domowy makaron przepis
Karolaa/gotujmy.pl
Newsy

Domowy makaron krajanka, idealny do rosołu. Zróbcie go nieco więcej i przechowajcie na później

Gdy zrobicie tę domową krajankę nie będziecie już chcieli jeść nic innego. Podpowiadamy jak zrobić najlepsze kluski do zupy.

Były na naszym kraju takie czasy, że nawet makaronu brakowało w sklepach. Z kolei te dostępne, nie były tak różnorodne i smaczne jak teraz. Dlatego dawniej gospodynie często same zagniatały ciasto na makaron.

Rosół z domowym makaronem to był obowiązkowy, niedzielny obiad dla rodziny. Przygotowanie makaronu oczywiście wymaga więcej pracy niż wrzucenie kupnego do wrzątku, jednak wbrew pozorom, nie jest to bardzo ciężka praca.

Można go przyrządzić szybko i mieć wyjątkowy dodatek do rosołu czy zupy pomidorowej. Jeśli nie znacie lub nie pamiętacie smaku domowych klusek, zróbcie je koniecznie na najbliższy niedzielny obiad. Domownicy będą zachwyceni. Ostrzegamy – mogą już nie chcieć makaronu ze sklepu!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na domowy makaron krajankę

Prawdziwy domowy makaron smakuje najlepiej, gdy zrobi się go samodzielnie. Bez dodatku ulepszaczy, spulchniaczy i innych dodatków, które zawierają gotowe makarony kupione w sklepach.

Składniki

  • 30 dag mąki pszennej typ 500
  • 3 jajka
  • Około 1,5 szklanki ciepłej wody
  • Sól
Zobacz także
Prawie wszyscy Polacy popełniają błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Prawie wszyscy Polacy popełniają 1 błąd podczas gotowania makaronu. Psuje on smak potraw

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Gotowanie makaronu bez wody? To możliwe! Wyjdzie pyszny i jędrny

Przygotowanie

  1. Na czystą stolnicę wysypcie 300 g mąki. Zróbcie w środku dołek, wsypcie szczyptę soli, dodajcie jajka i wodę.
  2. Następnie delikatnie zagniećcie ciasto. Gdy będzie gotowe, podzielcie je na kilka części.
  3. Każdą część ciasta rozwałkujcie bardzo cieniutko. Rozwałkowany placek zostawcie na 10 minut, by nieco wysechł. Posypcie mąką i zawińcie w kształt harmonijki.
  4. Za pomocą bardzo ostrego i najlepiej dużego noża, pokrójcie ciasto w wąskie paseczki, podsypując cały czas mąką, by nie kleiło się do ostrza.
  5. Pokrojony makaron wrzućcie do garnka z osoloną i wrzącą wodą. Gotujcie od 5 do 7 minut.

Domowej roboty makaron krajanka jest miękki i delikatny. Możecie go ugotować od razu lub podsuszyć i wykorzystać 1-2 dni później. Oznacza to, że makaronu nie musicie robić bezpośrednio przed przyjściem gości. Możecie go zrobić dzień wcześniej, a w dniu obiadu tylko ugotować i podać.

Żeby przechować nieugotowaną krajankę, należy przesypać ją świeżą mąką i przebierając palcami pooddzielać wstążki od siebie, żeby się sklejały. Świeżego makaronu nie przekładajcie do torebki. Zostawcie go na stolnicy, przykryjcie tylko czystą ściereczką.

Ten domowy makaron będzie doskonale pasował do niedzielnego rosołu albo zupy pomidorowej.

lane kluski
Gotujmy.pl/Pyza
Newsy
Kluski lane wyszły wyszły zbyt grube? Dzięki jednemu trikowi będą idealnie cieniutkie
Lane kluski to idealny dodatek do zup. Niektórzy uważają, że są nawet smaczniejsze od tradycyjnego makaronu. Sprawdźcie nasz patent na idealne kluseczki do rosołu lub pomidorowej!

Kluski lane podaje się zazwyczaj jako dodatek do zup. Można je ugotować razem z zupą, bądź oddzielnie. Spokojnie mogą zastąpić makaron, a samodzielnie przygotowane w domu będą jeszcze smaczniejsze. Doskonale sprawdzą się też jako propozycja dla dzieci. Kluski lane zamiast makaronu Przygotowanie domowego makaronu jest dość czasochłonne, a ten ze sklepowych półek nie wszystkim zawsze smakuje. Dobrą alternatywą jest przygotowanie domowych lanych klusek. Robi się je dużo szybciej i prościej niż makaron. Aby je przyrządzić potrzeba zaledwie trzech składników: mąki, jajek i soli. Pasują idealnie do rosołu i do zupy pomidorowej. Jak zrobić idealnie cieniutkie lane kluseczki? Lane kluseczki mają nieregularny kształt i to jest naturalne. Czasami jest jednak problem z przelaniem gotowej masy na wrzątek, tak aby się nie poparzyć i by ciasto nie skleiło się w nieładne, większe bryły. Doskonałym rozwiązaniem w tym przypadku jest wykorzystanie niewielkiego dzbanuszka z wąskim dziubkiem. Dzięki wąskiemu dzióbkowi wlewanie ciasta na gotującą się wodę będzie bezpieczniejsze, a same kluseczki przybiorą ładniejszą, cienką formę. Altenratywą dla takiego naczynia jest sitko. Wówczas kluseczki wyjdą za to dużo drobniejsze. Przepis na kluski lane do zupy Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście domowych lanych klusek, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. Jest tak prosty, że wychodzi każdemu. Wystarczą wam zaledwie trzy składniki. Składniki: 2 jajka 2 kopiaste łyżki mąki szczypta soli Przygotowanie: Jajka wbijcie do miseczki. Mieszajcie, aby żółtka wymieszały się z białkiem. Cały czas mieszając, dodajcie mąkę oraz szczyptę soli. Całość dokładnie utrzyjcie na gładką, jednolitą masę, a następnie przelejcie ją do dzbanuszka. Tak przygotowaną masę wlejcie...

Po czym poznać, że makaron jest zepsuty?
Adobe Stock
Newsy
Po czym poznać, że makaron się zepsuł? Jeśli tak wygląda to pod żadnym pozorem go nie jedzcie
Ugotowany, umieszczony w lodówce makaron zachowuje świeżość przez mniej niż 1 tydzień. Jeśli w tym czasie jego wygląd się zmienił pod żadnym pozorem nie spożywajcie tego produktu.

Ugotowany makaron to jeden z tych produktów spożywczych, które bardzo szybko się psują. W końcu zawiera on mnóstwo wilgoci, która sprzyja rozwojowi pleśni oraz rozmaitych bakterii. Umieszczony w lodówce wytrzyma zaledwie kilka dni. Jak długo można przechowywać ugotowany makaron? Wszystko zależy od rodzaju makaronu i składników, z których został wykonany. Najkrócej wytrzyma świeży makaron pszenny ze sklepu. Jego termin przydatności do spożycia wynosi tylko 1-3 dni. Od 3 do 5 dni możecie z kolei przechowywać gotowany makaron pszenny, makaron na bazie soczewicy, fasoli lub grochu, makaron bezglutenowy oraz nadziewany. Najbardziej wytrzymały okazuje się świeży, domowy makaron pszenny (4-5 dni) oraz wszelkie makarony z sosem (5 dni). Jak poznać, że makaron jest zepsuty? Zepsuty makaron poznacie między innymi po jego zapachu, ale również wyglądzie. Niezdatny do spożycia produkt stanie się lepki, obślizgły, wręcz śluzowaty. Może mieć także zmienioną barwę. Jeśli widzicie, że w pewnych miejscach jest szarawy lub białawy, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Przepis na domowy makaron Skoro już wiecie, jak rozpoznać zepsuty makaron śmiało możecie zacząć jego przyrządzanie. Zróbcie tylko tyle, ile w danym momencie potrzebujecie, a jeśli coś zostanie, nie trzymajcie w lodówce dłużej niż 5 dni. Będziecie potrzebować: 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczki soli Przygotowanie: W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie, używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej...

makaron przepis
Adobe Stock
Newsy
Najlepszy domowy makaron do rosołu - taki sam robiła wam babcia
Ten domowy makaron w kształcie cienkich tasiemek idealnie sprawdzi się w towarzystwie niedzielnego rosołu. Do jego przyrządzenia potrzebujecie tylko 3 składników! Przepis jest dziecinnie prosty, a smak nieziemski!

Choć makaron można kupić w każdym sklepie, przyrządzony samodzielnie w domu nie ma sobie równych. Receptura jest tak prosta, że kiedy ją przeczytacie sami zaczniecie się zastanawiać, dlaczego dotąd traciliście pieniądze na tego typu gotowe produkty.  Przepis na domowy makaron Składniki 500 gramów mąki pszennej 5 jajek 1 łyżeczka soli Przygotowanie W misce umieśćcie mąkę i sól. Całość dokładnie wymieszajcie. W kolejnej miseczce rozkłóćcie jajka. Tak przygotowane połączcie z mąką i lekko wymieszajcie używając do tego na przykład widelca. Stolnicę oprószcie mąką i wyłóżcie na nią masę makaronową. Całość dokładnie zagniećcie, aż do powstania jednolitej kulki ciasta. Tak przygotowane ciasto podzielcie na porcje, rozwałkujcie partiami na bardzo cienkie placki i odstawcie na kilkanaście minut do lekkiego przeschnięcia. Po upływie tego czasu każdy placek zwińcie w rulon i pokrójcie w cienkie paski (jeśli za bardzo się sklejają podsypcie mąką). Rozwińcie powstałe tasiemki. W dużym garnku zagotujcie wodę. Kiedy ta zacznie wrzeć dodajcie sól, trochę oleju, a następnie makaron. Gotujcie przez kilka minut (w zależności od grubości makaronu może to być 3-10 minut). Po upływie tego czasu odcedźcie makaron i przelejcie go zimną wodą. Gotowe! Źródło: gotujmy.pl

Zapiekanka z makronem
Gotujmy.pl/patunia87
Newsy
Doskonała zapiekanka z makaronem z resztek z lodówki. Ze smakiem naje się cała rodzina
Gotowanie z tego, co zostaje w lodówce ma sens. Szczególnie, że dzięki takiemu rozwiązaniu zachowujecie się w pełni ekologicznie, czyli odpowiedzialnie i pomysłowo.

Makaron to jeden z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Możecie wyczarować z niego prawdziwe kulinarne cuda! Długa historia makaronu Najstarszy znaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i 20 cali długości. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. Według legendy do Europy miał go jakoby sprowadzić wenecki podróżnik, Marco Polo. Inne doniesienia głoszą, że mógł się pojawić na europejskim lądzie znacznie wcześniej. Jak produkuje się makaron? Produkcja makaronu to wieloetapowe działanie. Składa się na nią przygotowanie surowców, sporządzenie ciasta, formowanie i wykrawanie, suszenie, sortowanie oraz pakowanie produktu gotowego. Obecnie możecie dostać w sklepach rozmaite formy makaronu.  Podstawowym surowcem do jego produkcji jest semolina lub mąka makaronowa, która zawiera znacznie więcej glutenu niż jej zwykła wersja. Kolejnym ważnym surowcem jest woda. Jej dodatek jest o około 50% mniejszy niż w przypadku ciasta przeznaczonego do produkcji chleba. Najlepiej kiedy w toku produkcji makaronu dodaje się do niego jajka. Innymi składnikami dodawanymi do makaronów mogą być między innymi barwniki. Szpinak zabarwi makaron na zielono, buraki dodadzą mu różowego kolorytu, a dzięki grzybom będzie soczyście brązowy. Dodatki wpłyną też na jego smak. Makaron jako idealna baza do gotowania Makaron przed spożyciem należy odpowiednio przyrządzić. W zależności od formy, gotuje się go od kilku do kilkunastu minut. Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente , czyli ani za miękki ani zbyt twardy.  Ugotowanie go w ten sposób zapobiegnie też pozbycia się przez przypadek jego ważnych właściwości. Dania z makaronu są często spożywane w polskiej kuchni Miłość Polski do Włoch jest nie tylko symboliczna. Dania z makaronem...