ciasto z patelni przepis
Gotujmy.pl
Newsy

Przepis na błyskawiczny placek jabłkowy z patelni. Wystarczą jabłka i składnik, które dodajesz do naleśników

Brak piekarnika to już żadna wymówka! Teraz możesz zrobić ciepłe i pachnące ciasto z jabłkami na patelni! Sprawdź dokładny przepis.

Lubicie eksperymenty w kuchni? Jeżeli tak, to z pewnością spodoba wam się ten niezwykły przepis na ciasto, które powstaje na patelni. Wiele osób mówi, że nie robi ciast, bo nie ma piekarnika. Teraz już nie będzie wymówek, bo przecież patelnie ma w domu każdy.

Wiele osób to zna. Nie macie piekarnika, więc wszystkie wasze ciasta to serniki na zimno i kremowe herbatnikowce? Goście już przed przyjściem doskonale wiedzą, na jakie słodkości mogą u was liczyć? Następnym razem będziecie mogli ich zaskoczyć.

Jest pewne ciasto, które możecie zrobić na ciepło, nawet jeśli nie macie piekarnika. Jak to możliwe? Wystarczy patelnia, jabłko i składniki na ciasto naleśnikowe. To naprawdę nieprawdopodobne – z tego przepisu wychodzi prawdziwy placek z jabłkami jak z piekarnika.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na ciasto z patelni

Takie ciasto nie dość, że jest przepyszne i niczym się nie różni od tego przygotowywanego w piekarniku, to jeszcze piecze się je bardzo szybko! Wystarczy niecałe pół godziny i gotowe! Jeżeli masz ochotę na ten niezwykły placek, to przygotuj:

  • 1 jajo
  • 2-3 jabłka, zależnie od wielkości patelni
  • Pół szklanki mleka
  • Pół szklanki mąki pszennej
  • 40 g cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 1 saszetkę cukru wanilinowego
  • 1 saszetkę proszku do pieczenia
  • Łyżeczkę octu
  • Sól.

Przygotowanie

  1. Na patelni rozpuść masło z cukrem.
  2. Jabłka obierz, wydrąż środek i pokrój w dość grube plastry.
  3. W miseczce rozrób jajko z cukrem białym i wanilinowym.
  4. Przełóż jajko z cukrem do dużej miski, dodaj sól, mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia i ocet. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
  5. Wyłóż na patelni plastry jabłek, a następnie wylej na nie ciasto.
  6. Przykryj patelnię pokrywką. Na wolnym ogniu smaż (piecz) piecz przez 20 minut.
  7. Po tym czasie zdejmij pokrywkę, nakryj patelnię dużym talerzem i obracając patelnię do góry nogami przełóż ciasto na talerz, a następnie nieupieczoną stroną w dół połóż z powrotem na patelni.
  8. Piecz jeszcze przez ok. 5 minut pod przykryciem. I gotowe! Ciasto najlepiej smakuje posypane cukrem pudrem.
Ciasto z patelni
windwardnorth/Adobe Stock
Newsy
Ciasto z patelni? O dziwo smakuje równie dobrze, jak to z piekarnika, a do tego szybko się robi
Goście już w progu, a wy nie macie nic do kawy? To ciasto wyratuje z opresji niejedną zabieganą gospodynię!

To będzie prawdziwa bomba! Pyszne ciasto a’la biszkopt prosto z patelni? Dlaczego nie! Robi je się w mgnieniu oka. Równie szybko znika ze stołu! Wszystkie składniki na pewno macie w swojej kuchni. Nasz biszkopt z patelni możemy wzbogacić w prosty sposób. Wystarczy nam po prostu jedno soczyste jabłko. Sezon na ten owoc właśnie się skończył, ale ze znalezieniem ładnego, dorodnego okazu nie będziecie mieli na pewno żadnych problemów. Wystarczy jedna sztuka. Do przygotowanie ciasta niezbędna będzie dobra patelnia z pokrywką . Jeżeli wasz sprzęt ma już swoje lata, a usmażenie na nim jajek sadzonych to duże wyzwanie – lepiej pomyślcie o nowej patelni. Ciasto będziemy musieli w końcu przerzucić na drugą stronę… Oprócz patelni, zastosujemy jeden trik. Do ciasta dodamy łyżkę octu. Tak, to nie żart. Być może nie wszyscy znają ten cukierniczy patent. Nie ma jednak powodów do obaw. Ocet dzięki swoim właściwościom pozwoli nam na użycie zaledwie jednego jajka. Dzięki niemu biszkopt będzie miękki, delikatny i trochę wilgotny. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie Składniki: Jedno spore, dojrzałe jabłko 3 duże łyżki cukru Nieco masła do posmarowania patelni (można użyć także oleju) 1 jajko Ok. 60 ml oleju roślinnego (ok. 1/5 szklanki) – tutaj możemy postąpić analogicznie jak z masłem. Jeżeli chcemy, użyjmy właśnie tego tłuszczu zamiast oleju. 150 ml mleka 15 dag mąki Łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli Łyżka octu spirytusowego lub jabłkowego Przygotowanie: Zacznijmy od jabłka. Kroimy je na plastry bez usuwania gniazd nasiennych – te usuniemy w plasterkach później, tworząc „jabłkowe obwarzanki”. Patelnię smarujemy masłem i wsypujemy na nią równomiernie łyżeczkę cukru. Następnie wykładamy...

ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
migotka28
Przepisy
Goście „prawie w drzwiach” a ty nieprzygotowana? To przepyszne ciasto powstaje w mig!
Czy da się zrobić pyszne i naturalne ciasto w godzinę? Sprawdź nasz przepis i sama się przekonaj!

Leniwe sobotnie popołudnie – relaksujecie się w kapciach, gdy nagle dzwoni do ciebie teściowa i mówi, że za dwie godziny wpadnie z wizytą. Co robić? Dom wysprzątany, ale nie masz żadnego poczęstunku, a cukiernia już zamknięta! Spokojnie – mamy przepis, z którego w mgnieniu oka powstaje pyszne i pachnące ciasto! Szybkie i naturalne ciasto? Pewnie myślisz sobie „Jak mam szybko zrobić ciasto z naturalnych składników? To niemożliwe!”. Oczywiście, że możliwe! Nie tylko ciasta z paczki są ekspresowe. Ciasto jogurtowe to pyszny domowy wypiek, który przygotowuje się bardzo szybko. I do tego jak smakuje! Przepis na ekspresowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 1 duży jogurt naturalny lub owocowy (wtedy ciasto będzie słodsze) 2 szklanki mąki Jedną saszetkę cukru wanilinowego Pół szklanki cukru 3 jaja Łyżeczkę proszku do pieczenia Pół szklanki oleju Pół łyżeczki sody do pieczenia Odsączone brzoskwinie z puszki Cukier puder Oraz średniej wielkości tortownicę Przygotowanie: Wyjmij dwie głębokie miski. Do jednej przełóż jogurt i odstaw, żeby nabrał temperatury pokojowej. Do drugiej wsyp proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i zwykły, mąkę i sodę i wymieszaj. Następnie dodaj olej, jogurt i jajka. Całość wymieszaj za pomocą rózgi lub łyżki. Ciasto jogurtowe nie wymaga użycia miksera, jednak możesz miksować ciasto na najniższych obrotach. Mieszaj tak długo, aż wszystkie składniki się połączą.   Gotowe ciasto wylej na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Na równej powierzchni ciasta wyłóż brzoskwinie. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez...

szarlotka
Pixabay
Newsy
Tę rzecz koniecznie trzeba zrobić przed zrobieniem szarlotki. Diabeł tkwi w szczegółach
Szarlotka to obok sernika i biszkoptu, jedno z ulubionych ciast Polaków. Choć jego wykonanie wydaje się z pozoru proste, trzeba niemałej wprawy, by ciasto wyszło odpowiednio kruche i smaczne.

Nigdy w życiu nie robiłaś szarlotki? Bez obaw. Trzymaj się naszych wskazówek a twoje ciasto wyjdzie pyszne i w mig zniknie z talerza. Największy błąd przy przygotowywaniu szarlotki Najczęstszym i zarazem największym błędem przy robieniu szarlotki jest użycie nieugotowanych jabłek w nadziei, że te i tak przecież upieką się w piekarniku. To błąd! Oto kluczowe zasady, których należy się trzymać podczas robienia szarlotki Przede wszystkim wybierz odpowiednio słodkie lub cierpkie jabłka, umyj je i obierz ze skórki. Następnie usuń z nich gniazda nasiennie i pokrój jabłka w kostkę. Jednym z najczęstszych błędów, które mogą zrujnować szarlotkę, jest wrzucanie surowych, nieugotowanych jabłek do ciasta z myślą, że i tak upieką się razem z nim. Mogą spowodować opadanie ciasta Niedogotowane lub co gorsza – surowe jabłka, mogą spowodować opadanie ciasta. Jak to możliwe? Kluczowym elementem każdej szarlotki jest bowiem odpowiednie przygotowanie jabłek. Nie wystarczy ich obrać i pokroić w kostkę. Owoce muszą być jeszcze ugotowane. Nieugotowane jabłka zajmują dużo więcej miejsca ze względu na wodę, którą w sobie zatrzymują. To z kolei tworzy szczelinę pod skórką ciasta, gdy ciasto piecze się w piekarniku, więc po wyjęciu z piekarnika górna skórka może się zapaść. Gdy jabłka gotują się i tracą wilgoć, jabłka również tracą na objętości. Gotowanie jabłek w znacznym stopniu zapobiega powstawaniu szczeliny między ugotowanymi jabłkami a wierzchnią skórką ciasta. Dzięki temu otrzymujemy stabilniejszą i pyszną szarlotkę. Jak najlepiej ugotować jabłka? Jabłka możesz ugotować na parze lub w zwykłej wrzącej wodzie, w której powinny przebywać przez ok. dziesięć minut. Możesz też je upiec lub udusić na patelni. Bez względu na to, jaką metodę wybierzesz,...

placki z jabłkami przepis
Adobe Stock
Przepisy
Danie za 5zł! Sekret tych puszystych placuszków tkwi w...
Puszyste placuszki jabłkowe na kefirze to niezawodna propozycja na każdy rodzaj głodu. Podczas ich przygotowywania koniecznie pamiętaj, żeby przesiać mąkę! Ta napowietrzy ciasto i sprawi, że będą niebiańsko lekkie i puszyste.

Na śniadanie, obiad czy kolację – tak naprawdę to danie idealnie sprawdzi się w każdej roli, ale to nie koniec jego zalet. Przede wszystkim jest bajecznie proste i… tanie! Większość składników na pewno masz w domu, na resztę wydasz nie więcej niż 5 złotych! Przepis na placuszki z jabłkami na kefirze Będziesz potrzebować 1,5 szklanki mąki pszennej 400 ml kefiru 1 duże jajko 2 jabłka 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Cukier puder  Olej do smażenia Przygotowanie Zacznij od najważniejszego, czyli od przesiania sypkich składników: mąki pszennej, proszku do pieczenia oraz dwóch łyżeczek cukru pudru (wszystko umieść w dość dużej misce, powinna pomieścić wszystkie wymienione w przepisie składniki). Do przesianych sypkich składników dodaj kefir, łyżeczkę cynamonu oraz żółtko (białko zostaw w małej miseczce, za chwile ci się przyda). Całość dokładnie wymieszaj. Jabłka umyj, obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pestki, a następnie pokrój w niewielką kosteczkę. Tak przygotowane owoce dodaj do ciasta i wymieszaj. Pozostałe białka zmiksuj na sztywną masę, a następnie dodaj do reszty składników i bardzo delikatnie wymieszaj. To sprawi, że placuszki wyjdą naprawdę puszyste. Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a następnie nałóż na nią ciasto tworząc niewielkie placuszki. Obsmaż je z obu stron aż do zarumienienia. Po kilku minutach zdejmij placki z patelni i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie posyp cukrem pudrem. Gotowe! Placuszki jabłkowe na kefirze to ulubione danie wielu gwiazd, między innymi znanej polskiej blogerki kulinarnej, Kingi Paruzel.         Wyświetl ten post na...