To śniadanie oczyszcza z toksyn i pobudza jelita do pracy. Dostarczy energii i pomoże zrzucić kilogramy
Adobe Stock
Newsy

To śniadanie oczyszcza z toksyn i pobudza jelita do pracy. Dostarczy energii i pomoże zrzucić kilogramy

Podpowiadamy co szczególnie warto zjeść na pierwszy posiłek w ciągu dnia. W tym daniu każdy składnik jest istotny.

To śniadanie możecie przygotować dzień wcześniej. W ten sposób zniknie ostatnia wymówka, dla tych, którzy z powodu braku czasu w ogóle nie jadają najważniejszego posiłku w ciągu dnia.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Śniadanie – najważniejszy posiłek w ciągu dnia

Skoro śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, z pewnością liczy się nie tylko to czy je w ogóle jadacie, ale także co na śniadanie jecie każdego dnia. Dzień rozpoczęty dobrze skomponowanym daniem nie tylko doda energii, ale też pozwoli oczyścić organizm z toksyn i pobudzić jelita do pracy. A to z kolei powoduje, że właściwie przyrządzone śniadanie może także mieć efekt odchudzający.

Śniadanie, które proponujemy, to prosty koktajl z kilku składników. Można go przygotować poprzedniego dnia i przechować przez noc w lodówce. Wcześniej przyrządzony będzie smaczniejszy.

Oto jak na organizm działają jego składniki:

  • Kefir. Wspomaga perystaltykę jelit, jednocześnie nie obciążając ich. Zawiera o wiele mniejszą ilość laktozy niż świeże mleko
  • Płatki owsiane. Ich spożywanie korzystnie wpływa też na masę ciała i odporność. Ze względu na dużą zawartość magnezu, płatki owsiane pomagają na stres, wzmacniają pamięć i koncentrację. Są też naturalnym naturalnym lekiem na cukrzycę typu 2
  • Siemię lniane. Dzięki zawartości błonnika siemię reguluje pracę układu pokarmowego i działa wspomagająco na trawienie
  • Śliwki. Odgrywają ważną rolę w budowaniu odporności. Ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego pozytywnie wpływają na mikroflorę jelitową
  • Kakao. Zawarte w kakao polifenole działają przeciwzakrzepowe, obniżają ciśnienie krwi, zwiększają przepływ krwi do mózgu, działają pozytywnie na pamięć i koncentrację
Zobacz także
Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków

Ludzie piją to do śniadania myśląc, że to zdrowe. Ten napój jest pełen cukru i szkodliwych dodatków

Anna Popek zachwyca młodzieńczą cerą bez makijażu. Je śniadania z tym produktem i uważa, że dzięki temu tak wygląda

Anna Popek zachwyca młodzieńczą cerą bez makijażu. Sekret? Zdrowe śniadania z dodatkiem 1 zboża

Przepis na zdrowy koktajl śniadaniowy

Składniki:

  • 250 ml kefiru o niewielkiej zawartości tłuszczu. Można zastąpić go naturalnym jogurtem
  • 5-7 sztuk ładnych, soczystych, dużych śliwek (opcjonalnie - śliwki suszone)
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka dobrze zmielonego siemienia lnianego

Przygotowanie:

  1. Zalejcie śliwki 100 ml wrzącej wody. Przykryjcie i odstawcie na 10 minut.
  2. W miseczce wymieszajcie siemię lniane, płatki owsiane i kakao. Dodajcie kefir i wymieszajcie jeszcze raz.
  3. Wyjmijcie śliwki z wody i drobno pokrójcie lub zblendujcie. Dodajcie do koktajlu i wymieszajcie ponownie.
  4. Na zdrowie!

Źródło: januszgotuje.pl, medonet.pl

odchudzanie
Adobe Stock
Newsy
To tanie śniadanie sprawia, że kilogramy lecą w dół. Zróbcie je z tych 5 składników, a zrzucicie nawet 6 kg w miesiąc
Nie macie czasu na przygotowanie śniadania, a chcielibyście zadbać o swoją sylwetkę? Nic prostszego! Przygotujcie to ekspresowe danie, a kilogramy będą lecieć w dół jak szalone!

Często spiesząc się rano do pracy, wiele osób zapomina o śniadaniu. W drodze łapie drożdżówkę lub inną kaloryczną przekąskę. Taki rytuał na dłuższą metę może skutkować przybraniem na wadze. Dla takiej grupy najlepszą opcją są szybkie w przygotowaniu posiłki, które można również zabrać ze sobą do pracy. Idealnie w tej kwestii sprawdzi się to danie. Jest pyszne, ekspresowe, a przede wszystkim niskokaloryczne. Spożywanie takiego śniadania sprawi, że wasza waga zacznie spadać. Właściwości zdrowotne kefiru Kefir jest jednym z cenniejszych produktów z kategorii nabiału, które warto włączyć do codziennej diety. Zawiera wiele wartości odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń czy magnez. Jego regularne spożywanie, przyczynia się do lepszego funkcjonowania organizmu. Wśród wartościowych właściwości należy wyróżnić: idealny i naturalny probiotyk, wspiera rozwój właściwej flory bakteryjnej, uniemożliwia rozwój bakterii chorobotwórczych, wspomaga trawienie, zapobiega zaparciom, zmniejsza ryzyko wystąpienia osteoporozy, pozytywnie wpływa na układ immunologiczny czy obniża poziom cholesterolu. Kefir jest idealnym dodatkiem do wielu dań, ale może stanowić także podstawę do różnego rodzaju koktajli zdrowotnych. Odchudzający koktajl z kefirem Najlepszą opcją dla osób wiecznie zabieganych jest koktajl w postaci śniadania. Można go przyrządzić już dzień wcześniej, przechowywać przez noc w lodówce, a rano wystarczy chwycić go w rękę. To ekspresowy posiłek, a jednocześnie bardzo sycący i zdrowy. Dzięki zawartości siemienia lnianego, płatków owsianych, suszonych śliwek, kakao i kefiru, stanowi w pełni zbilansowane danie. Poza tym jest tanie. Regularne picie tego koktajlu dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników, a także pozytywnie...

Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Własne
Newsy
Czy można zjeść śliwki na pusty żołądek? Róbcie to tylko pod 1 warunkiem
Co lepsze: zdrowa śliwka złapana w biegu, drożdżówka czy ominięcie śniadania? Każdy z waszych wyborów będzie miał wpływ na zdrowie.

Nie jecie śniadań, bo nie macie na nie rano czasu? Przekąszacie coś w biegu, najlepiej nie wymagającego przygotowywania? Na przykład kupione wczoraj śliwki, które leżą na talerzu w kuchni, pięknie wyglądają i zachęcają do zjedzenia? Czy to dobry pomysł, czy może wielki błąd, złapać w biegu kilka śliwek i zjeść je w drodze do autobusu? Sprawdzamy. Czy śliwki można jeść na czczo?  Cóż, chciałoby się powiedzieć: zamiast śliwek zjedzcie zwykłe śniadanie! Owoce, w tym śliwki są zdrowe, ale trzeba je jeść w odpowiedni sposób, w odpowiednim czasie. Mogą być jedzone na śniadanie, pod warunkiem, że poza nimi na śniadaniowym talerzu znajdzie się coś jeszcze, np. płatki owsiane. Zawarty w nich błonnik pokarmowy przyczyni się do przedłużenia uczucia sytości po posiłku. Bardzo pozytywnie na żołądek działają też śliwki suszone i można je jeść z samego rana, pod warunkiem, że głównym uzasadnieniem sięgania po nie na czczo, są problemy z żołądkiem. W każdym innym przypadku lepiej, zamiast wyciągać rękę po pięknie prezentujące się śliwki, zjeść normalne śniadanie, które obudzi żołądek po stanie nocnego uśpienia i dostarczy energii na pierwszą połowę dnia. Jakie śniadanie jest zdrowe? Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Gdy jecie trzy posiłki dziennie, śniadanie powinno dostarczyć wam aż 30% dziennych wartości kalorycznych. To oznacza, że powinno mieć 450-660 kcal. Jeśli jecie cztery razy dziennie – śniadanie powinno zapewnić 25% dziennych kalorii. Jakie powinno być śniadanie? Przede wszystkim urozmaicone. Komponujcie je z produktów z różnych grup żywieniowych, a więc zarówno zboża, białko zwierzęce i roślinne, dobrej jakości tłuszcze, a także owoce i warzywa. Śniadaniowe produkty zbożowe Wybierajcie pieczywo pełnoziarniste, płatki...

Niesamowite właściwości bakalii
Adobe Stock
Newsy
Nie ma zdrowszej przekąski niż ta. Wzmacnia organizm i działa antyrakotwórczo. Chrupcie ją garściami
Orzechy, rodzynki, suszone i kandyzowane owoce – jak tu ich nie kochać? Bakalie to nie tylko niesamowicie smaczna, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Koniecznie włączcie je do swojej diety.

Rozmowa o bakaliach, a w szczególności rodzynkach, zawsze wywołuje spore emocje – w końcu jedni je kochają, inni jedzą wybiórczo, a pozostali nienawidzą. Okazuje się jednak, że tego typu produkty, powinny na stałe gościć w jadłospisie każdego zdrowego człowieka. Zamiast chrupać czekoladowego batonika, lepiej sięgnijcie po te frykasy. Cenne wartości odżywcze bakalii Bakalie to najlepsze co możecie zaserwować swojemu organizmowi. Są nie tylko pyszne i sycące. Ich regularne spożywanie, ma przede wszystkim bardzo pozytywny wpływ na wasze zdrowie – pomaga zapobiegać nowotworom i zawałom, a także doskonale łagodzi dolegliwości żołądkowe. Na tym jednak nie koniec. Orzechy dbają o wasze serce i pamięć Orzechy to jedne z najczęściej spożywanych bakalii. Nic dziwnego. W końcu są nie tylko pyszne, ale również najbardziej wartościowe ze wszystkich tego typu produktów. Zawarte w nich tłuszcze, regulują poziom złego cholesterolu we krwi, a także działają przeciwzakrzepowo – zapobiegają miażdżycy i chorobom serca. W orzechach nie brakuje również kwasu foliowego, który przede wszystkim poprawia waszą pamięć, ale również dba o prawidłowy rozwój płodu – właśnie dlatego ich spożywanie zaleca się kobietom w ciąży. Suszone morele wspierają odchudzanie Regularne spożywanie suszonych moreli zaleca się przede wszystkim osobom, które obficie miesiączkują lub przebywają na diecie odchudzającej. Produkt ten zawiera bowiem mnóstwo cennego żelaza. Morele to również źródło cennego potasu, który wspaniale reguluje ciśnienie krwi i jest odpowiedzialny za usuwanie nadmiaru wody z organizmu. Nie można również zapomnieć, że włączenie do diety tego typu owoców, minimalizuje ryzyko zachorowania na nowotwór. Rodzynki łagodzą...

Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przyniesie ulgę gardłu.
Adobe Stock
Newsy
Co jeść gdy drapie w gardle i ciężko się przełyka? Ten jogurtowy koktajl koi i przynosi ulgę gardłu
Każdy ze składników tego koktajlu działa łagodząco na gardło i pomaga zwalczyć przeziębienie. Wszystkie razem tworzą pyszny koktajl. Do przygotowania w ledwie kilka minut.

Gdy boli gardło i każde przełknięcie jest torturą, trzeba szukać takich posiłków, które dostarczą nam zdrowego pożywienia, utrzymującego organizm w dobrej formie co ułatwia walkę z chorobą. Rozglądamy się za potrawami, które w tym trudnym okresie pozwolą nam jeść, bez odczuwania bólu podczas przełykania. Mamy dla was prosty przepis na jedną z takich potraw. Przygotowuje się ją w kilka minut, dostarcza ona zaś wartościowych składników, które zaspokoją głód i pomogą w walce z chorobą. Zdrowy koktajl na gardło z 5 składników Każdy z użytych składników koktajlu jest zdrowy i lekkostrawny. Lekkostrawna dieta jedzona podczas przeziębienia, jest ważna z kilku powodów: Odciąża przewód pokarmowy Łagodzi dolegliwości Poprawia ogólny stan zdrowia Dzięki takiej diecie unikamy produktów ciężkostrawnych, które zalegają w żołądku. Wartości składników użytych w kojącym koktajlu na gardło Jogurt naturalny. Jest naturalnym probiotykiem. Pomaga zachować naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Dzięki jogurtowi gardło jest chronione przed patogenami mogącymi zaatakować organizm. Ponadto jedzenie czy picie jogurtu wspiera odporność, wspomaga pracę jelit i usprawnia metabolizm. Banan. Przyspiesza regenerację organizmu i dodaje energii. Jest cennym źródłem potasu, który stabilizuje ciśnienie tętnicze krwi i wzmacnia układ krążenia. W owocu znajduje się tryptofan, aminokwas, który zapewnia zdrowy, mocny sen. Maliny. Owoce pomagają zwalczać infekcje, budują odporność i poprawiają ogólne samopoczucie. Rozrzedzają wydzielinę gromadzącą się w zatokach i oskrzelach. Maliny zawierają duże ilości witaminy C, A oraz witamin z grupy B. Znajdują się w nich także substancje ślazowe, które...