W ciągu tygodnia, kiedy zazwyczaj wczesnym rankiem nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie porządnego śniadania, wiele osób decyduje się na najprostszą formę, czyli kanapki. To smaczne, pełnowartościowe, a przede wszystkim szybki danie. Jak się okazało, nie wszystkie popularne połączenia składników sprawdzają się, a mogą nawet zaszkodzić dla organizmu. 

Szybki posiłek to kanapki 

Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za kanapkami. Można je przygotować na milion sposobów, toteż każdy znajdzie idealną opcję dla siebie. Wybór odpowiednich składników jest kwestią indywidualną i to jest świetna opcja, gdyż nie ograniczają one w działaniu, a pozwalają na wodzę wyobraźni. Można je zapiec, zjeść na miejscu lub zabrać na wynos, przygotować w wersji wegetariańskiej, mięsnej czy rybnej. Taka możliwość wyboru umożliwia jedzenie ich na każdy posiłek, a mimo to nie mają prawa się znudzić.

Dodatki na kanapki

Najpowszechniejszym i najbardziej ulubionym połączeniem smaków jest szynka z serem. Takie propozycje kanapek są najczęściej rozchwytywane w barach kanapkowych, a także to najprostsza forma przyrządzana samodzielnie w domu. Taki wariant można również zapiec, dzięki czemu żółty ser idealnie rozpuści się pod wpływem ciepła oraz będzie idealnie komponować się z szynką. Kanapki w takiej wersji są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. 

Niebezpieczna kombinacja wędliny z serem

Mimo iż połączenie żółtego sera z szynką brzmi i smakuje pysznie, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego niebezpieczeństwa. Wbrew pozorom, ta kombinacja zagraża organizmowi, gdyż połączenie tych składników uniemożliwia wchłanianie wapnia oraz cynku. Ten drugi składnik jest szczególnie ważny dla mężczyzn, ponieważ oddziałuje na zdolność rozmrażania. Regularne spożywanie kanapek z wędliną oraz żółtym serem może być poważnym powodem do braku posiadania potomstwa. Osoby chcące mieć dzieci powinny zdecydowanie zrezygnować z takich kombinacji ze względu na swoje zdrowie oraz przyszłość.

Zobacz także:

Cynk w diecie

O tym, że witaminy oraz mikroelementy są ważne w codziennej diecie, wiadomo nie od dziś. Regulują one pracę układów w ciele człowieka, a także usprawniają funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości cynku wyróżnia się:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia wzrok,
  • koryguje pamięć,
  • poprawa stanu włosów czy skóry,
  • ułatwienie gojenia ran, 
  • a także zmniejsza ryzyko zachorowań na różne infekcje.

Aby zadbać o jak najlepszą podaż cynku z białka zwierzęcego należy unikać połączenia wędlin z żółtym serem. W innym przypadku jego wchłanianie będzie znacznie ograniczone.