Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach.
Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób.
Dlaczego warto jeść grykę?
Pomaga na:
- żylaki
- hemoroidy
- choroby układu krążenia
- miażdżycę
- podwyższony poziom cholesterolu
Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit.
Zobacz także:
Jakie właściwości zdrowotne ma gryka?
Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron.
Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany. Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników.
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
- ma niską zawartość cukrów
- ma niski indeks glikemiczny
- jest bogata w minerały
- jest bogata w białko
- ma niską zawartość cholesterolu
- jest bogata w przeciwutleniacze
Wpływ gryki na zdrowie
- Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą i jest korzystna dla tych, którzy chcą poprawić swój bilans cukru we krwi.
- Dobra dla utrzymania zdrowia serca. Magnez, miedź, błonnik, niektóre białka i związki roślinne, takie jak rutyna, pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Kasza gryczana zawiera najwięcej rutyny, przeciwutleniacza wśród zbóż. Przeciwutleniacze chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Z kolei rutyna chroni serce, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także zmniejsza stan zapalny i ciśnienie krwi.
- Gryka obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
- Naładowana magnezem gryka pomaga dostarczać ten ważny minerał, który chroni organizm na wiele sposobów. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co może pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie prawidłowego rytmu serca.
- Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
- Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i podkręca metabolizm a także zmniejsza ochotę na słodycze i chęć podjadania między posiłkami.