Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają
AdobeStock
Newsy

Ten z pozoru zdrowy produkt może powodować raka prostaty. Polacy się nim zajadają

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Mayo Clinic wykazało, że produkty mleczne są związane z wyższym ryzykiem zachorowania na raka prostaty. Czy mężczyźni rzeczywiście powinni mieć powody do niepokoju?

Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Mayo Clinic, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Osteopathic Association", duże spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i ser, może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka prostaty. Poznajcie szczegółowe wyniki badań.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Produkty mleczne zwiększają ryzyko raka prostaty?

W trakcie badań naukowcy dokonali szczegółowego przeglądu dotychczasowych 47 badań opublikowanych od 2006 roku, w których wzięło łącznie udział ponad milion uczestników. Badacze położyli szczególny nacisk na próbę zrozumienia, czy ryzyko raka prostaty związane jest bardziej z żywnością pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego.

Naukowcy zauważyli pewne wyraźne powiązanie. Badania wykazały, że produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie mieszkańców krajów zachodnich, gdzie wskaźniki raka prostaty są wysokie. W przeciwieństwie do nich, w krajach azjatyckich, gdzie spożycie produktów mlecznych jest niskie, wskaźniki raka prostaty są niższe.

Zobacz także
Czy mięso i nabiał mogą być tańsze w dobie inflacji i drożyzny? Prezes PSL ma pomysł jak to zrobić

Czy mięso i nabiał mogą być tańsze w dobie inflacji i drożyzny? Prezes PSL ma pomysł jak to zrobić

przechowywanie mleka w lodówce

Trzymacie mleko w drzwiach lodówki? Czym prędzej przełóżcie je w inne miejsce

Co ciekawe, autorzy badania nie stwierdzili wyraźnego związku między zwiększonym ryzykiem raka prostaty związanego a spożywaniem innej żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak czerwone i białe mięso, przetworzone mięso i ryby. Zidentyfikowali za to zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z dietami roślinnymi.

- Nasz przegląd wskazał na powód do niepokoju związanego z wysokim spożyciem produktów mlecznych – powiedział doktor John Shin, onkolog Mayo Clinic i główny autor tego badania.

- Odkrycia potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na potencjalne korzyści diet roślinnych - dodał.

Zanim jednak wszyscy wyeliminujemy ze swojej diety produkty mleczne, nie zapominajmy o tym, że nabiał ma wiele korzyści zdrowotnych - m.in. jest pełen ważnych składników odżywczych, takich jak wapń i białko.

W szczególności wapń jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowych kości. Jeżeli nie będziemy dostarczali swojemu organizmowi tego niezbędnego składnika odżywczego, możemy mieć większe ryzyko osteoporozy, która prowadzi do osłabienia i kruchości kości, a w ostateczności do złamań.

Czy mężczyźni powinni zmienić dietę?

Jedząc nabiał nie przesadzajcie z jego ilością, ale też nie starajcie się całkowicie wyeliminować go z diety. Składniki odżywcze znajdujące się w nabiale są niezwykle ważne dla zdrowia i pomimo ostatnich ustaleń naukowców wciąż nie ma jeszcze wystarczających dowodów na powiązanie spożycia nabiału ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty.

Naukowcy przyznają, że potrzebują jeszcze dalszych, bardziej szczegółowych badań, aby zrozumieć, czy istnieje bezpośredni związek między spożyciem odpowiedniej ilości nabiału a rakiem prostaty i co ten związek może konkretnie oznaczać.

Źródło: o2.pl

Półki sklepowe
Pixabay/Peggy cci
Newsy
Lekarze ostrzegają. Nadmiar tych produktów w diecie może powodować raka
Naukowcy odkryli, które produkty mogą się przyczyniać do powstawania raka prostaty!

Profilaktyka antynowotworowa jest bardzo ważna. Należy regularnie się badać, a z wiekiem częstotliwość badań powinna być coraz większa. Szczególnie w przypadku raka prostaty – mężczyźni, którzy skończyli 50 rok życia, znajdują się w grupie ryzyka i powinni się badać raz w roku! Poza badaniami niezwykle ważna jest zdrowia dieta, która pomoże ograniczyć szansę rozwinięcia się nowotworu. Najnowsze odkrycia naukowe wykazały, że rozwojowi raka prostaty sprzyjają bardzo popularne i często spożywane produkty! Na całym świecie stale prowadzone są badania nad rakiem. Naukowcy robią wszystko, co mogą by dowiedzieć się co prowadzi do pojawienia się nowotworu w organizmie i jak temu przeciwdziałać. Ostatnio doszli do zaskakujących wniosków. Okazało się, że na raka prostaty dużo częściej cierpią mężczyźni mieszkający w Stanach Zjednoczonych i Europie, natomiast o wiele rzadziej diagnozuje się go u mieszkańców Azji. Badacze zastanawiali się nad tym, skąd bierze się ta różnica. Doszli w końcu do wniosku, że to wszystko za sprawą… innej diety! Niezdrowa dieta Europejczyków Ludzie żyjący w krajach azjatyckich znani są z cieszenia się długim życiem w doskonałym zdrowiu. Zawdzięczają to przede wszystkim diecie, która składa się głównie z warzyw, ryżu i chudych ryb. Co ciekawe, mieszkańcy Azji, a zwłaszcza krajów Dalekiego Wschodu bardzo rzadko lub w ogóle nie spożywają mleka oraz przetworów mlecznych. Wszystko dlatego, że ich organizmy nie trawią w ogóle laktozy. Europejczycy nie mają takiego problemu, dlatego w Europie oraz Ameryce Północnej (w której mieszkają głównie potomkowie przybyszów z Europy) produkty mleczne są bardzo popularne. I właśnie one okazują się być jedną z przyczyn zachorowalności na raka prostaty! Badacze odkryli, że mleko i...

starszy mezczyzna
unsplash.com/@elsbethcat
Newsy
Partner je to codziennie? Ostrzegamy, może bardzo ciężko zachorować
Mówi się, że bycie we dwoje powoduje skutki uboczne. Mamy na myśli dodatkowe kilogramy i skłonność do podjadania wspólnie słodyczy. Czy tylko?

Partnerstwo wymaga wysiłku i zaangażowania, również w budowę zdrowych nawyków żywieniowych. Jednym z nich może być zwrócenie uwagi ukochanemu na to, co spożywa w nadmiarze.  Dietetycy biją na alarm Nie od dziś wiadomo, że spożycie cukru na świecie jest niepokojąco wysokie. Do tego dochodzą jeszcze duże ilości soli, sztucznych barwników i żywności z niewiadomych źródeł. W nadmiarze spożywane są także puste kalorie, a słabość do fast food'ów często wygrywa ze zdrowym rozsądkiem. Ograniczenia w spożywaniu produktów Pomóc w zgubieniu wagi mogą już same wykluczenia produktowe. Jak wiadomo, co za dużo, to nie zdrowo. Nie chodzi jedynie o tę zasadę. Przetworzona żywność nie należy do najzdrowszych. Nie szkodzi tyle w nadmiarze, co najlepiej nie sięgać po nią w ogóle. Chcąc uchronić się przed problemami układu pokarmowego, ale i otyłością, dobrze zrezygnować z cukrów prostych, które znajdziecie w większości przekąsek na sklepowych półkach. Nadmierny cukier szkodzi całemu organizmowi, ale i powoduje, że możliwość zachorowania n cukrzycę robi się całkiem realna. Lekarze ostrzegają. Niektóre produkty mogą powodować raka prostaty Jak donoszą portale internetowe, naukowcy z USA odkryli zależność między spożywaniem dużej liczby produktów mlecznych a rozwojem raka prostaty. Mężczyzn ostrzegano już wcześniej, że od czerwonego mięsa mogą być groźniejsze tylko mleko i ser.  Skutki nadmiaru nabiału w diecie Jak się okazuje, na raka prostaty znacznie częściej chorują mężczyźni w krajach zachodnich. Badacze skupieni na ich diecie, odkryli ciekawą zależność pomiędzy spożywaniem nabiału a rozwojem tego typu nowotworu. Podejrzenia dotyczące tej zależności są zresztą całkowicie zasadne. Mieszkańcy...

Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Pixabay
Newsy
Te osoby szczególnie powinny włączyć do diety jabłka. Organizm szybko im podziękuje
Lubicie jeść jabłka? Niektóre osoby szczególnie powinny włączyć do diety te smaczne owoce. O kim mowa?

Jabłka to jedne z najpopularniejszych i częściej spożywanych owoców w Polsce. Regularne jedzenie jabłek wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem wielu chorób, od cukrzycy typu 2, po choroby układu krążenia. Jabłka nie tylko świetnie smakują, ale też zawierają bogate stężenie bioaktywnych związków polifenolowych, przeciwutleniaczy i błonnika, które przyczyniają się do wielu korzyści zdrowotnych. Kto w szczególności powinien jeść jabłka? Kto powinien włączyć do diety jabłka? Jabłka są nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe. Kto powinien regularnie je jeść? Osoby mające problemy z wypróżnianiem. Regularne jedzenie jabłek bardzo korzystnie wpływa na przemianę materii. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika, jabłka mogą pomóc złagodzić problemy żołądkowe związane z zaparciami i biegunką. Osoby, które mają problemy z hemoroidami. Hemoroidy to bardzo powszechny stan związany z obrzękiem żyły w kanale odbytu. Mimo iż nie zagrażają one życiu, mogą być bolesne. Jest to spowodowane nadmiernym obciążeniem miednicy i odbytu. Spożycie rozpuszczalnego błonnika w postaci jabłek, pomaga złagodzić zaparcia. Osoby, które chcą oczyścić wątrobę. Wątroba jest odpowiedzialna za usuwanie toksyn z naszego organizmu. Jednym z najprostszych pokarmów, które możecie spożywać, aby pomóc w detoksykacji wątroby, są owoce, takie jak np. jabłko. Jabłka są bogate w pektynę polisacharydową, rozpuszczalny błonnik, który pomaga w usuwaniu toksyn i złego cholesterolu z organizmu. Zawierają również naturalnie oczyszczający składnik odżywczy zwany kwasem jabłkowym, który usuwa toksyny z krwi. Osoby, które chcą się uchronić przed chorobą Parkinsona. Jak wykazały badania, osoby spożywające owoce i inne pokarmy bogate w błonnik,...

Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie
AdobeStock
Newsy
Dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Naukowcy znają odpowiedź na to pytanie
Keczup jest jednym z najchętniej spożywanych sosów świata. Dlaczego aż tak go uwielbiamy?

Dodajemy go do frytek, zapiekanek, sosów, mięs i makaronów. Świetnie też komponuje się z tostami, kanapkami, a nawet z warzywami. Keczup, bo o nim mowa, to jeden z najczęściej spożywanych sosów świata. Dlaczego tak bardzo go kochamy? Sprawdźmy, co mówi o tym nauka. Z czego robi się keczup? Keczup to sos, który powstaje z połączenia pomidorów, cukru, octu, soli i różnych przypraw. Przyprawy dodawane do keczupów są różne, ale zwykle obejmują cebulę, ziele angielskie, kolendrę, goździki, kminek, czosnek i musztardę, a czasem nawet seler, cynamon oraz imbir. Liderem na rynku w Stanach Zjednoczonych (60% udział w rynku) i Wielkiej Brytanii (82%) jest Heinz Tomato Ketchup. Keczup ten jest również bardzo popularny w Polsce. Czy zastanawialiście się kiedyś, dlaczego ludzie tak bardzo lubią keczup? Dlaczego uwielbiamy keczup? Gretchen Rubin, ekspertka z „New York Timesa" twierdzi, że keczup dopieszcza nasz mózg: - W rzeczywistości, ketchup jest jednym z niewielu produktów, które trafiają we wszystkie pięć smaków. Jest słodki, kwaśny, słony, gorzki i umami - mówi Gretchn Rubin. Keczup rzeczywiście pobudza wszystkie smaki i nadaje niebywałego charakteru naszym daniom. Ale czy ma on jakieś korzyści dla naszego zdrowia? Korzyści zdrowotne keczupu Spożywanie niewielkich ilości dobrego jakościowo keczupu, może mieć pewne korzyści dla naszego zdrowia. Zwłaszcza w przypadku mężczyzn. Zmniejsza ryzyko raka prostaty. Spożywanie sosu pomidorowego dwa lub więcej razy w tygodniu, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty o około 20 procent, według amerykańskich badań z 2002 r. obejmujących 47 tys. mężczyzn. Z kolei, wcześniejsze badania sugerowały, że to likopen, przeciwutleniacz znajdujący się w pomidorach, zmniejsza ryzyko...