pierś z kurczaka
AdobeStock
Newsy

To danie zrobi furorę wśród waszych dzieci. 3 proste składniki. Będziecie chcieli robić je codziennie

Dzieciaki w drzwiach a ty nie masz pomysłu na obiad? Z naszą pomocą przygotujesz posiłek, który od tej pory będą chciały jeść codziennie!

Pierś z kurczaka to pyszne i łatwe w przygotowaniu mięso. Jednym z najprostszych i zarazem najbardziej efektownych przepisów na to danie, jest pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej. Jak się za to zabrać? Czytaj dalej!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Do przygotowania tego dania będziesz potrzebowała: 

  • 1 średnią pierś z kurczaka
  • oliwę z oliwek
  • 1 kostkę rosołową (drobiową)
Zobacz także
Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym schabowe. Wyjdą najlepsze z najlepszych

Dodajcie to do jajka i zanurzcie w tym kotlety. Tak dobrej panierki jeszcze nie próbowaliście

Ubijanie kotletów

Zamoczcie w tym schabowe przed smażeniem. Mięso będzie kruche i soczyste

Sposób wykonania

Przygotuj w miarę głębokie naczynie i włóż do niego kostkę rosołową a następnie polej ją oliwą z oliwek.  Dokładnie rozetrzyj kostkę w oliwie, tak, żeby na koniec powstała jednolita papka. Teraz możesz się zabrać za przygotowanie mięsa.

Pierś z kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie włóż pierś do naczynia z rozpuszczoną w oliwie kostką rosołową i bardzo dokładnie natrzyj całe mięso marynatą. Tak przygotowaną pierś odstaw na 20 minut do lodówki. 

Rozgrzej patelnię teflonową a następnie połóż na nią pierś z kurczaka. Nie musisz już polewać patelni oliwą. Wystarczy ta, w której został zamarynowany nasz filet. Usmaż pierś z obu stron na złoty kolor. 

Pierś możesz podawać ze świeżym pieczywem oraz ulubioną sałatką warzywną. 

Smacznego!

pierś z kurczaka na kostce rosołowej przepis
Gotujmy.pl/nogawkuchni
Newsy
To danie zrobi furorę wśród waszych gości. 3 proste składniki. Chwila roboty
Pierś z kurczaka smażona na kostce rosołowej to istny hit! Do jej przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników. Możecie być pewni, że dzięki nim smak mięsa będzie fenomenalny. Wasza rodzina oniemieje z zachwytu!

Kostka rosołowa zawiera w sobie wszystkie niezbędne do przygotowania mięsa przyprawy. Dlatego też idealnie sprawdzi się jako marynata, na przykład do kurczaka. Ten przepis jest szybki, tani i prosty. Czego chcieć więcej! Przepis na pierś z kurczaka smażoną na kostce rosołowej Będziecie potrzebować 1 pierś z kurczaka 1 kostka rosołowa Oliwa  Przygotowanie W małej miseczce umieśćcie kostkę rosołową (najlepiej drobiową, ale może być też warzywna). Kostkę rosołową polejcie 2 łyżkami oliwy i rozdrobnijcie przy pomocy widelca. Tak przygotowaną jednolitą maź odstawcie na kilka minut i zajmijcie się mięsem. Pierś z kurczaka dokładnie opłukajcie pod bieżącą wodą, osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie oczyśćcie ją z błon i ścięgien. Mięso możecie przygotowywać w całości lub w kawałkach. Jeśli wolicie tę drugą wersję to teraz jest dobry czas, aby pokroić je w kostkę. Tak przygotowane mięso przełóżcie do miseczki z kostką rosołową i natrzyjcie je dokładnie powstałą mazią. Rozgrzejcie patelnię, ale nie umieszczajcie na niej już żadnego dodatkowego tłuszczu. Do gorącego naczynia przełóżcie zamarynowane mięso i smażcie przez kilka minut, z obu stron, aż do zarumienienia. Gotowe! Mięso możecie podawać zarówno z ryżem, kaszą, jak i ziemniakami. Danie wzbogaćcie o dodatek surówki. Będzie smakować wybornie! Źródło: gotujmy

Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Gotujmy.pl/Ag.Zetka
Newsy
Przepis na szaszłyki z kurczaka na grilla. Smakują każdemu, więc zróbcie ich więcej
Sezon grillowy nareszcie się rozpoczął. Koniecznie wypróbujcie te szaszłyki z kurczaka – są tak pyszne, że każdy będzie chciał ich spróbować.

Jeśli macie dość cięższych dań, które ociekają tłuszczem, grubych kiełbasek i karkówki, koniecznie spróbujcie zrobić te szaszłyki. Chude mięso z piersi z kurczaka wraz z warzywami smakuje wybornie, a do tego jest bardzo lekkie. Wspaniale smakują podane z pieczonymi ziemniakami w całości, prostą sałatką albo sosem tzatziki z jogurtem, świeżymi ogórkami i czosnkiem. Poza sezonem, gdy nie ma możliwości zrobienia grilla, możecie przyrządzić je w piekarniku. Wystarczy przygotować je tak, jak w poniższym przepisie, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po około 15 minutach przekręćcie mięso na drugą stronę i kontynuujcie pieczenie. Opcjonalnie możecie przygotować je również na patelni grillowej. Szaszłyki na grilla – z czego zrobić? Tak naprawdę ogranicza was tylko wyobraźnia. Wybierzcie swoje ulubione produkty: pierś z kurczaka lub indyka, chudą polędwiczkę wieprzową, kawałki karkówki. Wszystkie rodzaje mięsa będą świetnie smakować z warzywami takimi jak cebula, kolorowa papryka czy cukinia. Kurczaka możecie dla odmiany podać z ananasem, polędwiczkę z suszonymi śliwkami i boczkiem, indyka owiniętego szynką parmeńską z kawałkami oscypka oraz sosem z żurawiny. Przepis na szaszłyki z kurczaka z warzywami na grilla Składniki 1 podwójna pierś z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 sporej cukinii 1/2 bakłażana Przyprawa do dań z grilla Sól i pieprz do smaku Oliwa lub olej Przygotowanie Papryki, bakłażana i cukinię dokładnie umyjcie, a następnie pokrójcie na dość duże kawałki. Pierś z kurczaka umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie ręcznikiem papierowym. Oczyśćcie mięso z błonek i pokrójcie w większą kostkę. Kurczaka skropcie oliwą, posólcie i popieprzcie...

Mięsa w takiej marynacie jeszcze nie jedliście. Smak nadają 2 wyjątkowe składniki
Flickr
Newsy
Tę pyszną marynatę do udek zrobicie w 5 minut. Smak mięsu nadadzą 2 wyjątkowe składniki
Pałki z kurczaka w marynacie na bazie syropu klonowego i kostki rosołowej to połączenie, które z pewnością skradnie serce niejednego smakosza. Jeśli jeszcze nigdy go nie próbowaliście, koniecznie nadróbcie kulinarne zaległości! Ten obiad zaskoczy waszych gości.

Choć pałki z kurczaka nie są niczym wykwintnym, w połączeniu z tymi składnikami tworzą danie, którego nie powstydziliby się nawet najznamienitsi szefowie kuchni. Przepis jest banalnie prosty. Polecamy użycie do niego dwóch nieco zaskakujących składników - po pierwsze majonezu, który pozwoli dobrze rozejść się pozostałym przyprawom po mięsie. Drugim ekstra składnikiem jest syrop klonowy lub miód. To właśnie słodycz jednego z tych dwóch składników nada głębi smaku udkom i wytworzy na ich powierzchni fenomenalną, apetyczną glazurę. To jednak nie koniec zalet tej marynaty. Taki obiad zrobi się niemalże sam. Wystarczy, że szybko wymieszacie składniki marynaty, natrzecie dokładnie nią mięso i odstawicie na jakiś czas. Potem wystarczy włączyć piekarnik, wyciągnąć nogi na tapczanie i czekać ok. 1,5 godziny na smaczne mięso dla całej rodziny! Przepis na pałki z kurczaka w marynacie Składniki: 1 kilogram pałek z kurczaka 4 ząbki czosnku Łyżeczka słodkiej papryki  Łyżeczka ostrej papryki 1 kostka rosołowa ½ szklanki majonezu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżka syropu klonowego lub miodu Przyprawy: sól, pieprz Przygotowanie: Mięso dokładnie umyjcie pod bieżącą wodą i osuszcie przy pomocy ręcznika papierowego. W małej miseczce umieśćcie pokruszoną, na przykład w moździerzu, kostkę rosołową, pieprz, sól, słodką paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalejcie oliwą i syropem klonowym. Dodajcie również majonez i musztardę. Dokładnie wymieszajcie miksturę. Tak powstałą marynatą natrzyjcie pałki z kurczaka, a następnie umieśćcie je w plastikowym lub szklanym zamykanym naczyniu i wsadźcie do lodówki na całą noc. Następnego dnia umieśćcie mięso w naczyniu żaroodpornym i...

Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Gotujmy.pl/thegrooba
Newsy
Filet z kurczaka z pomidorem i serem. Pomysł na smaczny obiad
Idealny pomysł na obiad to ten, który nie zajmuje zbyt dużo czasu. Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem świetnie sprawdzą się na szybki posiłek. Bliscy będą zachwyceni jego smakiem.

Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez mięsa. Wówczas pojawia się ono w różnych formach, czy to kotlety, potrawki czy sosy. Każdy taki wariant jest pyszny, ale też czasem się przejada. Warto co jakiś czas zmieniać serwowane dania, aby urozmaicić codzienny jadłospis.  Danie z piekarnika  Potrawy przygotowywane w piekarniku są zdecydowanie zdrowsze niż te z patelni. Pieczone mięso nie przygotowuje się w tłuszczu, toteż jest mniej kaloryczne i bardziej soczyste. To świetna forma, gdyż takie dania nie zajmują zbyt dużo czasu w przyrządzaniu. Świetnie sprawdzą się dla zabieganych osób.  Zapiekane filety z kurczaka z pomidorem i serem  Kiedy znudzą się wam tradycyjne kotlety czy różnego rodzaju potrawki, warto przygotować dla bliskich szybkie filety z kurczaka z piekarnika. To zdecydowanie zdrowsza forma, gdyż nie potrzebują do obróbki znacznych ilości tłuszczu. Idealnym dodatkiem do kurczaka jest pomidor i ser, który na końcu jest zapiekany. To potrawa idealna na co dzień, jak i na niedzielny obiad. Przepis na filet z kurczaka z pomidorem i serem Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawa typu Vegeta słodka papryka mielona pieprz czarny mielony czubryca zielona świeży tymianek 1 pomidor 1 mozzarella oliwa z oliwek Przygotowanie: Pierś z kurczaka dobrze opłuczcie pod ciepłą wodą, a później osuszcie ją ręcznikiem papierowym. Mięso podzielcie na niezbyt grube filety. W międzyczasie nagrzejcie piekarnik do 200 stopni. Filety z kurczaka dokładnie natrzyjcie przyprawą typu Vegeta, słodką mieloną papryką, czarnym pieprzem, zieloną czubrycą oraz świeżym tymiankiem. Naczynie żaroodporne dokładnie wysmarujcie oliwą z oliwek. Przyprawione mięso ułóżcie w przygotowanym naczyniu. Kurczaka wstawcie do...