Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy

To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 

Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach.

Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść grykę?

Pomaga na:

  • żylaki
  • hemoroidy
  • choroby układu krążenia
  • miażdżycę
  • podwyższony poziom cholesterolu

Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit.

Jakie właściwości zdrowotne ma gryka?

Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron. 

Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników.

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay

Zobacz także
Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • ma niską zawartość cukrów
  • ma niski indeks glikemiczny 
  • jest bogata w minerały
  • jest bogata w białko
  • ma niską zawartość cholesterolu
  • jest bogata w przeciwutleniacze

Wpływ gryki na zdrowie

  • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą i jest korzystna dla tych, którzy chcą poprawić swój bilans cukru we krwi.
  • Dobra dla utrzymania zdrowia serca. Magnez, miedź, błonnik, niektóre białka i związki roślinne, takie jak rutyna, pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Kasza gryczana zawiera najwięcej rutyny, przeciwutleniacza wśród zbóż. Przeciwutleniacze chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Z kolei rutyna chroni serce, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także zmniejsza stan zapalny i ciśnienie krwi.
  • Gryka obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Naładowana magnezem gryka pomaga dostarczać ten ważny minerał, który chroni organizm na wiele sposobów. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co może pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie prawidłowego rytmu serca.
  • Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i podkręca metabolizm a także zmniejsza ochotę na słodycze i chęć podjadania między posiłkami. 

Źródło: msn.com.pl

banany
Pixabay
Newsy
Zielone banany od tych mocno dojrzałych różnią się nie tylko smakiem. Które są zdrowsze?
Dojrzałe, czy nie? Które wybrać? Które można jeść? Odpowiadamy na najpopularniejsze pytania dotyczące bananów - odpowiedzi mogą was naprawdę zdziwić!

Banan to jeden z najpopularniejszych owoców. Smaczny, nieprzesadnie słodki i bardzo sycący – doskonale nadaje się do zjedzenia w ramach podwieczorku lub drugiego śniadania, ale także jako dodatek do owsianki czy koktajlu owocowego. Można też z niego zrobić pyszną babkę bananową! W sklepach najczęściej możemy znaleźć lekko zielone i niedojrzałe banany i zwykle po zakupieniu czekamy dzień lub dwa, by owoce dojrzały. Czy można jeść niedojrzałe banany? Jaka jest różnica między bananem zielonym, a tym w głęboko żółtym kolorze? Właściwości bananów Wiedzieliście, że spośród wszystkich owoców banany zawierają najwięcej węglowodanów? Dzięki temu są bardzo polecane osobom uprawiającym sport – jeden banan zjedzony od razu po treningu pozwala szybko uzupełnić cenne składniki odżywcze i dodaje energii. Do tego są bogate w potas, który przyspiesza usuwanie wody z organizmu i pomaga w leczeniu nadciśnienia. Wysoką zawartość witaminy C docenią wszyscy, którzy dbają o zachowanie odporności swojego organizmu. Zielone czy dojrzałe? Na podstawowe pytanie „Czy można zjeść zielonego banana” odpowiemy od razu – można! Co więcej, zarówno zielone jak i mocno dojrzałe banany są zdrowe. Po prostu poza różnicą w smaku mają inne właściwości. Niedojrzały banan – twardy, zielony i wręcz lekko kwaśny. Na tym etapie dojrzałości jest najbardziej ciężkostrawny i sycący. Zielone banany mają najniższy indeks glikemiczny co oznacza, że nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Z tego powodu cukrzycy powinni wybierać tylko niedojrzałe i lekko dojrzałe banany. W dodatku zielone banany bardzo dobrze działają na układ trawienny ze względu na dużą zawartość prebiotyków. Lekko dojrzały banan – na tym etapie owoce zawierają najwięcej błonnika....

kasza gryczana kto nie może jeść
Adobe Stock
Newsy
Nie każdy może jeść kaszę gryczaną. Lepiej na nią uważać
Kasza gryczana powinna stanowić podstawowy składnik wielu diet. Mimo, że produkt ten wykazuje cenne właściwości zdrowotne, okazuje się, że nie każdy może go jeść. Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek pod żadnym pozorem po nią nie sięgaj!

Kasza gryczana to produkt, który nie każdy lubi. Jednak jej fanów również nie brakuje. Nic dziwnego, bowiem prawidłowo przyrządzona potrafi naprawdę dopieścić kupki smakowe . Ponadto jest także niesamowicie zdrowa. Niewiele osób ma świadomość, jak dużo są w stanie zdziałać w organizmie te małe, brązowe ziarenka. Cenne właściwości kaszy gryczanej Kasza gryczana jest przede wszystkim bardzo cennym źródłem błonnika. Ten obniża poziom cholesterolu oraz stężenie glukozy we krwi, zmniejsza również ryzyko zachorowania na chorobę wieńcową. Jej regularne spożywanie może nawet pomóc w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Na tym jednak nie koniec. Produkt ten zawiera również unikatowe aminokwasy, takie jak lizyna. To właśnie dzięki niej ludzki organizm jest w stanie wytwarzać białe krwinki, tak istotne w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni oraz kości . Ponadto związek ten korzystnie wpływa między innymi na kondycję psychiczną. Nie można także zapomnieć, że kasza gryczana zawiera niesamowicie duże ilości witamin z grupy B. Dlatego też jej regularne spożywanie pozytywnie wpływa na pracę układu nerwowego. W gryce nie brakuje również soli mineralnych, takich jak wapń, żelazo, cynk, fosfor czy magnez. Dlatego tak ważne jest włączenie jej do codziennej diety. Idealna dla osób na diecie bezglutenowej Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, stąd z powodzeniem mogą ją jeść między innymi osoby przestrzegające tego typu diety lub chorujące na celiakię. Niestety, istnieje również grupa ludzi, która pod żadnym pozorem nie powinna spożywać tego produktu. Nie powinnaś spożywać kaszy gryczanej jeśli... Jeśli zmagasz się z niewydolnością nerek, kamicą, wrzodami żołądka, problemami jelitowymi lub chorą dwunastnicą , ogranicz spożywanie kaszy gryczanej...

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

Ten napój błyskwicznie poprawi wyniki twojej krwi
Adobe Stock
Przepisy
Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki twojej krwi! Pij go jak najczęściej!
Ten napój błyskawicznie poprawi wyniki twojej krwi! Pij go jak najczęściej!

Czy znasz uczucie zmęczenia i braku energii? Mamy dla ciebie łatwe rozwiązanie w postaci napoju. Budzisz się zmęczony i nie poprawia się nawet po treningu?  Jeśli odpowiedziałaś twierdząco, najwyższy czas, żebyś spojrzał uważnym okiem na swoja dietę. Objawy do których należy wypadanie włosów, niski poziom hemoglobiny i niska odporność, są związane z tym, co spożywasz. To również czytelny znak, że twoja dieta powinna być wzbogacona w niezbędne przeciwutleniacze.  Jeśli miałaś do czynienia z tymi problemami, mamy dla ciebie zatwierdzony przez ekspertów przepis na napój energetyzujący. Doktor Dixa Bhavsar niedawno udostępniła interesujący post na swoim Instagramie, aby przeciwdziałać i łagodzić problem, o których wspominamy wyżej. Oto, co napisała na swoim Instagramie doktor Dixa Bhavsar: „Brak hemoglobiny może prowadzić do wypadania włosów, osłabienia (uczucie zmęczenia/brak energii) i niskiej odporności. Pij napój energetyzującego każdego ranka, aby nie dopuścić do podobnych problemów ”. Przepis na prosty napój energetyzujący: 1 burak 1 marchewka Garść liści kolendry ½ - granat 7-8 - Liście curry Garść liści mięty 1 sztuka - imbir ½ - cytryna Wszystkie składniki najlepiej wymieszać w słoiku miksera z pół szklanki wody. Nie zaszkodzi dodanie do całości soku z limonki. Korzyści, które otrzymacie po spożyciu  * Pomaga stymulować system metaboliczny, ponieważ napój bogaty w składniki odżywcze utrzymuje zdrowie jelit w ryzach. * Napój wspomaga oczyszczanie krwi, co odbija się na skórze, a także chroni ją przed starzeniem poprzez walkę z wolnymi rodnikami. Zwiększa również produkcję czerwonych krwinek, a tym samym zwiększa poziom...