Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem.

Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można przechowywać masło poza lodówką?

Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne?

Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce.

Zobacz także
Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd, a od razu wam spleśnieją

Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone.

Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje.

Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent.

Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów?

Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą. Dzięki temu prostemu trikowi masło nie przejdzie innymi zapachami z lodówki.

Czasami wystarczy dzień, aby pozostawione luzem masło przeszło zapachami pora, cebuli czy gęstych sosów, a tego przecież nie chcemy. Przetestujcie ten prosty trik z wodą i solą a wasze masło zawsze będzie pachniało masłem.

Źródło: msn.com.pl

Co zrobić z pękniętym jajkiem? Czy można je jeszcze zjeść?
Pixabay
Newsy
Co zrobić, żeby przedłużyć świeżość jajek? Przyda wam się oliwa
Kupiliście w sklepie jajka i chcecie, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Znamy pewien genialny trik.

Jajka to jeden z najczęściej używanych produktów spożywczych. Zwykle przygotowujemy z nich omlety i jajecznicę, ale są one też wykorzystywane do robienia wielu dań mącznych, a także ciast i deserów. Jak przechowywać jajka, żeby jak najdłużej pozostały one świeże? Skorzystajcie z pewnego prostego triku z oliwą. Jak przechowywać jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia? Właściwe przechowywanie żywności jest kluczem, jeżeli zależy nam na wydłużeniu jej okresu przydatności do spożycia. Jak sprawić, żeby jajka dłużej zachowały świeżość? Wystarczy, że będziecie przechowywać je w oryginalnym pojemniku w lodówce. Przechowywanie jaj w ten sposób pomoże utrzymać z dala wilgoć i inne zanieczyszczenia. Trik z olejem na świeżość jajek Kupiliście zapas jajek i chcecie przedłużyć ich świeżość? Wykorzystajcie pewien prosty trik. Dokładnie nasmarujcie je olejem roślinnym, po czym umieśćcie w pudełku, układając je węższą stroną w dół. Czy można mrozić jajka? Nie zaleca się zamrażania jaj, ponieważ po zamrożeniu i rozmrożeniu, jajka zamienią się w gęstą, grudkowatą pastę. Jeśli jednak chcecie zamrozić jajka, aby przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, najlepiej rozbić je do pojemnika i delikatnie wymieszać z 1/2 łyżeczki soli przed zamrożeniem. Jaja można następnie zamrozić a po rozmrożeniu wykorzystać np. do wypieków. Jeśli to zrobicie pamiętajcie, aby przed użyciem rozmrozić najpierw zamrożone jajka w lodówce. Jak sprawdzić czy jajka są zgniłe lub zepsute? Wiele osób zastanawia się, jak sprawdzić, czy jajka są zgniłe lub zepsute? W tej sytuacji najlepiej jest zaufać swoim zmysłom. Nasz węch i wzrok to dwa najbardziej niezawodne narzędzia, które mogą nam pomóc...

Wkładacie te produkty do lodówki? Pod żadnym pozorem tego nie róbcie
AdobeStock
Newsy
Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Lista produktów
Nie wkładajcie tych produktów do lodówki jeśli zależy wam na ich smaku i właściwościach zdrowotnych. Okazuje się także, że wiele produktów, które zwyczajowo chowacie do lodówki, ze względu na swój skład wcale nie muszą być tam trzymane. jaka oszczędność miejsca!

Pewnie wszyscy wiecie, że mięso i nabiał powinny być trzymane w lodówce. To prawda. Dzięki temu, że panuje tam niska temperatura, spowalnia się procesy psucia jedzenia i te produkty mogą wytrzymać dłużej. Często odruchowo po zrobieniu zakupów wrzucacie jednak wszystkie zakupy do lodówki? To błąd! Niektóre produkty nie powinny się w niej absolutnie znaleźć. Czego nie powinno się trzymać w lodówce? Nie wszystkie produkty spożywcze lubią przechowywanie w niskiej temperaturze. Jeśli zapobiegawczo wkładacie do niej wszystkie zakupy, możecie tracić niektóre cenne wartości odżywcze lub po prostu powodować, że będą mniej smaczne.  Te artykuły trzymane w lodówce są mniej smaczne Pomidory Awokado Czosnek Świeże zioła Dynia (chyba że jest już pokrojona) Cebula Ziemniaki Banany Szparagi ( nie przechowujcie ich tam przez dłuższy czas) Tym warzywom i owocom zdecydowanie wystarcza suche miejsce w temperaturze pokojowej. Nie bez powodu ziemniaki i cebule trzyma się na przykład w wielu domach w szafce pod zlewem. Jeśli chodzi o pomidory , te z supermarketu często nie są jeszcze zbyt smaczne i smakują jałowo. Ich trzymanie poza lodówką sprawia, że dojrzewają i mają więcej aromatu. Awokado prosto ze sklepu często jest jeszcze bardzo twarde i nie nadaje się do spożycia. Jeśli zależy wam na tym, żeby trochę zmiękło, nie trzymajcie go w lodówce. Jeśli jednak kupiliście za dużo awokado i chcecie, by zrobiły się miękkie w różnych momentach, możecie przechowywać kilka sztuk w zimniejszej temperaturze.  Czego nie trzeba trzymać w lodówce? Marnujecie też miejsce w lodówce, trzymając tam te artykuły: Artykuły puszkowane (przed otwarciem) Słodkie kremy do smarowania Masło orzechowe Ketchup (przed...

Średnio 1 na 1000 jaj jest skażone salmonellą. Jest na to prosty sposób. Wystarczy 1 trik
Adobe Stock
Newsy
Jak sprawdzić, czy jajko nie jest skażone salmonellą? Zakażenie tą niebezpieczną bakterią może doprowadzić do śmierci
Salmonella czyha na „zjadaczy” jajek. Jak zapobiec nieszczęśliwemu zarażeniu?

Polacy uwielbiają jajka. Jajecznica, jajka sadzone, jajka na miękko czy faszerowane. Do wyboru, do koloru. W ciągu roku przeciętny Polak zjada ok. 160 jajek w różnej postaci. Ta statystyka blado wypada jednak w porównaniu chociażby do Amerykanów. Przeciętny mieszkaniec USA zjada rocznie ok. 293 jajek! Polacy z Amerykanami konkurować pod tym względem mogą chyba tylko przez jeden dzień w roku. A więc w niedzielę wielkanocną. Śniadanie wielkanocne to niezliczona ilość jajek zjadana przez Polaków. A czy słyszeliście, że według statystyk, 1 na 1000 jajek jest zakażone salmonellą? Kluczem do uniknięcia zakażenia jest kupno świeżych jaj w sklepie czy na bazarze, a także ich odpowiednie przechowywanie. Jak przechowywać jajka? Najbezpieczniej przechowywać jajka w lodówce, czyli w miejscu zimnym, ciemnym i suchym. Jajek nie należy myć przed włożeniem do lodówki lub do wytłaczanki, bo źle znoszą wilgoć. Mycie jajecznych skorupek zaleca się jedynie bezpośrednio przed użyciem. Ze względu na porowatą skorupkę, jajka mają tendencję do przechodzenia różnymi intensywnymi zapachami – stawiajcie je w lodówce z dala np. od czosnki i cebuli. W celu zabezpieczenia jajek przed zapachami warto zostawiać je w lodówce w wytłaczankach. Jajka powinny leżakować w lodówce czubkiem do góry. Co ze świeżością jajek? Oto nasza krótka lista, która pomoże wam oszacować czas przechowywania jajek w razie braku daty ważności na wytłaczance. Jak długo można przechowywać jajka: Aż 4 miesiące można przechowywać rozbite ze skorupek jajka w zamrażarce 4 tygodnie można przechowywać w lodówce świeże jaja 2 tygodnie można przechowywać jaja w zimnym miejscu poza lodówką (temp. ok. 10 st. C.) 4 dni można przechowywać ugotowane jajko w...

Masło po wyjęciu z lodówki jest zimne i twarde? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
AdobeStock
Newsy
Masło z lodówki jest nie do rozsmarowania na chlebie? Zróbcie trik z papierem do pieczenia
Jak szybko zmiękczyć twarde masło? Zrobicie to dzięki temu sprytnemu trikowi. To banalnie prosta metoda, która sprawi, że masło w mig stanie się miękkie i gotowe do spożycia.

Nikt z nas nie lubi wyjmować z lodówki twardego i zimnego masła i rozsmarować go od razu na kanapce. Na szczęście możecie bardzo szybko zmiękczyć masło za pomocą pewnej sztuczki. Jeśli chcecie, aby wasze  masło szybko osiągnęło temperaturę pokojową, skorzystajcie z tej szybkiej i łatwej metody. Jak zmiękczyć masło? Wiele osób chcąc zmiękczyć masło korzysta z mikrofali. To błąd, który sprawia, że masło jest roztopione na zewnątrz i chłodne w środku. Zamiast tego istnieją znacznie lepsze metody zmiękczania twardego masła, takie jak np. krojenie go w drobną kostkę, ubijanie wałkiem lub umieszczanie w ciepłej kąpieli wodnej. Jest wiele sposobów na to, żeby szybko zmiękczyć masło. Oto tylko niektóre z nich. Pokrójcie masło na małe kawałki. Małe kawałki miękną znacznie szybciej niż cała kostka — zwłaszcza, jeśli zostaną umieszczone w pobliżu ciepłego miejsca. Jeśli macie do dyspozycji naprawdę twarde, prawie zamrożone masło, które wymaga szybkiego rozmrożenia, spróbujcie zetrzeć je na dużych otworach tarki, aby szybko je zmiękczyć. Potraktujcie je papierem do pieczenia i wałkiem. Ułóżcie na pustym blacie papier do pieczenia. Następnie umieśćcie na nim masło i kolejną warstwę papieru. Zacznijcie rozwałkowywać masło wałkiem. Wystarczy kilka minut na blacie i masło osiągnie temperaturę pokojową. Umieśćcie masło w ciepłej kąpieli wodnej. Jeśli naprawdę się spieszycie, wlejcie kilka szklanek bardzo gorącej (nie wrzącej) wody do rondla z umieszczoną wewnątrz metalową miską. Umieśćcie masło w kąpieli wodnej i pozostawcie je do zmięknięcia. Pilnujcie go, aby całkowicie się nie roztopiło. Czy masło musi leżeć w lodówce? Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy naprawdę trzeba przechowywać masło w...