Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach.

Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób.

Dlaczego warto jeść grykę?

Pomaga na:

  • żylaki
  • hemoroidy
  • choroby układu krążenia
  • miażdżycę
  • podwyższony poziom cholesterolu

Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit.

Zobacz także:

Jakie właściwości zdrowotne ma gryka?

Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron. 

Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • ma niską zawartość cukrów
  • ma niski indeks glikemiczny 
  • jest bogata w minerały
  • jest bogata w białko
  • ma niską zawartość cholesterolu
  • jest bogata w przeciwutleniacze

Wpływ gryki na zdrowie

  • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą i jest korzystna dla tych, którzy chcą poprawić swój bilans cukru we krwi.
  • Dobra dla utrzymania zdrowia serca. Magnez, miedź, błonnik, niektóre białka i związki roślinne, takie jak rutyna, pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Kasza gryczana zawiera najwięcej rutyny, przeciwutleniacza wśród zbóż. Przeciwutleniacze chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Z kolei rutyna chroni serce, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także zmniejsza stan zapalny i ciśnienie krwi.
  • Gryka obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Naładowana magnezem gryka pomaga dostarczać ten ważny minerał, który chroni organizm na wiele sposobów. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co może pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie prawidłowego rytmu serca.
  • Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i podkręca metabolizm a także zmniejsza ochotę na słodycze i chęć podjadania między posiłkami.