonezu. Takie właśnie są majonezy wegańskie (bez dodatku jaj). Są już powszechnie dostępne i wcale nie gorsze od tych tradycyjnych. Skoro jest już pasta do kanapek, to i musi być smaczne pieczywo. Połączenie makreli, jajka, ogórka i cebuli świetnie będzie pasowało do ciemnego, żytniego pieczywa. Przepis na prostą pastę z makreli. Składniki 1 makrela wędzona 1 mała cebulka Opcjonalnie: szczypiorek 2 małe ogórki kiszone 1 duże jajko (ew. 2 małe) ugotowane na twardo Sól i pieprz 1-2 łyżki majonezu Przygotowanie: Makrelę pozbawiamy skórki i ości i rwiemy ją rękami lub rozdrabniamy widelcem na małe kawałeczki. Do ryby dodajemy pokrojoną w w drobną kostkę cebulę, ogórki kiszone i jajko. Doprawiamy do smaku pieprzem i małą szczyptą soli (makrela i ogórek są już dość słone!) Dodajemy majonez i mieszamy na jednolitą pastę. Podajemy z pieczywem. Najlepiej z...

Przeczytaj
Zupa pomidorowa
Adobe Stock
Triki kulinarne Te dodatki sprawią, że zupa pomidorowa będzie smakowała genialnie! Oniemiejesz, gdy spróbujesz!
Tradycyjną pomidorówkę znają chyba wszyscy. Ta niekwestionowana królowa od lat pieści nasze podniebienia. W pojedynkę smakuje wybornie, z dodatkami jeszcze lepiej!
Weronika Kępa
listopad 13, 2020

Na miłość Polaków do pomidorowej z pewnością wpływa ogrom czynników. Przede wszystkim można ją przyrządzić na wiele sposobów. Niektórzy wolą gdy jest pikantna, inni kochają jej słodycz, wielu uwielbia jej łagodny kremowy smak. Bywa, że jemy ją z ryżem, ale głównie serwujemy z makaronem. Jednak bez względu na to, którą wersję lubisz najbardziej zupa pomidorowa zawsze smakuje tak samo wybornie! Z włoskim przysmakiem Nie od dziś wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z wieloma potrawami. Ich używanie jest szczególnie popularne nie tylko w kuchni Polskiej, ale również Włoskiej. Mimo to niewielu dotąd wpadło na pomysł połączenia zupy pomidorowej z… pizzą! Choć na pierwszy rzut oka propozycja wydaje się szalona to rzeczywiście smakuje wybornie. Bynajmniej nie chodzi tu o wersję z kurczakiem, kukurydzą i ananasem, a bardziej stonowany wariant. Krem pomidorowy podawany z pizzą z białym sosem i czosnkiem może na długo pozostać w pamięci niejednego smakosza! Z owocami morza Idealnym dodatkiem do popularnej zupy okazują się również owoce morza . W sklepach spożywczych znajdziesz mnóstwo mieszanek, które pozwolą na przyrządzenie orientalnej pomidorówki. Wystarczy zmieszać jedną z nich z wcześniej przygotowanym wywarem i gotowe! Jeśli jednak takie połączenie wydaje ci się zbyt szalone, możesz przygotować owoce na oddzielnym talerzu. Najlepiej sprawdzą się do tego krewetki . Wystarczy, że podsmażysz je na maśle, przyprawisz i gotowe! Jeśli jednak jesteś ogromnym fanem sałatek spróbuj pomidorówki w towarzystwie ceviche. Z serem Fani serów również będą wniebowzięci! Nie od dziś przecież wiadomo, że pomidory idealnie łączą się z nabiałem! Niesamowity smak uzyskasz dzięki burracie zalanej gorącą zupą. Ten wytwarzany z mozzarelli...

Przeczytaj