ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na błyskawiczny placek jabłkowy z patelni. Wystarczą jabłka i składnik, które dodajesz do naleśników

Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni. Wiele osób mówi, że nie robi ciast, bo nie ma piekarnika. Teraz już nie będzie wymówek, bo przecież patelnie ma w domu każdy.

Wiele osób to zna. Nie macie piekarnika, więc wszystkie wasze ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Goście już przed przyjściem doskonale wiedzą, na jakie słodkości mogą u was liczyć? Następnym razem będziecie mogli ich zaskoczyć.

Jest pewne ciasto, które możecie zrobić na ciepło, nawet jeśli nie macie piekarnika. Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto z patelni

Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj:

  • 1 jajo
  • 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 saszetkę cukru wanilinowego
  • 1 saszetkę proszku do pieczenia
  • Łyżeczkę octu
  • Sól.

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło z cukrem.
  2. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry.
  3. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym.
  4. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  5. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto.
  6. Przykryj patelnię pokrywką. Na wolnym ogniu smaż (piecz) piecz przez 20 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni.
  8. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Youtube/Cuisine Marocaine
Newsy
To ciasto z patelni smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika. Zrobicie je w mgnieniu oka
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Po co do ciasta dodaje się ocet? Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Przepis na ciasto z jabłkiem z patelni Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem...

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy
Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!
Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto! Szybkie i naturalne ciasto? Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje! Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze) 2 szklanki mąki Jedną saszetkę cukru wanilinowego Pół szklanki cukru 3 jaja Łyżeczkę proszku do pieczenia Pół szklanki oleju Pół łyżeczki sody do pieczenia Odsączone brzoskwinie z puszki Cukier puder Oraz średniej wielkości tortownicę Przygotowanie: Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.   Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez...

Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Вкусный уголок./YouTube
Newsy
Te rumiane bułeczki zrobicie bez piekarnika. Przepis tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi
Lubicie świeże, pachnące i jeszcze ciepłe bułeczki? A któż ich nie lubi! Z tego przepisu łatwo je przyrządzicie sami - i to bez użycia piekarnika.

Piekarnik się zepsuł, a wy macie ochotę na świeże, domowe pieczywo? Nic straconego. Ciasto (także drożdżowe) na chleb czy bułki da się upiec bez piekarnika i bez grama tłuszczu do smażenia. Wystarczy wam do tego patelnia, pokrywka i sprawdzony przepis, który prezentujemy poniżej. Tak dobrym bułeczkom nikt się nie oprze. Będą doskonałe na śniadanie.  Przepis na domowe bułeczki z patelni Do przygotowania bułeczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: ⅓ szklanki ciepłej wody ⅓ szklanki mleka 350 g mąki pszennej 1 jajko 1 opakowanie suchych drożdży 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wlejcie wodę, mleko, olej, dodajcie jedno jajko oraz cukier i sól. Wszystko dokładnie wymieszajcie. W osobnej misce wymieszajcie mąkę z suchymi drożdżami. Następnie, cały czas mieszając, wsypujcie mąkę do dużej miski z resztą składników. Gdy ciasto będzie już odpowiednio gęste, zagniećcie je. Zostawcie w misce, przykryjcie i odstawcie na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Po tym czasie podsypcie stolnicę mąką, wyjmijcie ciasto z miski i zagniećcie je jeszcze raz - powinno się je wyrabiać kilka minut.  Następnie uformujcie ciasto rękoma w kształt długiego wałka i podzielcie na 6 równych części.  Każdą część uformujcie w kulkę, a następnie w placek, by na końcu zawinąć go w rulonik.  Tak przygotowane bułki zostawcie na stolnicy, przykryjcie ściereczką i poczekajcie kwadrans.  Po tym czasie ułóżcie bułki na rozgrzanej, suchej patelni i przykryjcie patelnią. Skręćcie ogień do minimum i pieczcie bułki tak długo, aż się zarumienią od spodu. Wówczas...

Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Adobe Stock
Newsy
Zamiast placka ze śliwkami znów wyszedł wam zakalec? Wszystko przez ten 1 błąd
Zrobiliście ciasto ze śliwkami według wskazówek z przepisu, a ono nadal nie wychodzi? Możliwe, że popełniacie dość częsty błąd, przez który z każdego ciasta z owocami wyjdzie zakalec.

Sezon na śliwki oznacza tylko jedno - to czas na upieczenie placka z tymi pysznymi owocami. Owoce te smakują w cieście najlepiej właśnie teraz, gdy są świeże. Mogą jednak sprawiać nieco kłopotu w kuchni i nie raz są powodem porażki przy pieczeniu. Dlaczego zamiast smacznego placka czasami wychodzi zakalec? Sprawdźcie.  Dlaczego placek ze śliwkami nie wychodzi? Najczęstszą przyczyną niepowodzeń przy pieczeniu ciasta ze śliwkami jest użycie zbyt dużej ilości owoców. Śliwki są ciężkie, dlatego jeżeli wyłożycie ich na cieście za dużo, to mogą sprawić, że środek placka pozostanie surowy i będzie się nadawał tylko do wyrzucenia. By tego uniknąć, uważajcie na ilość użytych owoców oraz zwróćcie uwagę na ich konsystencję - bardzo wodniste śliwki również mogą zepsuć ciasto. Powinny być zwarte i jędrne. Rozwiązaniem nieraz bywa także pozbycie się nadmiaru wody z owoców poprzez krótkie blanszowanie owoców na patelni bądź w garnku. Taka decyzja może wpłynąć jednak dość mocno na ostateczny smak i wygląd wypieku.  Przepis na ucierany placek ze śliwkami Do przygotowania ciasta ze śliwkami potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki: pół kilograma śliwek 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka oleju pół szklanki cukru pudru 4 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Do miski wbijcie jajka i wsypcie cukier. Następnie, za pomocą miksera ubijcie jajka z cukrem na wysokich obrotach. Składniki należy mieszać od 5 do 10 minut - tak długo, aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. W trakcie ubijania, wlewajcie powoli do masy olej. Do drugiej miski przesiejcie mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie wsypcie ją do jajek, dodajcie 3...