Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni. Wiele osób mówi, że nie robi ciast, bo nie ma piekarnika. Teraz już nie będzie wymówek, bo przecież patelnie ma w domu każdy.

Wiele osób to zna. Nie macie piekarnika, więc wszystkie wasze ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Goście już przed przyjściem doskonale wiedzą, na jakie słodkości mogą u was liczyć? Następnym razem będziecie mogli ich zaskoczyć.

Jest pewne ciasto, które możecie zrobić na ciepło, nawet jeśli nie macie piekarnika. Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika.

Przepis na ciasto z patelni

Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj:

Zobacz także:

  • 1 jajo
  • 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 saszetkę cukru wanilinowego
  • 1 saszetkę proszku do pieczenia
  • Łyżeczkę octu
  • Sól.

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło z cukrem.
  2. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry.
  3. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym.
  4. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  5. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto.
  6. Przykryj patelnię pokrywką. Na wolnym ogniu smaż (piecz) piecz przez 20 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni.
  8. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.