Ten olej działa, jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy
AdobeStock
Newsy

Ten olej działa jak botoks na włosy. Nie chodzi o oliwę z oliwek ani o olej kokosowy

Olej lniany ceniony jest nie tylko ze względu na swoje właściwości zdrowotne, ale i pielęgnacyjne. Przeczytajcie.

Świetnie działa na układ pokarmowy, wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, pomaga zapobiegać miażdżycy a nawet dba o zdrowie psychiczne. Czy olej lniany potrafi coś jeszcze? Tak – może zadziałać jak botoks na wasze włosy.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Zastosowanie kosmetyczne oleju lnianego

Olej lniany to doskonały produkt do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Jest szczególnie polecany do skóry wrażliwej, suchej, łuszczącej się, szorstkiej i skłonnej do alergii, ale również - dzięki kwasowi omega-3 - dobrze sprawdza się w pielęgnacji skóry tłustej, skłonnej do trądziku.

Olej lniany nie tylko doskonale wzmacnia i odżywia skórę, ale też nadaje jej zdrowego blasku. Jego ogromną zaletą jest to, że nie zatyka skóry, ponieważ łatwo się wchłania.

  • olej lniany wspomaga też kurację antycellulitową
  • nawilża naskórek
  • sprawia, że rozszerzone pory są mniej widoczne
  • wygładza zmarszczki
  • pomaga odżywić włosy i paznokcie, zmniejszając ich uszkodzenia

Olej lniany stosowany na włosy:

  • zapobiega matowieniu i wysuszeniu włosów
  • wzmacnia je
  • odżywia je
  • wspomaga ich nawilżenie
  • poprawia ich strukturę
  • sprawia, że włosy mniej się łamią
  • włosy zdrowiej rosną
  • nie kręcą się
  • są gładkie

Jak stosować olej lniany na włosy?

  1. Nałóżcie olej na delikatnie zwilżone włosy przy myciu.
  2. Wmasujcie około 3 łyżeczki oleju lnianego w skórę głowy.
  3. Zostawcie olej na głowie na czas od pół godziny do dwóch godzin.
  4. Po każdym olejowaniu dokładnie umyjcie włosy szamponem.
Zobacz także
Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę

Dlaczego należy unikać oleju palmowego? Ogłoszono, że jego główny składnik przyspiesza tę groźną chorobę

Na jakim oleju smażyć naleśniki?

Chcecie, żeby naleśniki były lekkie i aksamitne? Użyjcie tego oleju a będą naprawdę wyjątkowe

Co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju lnianego?

Zastanawiacie się nad kupieniem oleju lnianego? Oto garść ciekawych faktów, które musicie znać.

  • Wytwarzany ze świeżo zmielonych nasion lnu olej lniany, zawiera 60 procent kwasów tłuszczowych omega-3.
  • Zaledwie 1 łyżka oleju lnianego, zawiera ponad 7 gramów kwasu tłuszczowego omega-3 zwanego kwasem alfa-linolenowym (ALA), co czyni go jednym z najbogatszych źródeł omega-3 pochodzenia roślinnego.
  • Olej lniany poprawia trawienie, łagodzi stany zapalne, a nawet zmniejsza ryzyko raka.
  • Pomaga w łagodzeniu bólu stawów i mięśni, a także poważniejszych stanów, takich jak zapalenie stawów i dna moczanowa.
  • Wspomaga pracę mózgu i zdrowie oczu.
  • Pomaga poprawić zdrowie serca poprzez obniżenie ciśnienia krwi, zwiększenie elastyczności tętnic i obniżenie poziomu złego cholesterolu.
  • Pomaga również budować masę mięśniową.

Jak spożywać olej lniany?

Prem Pogakula, szef kuchni w restauracji The Imperial w New Delhi radzi, by używać go do sałatek i koktajli:

- Olejem lnianym można zastąpić każdy inny rodzaj oleju w sosach do sałatek, dipach i innych sosach. Stanowi aromatyczny dodatek do zielonych sałatek liściastych. Można go również stosować jako polewę do pieczeni mięsnych i warzyw. Alternatywnie możecie dodać jedną porcję (jedną łyżkę stołową lub 15 ml) do koktajli, aby dodać trochę oleju lnianego do swojej diety – mówi Pogakula.

Szef kuchni ostrzega jednak, aby nie stosować oleju lnianego do gotowania, ponieważ nie ma on wysokiej temperatury dymienia i pod wpływem wysokiej temperatury może tworzyć szkodliwe związki.

Źródło: vogue.in, msn.com

Ten olej to "płynne złoto". Pijcie łyżkę na czczo i przed snem.
Adobe Stock
Newsy
Ten olej to płynne złoto. Pijcie jedną łyżkę na czczo i drugą przed snem. Pomoże wam obniżyć cholesterol
Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to dwie łyżki stołowe. Po jednej łyżeczce wypijajcie rano i wieczorem, resztę dodawajcie do posiłków w ciągu dnia. Podpowiadamy z czym jeść „płynne złoto”

Olej lniany to olej wyciskamy z nasion lnu. Tłoczy się go na zimno z siemienia lnianego. Zawiera 45% tłuszczu, w skład którego wchodzą jego najwartościowsze składniki: nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. Dzięki nim w organizmie dochodzi do obniżenia „złego cholesterolu” przy jednoczesnym podniesieniu stężenia tego „dobrego”. Zmiana proporcji cholesterolu znacząco wpływa na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia. A to tylko jedno z wielu z wielu zdrowotnych właściwości oleju lnianego. Jak go pić, kiedy i ile? Wartości odżywcze i działanie oleju lnianego To jeden z najzdrowszych olejów roślinnych, których nie powinno zabraknąć w waszej diecie. Swoje wartościowe działanie zawdzięcza niepowtarzalnej i bardzo korzystnej dla ludzkiego organizmu proporcji kwasów omega-3 i 6. Nie tylko jest elementem zdrowej diety i olejem stosowanym w profilaktyce wielu chorób, ale też bardzo ważnym składnikiem diety osób na diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Dostarcza tych samych substancji, w które jest bogata dieta osób jedzących mięso i ryby. Jest olejem roślinnym o bardzo szerokim zastosowaniu zdrowotnym: Wspomaga profilaktykę oraz leczenie chorób układu krążenia w tym nadciśnienia Wspomaga działanie układu nerwowego  Sprzyja funkcji zapamiętywania. Wspiera leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy Wzmacnia i regeneruje błonę śluzową na całej długości przewodu pokarmowego Łagodzi przewlekłe stany zapalne jelit Obniża poziom „złego cholesterolu” i poprawia proporcje pomiędzy „złym” a „dobrym” cholesterolem Stosowany jest w profilaktyce nowotworowej Skutecznie łagodzi skutki przewlekłych zaparć Jak stosować olej lniany? Zalecana dzienna dawka oleju lnianego to około 30...

Dodawajcie ten olej do sałatek, a rozprawicie się z wieloma dolegliwościami
Adobe
Newsy
Olej z wiesiołka: właściwości i zastosowanie
Ten znany i niedoceniany olej ma naprawdę niesamowite właściwości. Wiele osób wie, że można go łykać w kapsułkach, ale mało kto słyszał o tym, że można go też dodawać do sałatek. Jest niesamowicie zdrowy!

Poznajcie właściwości oleju z wiesiołka. Ten olej jest jednym z nielicznych naturalnych źródeł GLA, kwasu gamma-linolenowego. Pomaga na wiele dolegliwości. Olej z wiesiołka jest bardzo znany i szeroko stosowany w formie kapsułek, które możecie połknąć. W sklepach ze zdrową żywnością i sklepach internetowych dostaniecie go jednak w formie płynnej. Dowiedzcie się jakie właściwości ma olej z wiesiołka i jak powinniście go stosować, by jak najwięcej czerpać z tego niezwykłego oleju. Co to jest olej z wiesiołka? Olej tej jest pozyskiwany (jak sama nazwa wskazuje) z rośliny: wiesiołka dwuletniego. Wiesiołek wywodzi się z Ameryki Północnej, ale rośnie obecnie w wielu regionach, w tym w Polsce. Z wiesiołka pozyskuje się nasiona, a następnie wytłacza z nich olej. Olej bogaty jest w zdrowy, nienasycony kwas tłuszczowy zwany kwasem linolowym, oraz niesamowity kwas tłuszczowy gamma-linolenowy, który odpowiada za większość właściwości oleju z wiesiołka. Właściwości oleju z wiesiołka Olej z wiesiołka jest źródłem rzadkiego, ale niezwykle cennego kwasu tłuszczowego: kwasu gamma-linolenowego (GLA). Ma on ponadprzeciętne właściwości przeciwzapalne, dzięki którym dobrze radzi sobie z wieloma chorobami i dolegliwościami. Sprawdźcie, na co pomaga olej z wiesiołka: Poprawia stan stawów – szczególnie polepsza stan osób chorych na reumatyzm i RZS (Reumatoidalne Zapalenie Stawów). Pomaga w egzemie (Atopowym Zapaleniu Skóry) – można stosować go zewnętrznie, smarując zmiany skórne, ale też pić dla zdrowia. Poprawia stan skóry i włosów – niektórzy chwalą sobie olej z wiesiołka jako substancję, która pomogła im uporać się z trądzikiem. Regularnie picie oleju z wiesiołka poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Wzmacnia...

Jaki olej do jakiego dania? Ma ogromny wpływ na smak posiłku!
Adobe Stock
Newsy
Jaki olej do jakiego dania? Ten dodatek ma ogromny wpływ na smak posiłku
Obecnie polskie panie domu najczęściej smażą na oleju rzepakowym lub na maśle. Warto jednak posiadać kilka różnych olejów, które podkreślą smak przygotowywanego akurat dania.

W polskich kuchniach nadal najczęściej smaży się na maśle czy na oleju . W niektórych domach używa się także smalcu, oliwy z oliwek, masła klarowanego czy oleju kokosowego. Wybór najzdrowszego oleju do smażenia  to jedno. Warto jednak także wiedzieć, który w jaki sposób podkreśli smak danej potrawy. Który olej do jakiej potrawy? Olej rzepakowy to najbardziej uniwersalny tłuszcz, który może być wykorzystany zarówno do smażenia, jak i do sosów sałatkowych, Olej lniany ma bardzo charakterystyczny, nieco gorzki smak i nie powinien być serwowany na ciepło, Nierafinowany olej słonecznikowy również powinien być stosowany wyłącznie na zimno, dlatego poleca się go do sałatek: nie smażcie ryb na tym oleju , Olej kokosowy ma konsystencję masła i delikatny aromat oraz smak – jest dość wielofunkcyjny, jednak należy zwrócić uwagę na to, aby był tłoczony… Olej sezamowy ma intensywny aromat i smak, który poleca się zwłaszcza do dań azjatyckich, Oliwa z oliwek sprawdzi się zarówno do stosowania na zimno, jak i do smażenia, jednak na patelnię bardziej nada się oliwa tłoczona na ciepło.  Które oleje są zdrowe? Najzdrowsze tłuszcze to te tłoczone na zimno. Zawierają one najwięcej kwasów omega-3, która obniżają poziom „złego” cholesterolu i chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi.  Wiele olejów poddawanych bardzo wysokiej temperaturze traci swoje cenne składniki odżywcze, a w zamian zaczyna wydzielać te szkodliwe. Warto więc pamiętać, że od rodzaju oleju ważniejszy jest fakt, czy jest on rafinowany, czyli oczyszczony. Tego typu tłuszcze nadają się do smażenia bez ryzyka dla zdrowia. Czytaj także: Przelewacie użyty olej do słoika i smażycie na nim jeszcze raz? Ten błąd może mieć...

olej ryżowy właściwości
Adobe Stock
Newsy
Oto najzdrowszy olej do smażenia. Bije na głowę rzepakowy i oliwę z oliwek
Choć olej rzepakowy uważa się za cenne źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych, w rzeczywistości nie jest najzdrowszym istniejącym na rynku produktem do smażenia. Na głowę bije go mało popularny, ale dostępny w Polsce, olej ryżowy! Azjaci już dawno docenili jego właściwości!

Olej ryżowy ma wysoką temperaturę dymienia Olej ryżowy, podobnie jak rzepakowy czy słonecznikowy, ma żółtą barwę. Powstaje z otrębów ryżu w procesie tłoczenia lub ekstrakcji. Jego smak oraz zapach jest niesamowicie przyjemny i delikatny, lekko orzechowy.  W gastronomii tłuszcz doceniany jest przede wszystkim za wysoką temperaturę dymienia (254 st. C), dzięki czemu idealnie nadaje się do smażenia. Przygotowywane na nim potrawy szybciej dochodzą i zachowują swoje cenne wartości odżywcze, ale również zachowują swój oryginalny smak. Choć produkt powszechnie wykorzystuje się przede wszystkim w kuchni chińskiej oraz japońskiej, z łatwością znajdziecie go w każdym większym polskim markecie spożywczym.  Cenne właściwości oleju ryżowego Olej ryżowy to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witaminy E i K, nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo czy gamma-oryzanol. Jego regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na ludzki organizm. Ten typ tłuszczu nie tylko obniża poziom szkodliwego cholesterolu we krwi, ale również wykazuje właściwości przeciwnowotworowe, łagodzi objawy menopauzy, pomaga kontrolować masę ciała oraz obniża ryzyko pojawienia się kamieni nerkowych. Zastosowanie oleju ryżowego w kuchni Olej ryżowy powszechnie wykorzystuje się w kuchni. Z powodzeniem możecie stosować go jako zamiennik popularnego tłuszczu rzepakowego, słonecznikowego lub oliwy. Na pewno poczujecie różnicę w jakości spożywanych produktów. Produktu można również używać na zimno – do sałatek, sosów, dresingów czy surówek. Olej ryżowy w kosmetyce Na tym jednak nie koniec. Olej ryżowy znajduje szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Jako produkt do pielęgnacji twarzy pomaga między innymi zachować...