Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny
AdobeStock
Newsy

Ten sok oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i poprawia trawienie. Przepis jest banalny

Pijcie ten sok regularnie a zauważycie ogromną różnicę w swoim zdrowiu. Jak go przygotować? Wystarczą wam trzy składniki.

Jeżyny to przepyszne owoce, których kolor waha się od ciemnofioletowego do niebiesko-czarnego. Zwykle spożywamy je na surowo, ale stanowią też świetny dodatek do kisieli, galaretek, ciast oraz koktajli. Owoc ten, poza wspaniałym smakiem, skrywa w sobie ogrom właściwości prozdrowotnych.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Korzyści zdrowotne soku z jeżyn

Jeżyny od lat są używane w celach leczniczych. Dietetycy zalecają regularnie spożywanie tych owoców, aby zapobiec chorobom jamy ustnej i bólom stawów. Jeżyny można spożywać zarówno na surowo, jak i w postaci soku a nawet naparu. Przykładowo, z liści jeżyn można ugotować herbatę i używać jej do leczenia rozstroju żołądka i przerzedzenia włosów.

Jeżyny są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom przynosząc znaczące korzyści zdrowotne. Oto tylko niektóre z nich.

Zobacz także
Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

  • Zapobiegają wrzodom żołądka. Owoc ten chroni przed wrzodami żołądka dzięki obecności przeciwutleniacza zwanego elagitaniną, który zmniejsza stan zapalny błony śluzowej żołądka.
  • Chronią przed rakiem. Jeżyny są doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, a zawarte w nich silnie skoncentrowane antocyjany, pomagają przeciwdziałać wolnym rodnikom lub toksynom, które prowadzą do raka i innych groźnych chorób. Zawarty w jeżynach kwas elagowy, odgrywa istotną rolę w zapobieganiu rakowi szyjki macicy, płuc i piersi.
  • Pomagają w walce z wirusami i bakteriami. Jeżyny zawierają wysoki poziom fitochemikaliów, takich jak rutyna, kwas elagowy i kwas galusowy, które skutecznie odstraszają bakterie i wirusy, które mogą powodować różne choroby.
  • Owoce te mają korzystny wpływ na zmęczone mięśnie, a także przyspieszają proces naprawy uszkodzonych tkanek.
  • Zapobiegają problemom z sercem. Jeżyny zawierają antocyjany, które pomagają utrzymać ogólną wytrzymałość serca. Oprócz tego, że zapobiegają pogorszeniu się ścian aorty, zawarte w tych owocach antocyjany pomagają uregulować nieregularne rytmy serca.
  • Neutralizują toksyny. Sok z jeżyn zawiera witaminy E i K, które zapewniają liczne korzyści zdrowotne. Witamina E pomaga zapobiegać uszkodzeniom tkanek. Działając przeciwutleniająco, neutralizuje toksyny ze środowiska, takie jak dym papierosowy, a także te, które powstają jako naturalny efekt uboczny metabolizmu. Zawarta w tych pysznych owocach witamina K pomaga wzmocnić kości i odgrywa istotną rolę w krzepnięciu krwi.
  • Poprawiają trawienie. Jeżyny są też dobre na trawienie i przyspieszają przemianę materii, dzięki czemu są ważnym składnikiem diety odchudzającej. Dodawajcie je do porannych owsianek i koktajli, a szybko poczujecie różnicę.
  • Regenerują wątrobę. Jeżyny i przygotowany z nich sok, oczyszczają również organizm z toksyn i pomagają szybko zregenerować wątrobę.
  • Wspierają zdrowie mózgu. Jeżyny zawierają antocyjany, które stymulują mechanizmy porządkowe w neuronach w mózgu, co pomaga eliminować uszkodzone komórki i zapobiegać takim problemom, jak upośledzenie umysłowe i zaniki pamięci.

Przepis na sok z jeżyn

Sok z jeżyn z łatwością przygotujecie w domu. Wystarczą wam do tego trzy składniki.

Składniki:

  • 5 kg jeżyn
  • 50 g kwasku cytrynowego
  • 2 kg cukru

Przygotowanie:

  1. Owoce umyjcie i przebierzcie. 
  2. Przesypcie je do większego naczynia i zakryjcie dużym talerzem, aby się przygniotły.
  3. Zagotujcie dwa litry wody z dodatkiem kwasku cytrynowego.
  4. Tak powstałym płynem zalejcie jeżyny.
  5. Odstawcie wszystko na jeden dzień, mieszając co jakiś czas.
  6. Następnego dnia przepuśćcie owoce przez sitko, aby oddzielić sok.
  7. Dodajcie cukier i bardzo dokładnie wymieszajcie.
  8. Nalejcie do małych słoiczków, lub butelek i szczelnie zamknijcie.

Źródło: healthline.com, gotujmy.pl

Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
AdobeStock
Newsy
Wyrzucacie liście wiśni? Są bardzo zdrowe i pomagają ukoić ból mięśni
W lipcu zaczął się sezon na wiśnie. Dlaczego warto je jeść? Czy można jakoś wykorzystać ich liście? Czytajcie dalej!

Sezon na wiśnie jest niezwykle krótki – trwa zaledwie miesiąc i rozpoczyna się w lipcu. Dlaczego warto jeść wiśnie? Wiśnie, nazywane również kuzynkami czereśni , nie tylko wspaniale smakują, ale też są bardzo zdrowe. Ale czy wiecie, że równie wartościowe są ich liście? Właściwości zdrowotne liści wiśni Wiśnia jest bardziej kwaskowata od czereśni. Ten wspaniały letni owoc skrywa w sobie wiele wartości odżywczych, ale mało kto wie, że podobne walory posiadają również jego liście.  Liście wiśni są długie i mają podłużny kształt. Są ciemnozielone, błyszczące i mają 5 do 8 centymetrów długości i 3 do 7 centymetrów szerokości. Liście wiśni są gorzkie w smaku i mają szerokie zastosowanie w medycynie. Wykorzystuje się je w leczeniu różnych dolegliwości - od eliminowania bólu, po rozstrój żołądka. Należy jednak obchodzić się z nimi ostrożnie, ponieważ zawierają chemiczny cyjanowodór. Jak wykazały badania, związek ten w małych dawkach pobudza oddychanie i poprawia trawienie, ale w dużych ilościach może być bardzo toksyczny. Co zawierają liście wiśni?  Liście wiśni zawierają w sobie bogactwo przeciwutleniaczy, flawonoidów, kwasów fenolowych i kwasu salicylowego. Związki te znane są z tego, że pomagają w utrzymaniu zdrowia komórek i skóry. Niektóre badania wykazały, że liście wiśni mogą zawierać związki o właściwościach przeciwzapalnych i, podobnie jak owoce, mogą przynosić ulgę w bólu mięśni. Jak wykorzystać liście wiśni? Liście wiśni zwykle się sieka, a następnie suszy po czym robi z nich herbatę. Można też zrobić z nich sok. Do przygotowania takiego soku będziecie potrzebować zarówno liści, jak i owoców wiśni - razem z pestkami. Składniki: 100 liści...

AdobeStock
Newsy
Suszone jabłka są zdrowsze od surowych. Pomogą na zbyt dużym cholesterolem i wpłyną na trawienie
Suszone jabłka to łatwy i wygodny sposób na zapewnienie swojemu organizmowi zalecanego dziennego spożycia owoców w zimowym okresie. Czy wiecie, że są one nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowe?

Czy wiedzieliście, że suszone jabłka zawierają więcej wartości odżywczych niż zwykłe, surowe owoce? Dlaczego jeszcze warto je jeść? Czym są suszone jabłka? Jabłka znane są ze swoich licznych właściwości zdrowotnych. Ale czy zastanawialiście się kiedyś, co się stanie, jeśli usuniemy z nich całą zawartość wody? Czy nasze jabłka nadal będą zdrowe i pełne wartości? Tak. Co więcej – będą one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka to jabłka, z których usunięto wodę. Takie jabłka są często produkowane komercyjnie, ale możecie też zrobić własną, domową ich wersję, która jest o wiele zdrowsza od tych sklepowych, do których bardzo często dodaje się cukier i różne konserwanty. Na czym dokładnie polega suszenie jabłek? Suszenie jabłek to proces, podczas którego z jabłek usuwa się całą wodę. Jest to jeden z najstarszych i najprostszych sposobów konserwacji owoców. Suszenie jabłek może odbywać się: na słońcu  w specjalnej suszarce do owoców w piekarniku Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania suszonych jabłek Wiele osób błędnie uważa, że suszone owoce nie są tak zdrowe, jak świeże. To nieprawda. Suszone owoce, oferują wiele korzyści zdrowotnych. Pod pewnymi względami są one nawet zdrowsze od tych surowych. Suszone jabłka skutecznie zapobiegają zaparciom i zapewniają nam sytość. Jedną z największych zalet suszonych jabłek jest to, że zawierają one dużą ilość rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika. Pół szklanki suszonych jabłek zapewnia naszemu organizmowi około 3-4 gramów błonnika pokarmowego, co wystarczy na pokrycie 13-20% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Błonnik jest niezwykle ważny, ponieważ: zapewnia nam uczucie sytości zapobiega skokom poziomu...

Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Pixabay
Newsy
Ta nalewka odtruje wątrobę i pomoże na trawienie. Zrobicie ją z tego zapomnianego owocu
Nalewka z tych owoców zwiększa odporność, poprawia trawienie i działa rozgrzewająco. Sprawdźcie, jak ją przygotować.

Owoce jarzębiny to małe, kwaśne owoce, które rosną na krzewach lub drzewach jarzębiny (prawidłową nazwą jest jarząb pospolity). Jarzębina jest uważana za prawdziwy symbol polskiej jesieni i właśnie trwa na nią sezon. Gdzie najczęściej możemy natrafić na jarzębinę? Drzewo to zwykle rośnie w parkach, przy drogach oraz w lasach, już z daleka przyciągając wzrok żywymi, czerwono-pomarańczowymi owocami.  Dlaczego warto zbierać jarzębinę? Zbierając jarzębinę warto pamiętać, że tak naprawdę korzyści niesie cała jarzębina, w tym jej kora, liście i owoce. Owoce, w zależności od odmiany, mogą w niektórych przypadkach być toksyczne (wszystko przez zawarty w nich trujący kwas parasorbowy), ale cała ta toksyczność zanika po podgrzaniu lub zamrożeniu. Zwykle owoce jarzębiny są wykorzystywane do produkcji w napojach alkoholowych lub likierach, ale można je również stosować jako gorzki dodatek do niektórych potraw z dziczyzny. Z owoców jarzębiny przygotowuje się też dżemy i galaretki. Korzyści zdrowotne jagód jarzębiny Korzyści zdrowotne tego zapomnianego owocu są wręcz nieocenione.  jarzębina zawiera wysoki poziom witaminy C, kwasu sorbinowego i błonnika pokarmowego jagody jarzębiny zawierają antocyjany, garbniki, związki polifenolowe i flawonole, w tym różne rodzaje kwercetyny i rutyny jarzębina może mieć potencjał przeciwnowotworowy z uwagi na wysoki poziom przeciwutleniaczy znalezionych w jej owocach zwiększa odporność dzięki dużej ilości kwasu askorbinowego, który stymuluje produkcję białych krwinek i działa jako przeciwutleniacz ma także właściwości wspomagające regenerację i odtruwanie wątroby ma działanie przeciwbakteryjne i przeciwdrobnoustrojowe  błonnik, który znajduje się w umiarkowanych ilościach w jagodach...

Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Agnieszka Rec/gotujmy.pl
Newsy
Jak zrobić orzeźwiającą lemoniadę? Prosty i błyskawiczny przepis
Na pierwsze czerwcowe upały nie ma nic lepszego niż szklanka domowej lemoniady. Zróbcie ją z tego przepisu!

Szczęśliwie wiele wskazuje na to, że mocno jesienna aura tej wiosny nareszcie się kończy i czekają nas teraz ciepłe, czerwcowe dni. Gdy na dworze robi się naprawdę gorąco, nic tak nie pomaga na upał jak szklanka chłodnego i orzeźwiającego napoju. A takim właśnie jest pyszna lemoniada! Wypróbujcie genialny przepis na domową lemoniadę autorstwa Agnieszki Rec, użytkowniczki portalu Gotujmy.pl. Takiej lemoniadzie nikt się nie oprze, dlatego radzimy wam od razu zrobić jej trochę więcej! Przepis na lemoniadę jabłkowo-cytrynową z miętą Do przygotowania domowej lemoniady potrzebne wam będą składniki z poniższej listy: Składniki: Świeżo wyciskany sok z jabłek (możecie np. wycisnąć go ze startych jabłek na szarlotkę) 2 cytryny 4 torebki herbaty miętowej 1 gałązka świeżej mięty Miód Kilka kostek lodu Przygotowanie: Do dzbanka lub garnuszka włóżcie saszetki z herbatą miętową i zalejcie gorącą wodą (wystarczy ok. pół litra, czyli 2 szklanki). Zaparzcie pod przykryciem około 10 minut. Sok z jabłek przeciśnijcie przez gazę, by pozbyć się włókien i kawałków owoców. Następnie sok wlejcie do garnka zagotujcie i dodajcie zaparzoną herbatę miętową. W razie potrzeby, jeśli płynu jest za mało, dolejcie trochę wody i jeszcze raz zagotujcie. Wyciśnijcie sok z jednej cytryny i dodajcie do garnka. Posłodźcie miodem (lub cukrem) do smaku i wymieszajcie. Odstawcie do całkowitego ostudzenia i włóżcie do lodówki. Zanim podacie lemoniadę, dodajcie do niej kilka plastrów świeżo pokrojonej cytryny, listki mięty oraz kilka kostek lodu. Gotowe! Korzyści z picia lemoniady Szklanka domowej lemoniady w gorący dzień nie tylko przyniesie wam orzeźwienie, ale także dostarczy organizmowi pełno witamin! Cytryna bogata jest w witaminę C, flawonoidy i...