Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny

Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne soku z jeżyn

Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów.

Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

  • Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka.
  • Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi.
  • Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby.
  • Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek.
  • Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany, które pomagają utrzymać ogólną wytrzymałość serca. Oprócz tego, że zapobiegają pogorszeniu się ścian aorty, zawarte w tych owocach antocyjany pomagają uregulować nieregularne rytmy serca.
  • Neutralizują toksyny. Sok z jeżyn zawiera witaminy E i K, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek. Działając przeciwutleniająco, neutralizuje toksyny ze środowiska, takie jak dym papierosowy, a także te, które powstają jako naturalny efekt uboczny metabolizmu. Zawarta w tych pysznych owocach witamina K pomaga wzmocnić kości i odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi.
  • Poprawiają trawienie. Jeżyny są też dobre na trawienie i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są ważnym składnikiem diety odchudzającej. Dodawajcie je do porannych owsianek i koktajli, a szybko poczujecie różnicę.
  • Regenerują wątrobę. Jeżyny i przygotowany z nich sok, oczyszczają również organizm z toksyn i pomagają szybko zregenerować wątrobę.
  • Wspierają zdrowie mózgu. Jeżyny zawierają antocyjany, które stymulują mechanizmy porządkowe w neuronach w mózgu, co pomaga eliminować uszkodzone komórki i zapobiegać takim problemom, jak upośledzenie umysłowe i zaniki pamięci.

Przepis na sok z jeżyn

Sok z jeżyn z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczą wam do tego trzy składniki.

Składniki:

  • 5 kg jeżyn
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyjcie i przebierzcie. 
  2. Przesypcie je do większego naczynia i zakryjcie dużym talerzem, aby się przygniotły.
  3. Zagotujcie dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  4. Tak powstałym płynem zalejcie jeżyny.
  5. Odstawcie wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
  6. Następnego dnia przepuśćcie owoce przez sitko, aby oddzielić sok.
  7. Dodajcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  8. Nalejcie do małych słoiczków, lub butelek i szczelnie zamknijcie.

Źródło: healthline.com, gotujmy.pl

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...