Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny

Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne soku z jeżyn

Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów.

Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

  • Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka.
  • Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi.
  • Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby.
  • Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek.
  • Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany, które pomagają utrzymać ogólną wytrzymałość serca. Oprócz tego, że zapobiegają pogorszeniu się ścian aorty, zawarte w tych owocach antocyjany pomagają uregulować nieregularne rytmy serca.
  • Neutralizują toksyny. Sok z jeżyn zawiera witaminy E i K, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek. Działając przeciwutleniająco, neutralizuje toksyny ze środowiska, takie jak dym papierosowy, a także te, które powstają jako naturalny efekt uboczny metabolizmu. Zawarta w tych pysznych owocach witamina K pomaga wzmocnić kości i odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi.
  • Poprawiają trawienie. Jeżyny są też dobre na trawienie i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są ważnym składnikiem diety odchudzającej. Dodawajcie je do porannych owsianek i koktajli, a szybko poczujecie różnicę.
  • Regenerują wątrobę. Jeżyny i przygotowany z nich sok, oczyszczają również organizm z toksyn i pomagają szybko zregenerować wątrobę.
  • Wspierają zdrowie mózgu. Jeżyny zawierają antocyjany, które stymulują mechanizmy porządkowe w neuronach w mózgu, co pomaga eliminować uszkodzone komórki i zapobiegać takim problemom, jak upośledzenie umysłowe i zaniki pamięci.

Przepis na sok z jeżyn

Sok z jeżyn z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczą wam do tego trzy składniki.

Składniki:

  • 5 kg jeżyn
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyjcie i przebierzcie. 
  2. Przesypcie je do większego naczynia i zakryjcie dużym talerzem, aby się przygniotły.
  3. Zagotujcie dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  4. Tak powstałym płynem zalejcie jeżyny.
  5. Odstawcie wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
  6. Następnego dnia przepuśćcie owoce przez sitko, aby oddzielić sok.
  7. Dodajcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  8. Nalejcie do małych słoiczków, lub butelek i szczelnie zamknijcie.

Źródło: healthline.com, gotujmy.pl

Te owoce to sprzymierzeńcy w walce zmiana z rakiem. Spieszcie się, sezon na nie trwa krótko
Pixabay
Newsy
Te owoce to sprzymierzeńcy w profilaktyce raka. Spieszcie się, sezon na nie potrwa długo
Choroby nowotworowe to zmory naszych czasów. Jeżeli więc można naturalnie wspomóc organizm, by ich uniknąć - to trzeba to zrobić. Właściwa dieta, a także spożywanie niektórych owoców i warzyw znacznie poprawia szansę na długie i zdrowe życie. Na liście najskuteczniejszych sojuszników w rakowej sprawie są te owoce. 

Są podobne do malin, jednak wygrywają z nimi kolorem. To właśnie ten kolor sprawia, że są źródłem cennych dla zdrowia przeciwutleniaczy. Związków, które zapobiegają procesom nowotworowym, rozwojowi cukrzycy, nadciśnienia, miażdżycy i przedwczesnego starzenia komórek.  Do kiedy trwa sezon na jeżyny?  Sezon na te drogocenne owoce jest dość krótki, bo trwa nieco ponad półtora miesiąca. Zaczyna się pod koniec lipca i kończy się we wrześniu. Warto więc się pospieszyć i zrobić wartościowe przetwory z jeżyn.  Jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami działki, pomyślcie o tym, by zasadzić na niej krzak tych owoców. Po kilku latach obdarzy was taką ilością jeżyn, że będziecie mogli obdarować nim całą rodzinę.  W jaki sposób jeżyny mogą zapobiegać rakowi?  W profilaktyce antynowotworowej spożywanie takich owoców jak jagody, borówki czy jeżyny jest ogromną wartością i dobrodziejstwem dla organizmu. Najciemniejsze z tej grupy jeżyny zawierają kilka wyjątkowo silnych antyoksydantów, takich jak:  antocyjany,   kwasy fenolowe,   kwas elagowy.  Nie od dziś wiadomo, że przeciwutleniacze niszczą wolne rodniki, przyczyniające się do powstawania komórek rakowych. Znajdujące się na czele listy antocyjany to z kolei związki, które są skutecznym narzędziem w profilaktyce nowotworów. Mogą hamować zmiany rakowe a także spowalniać i przeciwdziałać nowotworom: wątroby, żołądka, jelita grubego, płuc, prostaty czy szyjki macicy.  Przepis na surową konfiturę z jeżyn Składniki:  1 kg jeżyn  pół szklanki cukru  Sposób przygotowania:  Owoce oczyśćcie, odrzućcie uszkodzone okazy i dokładnie umyjcie. ...

Dodajcie do porannej wody ten sok. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
AdobeStock
Newsy
Dodajcie do porannej wody tego soku. Ma o wiele lepsze działanie niż cytryna
Lubicie wypić dla zdrowia o poranku wodę z cytryną? Lepiej sięgnijcie po ten sok. Pamiętajcie tylko, by był on jak najbardziej naturalny i pozbawiony sztucznych dodatków.

Na pewno słyszeliście już o zbawiennym wpływie picia rano wody z cytryną. Jak się jednak okazuje, o wiele lepiej jest dodać do takiej wody sok z dzikiej róży. Podczas, gdy w 100 gramach soku z cytryny jest 38,7 mg kwasu askorbinowego, taka sama ilość soku z dzikiej róży, dostarcza naszemu organizmowi aż 450 mg czystej witaminy C. Poza tym, owoce dzikiej róży mają wiele właściwości zdrowotnych. Są bogate w witaminę C i związki bioaktywne, takie jak fenole, likopen i kwas elagowy. Poznajcie kilka niesamowitych korzyści płynących z tych bogatych w składniki odżywcze owoców. Właściwości zdrowotne dzikiej róży Dzika róża pomaga w zapobieganiu wielu dolegliwościom, takim jak: choroba zwyrodnieniowa stawów dolegliwości żołądkowe jest stosowana jako środek moczopędny używa się jej jako łagodny środek przeczyszczający wspomaga trawienie może pomóc w zapobieganiu nowotworom i innym chorobom przewlekłym regularne przyjmowanie ekstraktu z dzikiej róży, wiąże się z obniżonym poziomem cholesterolu owoc ten zawiera 60 razy więcej witaminy C niż pomarańcza leczy również stany zapalne i poprawia odporność owoce dzikiej róży zawierają kwas tłuszczowy GOPO, który jest roślinną wersją oleju rybnego regularne przyjmowanie 40 gramów proszku z dzikiej róży, może obniżyć poziom cukru we krwi i pomóc w leczeniu cukrzycy flawonoidy i przeciwutleniacze w dzikiej róży, chronią również organizm przed chorobami serca może pomóc w zapobieganiu bólom żołądka  spożycie dzikiej róży może skutkować spadkiem ciśnienia krwi olejek z owoców dzikiej róży wnika głęboko w warstwy skóry i poprawia jej zdrowie stymuluje produkcję kolagenu oraz redukuje...

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni , nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście? Właściwości zdrowotne liści wiśni Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście.  Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny. Co zawierają liście wiśni?  Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni. Jak wykorzystać liście wiśni? Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami. Składniki: 100 liści...

Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Adobe Stock
Newsy
Te niepozorne nasiona pomagają schudnąć i są dobre na zaparcia. Przygotujcie z nich napar
Słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach nasion bazylii? Jeśli nie, to pora nadrobić zaległości i nie ograniczać wykorzystywania tej rośliny wyłączni w postaci świeżych lub suszonych ziół.

Nasiona bazylii to maleńkie, czarne nasiona, które bardzo przypominają nasiona chia i czarnuszki. Są bogate w białko, niezbędne tłuszcze, węglowodany i są wypełnione błonnikiem. Co zaskakujące, nie zawierają kalorii. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety? Korzyści zdrowotne nasion bazylii Korzyści wynikające ze spożywania nasion bazylii w ajurwedzie i medycynie chińskiej, są znane już od dawna. Docenią je nie tylko osoby, które chcą schudnąć, ale też ci, którzy muszą kontrolować poziom cukru, cierpią na zaparcia i mają problemy ze zgagą. Nasiona bazylii są wsparciem przy odchudzaniu. Nasiona bazylii zawierają kwas alfa-linolenowy, który znany jest ze swoich właściwości odchudzających. Dzięki temu, że są pełne błonnika, zapewniają uczucie sytości przez długi czas, zapobiegają podjadaniu i pomagają w utracie wagi. Nasiona bazylii kontrolują poziom cukru we krwi. Nasiona bazylii mają zdolność do spowalniania metabolizmu organizmu i kontrolowania przemiany węglowodanów w glukozę. Zdaniem dietetyków, są wskazane dla pacjentów z cukrzycą typu II. Nasiona bazylii pomagają łagodzić zaparcia i wzdęcia. Nasiona bazylii w naturalny sposób oczyszczają organizm z toksyn oraz regulują płynny ruch jelit. Dzięki temu, że zawierają olejek lotny, pomagają w usuwaniu gazów z przewodu pokarmowego i działają jako naturalny środek oczyszczający żołądek. Ponadto, nasiona bazylii pomagają leczyć nadkwaśność żołądka i zgagę, obniżają ciśnienie krwi, cholesterol, łagodzą depresję  i zaburzenia równowagi metabolicznej. Pomagają w leczeniu dolegliwości skórnych, takich jak egzema i łuszczyca. Regularne spożywanie nasion bazylii, pomaga organizmowi wydzielać kolagen, który jest niezbędny do tworzenia nowych...