Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych.
Korzyści zdrowotne soku z jeżyn
Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów.
Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.
- Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka.
- Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi.
- Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby.
- Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek.
- Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany, które pomagają utrzymać ogólną wytrzymałość serca. Oprócz tego, że zapobiegają pogorszeniu się ścian aorty, zawarte w tych owocach antocyjany pomagają uregulować nieregularne rytmy serca.
- Neutralizują toksyny. Sok z jeżyn zawiera witaminy E i K, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek. Działając przeciwutleniająco, neutralizuje toksyny ze środowiska, takie jak dym papierosowy, a także te, które powstają jako naturalny efekt uboczny metabolizmu. Zawarta w tych pysznych owocach witamina K pomaga wzmocnić kości i odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi.
- Poprawiają trawienie. Jeżyny są też dobre na trawienie i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są ważnym składnikiem diety odchudzającej. Dodawajcie je do porannych owsianek i koktajli, a szybko poczujecie różnicę.
- Regenerują wątrobę. Jeżyny i przygotowany z nich sok, oczyszczają również organizm z toksyn i pomagają szybko zregenerować wątrobę.
- Wspierają zdrowie mózgu. Jeżyny zawierają antocyjany, które stymulują mechanizmy porządkowe w neuronach w mózgu, co pomaga eliminować uszkodzone komórki i zapobiegać takim problemom, jak upośledzenie umysłowe i zaniki pamięci.
Przepis na sok z jeżyn
Sok z jeżyn z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczą wam do tego trzy składniki.
Zobacz także:
Składniki:
- 5 kg jeżyn
- 50 g kwasku cytrynowego
- 2 kg cukru
Przygotowanie:
- Owoce umyjcie i przebierzcie.
- Przesypcie je do większego naczynia i zakryjcie dużym talerzem, aby się przygniotły.
- Zagotujcie dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
- Tak powstałym płynem zalejcie jeżyny.
- Odstawcie wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
- Następnego dnia przepuśćcie owoce przez sitko, aby oddzielić sok.
- Dodajcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie.
- Nalejcie do małych słoiczków, lub butelek i szczelnie zamknijcie.
Źródło: healthline.com, gotujmy.pl