Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Adobe Stock
Newsy

Napar z tego zioła zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel

Czy słyszeliście kiedyś o korzyściach zdrowotnych werbeny? Przygotujcie z niej napar, a w łatwy sposób wzmocnicie swoje zdrowie.

Werbena to roślina, która od dawien dawna jest wykorzystywana do produkcji leków. Należy do rodziny verbenaceae i ma ząbkowane liście i jedwabiste, jasnofioletowe kwiaty.

Werbena od wieków jest stosowana w leczeniu bólu gardła i chorób dróg oddechowych, takich jak astma i krztusiec a także w chorobach serca, bólach w klatce piersiowej i zatrzymaniu płynów w wyniku niewydolności serca.

Roślina ta jest też wykorzystywana do leczenia depresji, histerii, uogólnionych napadów, bólu pęcherzyka żółciowego, zapalenia stawów, dny moczanowej, zaburzeń metabolicznych i gorączki.

To zioło szczególnie doceniane przez kobiety. Werbena jest używana do leczenia objawów menopauzy, nieregularnych miesiączek i zwiększenia ilości mleka podczas karmienia piersią. Niektórzy nakładają też werbenę bezpośrednio na skórę, aby leczyć źle gojące się rany, ropnie i oparzenia.

Zobacz także
Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący

Napar z tego zioła pomaga przy wzdęciach i niestrawności, ale może też być trujący. Lepiej uważajcie

Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze

Przejedliście się? Pomoże wam ten prosty napar za grosze. Wzdęcia i bóle miną jak ręką odjął

Magda Gessler odpowiada na pytania

To zioło zmniejsza ciśnienie i cholesterol. Zbija też gorączkę i łagodzi kaszel
Pixabay

Dlaczego warto pić napar z werbeny?

Werbena zawiera ponad 20 korzystnych związków roślinnych, w tym glikozydy irydoidalne, flawonoidy i triterpenoidy, które mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Jakie właściwości ma werbena?

  • Działa antyrakowo. Glikozydy werbeny, triterpenoidy i olejki eteryczne mogą pomóc hamować wzrost guzów i wywoływać śmierć komórek rakowych.
  • Łagodzi uszkodzenia mózgu po udarze. Ekstrakt z werbeny ma korzystny wpływ na niektóre schorzenia neurologiczne lub związane z mózgiem. Badania na szczurach pokazują, że werbelina glikozydowa, może znacznie poprawić uszkodzenie mózgu po udarze.
  • Zmniejsza napięcie i łagodzi nerwy. Ekstrakt z werbeny ma działanie zmniejszające lęk porównywalne z diazepamem, popularnym lekiem stosowanym w celu zmniejszenia lęku. Ma to związek z obecnymi w tej roślinie flawonoidami i garbnikami, które mają właściwości przeciwlękowe i uspokajające.
  • Wyciąg z werbeny ma działanie przeciwzapalne na obrzęk spowodowany zatrzymaniem płynów.
  • Wspomaga zdrowie dziąseł. Wywar z werbeny (napar ziołowy) może korzystnie wpłynąć na leczenie przewlekłego zapalenia dziąseł.
  • Wspomaga zdrowie serca. Badanie na szczurach wykazało, że leczenie werbeliną zmniejszyło śmierć tkanki serca i uszkodzenia spowodowane niedostatecznym dopływem krwi. Ponadto, werbena wzmacnia i uszczelnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz skutecznie obniża poziom złego cholesterolu.
  • Ma działanie przeciwbiegunkowe i wspiera lepsze trawienie. Ekstrakt z korzenia werbeny zmniejsza objętość i częstotliwość biegunki.
  • Podnosi odporność i pomaga w łagodzeniu dolegliwości związanych z przeziębieniem i grypą oraz zapaleniem oskrzeli, skutecznie rozgrzewa, naturalnie obniża gorączkę oraz łagodzi kaszel, rozrzedzając zalegającą w oskrzelach wydzielinę.
  • Herbata z werbeny wspomaga leczenie nadczynności tarczycy, zmniejszając wydzielanie hormonów.

Jak stosować werbenę?

Kupcie w aptece susz z werbeny i zalejcie łyżkę ziela szklanką wrzącej wody, po czym odstawcie do zaparzenia (pod przykryciem) na około 15-20 minut. Miksturę należy pić dwa razy dziennie.

Źródło: oliwka24.pl, zdrowie.wprost.pl, healthline.com

jedzenie imbiru przez miesiąc codziennie
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie imbir codziennie przez miesiąc. Właściwości zdrowotne imbiru są niezwykłe
Jedzenie imbiru przez miesiąc to popularne wyzwanie żywieniowe. Imbir pomaga na problemy trawienne, bóle mięśni i stawów, obniża cukier, łagodzi stany zapalne - a to tylko część korzyści z codziennego spożywania imbiru.

Imbir to przyprawa o ciekawym, ostrym smaku. Ten korzeń, popularny w kuchni azjatyckiej, zawitał też do kuchni Polaków. I dobrze, bo ma wszechstronne zastosowanie. Można dodawać go do potraw (także do rosołu!), herbaty, deserów. Ale nie tylko o walory smakowe imbiru chodzi. Okazuje się, że imbir ma niezwykłe właściwości zdrowotne . Wystarczy jeść imbir codziennie przez miesiąc, żeby odczuć jego korzystne działanie. Jedzenie imbiru przez miesiąc lub dłużej Dozwolona dzienna dawka imbiru to 3-4 g (bez względu na formę). 1 g imbiru to mniej więcej 1/2 imbiru w proszku, łyżeczka surowego startego imbiru. Jeśli codziennie będzie jeść imbir, po ok. miesiącu zauważycie takie zmiany: koniec ze zgagą i wzdęciami - wystarczy pić napar z imbiru codziennie, a te dolegliwości pozostaną tylko przykrym wspomnieniem koniec z mdłościami - nie tylko w ciąży. Imbir pomaga też na chorobę lokomocyjną , a nawet wymioty i mdłości wywołane chemioterapią. Uwaga: w ciąży nie powinno się jeść więcej niż 1 g imbiru dziennie. koniec z niestrawnością - jedzenie imbiru każdego dnia pomaga uporać się ze stanami zapalnymi jamy otrzewnej i łagodzi niestrawność. leczy bóle mięśni - gotowany lub surowy imbir jedzony codziennie szybciej leczy zakwasy i bóle mięśni obniża poziom cukru - pomaga w wytwarzaniu insuliny u osób cierpiących na cukrzycę, jednak ważne jest, by spożywać go codziennie w ilości 3-4 gramów profilaktyka chorób serca - imbir obniża poziom złego cholesterolu we krwi, zapobiegając tym samym chorobom serca i miażdżycy. Może również zapobiegać powstawaniu zakrzepów. łagodzi ból menstruacyjny - wystarczy woda z imbirem, by poczuć ulgę.  zapobiega infekcjom - w tym zapaleniu dziąseł i chorobom dróg oddechowych. Napar z imbiru, cytryny i miodu pomaga w leczeniu...

AdobeStock
Newsy
Ten napar uspokaja, wspomaga trawienie i pomaga na ból brzucha. Pijcie go regularnie
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach zdrowotnych ruty? Jeśli nie, to koniecznie to przeczytajcie i skorzystajcie z jej dobrodziejstw.

Ruta to roślina, która pochodzi z Bałkanów. Znana jest głównie jako roślina ogrodowa, ale jest również uprawiana ze względu na swoje właściwości lecznicze. Dlaczego warto przygotować napar z ruty? Właściwości zdrowotne ruty Roślina ruty jest bardzo zdrowa i z pewnością warto jest przygotować z niej napar. Ruta ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Jak konkretnie wpływa na nasz organizm? łagodzi napady histerii i epilepsji ze względu na swoje właściwości uspokajające pomaga w rozluźnianiu nerwów chroni przed infekcjami bakteryjnymi, zabijając bakterie skutecznie zwalcza infekcje dróg moczowych, jelit i okrężnicy chroni przed zatruciem pokarmowym i salmonellą wspomaga trawienie i eliminuje ból brzucha jest doskonałym lekarstwem na bóle mięśni, stany lękowe i skurcze menstruacyjne dzięki dużej zawartości guanidyny, obniża poziom cukru we krwi może zmniejszać stan zapalny spowodowany  zapaleniem stawów zawiera alkaloidy, które działają przeciwzapalnie, przeciwskurczowo i przeciwhistaminowo zawiera również związek roślinny zwany rutyną, który jest przeciwutleniaczem, który pomaga zapobiegać uszkodzeniom spowodowanym przez wolne rodniki pomaga naszemu organizmowi w walce z infekcjami grzybiczymi, takimi jak zapalenie skóry i grzybica stóp zapewnia natychmiastową ulgę swędzącej skórze olejek eteryczny i ekstrakty z ruty są często używane do zwalczania wszawicy olejek z ruty jest skuteczny w pielęgnacji włosów Rutę bez problemu możecie kupić w aptekach, sklepach zielarskich i miejscach z żywnością ekologiczną. Jak zrobić napar z tuty? Zalejcie dwie łyżki ruty wrzątkiem i parzcie napar pod przykryciem. Po...

Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Adobe Stock
Newsy
Herbata z łupin cebuli oczyszcza jelita i obniża ciśnienie. Wystarczy 1 szklanka wieczorem
Cebula to obowiązkowy produkt w każdej kuchni. Jest idealnym składnikiem wielu potraw, a także dzięki swoim cennym właściwościom wspomaga naturalne działanie organizmu. Regularne picie herbatki z łupin cebuli zdecydowanie poprawi jego działanie.

Cebula to warzywo znane ze swoich właściwości nie od dziś. Stanowi świetny dodatek do wielu potraw. Wzbogaca je nie tylko smakowo, ale również wartościowymi składnikami. Niewiele osób wie, że łupiny z cebuli są nie tylko świetnym barwnikiem do pisanek na Wielkanoc, a także doskonały napar odżywiający organizm. Wykorzystanie cebuli w kuchni  Cebula jest dość uniwersalnym warzywem, toteż jest wykorzystywana do większości potraw. Stanowi idealną bazę do mięs czy sosów. Nadaje im wyjątkowego smaku, którego nie da się podrobić żadną inną przyprawą. Z tego też powodu jest obowiązkowym produktem w kuchni każdej gospodyni domowej. Poza tym łupinki z cebuli szczególnie są przydatne przed świętami wielkanocnymi. Wówczas w nich zanurza się jaja, a następnie gotuje, by otrzymać naturalne pisanki w przepięknym kolorze. Ten sposób koloryzacji pochodzi jeszcze z dawnych czasów, a mimo to jest praktykowany po dziś dzień. Właściwości zdrowotne cebuli Warzywo jest istotne w kuchni nie tylko ze względu na walory smakowe czy zapachowe, ale również poprzez cenne składniki odżywcze. Cebula zawiera przede wszystkim takie witaminy jak C czy E, a także mikroelementy kwas foliowy, wapń, żelazo czy kwercetynę. W sposób pozytywny wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych właściwości wyróżnia się: zapobiega chorobom serca czy miażdżycy, zmniejsza ciśnienie krwi, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, redukuje objawy alergii, zapobiega wystąpieniu oraz rozwojowi cukrzycy typu II, jest naturalnym antybiotykiem,  oczyszcza jelita, czy łagodzi nudności. Dzięki wielu cennym wartościom cebula stanowi istotny element w codziennej diecie. W naturalny sposób wspomaga organizm w wielu funkcjach.  Herbatka z łupin z cebuli...

Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Adobe Stock
Newsy
Dodajcie tę przyprawę do herbaty, a szybko zgubicie kilogramy. Genialnie odchudza i wzmacnia odporność
Herbata to doskonały napój nie tylko na rozgrzanie podczas chłodniejszych dni. Świetnie sprawdza się również w innych sytuacjach. Dodanie do niej jednej przyprawy zdecydowanie wzbogaci jej właściwości.

Na rynku jest mnóstwo rodzajów herbat, a każda z nich wyróżnia się nie tylko nazwą, ale i smakiem, aromatem czy właściwościami. Każda z nich niesie pewne wartości. Poza tym idealnie sprawdza się w zimowe wieczory, aby rozgrzać organizm. Można ją przygotować z różnymi dodatkami by nadać jej wyjątkowego smaku.  Rodzaje herbaty Herbatę dzieli się według kilku kryteriów, między innymi ze względu na stopień utleniania liści, ich kolor czy barwę przygotowanego naparu. W sprzedaży na rynku można spotkać się z takimi herbatami jak: zielona, czarna, czerwona, biała, żółta. Każda z nich posiada inne walory smakowe oraz właściwości. Wszystkie są odpowiednio przygotowane, aby napar był jak najlepszy i służył organizmowi. Odpowiedni wybór zależy od indywidualnych preferencji. Herbata z czarnym pieprzem Zazwyczaj herbata jest podawana z różnymi dodatkami, jak miód, cytryna czy imbir. Niewiele jednak osób wie, że świetnym składnikiem jest również czarny pieprz. Dzięki niemu napar zyskuje dodatkowe wartości. Przede wszystkim łagodzi stany zapalne, ma działanie napotne, świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni, wspomaga proces odchudzania, wzmacnia odporność czy przyspiesza leczenie przeziębień. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Do zalanych liści herbaty wrzątkiem wystarczy dodać zmiażdżone ziarenka pieprzu, trochę miodu i opcjonalnie miód bądź imbir. Taka mikstura zdecydowanie dobrze wpłynie na organizm! Właściwości zdrowotne herbaty Herbata jest znana ludziom od tysięcy lat, zarówno jak jej cenne właściwości. Jej walory zdrowotne nawet bez dodatku pieprzu wpływają na odpowiednie funkcjonowanie organizmu. Mówimy tutaj jednak głównie o herbacie zielonej, która: zmniejsza ryzyko wystąpienia...