Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To trucizna dla jego organizmu
Adobe Stock
Newsy

Twój partner je kanapki z serem i wędliną? To szkodliwe dla jego organizmu

Najszybszym posiłkiem są kanapki, które najczęściej występują w duecie wędlina - ser żółty. To klasyczne połączenie znane wszystkim jeszcze z dzieciństwa. Jak się okazuje może być niebezpieczne dla organizmu, a szczególnie dla mężczyzn.

W ciągu tygodnia, kiedy zazwyczaj wczesnym rankiem nie ma zbyt wiele czasu na przygotowanie porządnego śniadania, wiele osób decyduje się na najprostszą formę, czyli kanapki. To smaczne, pełnowartościowe, a przede wszystkim szybki danie. Jak się okazało, nie wszystkie popularne połączenia składników sprawdzają się, a mogą nawet zaszkodzić dla organizmu. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Szybki posiłek to kanapki 

Chyba nie ma osoby, która nie przepadałaby za kanapkami. Można je przygotować na milion sposobów, toteż każdy znajdzie idealną opcję dla siebie. Wybór odpowiednich składników jest kwestią indywidualną i to jest świetna opcja, gdyż nie ograniczają one w działaniu, a pozwalają na wodzę wyobraźni. Można je zapiec, zjeść na miejscu lub zabrać na wynos, przygotować w wersji wegetariańskiej, mięsnej czy rybnej. Taka możliwość wyboru umożliwia jedzenie ich na każdy posiłek, a mimo to nie mają prawa się znudzić.

Dodatki na kanapki

Najpowszechniejszym i najbardziej ulubionym połączeniem smaków jest szynka z serem. Takie propozycje kanapek są najczęściej rozchwytywane w barach kanapkowych, a także to najprostsza forma przyrządzana samodzielnie w domu. Taki wariant można również zapiec, dzięki czemu żółty ser idealnie rozpuści się pod wpływem ciepła oraz będzie idealnie komponować się z szynką. Kanapki w takiej wersji są uwielbiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. 

Zobacz także
Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok. Efekty są spektakularne

Mężczyzna stosował dietę ziemniaczaną i schudł 50 kg w rok! Efekty są spektakularne

Domowe ogórki kiszone

Kobieta przez 10 dni jadła kiszonki. Nie uwierzycie co się stało po tej kuracji

Niebezpieczna kombinacja wędliny z serem

Mimo iż połączenie żółtego sera z szynką brzmi i smakuje pysznie, to jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę z jego niebezpieczeństwa. Wbrew pozorom, ta kombinacja zagraża organizmowi, gdyż połączenie tych składników uniemożliwia wchłanianie wapnia oraz cynku. Ten drugi składnik jest szczególnie ważny dla mężczyzn, ponieważ oddziałuje na zdolność rozmrażania. Regularne spożywanie kanapek z wędliną oraz żółtym serem może być poważnym powodem do braku posiadania potomstwa. Osoby chcące mieć dzieci powinny zdecydowanie zrezygnować z takich kombinacji ze względu na swoje zdrowie oraz przyszłość.

Cynk w diecie

O tym, że witaminy oraz mikroelementy są ważne w codziennej diecie, wiadomo nie od dziś. Regulują one pracę układów w ciele człowieka, a także usprawniają funkcjonowanie organizmu. Wśród cennych właściwości cynku wyróżnia się:

  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • poprawia wzrok,
  • koryguje pamięć,
  • poprawa stanu włosów czy skóry,
  • ułatwienie gojenia ran, 
  • a także zmniejsza ryzyko zachorowań na różne infekcje.

Aby zadbać o jak najlepszą podaż cynku z białka zwierzęcego należy unikać połączenia wędlin z żółtym serem. W innym przypadku jego wchłanianie będzie znacznie ograniczone.

pomidor
Adobe Stock
Newsy
Dodajecie ten składnik do pomidorów? Przestańcie jak najszybciej, unikniecie poważnej choroby
Soczyste, słodkie i czerwone pomidory to idealny dodatek do wielu potraw. Jednak niewiele osób wie, że nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Sprawdźcie z czym lepiej nie łączyć tego warzywa!

Pomidory mają wszechstronne zastosowanie w kuchni. Najczęściej występują na kanapkach czy w postaci sosu. Dzięki zawartości wielu cennych składników powinny się znaleźć w każdej, dobrze zbilansowanej diecie. Jak się okazuje, nie wszystkie połączenia pomidorów z innym produktami są korzystne dla organizmu, a wręcz mogą powodować negatywne konsekwencje. Zastosowanie pomidorów To dość uniwersalne warzywo w kuchni. Najczęściej ląduje jako dodatek do kanapek bądź jajecznicy. Jednak można je przerobić i wykorzystać do wielu innych potraw. Z pomidorów najczęściej przygotowuje się różnego rodzaju sosy, przykładowo arabiatta, bolognese czy do pizzy. Idealnie sprawdza się jako aromatyczny dodatek do wielu dań. Można je również użyć do przyrządzenia włoskich zapiekanek bruschetty, jajek sadzonych na pomidorach z dodatkami nazywanych szakszuką, klasycznej zupy pomidorowej bądź kremu. Z tych warzyw przygotowuje się również ketchup, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie składu lodówki. Dlaczego warto jeść pomidory? Czerwone i soczyste pomidory oprócz szerokiego sposobu zastosowania, mają również wiele cennych wartości. Są źródłem witamin z grupy B, C czy K. Posiadają także mikroelementy jak mangan, miedź bądź kobalt. Ich spożycie poprawia funkcjonowanie organizmu. Do cennych właściwości pomidorów należy zaliczyć, takie jak: obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają miażdżycy, są niskokaloryczne, korzystnie wpływa na działanie serca, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworu, ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi, wzmacnia odporność organizmu, wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego, poprawia działanie układu nerwowego, czy zapewnia naturalną ochronę przed szkodliwym promieniowaniem. Dzięki zawartości...

Jajka gotowane
Flickr/vanessa lollipop
Newsy
Jecie jajka z tymi produktami? Robicie ogromny błąd. Łącząc je tylko sobie szkodzicie
Jajka należą do grupy produktów bardzo wartościowych, jednak łączenie ich z pewnymi składnikami nie tylko zaburza cenne właściwości, ale przede wszystkim szkodzi organizmowi. Koniecznie sprawdźcie, czy nie popełniacie tego błędu!

Jajka występują w różnych formach, przykładowo na twardo, na miękko, sadzone, w formie jajecznicy czy w koszulkach. Najczęściej są serwowane na śniadanie z różnymi dodatkami. Jak się okazuje nie wszystkie połączenia są dobre dla organizmu. Nie tylko niwelują cenne właściwości jaj, ale również mogą zaszkodzić.  Wartościowe zdrowotne jaj O tym, że jaja są cennym produktem w codziennej diecie wiadomo nie od dziś. Wśród wielu cennych cech należy wyróżnić, takie jak: zawierają wiele witamin i minerałów - m.in.  fosfor, potas, żelazo, cynk, magnez, witaminy z grupy B oraz A, E, D czy K, są niskokaloryczne - idealnie sprawdzą się w jadłospisie osób dbających o sylwetkę bądź walczących z nadmierną masą ciała, które jest łatwo przyswajalne przez organizm człowieka, są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka są jednym z najbardziej pożywnych produktów, luteina zawarta w żółtku poprawia widzenie, a także chroni gałkę oczną przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym, dodatkowo zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów czy chorób serca. Spożywanie jaj w liczbach  Przeciętny człowiek zjada w ciągu jednego roku około 140 jaj. Mimo, że jaja zawierają wiele cennych właściwości to jednak nie należy przesadzać z ich ilością. Zaleca się ich spożycie maksymalnie 6 jajek na tydzień. Oprócz ważnych wartości odżywczych mogą podwyższać cholesterol , co będzie równie niebezpieczne dla osób mających problemy  z nadciśnieniem . Dlatego też tutaj należy zachować umiar. 6 jaj na tydzień to wystarczająca ilość, by dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości mikroelementów w nich zawartych. Z czym nie łączyć jajek? Spożywanie jaj w odpowiednich ilościach ma bardzo dobry wpływ na...

Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie codziennie buraki. To co się stanie z waszym ciałem was zaskoczy
Buraki to dość niedoceniane warzywo. Można z niego przygotować wiele potraw, które mają sporo cennych właściwości. Spożywane codziennie w niezwykły sposób wpłyną na ciało. Jak? Zapraszamy do lektury naszego artykułu.

Sałatki , zupy, kotleciki czy kanapki to jedne z wielu pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni. Nadają im aromat oraz piękny kolor. Poza tym warzywo ma w swoim składzie sporo cennych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu.  Co zrobić z buraków? Buraki są wszechstronnym warzywem, ale niestety nie zawsze należycie docenianym. Z ich udziałem można przygotować wiele dań, które pojawiają się na polskim stole. Wśród popularnych potraw z udziałem buraków znajdują się takie jak: barszcz ukraiński,   czerwony barszcz wigilijny ,  zupa krem z buraków, carpaccio z buraków, sałatka z pieczonych buraczków z serem feta i gruszką, zapiekanka z ziemniakami i burakami, wegetariańskie burgery z burakiem, ciasto czekoladowe z burakami, sałatka z buraczków z jabłkiem, domowa ćwikła z chrzanem, czy ukraińska sałatka buraczano-śledziowa pod pierzynką. Poza tym burak świetnie sprawdzi się w świeżo wyciskanych sokach, gdyż wówczas pozostawi najwięcej wartościowych składników. Właściwości zdrowotne buraków Buraki mają wiele licznych witamin i minerałów, dzięki którym działanie układów w organizmie człowieka jest sprawniejsze. Jak buraki działają na zdrowie ludzi: obniżają ciśnienie krwi, chronią wątrobę przed licznymi toksynami, zapobiegają wystąpieniu udaru mózgu oraz zapaleniu mięśnia sercowego, wspomagają koncentrację, łagodzą stany depresyjne czy lękowe, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, wzmacniają działanie układu krwionośnego, poprawiają odporność, wspomagają proces odchudzania, czy uzupełniają różne braki w witaminach oraz...

kanapka nadgryziona
Adobe Stock
Newsy
Znalazł w torbie nadgryzioną kanapkę. Powód? Wzruszy was do łez
Ta historia chwyci za serce chyba każdego. Główni bohaterowie to pewne stare amerykańskie małżeństwo, a główną osią tej opowieści będzie kanapka…

Wpis tej kobiety z Teksasu poruszył wielu ludzi na całym świecie. Tracy Howell, od 41 lat szczęśliwa żona Clifforda, podzieliła się prostą historią. Historią, która urzeka. Amerykanka od pierwszego dnia małżeństwa przygotowywała swojemu mężowi drugie śniadanie. Klasyka prosto ze Stanów – bułka z szynką, serem i sałatą zawinięta w folię spożywczą. Nadgryziona kanapka pana Clifforda Kiedy było to tylko możliwe, pani Tracy dołączała do swojego męża, by razem zjeść wspólny posiłek w przerwie od pracy. Mąż pani Tracy przyznał się swojej żonie, że taki posiłek zjedzony razem z kimś, kogo się kocha smakuje znacznie lepiej. Amerykańska pani domu wymyśliła więc doskonały patent na wspólne drugie śniadanie z ukochanym mężem, nawet wtedy, gdy to niemożliwe z powodów technicznych. O co chodzi? Tracy Howell codziennie rano podczas przygotowania kanapek swojego męża podgryzała mały kawałeczek drugiego śniadania pana Clifforda. To właśnie miłość Dopiero po jakimś czasie wyszło na jaw, że odgryziony kawałek kanapki to nie sprawka zgłodniałych kolegów z pracy Clifforda. W ten sposób żona chciała po prostu połączyć się ze swoim mężem! Takie „podjadanie” stało się dla państwa Howell małżeńskim zwyczajem. Prawda, że pięknym? To dowód na prawdziwą, silną, wieczną miłość! A oto państwo Howellowie na wspólnej fotografii wykonanej z okazji 40. rocznicy ślubu: Codziennie rano przygotowujecie kanapki swoim mężom? A może by tak pokusić się o taki „amerykański” dowód miłości?