Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy

To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 

Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach.

Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść grykę?

Pomaga na:

  • żylaki
  • hemoroidy
  • choroby układu krążenia
  • miażdżycę
  • podwyższony poziom cholesterolu

Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit.

Jakie właściwości zdrowotne ma gryka?

Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron. 

Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników.

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay

Zobacz także
Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • ma niską zawartość cukrów
  • ma niski indeks glikemiczny 
  • jest bogata w minerały
  • jest bogata w białko
  • ma niską zawartość cholesterolu
  • jest bogata w przeciwutleniacze

Wpływ gryki na zdrowie

  • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą i jest korzystna dla tych, którzy chcą poprawić swój bilans cukru we krwi.
  • Dobra dla utrzymania zdrowia serca. Magnez, miedź, błonnik, niektóre białka i związki roślinne, takie jak rutyna, pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Kasza gryczana zawiera najwięcej rutyny, przeciwutleniacza wśród zbóż. Przeciwutleniacze chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Z kolei rutyna chroni serce, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także zmniejsza stan zapalny i ciśnienie krwi.
  • Gryka obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Naładowana magnezem gryka pomaga dostarczać ten ważny minerał, który chroni organizm na wiele sposobów. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co może pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie prawidłowego rytmu serca.
  • Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i podkręca metabolizm a także zmniejsza ochotę na słodycze i chęć podjadania między posiłkami. 

Źródło: msn.com.pl

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść
To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż. Zdrowotne działanie kaszy bulgur Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne: Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy Chroni serce . Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga przemianę materii . Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią
Państwowa Inspekcja Sanitarna zadecydowała o wycofaniu całej partii kaszy gryczanej dostępnej w popularnym dyskoncie.

Badania wykazały, że w kaszy gryczanej marki Plony Natury, stwierdzono przekroczenie największego dopuszczalnego poziomu resztek pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt ten dostępny jest w sklepach sieci Biedronka. Kasza gryczana z Biedronki wycofana GIS zadecydował o wycofaniu całej partii popularnej kaszy gryczanej. Sprawdźcie, czy macie ją w domu! Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna Producent wykonał badania na próbce archiwalnej, które nie wykazały obecności chlorpiryfosu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez ww. podmioty. Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu – brzmi oświadczenie GIS. Kasza gryczana – właściwości dla zdrowia Kasza gryczana to wyjątkowo zdrowy produkt, który polecany jest przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu insulinooporności, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu .  Kasza gryczana ma także niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu powoli uwalnia węglowodany i energię, a wy przez wiele godzin nie odczuwacie głodu. Jest to też świetna alternatywa produktów pszenicznych dla osób na diecie bezglutenowej . Produkt ten zawiera także składnik nazywany rutyną, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Zawiera dużo antyoksydantów, które regenerują komórki organizmu i zwalczają stany zapalne. Źródło: GIS

Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Adobe Stock
Newsy
Jedzcie częściej tę kaszę. Działa dobrze na krążenie, trawienie i odporność
Możecie nią zastąpić ziemniaki na obiad, czy dodać do zup jako zagęstnik. Ciasteczka zrobione z mąki z tego zboża będą z kolei doskonałe do kawy.

Jest jednym z najstarszych zbóż uprawnianych na świecie. Znana jest też pod nazwami szpelc, lub pszenica św. Hildegardy. Określenia te zapewne niewiele wam jednak mówią. Mąka wytworzona z niej może być używana jak pszenica do wypieku chleba, naleśników, pierogów, makaronów czy ciast. Szczególnie ceniona pod kątem wartości odżywczych jest kasza. Czy domyślacie się, o jakie zboże chodzi? Jak jedzenie kaszy orkiszowej działa na zdrowie? Oto witaminy, które można znaleźć w kaszy orkiszowej. Jaki jest ich wpływ na zdrowie człowieka? Witamina A i E – utrzymują dobrą kondycję skóry, wygładzają zmarszczki i zapobiegają powstawaniu nowych Witaminy z grupy B – wpływają na prace układu krążenia, trawienia i odpornościowego Kasza orkiszowa jest także skarbnicą minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu: Magnez i potas – wspomagają prace serca, minimalizują ryzyko nadciśnienia, miażdżycy, zawału i udaru. Magnez także wspiera pamięć, koncentrację i łagodzi skutki stresu Żelazo – zapobiega anemii Fosfor – wpływa na odporność, a do tego wspiera mineralizację kości Selen – bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy Orkisz jest także źródłem białka, cennego surowca energetycznego, składnika płynów ustrojowych, oraz błonnika, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania jelit. Orkisz — dlaczego warto go jeść? Orkisz jest rodzajem pszenicy i jak pszenica zawiera białko glutenowe, którego niektórzy unikają w diecie. Są jednak powody, żeby sięgać po to zboże. Ma znacznie lepsze wartości zdrowotne od zwykłej pszenicy: Jest mniej kaloryczny, ugotowana kasza ma w 100 g tylko 35 kalorii Ma o 20-40% więcej białka  Zawiera lepszej jakości gluten Ma...

Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Adobe Stock
Newsy
Znacie zalety ryżu parboiled? Sprawdźcie, czym różni się od zwykłego białego ryżu
Wiecie, czym jest ryż parboiled? Jeśli nie to koniecznie sprawdźcie i skorzystajcie z jego zalet w swojej kuchni.

Słyszeliście kiedyś o ryżu parboiled? To ryż, który ma o wiele więcej składników odżywczych niż zwykły, biały ryż i na dodatek nie skleja się po ugotowaniu. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Czym jest ryż parboiled? Ryż parboiled, nazywany również ryżem parabolicznym, to ryż, który jest poddawany specjalnej obróbce termicznej z użyciem pary wodnej pod wysokim ciśnieniem (jeszcze przed zapakowaniem). Dzięki zastosowaniu tej metody, składniki odżywcze przenikają do wnętrza ziaren, co podwyższa właściwości zdrowotne tego ryżu. Cechą charakterystyczną ryżu parboiled jest również to, że po ugotowaniu nie skleja się on i zanadto nie pęcznieje. Dlaczego warto jeść ryż parboiled? Ryż parboiled to zdrowy i smaczny ryż, który ma wiele właściwości zdrowotnych. Mała porcja ryżu parboiled zawiera: Kalorie : 194 Tłuszcz: 0,5 grama Węglowodany: 41 gramów Błonnik: 1 gram Białko: 5 gram Ryż parboiled jest doskonałym źródłem żelaza i wapnia. W porównaniu z ryżem białym, ma mniej kalorii, mniej węglowodanów, więcej błonnika i więcej białka, dzięki czemu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnego białego ryżu. Ponadto, ryż parboiled: zawiera kluczowe składniki odżywcze i przeciwutleniacze - jedna porcja ugotowanego ryżu parboiled, dostarcza od 2 do 3 procent zalecanego dziennego spożycia wapnia, żelaza, magnezu i potasu działa jak prebiotyk, co oznacza, że pobudza wzrost zdrowych bakterii w jelitach zawiera błonnik, który pomaga w przywróceniu funkcji jelit i łagodzi typowe problemy trawienne, takie jak biegunka i zaparcia jest bogaty w mangan, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału serca i pomaga obniżyć ciśnienie krwi zawiera dużo cynku, dzięki czemu może wzmocnić układ odpornościowy...