Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent
AdobeStock
Newsy

Trzymajcie w lodówce masło w wodzie z solą. Genialny patent

Wasze masło pochlania zapachy z lodówki? Wiemy, jak tego uniknąć. Wystarczy prosty trik z wodą i solą.

Otworzyliście masło i nie chcecie, żeby przeszło innymi zapachami w lodówce? Zastosujcie genialny trik, dzięki któremu wasze masło będzie pachniało masłem, a nie cebulą, czosnkiem czy serem.

Masło jest w końcu jednym z najpopularniejszych i najczęściej przez nas kupowanych produktów spożywczych. Używamy go do smarowania kanapek i przyrządzania różnych sosów oraz dań. Jak prawidłowo przechowywać masło i czy można je trzymać poza lodówką?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Czy można przechowywać masło poza lodówką?

Nikt z nas nie lubi skrobać twardego i zimnego masła. To dlatego wiele osób przechowuje je poza lodówką, aby móc je później szybko rozsmarować na pieczywie. Czy to na pewno bezpieczne?

Masło jest wytwarzane z mleka i śmietany i jak większość produktów mleczarskich wymaga chłodzenia, jeśli nie jest spożywane w krótkim czasie. Nie oznacza to jednak, że masło nie może być przechowywane poza lodówką, np. w specjalnej maselniczce.

Zobacz także
Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać dynię? 1 błąd i szybko zgnije

Jak przechowywać suszone grzyby? 1 drobny błąd i spleśnieją

Jeżeli przechowujemy nasze masło w szczelnym pojemniku z pokrywką lub w nieprzezroczystej maselniczce, może ono tak spędzić okres dwóch tygodni, zanim się zepsuje. Należy jednak pamiętać o pewnej rzeczy. Masło to musi być solone.

Masło z dodatkiem soli ma wyższą zawartość sodu, a jak wiadomo, związek ten zapobiega namnażaniu się bakterii, dzięki czemu masło po prostu wolniej się psuje.

Jak za to przechowywać masło w lodówce, by nie przechodziło zapachem pozostałych produktów spożywczych, takich jak np. cebula, czosnek czy ser? Jest na to pewien bardzo prosty patent.

Jak przechowywać masło, by nie pochłaniało innych zapachów?

Jeżeli chcecie, żeby wasze masło miało zapach masła a nie pozostałych produktów, które znajdują się w waszej lodówce, umieśćcie je w wodzie z solą. Dzięki temu prostemu trikowi masło nie przejdzie innymi zapachami z lodówki.

Czasami wystarczy dzień, aby pozostawione luzem masło przeszło zapachami pora, cebuli czy gęstych sosów, a tego przecież nie chcemy. Przetestujcie ten prosty trik z wodą i solą a wasze masło zawsze będzie pachniało masłem.

Źródło: msn.com.pl

nieprzyjemne zapachy w lodówce
Adobe Stock
Newsy
Ten problem z lodówką ma każdy z nas - użyjcie mokrej gazety, a efekt będzie piorunujący
Nieprzyjemny zapach w lodówce to zmora wielu pań domu. Na szczęście istnieje kilka prostych sposobów na pozbycie się tego problemu. Idealnie sprawdzi się tutaj między innymi mokra, czarno-biała gazeta, ale nie tylko.

Przyczyną unoszących się w lodówce, często niezbyt przyjemnych zapachów, jest przede wszystkim nieprawidłowo przechowywana żywność. Aromat ryby, mięsa i sałatki oraz zapach cebuli, zupy i ciasta nie może tworzyć dobrego połączenia. Produkty, mimo że świeże, zaczynają po pewnym czasie pachnieć sobą nawzajem, a w raz z nimi cała lodówka. Ten problem dotyka każdej pani domu, a ponieważ nie jest chwilowy, a wręcz przeciwnie, jest długotrwały i bardzo uciążliwy, należy wiedzieć, jak mu zaradzić. Na szczęście jest na to kilka dobrych i prostych sposobów. Przechowywanie jedzenia i mycie lodówki Przede wszystkim pamiętajcie o właściwym przechowywaniu. Każdy produkt powinien być zapakowany w oddzielne, plastikowe bądź szklane, szczelnie zamknięte pudełeczko do żywności. To sprawi, że mieszanie się aromatów będzie zdecydowanie utrudnione. Pamiętajcie również, że lodówkę powinno się regularnie i bardzo dokładnie myć, co najmniej kilka razy do roku. W końcu to miejsce, w którym przechowujecie jedzenie, a z tym nie ma żartów.  Rozlany sok z ogórków, nawet wytarty ścierką wciąż pozostawia zapach. Taką półkę należy od razu wyjąć i umyć pod bieżącą wodą, a najlepiej przy okazji zrobić tak z każdą inną. Jeśli jednak stosujecie się do tych zasad, a w waszej lodówce mimo wszystko nieprzyjemnie pachnie, możecie spróbować kilku prostych trików, które pozwolą wam w końcu cieszyć się świeżością. Mokra gazeta do lodówki Przede wszystkim możecie użyć do tego zwykłej, czarno-białej gazety. Zwilżcie ją wodą, a następnie zwińcie w kulkę. Tak przygotowaną umieśćcie w lodówce na całą dobę. Możecie być pewni, że w tym czasie wszystkie zapachy stracą na intensywności. Ocet z wodą Ocet to produkt,...

folia spożywcza w zamrażalniku
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy trik jaki kiedykolwiek poznacie - włóżcie folię spożywczą do zamrażarki. Efekt zwala z nóg
Choć folia spożywcza to produkt bardzo przydatny w kuchni, na przestrzeni lat zszargał niejedne nerwy. Jego użycie bywa wyjątkowo kłopotliwe. Na szczęście istnieje prosty trik, który raz na zawsze rozwiąże wasze problemy, a przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo cennego czasu.

Folia spożywcza charakteryzuje się dużą rozciągliwością i przejrzystością. Ze względu na właściwości oddychające doskonale nadaje się do pakowania i przechowywania różnego rodzaju artykułów spożywczych, nie tylko mięs, wędlin, ryb i wyrobów garmażeryjnych, ale również owoców czy warzyw. Zastosowania folii spożywczej Każda doświadczona gospodyni wie, że folię spożywczą warto zawsze mieć pod ręką. Bowiem przydaje się nie tylko do pakowania i przechowywania żywności, ale również przedłużenia daty przydatności produktów, zabezpieczania lodówki przed zabrudzeniami czy walki z insektami. Folię spożywczą można wykorzystać nie tylko w kuchni, ale także przy okazji przeprowadzki – do zabezpieczenia rzeczy przed uszkodzeniem w transporcie lub warunkami atmosferycznymi.  Nie można też zapomnieć, że produkt idealnie sprawdzi się podczas podróży - do zabezpieczania kosmetyków przed wylaniem. Zastosowania folii spożywczej tak naprawdę ogranicza tylko wasza wyobraźnia! Folia spożywcza - jak używac Niestety, przechowywana w temperaturze pokojowej folia lubi się sklejać, przez co bardzo trudno ją rozwinąć, a tym bardziej urwać w odpowiednim miejscu. Aby jej używanie stało się przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem, najlepiej przechowywać ją w… zamrażalniku. Zamrażalnik rozwiąże wasze problemy Ten prosty trik przede wszystkim zaoszczędzi mnóstwo waszego czasu. Niska temperatura sprawi, że produkt stanie się o wiele sztywniejszy, a co za tym idzie przestanie się sklejać, będzie łatwo się rozwijał i bez problemu odrywał.  Musicie przyznać, że to genialny pomysł! Dzięki niemu używanie folii stanie się dziecinnie proste!

Przechowywanie żywności
Adobe Stock
Triki kulinarne
7 potraw, które przez całe życie przechowywaliście w niewłaściwy sposób
Komu choć raz nie zdarzyło się przechowywać jedzenia w niewłaściwy sposób niech pierwszy rzuci kamieniem. Prawda jest taka, że Polacy popełniają wiele błędów w tej kwestii, na przykład wkładając do lodówki wszystko, co tylko się da.

Jeśli nie chcesz mieć poczucia, że po raz kolejny połowa twoich zakupów spożywczych wylądowała w koszu, zmień sposób ich przechowywania! Te proste zasady sprawią, że twoje jedzenie dłużej zachowa świeżość i prawidłowy smak. Masło Zapewne przez większość swojego życia przechowywałaś masło w lodówce. Okazuje się jednak, że produkt ten wcale nie musi być stale chłodzony w aż tak niskiej temperaturze. Równie dobrze możesz go postawić na kuchennym blacie . W żaden sposób mu to nie zaszkodzi. Kawa Wbrew powszechnie panującemu przekonaniu miejsce kawy nie jest w lodówce. Powinna ona być przechowywana w szczelnie zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej. Trzymanie jej w tak chłodnym miejscu, wraz z innymi produktami spożywczymi, może bowiem skutkować całkowitą zmianą smaku. Kawa bardzo łatwo pochłania zapachy z otoczenia i nimi przechodzi. Chleb Miejsce chleba również nie jest w lodówce. Niska temperatura sprawia bowiem, że pieczywo po wyjęciu jest twarde i czerstwe. Chleb należy trzymać w chlebaku lub innym nienarażonym na promienie słoneczne miejscu. Banany Z pewnością przechowujesz je wraz z innymi owocami i warzywami w koszu na blacie kuchennym. To jednak nie wpływa na nie korzystnie. W ten sposób szybko przejrzeją, a ty będziesz musiała je wyrzucić do kosza. Najlepszym sposobem, aby dłużej cieszyć się ich smakiem jest odizolowanie ich od innych warzyw i owoców , a także odseparowanie każdego banana od kiści i owinięcie ich łodyg  folią spożywczą. Ciasteczka Świeżo upieczone ciasteczka powinny być przechowywane tylko i wyłącznie w szczelnie zamkniętych hermetycznych pojemnikach do żywności, z papierem do pieczenia pomiędzy warstwami i kawałkiem chleba. To sprawi, że twoje wypieki nie staną się wilgotne i dłużej...

Jedzenie w lodówce
Adobe Stock
Triki kulinarne
6 produktów, których nigdy nie powinniście trzymać w lodówce, a pewnie trzymacie...
Chcąc być nadgorliwym często umieszczamy w lodówce o wiele więcej niż w rzeczywistości powinniśmy. Niewielu jednak wie, że niska temperatura może negatywnie wpływać na niektóre produkty spożywcze…

Nie jest tajemnicą, że produkty takie jak mleko, jogurty, ser czy mięso potrzebują stałego dostępu do stosunkowo niskiej temperatury. Wystarczy kilka godzin poza lodówką, żeby całkowicie straciły świeżość i były do wyrzucenia. W każdej kuchni istnieją jednak również takie produkty, które nie potrzebują chłodzenia. Zaliczamy do nich chociażby mąkę, ryż czy makaron. Wie to niemal każdy. Niewielu jednak zdaje sobie sprawę, że na co dzień wkłada do lodówki jedzenie, które wcale tego nie potrzebuje. I nie chodzi tutaj bynajmniej o kolejny sypki produkt, jakim jest cukier. Pomidory Każdy rodzaj pomidorów, koktajlowe, śliwkowe, malinowe, powinnaś przechowywać poza lodówką! Niska temperatura zatrzymuje bowiem proces ich dojrzewania . Nie mają więc szansy stać się maksymalnie słodkie i soczyste. Idealnym miejscem do przechowywania pomidorów będzie więc kuchenny koszyk na warzywa! Ziemniaki Jeśli przechowujesz w lodówce ziemniaki to duży błąd! Ich miejsce jest w piwnicy lub spiżarni. Tam również jest niska temperatura, ale nie aż tak. Przechowywanie ziemniaków w lodówce prowadzi bowiem do szybszego przetwarzania skrobi w cukier, co znacząco wpływa na smak warzywa. Pogorszeniu ulega również ich skórka. Awokado Ten niesamowicie zdrowy owoc również nie powinien zajmować miejsca w naszej lodówce. Najlepiej kiedy awokado dojrzewa w temperaturze pokojowej,  ponieważ tylko wtedy ma szansę osiągnąć idealny smak. Wyjątkiem jest moment, w którym już przekroisz owoc. Wtedy należy wsadzić go do lodówki, aby spowolnić jego psucie. Pikle Marynowane warzywa również nie powinny być chłodzone. Zawarty w nich ocet i konserwanty sprawiają, że z powodzeniem można je trzymać w temperaturze pokojowej. Nie ma szans by się zepsuły....