Jak wynika z najnowszych badań przeprowadzonych przez ekspertów z Mayo Clinic, które zostały opublikowane w czasopiśmie „Journal of the American Osteopathic Association", duże spożycie produktów mlecznych, takich jak mleko i ser, może prowadzić do zwiększonego ryzyka zachorowania na raka prostaty. Poznajcie szczegółowe wyniki badań.

Produkty mleczne zwiększają ryzyko raka prostaty?

W trakcie badań naukowcy dokonali szczegółowego przeglądu dotychczasowych 47 badań opublikowanych od 2006 roku, w których wzięło łącznie udział ponad milion uczestników. Badacze położyli szczególny nacisk na próbę zrozumienia, czy ryzyko raka prostaty związane jest bardziej z żywnością pochodzenia roślinnego, czy zwierzęcego.

Naukowcy zauważyli pewne wyraźne powiązanie. Badania wykazały, że produkty mleczne są głównym źródłem wapnia w diecie mieszkańców krajów zachodnich, gdzie wskaźniki raka prostaty są wysokie. W przeciwieństwie do nich, w krajach azjatyckich, gdzie spożycie produktów mlecznych jest niskie, wskaźniki raka prostaty są niższe.

Co ciekawe, autorzy badania nie stwierdzili wyraźnego związku między zwiększonym ryzykiem raka prostaty związanego a spożywaniem innej żywności pochodzenia zwierzęcego, takiej jak czerwone i białe mięso, przetworzone mięso i ryby. Zidentyfikowali za to zmniejszone ryzyko raka prostaty związane z dietami roślinnymi.

Zobacz także:

- Nasz przegląd wskazał na powód do niepokoju związanego z wysokim spożyciem produktów mlecznych – powiedział doktor John Shin, onkolog Mayo Clinic i główny autor tego badania.

- Odkrycia potwierdzają również rosnącą liczbę dowodów na potencjalne korzyści diet roślinnych - dodał.

Zanim jednak wszyscy wyeliminujemy ze swojej diety produkty mleczne, nie zapominajmy o tym, że nabiał ma wiele korzyści zdrowotnych - m.in. jest pełen ważnych składników odżywczych, takich jak wapń i białko.

W szczególności wapń jest bardzo ważny dla utrzymania zdrowych kości. Jeżeli nie będziemy dostarczali swojemu organizmowi tego niezbędnego składnika odżywczego, możemy mieć większe ryzyko osteoporozy, która prowadzi do osłabienia i kruchości kości, a w ostateczności do złamań.

Czy mężczyźni powinni zmienić dietę?

Jedząc nabiał nie przesadzajcie z jego ilością, ale też nie starajcie się całkowicie wyeliminować go z diety. Składniki odżywcze znajdujące się w nabiale są niezwykle ważne dla zdrowia i pomimo ostatnich ustaleń naukowców wciąż nie ma jeszcze wystarczających dowodów na powiązanie spożycia nabiału ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty.

Naukowcy przyznają, że potrzebują jeszcze dalszych, bardziej szczegółowych badań, aby zrozumieć, czy istnieje bezpośredni związek między spożyciem odpowiedniej ilości nabiału a rakiem prostaty i co ten związek może konkretnie oznaczać.

Źródło: o2.pl