
To ciasto możesz przygotować... na patelni! Wystarczy jedno jajko i składniki, które na pewno masz w kuchni
Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni!
Rewolucyjny pomysł
Nie masz piekarnika, więc wszystkie twoje ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Nic nie szkodzi! Jest pewne ciasto, które możesz zrobić na ciepło nawet, jeśli nie masz piekarnika! Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika!
Przepis na ciasto z patelni
Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj:
- 1 jajo
- 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni
- Pół szklanki mleka
- Pół szklanki mąki pszennej
- 40 g cukru
- 3 łyżki oleju
- 1 saszetkę cukru wanilinowego
- 1 saszetkę proszku do pieczenia
- Łyżeczkę octu
- Sól
Przygotowanie
- Na patelni rozpuść masło z cukrem.
- Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry.
- W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym.
- Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet i miksuj na gładką masę.
- Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto.
- Przykryj patelnię pokrywką i na wolnym ogniu piecz przez 20 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni.
- Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.