Pierś z kurczaka to pyszne i łatwe w przygotowaniu mięso. Jednym z najprostszych i zarazem najbardziej efektownych przepisów na to danie, jest pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej. Jak się za to zabrać? Czytaj dalej!
Do przygotowania tego dania będziesz potrzebowała:
- 1 średnią pierś z kurczaka
- oliwę z oliwek
- 1 kostkę rosołową (drobiową)
Sposób wykonania
Przygotuj w miarę głębokie naczynie i włóż do niego kostkę rosołową a następnie polej ją oliwą z oliwek. Dokładnie rozetrzyj kostkę w oliwie, tak, żeby na koniec powstała jednolita papka. Teraz możesz się zabrać za przygotowanie mięsa.
Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż pierś do naczynia z rozpuszczoną w oliwie kostką rosołową i bardzo dokładnie natrzyj całe mięso marynatą. Tak przygotowaną pierś odstaw na 20 minut do lodówki.
Rozgrzej patelnię teflonową a następnie połóż na nią pierś z kurczaka. Nie musisz już polewać patelni oliwą. Wystarczy ta, w której został zamarynowany nasz filet. Usmaż pierś z obu stron na złoty kolor.
Zobacz także:
Pierś możesz podawać ze świeżym pieczywem oraz ulubioną sałatką warzywną.
Smacznego!