Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay
Newsy

To zboże zmniejsza chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm 

Włączcie do diety to popularne zboże. Jego właściwości prozdrowotne są wprost zaskakujące.

Gryka to zboże, które należy do roślin rdestowatych. To roślina jednoroczna, która kwitnie latem– w lipcu i w sierpniu. Do Polski sprowadzili ją Tatarzy, którzy zaczęli ją uprawiać na wilgotnych glebach.

Wykorzystuje się zarówno ziele tej rośliny, jak i jej zboże. Ziele gryki znane jest ze swoich prozdowotnych właściwości w leczeniu różnych chorób.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Dlaczego warto jeść grykę?

Pomaga na:

  • żylaki
  • hemoroidy
  • choroby układu krążenia
  • miażdżycę
  • podwyższony poziom cholesterolu

Możecie z niej przygotować herbatę gryczaną, która świetnie się sprawdza w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu trawiennego, a także przyspiesza przemianę materii i pobudza perystaltykę jelit.

Jakie właściwości zdrowotne ma gryka?

Grykę można spożywać w postaci herbaty lub ziaren. Ziarna gryki mają kolor od jasnobrązowego do zielonego (prażone ziarna gryki znane są również jako kasza). Gryka nie jest spokrewniona z pszenicą, dlatego jest bezglutenowa. Może być przetwarzana na mąkę i makaron. 

Kasza gryczana znana jest z wysokiej zawartości minerałów i przeciwutleniaczy, co zapewnia naszemu organizmowi szereg korzyści zdrowotnych. Głównym składnikiem pokarmowym kaszy gryczanej są węglowodany.  Zawiera ona również białko i wiele innych korzystnych składników.

Ta roslina hamuje chęć na słodycze. Obniża też cholesterol i przyspiesza metabolizm
Pixabay

Zobacz także
Jakiej kaszy używać do krupniku? Sprawdźcie, czym można zastąpić kaszę jęczmienną

Jakiej kaszy używać do krupniku? Zastąpcie tym kaszę jęczmienną, a efekt przekroczy wasze oczekiwania

Przygotujcie na obiad kaszotto z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe!

Przygotujcie na obiad kaszę z duszoną botwinką. Przepyszne i kolorowe kaszotto

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • ma niską zawartość cukrów
  • ma niski indeks glikemiczny 
  • jest bogata w minerały
  • jest bogata w białko
  • ma niską zawartość cholesterolu
  • jest bogata w przeciwutleniacze

Wpływ gryki na zdrowie

  • Lepsza kontrola poziomu cukru we krwi. Gryka ma niski lub średni indeks glikemiczny (powoduje wolniejszy wzrost poziomu cukru we krwi po posiłkach), dlatego jest bezpieczna dla pacjentów z cukrzycą i jest korzystna dla tych, którzy chcą poprawić swój bilans cukru we krwi.
  • Dobra dla utrzymania zdrowia serca. Magnez, miedź, błonnik, niektóre białka i związki roślinne, takie jak rutyna, pomagają w utrzymaniu dobrego zdrowia serca. Kasza gryczana zawiera najwięcej rutyny, przeciwutleniacza wśród zbóż. Przeciwutleniacze chronią tkanki organizmu przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia. Z kolei rutyna chroni serce, zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów w naczyniach krwionośnych, a także zmniejsza stan zapalny i ciśnienie krwi.
  • Gryka obniża poziom cholesterolu, który jest czynnikiem ryzyka chorób serca.
  • Naładowana magnezem gryka pomaga dostarczać ten ważny minerał, który chroni organizm na wiele sposobów. Magnez pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i pomaga w funkcjonowaniu mięśni i nerwów, co może pomóc w zapobieganiu wysokiemu ciśnieniu krwi poprzez utrzymywanie prawidłowego rytmu serca.
  • Korzystnie wpływa również na stan skóry, włosów i paznokci.
  • Pomaga zrzucić zbędne kilogramy i utrzymać właściwą wagę. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, przyspiesza przemianę materii i podkręca metabolizm a także zmniejsza ochotę na słodycze i chęć podjadania między posiłkami. 

Źródło: msn.com.pl

Ta kasza wzmacnia serce poprawia pracę mózgu i koi nerwy.
Adobe Stock
Newsy
Ta kasza wzmacnia serce, poprawia pracę mózgu i koi nerwy. Podpowiadamy jak ją jeść
To nie jest tradycyjna polska kasza. Dotarła do nas z Bliskiego Wschodu. Jednak jest już tak popularna, że można ją kupić w większości sklepów. Wyjaśniamy, dlaczego warto ją jeść.

Kasza bulgur powstaje z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy, czyli z pszenicy durum. Wytwarzana jest z gotowanych, a następnie suszonych ziaren. Wykorzystywana w kuchni tureckiej i bliskowschodniej. W daniach z powodzeniem może zastąpić kuskus czy ryż. Zdrowotne działanie kaszy bulgur Ten gatunek kaszy zdobywa coraz większe uznanie w naszym kraju nie tylko z powodu wyjątkowego smaku. Doceniamy ją także za wartości odżywcze. Jest nośnikiem wielu witamin i minerałów. Regularnie spożywana poprawia zdrowie. Jest zalecane szczególnie cukrzykom, kobietom w ciąży i osobom z chorobami serca. Oto niektóre jej właściwości zdrowotne: Wspiera układ nerwowy. Łagodzi objawy związane ze spadkiem nastroju, zmniejsza lęki, poprawia pamięć i koncentrację, a także łagodzi bóle głowy Chroni serce . Zawarte w kaszy minerały działają korzystnie na cały układ krwionośny, wspomagają serce i obniżają ciśnienie krwi. Magnez rozszerza tętnice, dzięki czemu zmniejsza ryzyko zawału, a błonnik obniża poziom złego cholesterolu Wspomaga przemianę materii . Znajdujący się w kaszy błonnik przyspiesza metabolizm i pomaga utrzymać prawidłową wagę. Poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Zjedzenie kaszy bulgur zapewnia uczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie Przeciwdziała cukrzycy. W przeciwieństwie do pieczywa i innych produktów z pszenicy, kasza bulgur ma bardzo niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie powoduje skoków cukru we krwi, niebezpiecznych dla cukrzyków Pomaga w leczeniu bezsenności. Bulgur zawiera pirydoksynę, która po przekształceniu w organizmie w witaminę B6 odpowiada za syntezę aminokwasów do neuroprzekaźników, m.in. serotoniny i tryptofanu odpowiadających za spokojny sen Powinny ją jeść kobiety w ciąży. To dlatego, że bulgur jest dobrym źródłem kwasu...

GIS wycofuje olej, który zawiera niedozwolony ekstrakt. Nie spożywajcie go
Newsy
GIS wycofuje popularną kaszę! Uważajcie na nią
Państwowa Inspekcja Sanitarna zadecydowała o wycofaniu całej partii kaszy gryczanej dostępnej w popularnym dyskoncie.

Badania wykazały, że w kaszy gryczanej marki Plony Natury, stwierdzono przekroczenie największego dopuszczalnego poziomu resztek pestycydu – chlorpiryfosu. Produkt ten dostępny jest w sklepach sieci Biedronka. Kasza gryczana z Biedronki wycofana GIS zadecydował o wycofaniu całej partii popularnej kaszy gryczanej. Sprawdźcie, czy macie ją w domu! Produkt: Kasza Gryczana Plony Natury, 4x100 g Najlepiej spożyć przed/ numer partii: 08.04.2022 18:49 161PLALB21AD214 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Producent: Sawex Foods spółka z ograniczoną odpowiedzialnością Zakład Produkcyjny, ul. Przemysłowa 9, 83-400 Kościerzyna Producent wykonał badania na próbce archiwalnej, które nie wykazały obecności chlorpiryfosu. Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują działania podejmowane przez ww. podmioty. Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym ostrzeżeniu – brzmi oświadczenie GIS. Kasza gryczana – właściwości dla zdrowia Kasza gryczana to wyjątkowo zdrowy produkt, który polecany jest przede wszystkim osobom chorującym na cukrzycę. Zapobiega powstawaniu insulinooporności, wspomaga odchudzanie oraz obniża poziom ciśnienia i złego cholesterolu .  Kasza gryczana ma także niski indeks glikemiczny i zawiera dużo błonnika, dzięki czemu powoli uwalnia węglowodany i energię, a wy przez wiele godzin nie odczuwacie głodu. Jest to też świetna alternatywa produktów pszenicznych dla osób na diecie bezglutenowej . Produkt ten zawiera także składnik nazywany rutyną, który hamuje tworzenie tkanki tłuszczowej. Zawiera dużo antyoksydantów, które regenerują komórki organizmu i zwalczają stany zapalne. Źródło: GIS

Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Pixabay
Newsy
Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Odpowiedz zna tylko 1% Polaków
Zastanawialiście się kiedyś, która marchewka jest zdrowsza – surowa czy ugotowana? Odpowiedź może was zaskoczyć!

Uwielbiają ją zarówno dorośli, jak i dzieci. Marchewka, bo o niej mowa, nie tylko przyjemnie chrupie i ma słodki smak, ale też skrywa w sobie wiele cennych minerałów, przeciwutleniaczy i witamin - sprawdźcie przepis na przepyszne mielone z marchewką . Dlaczego warto jeść marchewkę? Która marchewka jest zdrowsza? Ugotowana czy surowa? Czy zadaliście sobie kiedyś pytanie, która marchewka jest zdrowsza – ta ugotowana czy może surowa? Spieszymy z wyjaśnieniem. Być może was to zaskoczy, gotowana marchewka jest bardziej pożywna od tej surowej, mimo że surowa marchew wciąż dostarcza naszemu organizmowi wielu składników odżywczych. Gotowanie, zwłaszcza długotrwałe, zmniejsza zawartość witamin w warzywach. Ale karotenoidy, takie jak beta-karoten w marchwi, są łatwiej dostępne, gdy warzywa są gotowane lub przetwarzane. Gotowanie i przetwarzanie pomaga uwolnić karotenoidy, które są związane z „macierzą” ściany komórkowej warzyw. To samo dotyczy pomidorów - przetworzone pomidory są zdrowsze od surowych . Badania wykazały, że ludzie spożywający ok. 60 gramów koncentratu pomidorowego , dostarczają swojemu organizmowi ponad dwa razy więcej likopenu (innego karotenoidu), niż gdy jedzą większe ilości świeżych pomidorów. Korzyści zdrowotne marchewki Marchewka jest bardzo zdrowa . To słodkie, soczyste i przyjemnie chrupiące warzywo jest pełne beta-karotenu, witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dlaczego warto włączyć marchewkę do swojej codziennej diety? Powodów jest naprawdę wiele! Dobra dla zdrowia oczu Jedzenie marchewek jest dobre dla naszych oczu, ponieważ warzywa te zawierają karotenoidy (lub witaminę A), które nie tylko pomagają w poprawie zdrowia oczu, ale także w zapobieganiu chorobom, takim jak ślepota nocna oraz zwyrodnienie plamki związane z...

Prawie każdy zapomina o tym podczas gotowania kaszy. Dlatego jest niesmaczna i zbija się w grudki
Adobe Stock
Newsy
Gryczana, jaglana czy perłowa? Która kasza jest najzdrowsza?
Czy warto jeść kaszę? Poznajcie właściwości trzech najpopularniejszych kasz.

Kasze są bardzo polecane ze względu na ich wartości odżywcze i zawarte w nich witaminy. Jednak w sklepach można kupić kilka rodzajów kaszy – która z nich jest najzdrowsza? Sprawdźcie! Kasza jaglana- właściwości Tę kaszę szczególnie poleca się osobom cierpiącym na nietolerancję glutenu, ponieważ w tej kaszy go nie znajdziecie. W dodatku jest to najstarszy rodzaj kaszy! Jest bogata w białko oraz poniższe witaminy i minerały: Tiaminy (witamina B1) Ryboflawiny (witamina B2) Pirodyksyny (witamina B6) Witamina E Lecytyna Miedź Żelazo Ponadto kasza jaglana wykazuje się właściwościami antywirusowymi, dlatego warto ją podawać wszystkim, którym dokucza katar i inne sezonowe infekcje górnych dróg oddechowych. Natomiast dzięki zawartości lecytyny i witaminy E, jedzenie kaszy jaglanej poprawi waszą koncentrację, zdolności zapamiętywania oraz ureguluje poziom cholesterolu we krwi. Czy kasza gryczana jest zdrowa? Kaszę gryczaną produkuje się z łamanych nasion gryki. Najpopularniejsza wersja tej kaszy to ciemna, palona, choć znaleźć można także kaszę gryczaną jasną – bardzo ją polecamy, ponieważ jest zdrowsza od palonej kaszy. Jedzenie kaszy gryczanej dostarczy waszym organizmom rutyny, która uszczelnia naczynia krwionośne i je wzmacnia. Właściwości zdrowotne wykazują także liście gryki – stosuje się je do leczenia nadciśnienia, krwawień z nosa i przewodu pokarmowego, nadciśnienia, a także żylaków i hemoroidów. Kasza pęczak Kasza pęczak to najzdrowsza odmiana kaszy jęczmiennej (perłowej). Dawniej pęczakiem karmiono zwierzęta hodowlane, ponieważ uważano, że jest to kasza niskiej jakości. Nic bardziej mylnego! Dzięki temu, że pęczak nie jest poddawany żadnej obróbce, kasza ta odznacza się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi. Zawiera...