Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem.

Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką?

Czy można przechowywać masło poza lodówką?

Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne?

Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce.

Zobacz także:

Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone.

Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje.

Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent.

Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów?

Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą. Dzięki temu prostemu trikowi masło nie przejdzie innymi zapachami z lodówki.

Czasami wystarczy dzień, aby pozostawione luzem masło przeszło zapachami pora, cebuli czy gęstych sosów, a tego przecież nie chcemy. Przetestujcie ten prosty trik z wodą i solą a wasze masło zawsze będzie pachniało masłem.

Źródło: msn.com.pl