Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach
Wikipedia Commons
Newsy

Ten grzyb wygląda jak wielkie kulki mozzarelli. Nietypowe znalezisko w polskich lasach

Widzieliście kiedyś równie dziwacznego grzyba? Ten wygląda jak przerośnięta beza lub ser mozzarella. I wcale nie jest pieczarką!

W jednym z polskich lasów natrafiono ostatnio na bardzo nietypowe znalezisko. Na jednej z leśnych polan leśnicy z Nadleśnictwa Baligród natknęli się na grzyby przypominające wielkie kulki mozzarelli. Co to właściwie jest?

Magda Gessler odpowiada na pytania

Nietypowe grzyby w polskich lasach

W polskich lasach rosną nie tylko podgrzybki, maślaki czy borowiki. Możemy w nich natrafić także na wiele innych, niekiedy bardzo nietypowo wyglądających grzybów. Leśnicy z Nadleśnictwa Baligród napotkali ostatnio na leśnej polanie na bardzo oryginalne okazy przypominające przerośnięte pieczarki albo kulki mozzarelli. Jesteście ciekawi, co to za grzyb i czy jest on jadalny?

To mozzarella a może gigantyczna pieczarka?

Opublikowany na Facebooku post z dziwacznymi grzybami, zrobił spore wrażenie na internautach, którzy śmiali się w komentarzach z grzyba porównując go do wielkiej bezy, pianki, mozzarelli oraz gigantycznej pieczarki. Ten sporych rozmiarów kulisty grzyb o nieregularnym kształcie, to nic innego, jak czasznica olbrzymia lub purchawica olbrzymia. Jest to gatunek grzybów należący do rodziny purchawkowatych.

Zobacz także
Jak oczyścić grzyby z robaków? Jest 1 prosta metoda

Jak oczyścić grzyby z robaków? Oto prosta metoda z wykorzystaniem składnika, który macie w kuchni

 Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Jak zrobić herbatę z igieł sosny? Działa odtruwająco, leczy przeziębienie, dodaje energii

Ten nietypowy rodzaj grzyba wygląda jak gigantyczna gradowa kula i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Mimo, iż grzyby te były kiedyś pod ochroną, dziś już nie są i śmiało można je zrywać. Grzyb ten oczywiście jest jadalny i możecie z niego przygotować np. kotlety a'la schabowe. Pamiętajcie jednak, aby zawsze zrywać tylko i wyłącznie młode, białe okazy, ponieważ te starsze, pożółkłe nie nadają się do jedzenia.

Co można zrobić z czasznicy olbrzmiej?

W Polsce grzyby te są rzadko zbierane, za to bardzo chętnie zrywa się je w Czechach. Po pocięciu na plastry, panieruje się je i smaży na rumiano na maśle. Zdaniem ekspertów,  można dość łatwo wyhodować takie grzyby w przydomowym ogródku. Wystarczy zakopać w ziemi część dojrzałego owocnika i regularnie go podlewać.

Jako ciekawostkę dodamy, że grzyb ten wytwarza kalwacynę, która jest nierozpuszczalnym antybiotykiem. Liczne badania wykazały, że związek ten wykazuje bakteriobójcze działanie u gryzoni a nawet zwalcza  niektóre rodzaje raka.

Spotkaliście kiedyś na swojej drodze takiego nietypowego grzyba?

Źródło: Facebook, msn.com.pl

Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda, jak palce umarlaka
AdobeStock
Newsy
Grzyb niczym z horroru rośnie w polskich lasach. Wygląda jak palce umarlaka
Widzieliście kiedyś równie upiornego grzyba? Aż włos się jeży na głowie...

W polskich lasach możemy natrafić na wiele różnych grzybów . Niektóre z nich są tak straszne, że z powodzeniem mogłyby „wystąpić” w horrorze. W jednym z wcześniejszych artykułów pokazywaliśmy wam niezwykle przerażającego grzyba o nazwie palce diabła . Teraz pora na kolejny gatunek z cyklu „rodem z filmów grozy". Czy widzieliście kiedyś podczas leśnej przechadzki grzyb o potocznej nazwie „palce umarlaka"? Palce umarlaka - co to za grzyb? W polskich lasach pojawiły się ostatnio bardzo nietypowe grzyby. Leśnicy z nadleśnictwa Zamrzenica (woj. kujawsko-pomorskie) natknęli się na przerażającego grzyba, który nosi potoczną nazwę „palce umarlaka”. Grzyb ten nie jest jadalny i nie powinno się go zrywać. Największą grozę budzi jego wygląd, który przypomina palce nieboszczyka, które wychodzą z ziemi. I jak się okazuje, ma on coś wspólnego z... „umieraniem". „Palec umarlaka”, czyli próchnilec maczugowaty (Xylaria polymorpha), to gatunek występujący na wszystkich kontynentach poza Afryką i Antarktydą. Bardzo często występuje on również w Polsce. Próchnilec maczugowaty to grzyb saprotroficzny, który pobiera energię z martwych szczątków organicznych. Gdzie rosną „palce umarlaka”? Jego nazwa próchnilec odnosi się do tego, że grzyby te przyczyniają się do próchnienia drewna. Nietypowy gatunek możemy spotkać na drewnie drzew liściastych, przede wszystkim na buku i dębie. Czasami grzyb ten wyrasta na drewnie zagrzebanym w ziemi, przez co wygląda, jakby rósł na ziemi. #Groza w środku lasu ? To nie nowy #Horror klasy B, a scena prosto z #NadleśnictwoZamrzenica ? Ale nie ma się czego bać - w rzeczywistości to po prostu #grzyb z rodzaju #Próchnilec , a dokładniej...

W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Pixabay
Newsy
W lasach pojawiły się pierwsze kurki. Nie pomylcie ich z tym grzybem, bo możecie się zatruć!
Wybieracie się do lasu na kurki? Zbierajcie je ostrożnie i dobrze się im przyglądajcie. Istnieje pewien grzyb, który do złudzenia przypomina kurki, ale może być bardzo niebezpieczny dla zdrowia.

W polskich lasach zawitały już pierwsze kurki . Te uwielbiane przez wielu z nas grzyby z powodzeniem można wykorzystać do przygotowywania wielu smakowitych dań. Sezon na kurki jest bardzo długi. Pierwsze okazy pojawiają się w lasach w czerwcu, a na ostatnie można natrafić nawet w okolicach listopada. Grzyby te zwykle rosną w lasach iglastych oraz liściastych i zazwyczaj można je spotkać w większych skupiskach. Jak wyglądają kurki? Kurka, czyli inaczej pieprznik pomarańczowy , to niewielki grzyb, którego kapelusz jest żółtopomarańczowy, a średnica wynosi od 1 do 4 centymetrów. Powierzchnia kurkowego kapelusza powinna być gładka. Młode okazy mają wypukły, zaś dojrzałe, spłaszczony kapelusz. Blaszki tego grzyba są grube i mają nieregularną formę. Ich kolor jest żółty. Trzon kurki jest dość wysoki – ma ok. 5 centymetrów i grubość wynoszącą ok. 7 milimetrów. Jego powierzchnia jest gładka, a kolor podobny do tego na kapeluszu. Kurka ma lekko pikantny smak, a barwa jego miąższu jest biała lub bladożółta. Grzyb podobny do kurek W polskich lasach rośnie pewien grzyb przypominający kurki, którego pod żadnym pozorem nie powinno się zrywać. To lisówka pomarańczowa . Aby odróżnić ją od kurki, powinniście zajrzeć pod jej kapelusz. Podczas gdy pod kapeluszem kurki znajdziemy listewki, pod kapeluszem lisówki pomarańczowej znajdują się blaszki. Różnica dotyczy również miąższu. Podczas gdy miąższ kurki jest biały lub bladożółty, miąższ lisówki jest pomarańczowy. Co się stanie, gdy zjemy lisówkę pomarańczową? Zjedzenie lisówki pomarańczowej może skutkować problemami żołądkowymi . Spożycie tego grzyba może wywołać niestrawność oraz nudności. Dlaczego warto jeść kurki? Poza ciekawym, nieco...

 Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
AdobeStock
Newsy
Ten grzyb okropnie cuchnie i wygląda jak palce diabła. Czy na pewno można go zjeść?
Widzieliście kiedyś w lesie takiego grzyba? Sprawdźcie czy na pewno można go zjeść.

W polskich lasach możecie natrafić na bardzo niebezpiecznie wyglądającego grzyba . Czym jest okratek australijski i czy na pewno można go zjeść? Okratek australijski pojawił się w polskich lasach Jeśli przechadzaliście się ostatnio po lesie, być może natknęliście się na niezwykle cuchnącego grzyba, który przypomina swoim wyglądem palce jakiegoś bajkowego stwora lub ośmiornicę. To okratek australijski. Ten grzyb najczęściej występuje w krajach z wysoką temperaturą, takich jak Australia, Tasmania i Nowa Zelandia, ale można też na niego natrafić w Polsce. Grzyb ten został po raz pierwszy opisany w naszym kraju w 1983 roku. Ostatnio natknął się na niego pewien leśniczy z Kłodawy (woj. lubuskie).         Wyświetl ten post na Instagramie.                       Post udostępniony przez Bea Bea (@beabea_ta) Jak wygląda okratek australijski? Okratek australijski to rzadko występujący w Polsce grzyb z rodziny sromotnikowatych, który swoim wyglądem bardziej przypomina rozgwiazdę lub ośmiornicę aniżeli grzyba. Najczęściej występuje on w młodych lasach i zaroślach. Okratek australijski rośnie na żyznych, dobrze nawożonych glebach. Leśnicy i grzybiarze najczęściej natrafiają na niego pod brzozą brodawkowatą, sosną zwyczajną, topolą osiką oraz w murawach tworzonych przez śmiałka darniowego i śmiałka pogiętego. W Polsce grzyb ten występuje od lipca do października. Okratek najczęściej jest spotykany na południu Polski. Można na niego natrafić na przykład w okolicach Jasła, Biłgoraja i Wieliczki. Pierwsze, co rzuca się w oczy to jego wściekle czerwony kolor i coś, co przypomina macki. Grzyb ten rośnie maksymalnie...

Natkniecie się na niego w lesie. Przypomina kalafior, ale to coś zupełnie innego. I jest jadalny!
Anna Berft
Newsy
Siedzuń sosnowy, czyli kozia broda lub szmaciak. To grzyb jadalny, jak go przyrządzić?
Siedzuń jadalny to grzyb, który wyglądem przypomina kalafior. Do niedawna kozia broda (bo tak też bywa nazywany) był grzybem zagrożonym, ale teraz można go już zbierać. Wyjaśniamy, jak rozpoznać siedzunia (szmaciaka) i jak go przyrządzić.

Siedzuń sosnowy, bo o nim mowa, przypomina wyglądem kalafiora, choć niektórzy bardziej w nim widzą koralowca. W rzeczywistości jest to jednak grzyb (sprawdźcie koniecznie  przepis na grzybową Justyny Żyły ), na dodatek jadalny. Czy widzieliście go kiedyś, przechadzając się po lesie? Znany jest też pod nazwami kozia broda i szmaciak. Czym jest siedzuń sosnowy? Siedzuń sosnowy to gatunek grzybów jadalnych z rodziny siedzuniowatych. Szczególną uwagę przykuwa jego oryginalny kształt. Siedzuń sosnowy jest nieregularnie kulisty. Jego płatki są mocno pofałdowane, z widocznymi ząbkami na brzegach, dzięki czemu swoim wyglądem przypomina kalafior. Grzyb ma bardzo przyjemny zapach, a w smaku przypomina orzechy. Jeżeli napotkacie w lesie na ten rodzaj grzyba, śmiało możecie go zerwać. Mimo iż w Polsce był on niegdyś uznawany za gatunek zagrożony, od 2014 roku nie jest już na liście chronionych gatunków. Gdzie zbierać siedzunia (szmaciaka)? Siedzuń sosnowy występuje w lasach iglastych i mieszanych. Rośnie na korzeniach drzew iglastych – najczęściej sosny, rzadziej świerku. fot. Anna Berft Kiedy jest sezon na siedzunia sosnowego? Sezon na szmaciaka gałęzistego rozpoczyna się w lipcu i trwa do listopada. Oznacza to, że już za nieco ponad miesiąc będziecie mogli zrywać w lesie jego pierwsze okazy. Grzyby stanowią świetny dodatek do wielu dań. Możemy zrobić z nich zupę, dodać je do grzybowego sosu , zapiekanki z grzybami lub po prostu usmażyć grzyby z cebulką i przyprawami . Najczęściej na naszych talerzach goszczą takie odmiany, jak kurki, borowiki, podgrzybki czy maślaki. Ale siedzuń grzybowy to w ostatnich latach prawdziwy hit wśród grzybiarzy, którzy zapewniają, że smakuje wprost wybornie!  Jak przygotować siedzunia sosnowego? Istnieje wiele przepisów na...