switchel przepis
AdobeStock
Newsy

Ten napój pobudza lepiej niż kawa. Na pewno nie znaliście go wcześniej

Nie ma sensu pić sztucznych i niezdrowych energetyków - przygotujcie ten pochodzący z Karaibów naturalny napój orzeźwiający!
Katarzyna Wyborska
styczeń 23, 2021

Gdy jesteście niewyspani, to pewnie od razu sięgacie po kawę, a niektórzy po puszkę z energetykiem. Jednak energetyki są bardzo niezdrowe i często spożywane mogą wywołać szereg dokuczliwych dolegliwości. Jeśli nie przepadacie za kawą lub po prostu się wam znudziła, możecie zrobić bardzo smaczny i skuteczny napój pobudzający samodzielnie w domu!

Kotlety schabowe bez bułki tartej

Switchel – co to jest?

Switchel to nazwa napoju wynalezionego w XIX w. na Karaibach. Jest bardzo orzeźwiający i dodaje energii, dlatego rolnicy często go przygotowywali, by odpocząć od pracy w słońcu i nieco się pobudzić. Dziś nadal się go przyrządza, choć częściej występuje pod nazwą „swizzy” lub „punch” i jest bardzo popularny w Stanach Zjednoczonych.

Warto przygotować ten napój w domu ze względu na jego doskonałe właściwości:

  • Polepsza przemianę materii
  • Oczyszcza organizm z toksyn
  • Dodaje energii
  • Wzmacnia odporność

W dodatku świetnie się sprawdzi u osób stosujących diety odchudzające. Zawarty w tym napoju ocet jabłkowy znany jest z właściwości poprawiających przemianę materii.

Przepis na switchel

Ten pobudzający napój możecie z łatwością przygotować w domu z powszechnie dostępnych składników. Nie trzeba jechać po nie na Karaiby! Do przygotowania napoju switchel potrzebne wam będą:

  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1,5 łyżki miodu
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 szklanka ciepłej wody

Przygotowanie

  1. Cytrynę umyjcie i przekrójcie na pół.
  2. Do miski wyciśnijcie sok z jednej połówki cytryny i dodajcie wszystkie składniki z listy. Całość zalejcie szklanką ciepłej wody.
  3. Dokładnie wymieszajcie, poczekajcie, aż woda nieco ostygnie i odstawcie miskę do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

I gotowe! Switchel można przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Można go spożywać zarówno na zimno, jak i na ciepło.

Komentarze