Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych.

Korzyści zdrowotne soku z jeżyn

Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów.

Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.

  • Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka.
  • Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi.
  • Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby.
  • Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek.
  • Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany, które pomagają utrzymać ogólną wytrzymałość serca. Oprócz tego, że zapobiegają pogorszeniu się ścian aorty, zawarte w tych owocach antocyjany pomagają uregulować nieregularne rytmy serca.
  • Neutralizują toksyny. Sok z jeżyn zawiera witaminy E i K, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek. Działając przeciwutleniająco, neutralizuje toksyny ze środowiska, takie jak dym papierosowy, a także te, które powstają jako naturalny efekt uboczny metabolizmu. Zawarta w tych pysznych owocach witamina K pomaga wzmocnić kości i odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi.
  • Poprawiają trawienie. Jeżyny są też dobre na trawienie i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są ważnym składnikiem diety odchudzającej. Dodawajcie je do porannych owsianek i koktajli, a szybko poczujecie różnicę.
  • Regenerują wątrobę. Jeżyny i przygotowany z nich sok, oczyszczają również organizm z toksyn i pomagają szybko zregenerować wątrobę.
  • Wspierają zdrowie mózgu. Jeżyny zawierają antocyjany, które stymulują mechanizmy porządkowe w neuronach w mózgu, co pomaga eliminować uszkodzone komórki i zapobiegać takim problemom, jak upośledzenie umysłowe i zaniki pamięci.

Przepis na sok z jeżyn

Sok z jeżyn z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczą wam do tego trzy składniki.

Zobacz także:

Składniki:

  • 5 kg jeżyn
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyjcie i przebierzcie. 
  2. Przesypcie je do większego naczynia i zakryjcie dużym talerzem, aby się przygniotły.
  3. Zagotujcie dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  4. Tak powstałym płynem zalejcie jeżyny.
  5. Odstawcie wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
  6. Następnego dnia przepuśćcie owoce przez sitko, aby oddzielić sok.
  7. Dodajcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  8. Nalejcie do małych słoiczków, lub butelek i szczelnie zamknijcie.

Źródło: healthline.com, gotujmy.pl