ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy

To ciasto możesz przygotować... na patelni! Wystarczy jedno jajko i składniki, które na pewno masz w kuchni

Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni!

Kasia gotuje z Polki.pl - Ciasto marchewkowe z orzechowym kremem

Rewolucyjny pomysł

Nie masz piekarnika, więc wszystkie twoje ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Nic nie szkodzi! Jest pewne ciasto, które możesz zrobić na ciepło nawet, jeśli nie masz piekarnika! Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika!

Przepis na ciasto z patelni

Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj:

  • 1 jajo
  • 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 saszetkę cukru wanilinowego
  • 1 saszetkę proszku do pieczenia
  • Łyżeczkę octu
  • Sól

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło z cukrem.
  2. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry.
  3. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym.
  4. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet i miksuj na gładką masę.
  5. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto.
  6. Przykryj patelnię pokrywką i na wolnym ogniu piecz przez 20 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni.
  8. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.
Komentarze
makaron z tuńczykiem przepis
Gotujmy.pl
Newsy Dzieci krzyczą „jeść”? Ten obiad jest przepyszny i powstaje w kilkanaście minut. Kosztuje mniej niż 10 zł
Nie masz czasu na gotowanie, a dzieci nie dają ci spokoju? Przygotuj im ten przepyszny i ekspresowy obiad!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Pociechy naprawdę potrafią dać nam w kość! Ledwo wróciłaś do domu albo pracujesz zdalnie z domu, a twoje dzieci zaczynają głośno upominać się o jedzenie? Zamiast robić kolejne kanapki możesz przygotować ten prosty obiad, który powstaje w ekspresowym tempie! Zalety włoskiej kuchni Włoskie dania mają wielu miłośników. Są sycące, niezwykle smaczne i większość z nich szybko się przygotowuje. Posiłki, których bazą jest makaron najczęściej składają się z tanich i łatwo dostępnych składników i gotuje się je w mniej niż pół godziny. Dziś mamy dla was rewelacyjny przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami – genialny obiad, który będzie gotowy w kilkanaście minut, a do tego bardzo tani! Cena składników wyniesie mniej, niż 10 złotych. Przepis na makaron z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Do przygotowania tego ekspresowego obiadu potrzebujecie: 1 opakowanie makaronu penne (ok. 300g) Kilka pomidorów suszonych w zalewie z oliwy 15-20 oliwek 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego Krojone pomidory z puszki 1 cebula 1-2 ząbki czosnku Parmezan Rozmaryn Sól Pieprz Przygotowanie Wstaw makaron do gotowania – ok. 9 minut, do miękkości al dente. Posiekaj cebulę, czosnek i podsmaż na oliwie z suszonych pomidorów. Po chwili dodaj koncentrat pomidorowy i rozmaryn. Następnie dodaj krojone pomidory i jeszcze odrobinę koncentratu. Zwiększ ogień, aby odparować nieco wody z pomidorów. Pokrój drobno suszone pomidory i wraz z tuńczykiem dodaj do pomidorów. Połówki oliwek wrzuć na patelnię, dodaj sól i pieprz, zamieszaj. I gotowe! Makaron podawaj posypany startym parmezanem.

Przeczytaj
Magda Gessler 25 lat temu
ons
Newsy Masz ochotę na naleśniki? Przyrządź je, jak sama Magda Gessler. Jeden składnik totalnie cię zaskoczy
Magda Gessler to specjalistka od wszystkiego - także od naleśników! Przekonaj się, co do nich dodaje, że zawsze wychodzą idealnie!
Katarzyna Wyborska
listopad 25, 2020

Naleśniki, podobnie jak omlety i jajecznica, należą do kategorii szybkich i prostych w przygotowaniu śniadań. Choć nie są skomplikowane, to każdy ma na nie swój własny przepis. Wystarczy nieco zmienić proporcje składników, by wyczarować wyjątkowe danie w swoim własnym stylu. A jak Magda Gessler robi swoje naleśniki? Sprawdźcie koniecznie! Śniadanie, obiad, deser i kolacja To danie jest naprawdę uniwersalne, a w niektórych rodzinach toczą się spory, co do tego o jakiej porze dnia należy je jeść. Niektórzy naleśniki zjedzą tylko na śniadanie, tak jak jajecznicę. Dla innych to świetny pomysł na bezmięsny obiad, kolejni traktują je tylko w kategorii deseru, a znajdą się też osoby, które te miękkie placki z chęcią pałaszują na kolację. Uwielbiają je dzieci i dorośli, choć ci drudzy chętniej próbują naleśników w wersji wytrawnej, np. z grzybami lub szpinakiem. Naleśniki a’la Gessler Magda Gessler, polski autorytet kulinarny i guru wśród restauratorów, podzieliła się swoim autorskim przepisem na naleśniki. Wiecie, jaki jest ich sekret? Otóż Gessler nieco zmodyfikowała klasyczny przepis! Tak zmieniła klasyczne składniki: Zamiast wody – woda gazowana Zamiast oleju – masło klarowane Dzięki tym składnikom placki znacznie różnią się od klasycznych naleśników! Woda gazowana sprawia, że ciasto jest dużo bardziej puchate i pełne pęcherzyków powietrza. Z kolei dzięki zamianie oleju na masło naleśniki są znacznie lżejsze i lepiej się smażą.   Aby przyrządzić naleśniki według receptury Magdy Gessler, przygotujcie: 1 szklankę wody gazowanej Dwie szklanki mąki 1 szklankę mleka 3 jaja Płaską łyżeczkę soli Masło klarowane Przygotowanie Do głębokiej miski wsyp mąkę, najpierw ją...

Przeczytaj