Staropolskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami
Pixabay
Newsy

Te staropolskie gołąbki zachwycą was swoim smakiem. Koniecznie dodajcie to do farszu. Będą wyborne

Choć gołąbki to danie znane w całej Polsce, w każdym regionie przyrządza się je nieco inaczej. Farsz do tych, zwanych pomorskimi, z pewnością was zaskoczy.

Większość Polaków słysząc o gołąbkach, ma przed oczami liście białej kapusty nafaszerowane ryżem i mięsem mielonym oraz polane sosem pomidorowym. Okazuje się jednak, że nie w każdym regionie naszego kraju ta wersja jest najpopularniejsza. 

Magda Gessler odpowiada na pytania

Z czym pomorzanie jadają gołąbki?

Być może was to zdziwi, ale pomorzanie najczęściej przyrządzają gołąbki z farszem stanowiącym mieszankę kaszy pęczak i… suszonych grzybów. Potrawa ta pojawiła się na Żuławach po 1945 roku i zadomowiła się na stałe. Nic dziwnego. W końcu jest prosta, tania i smaczna.

Koniecznie spróbujcie gołąbków w takim wydaniu, są naprawdę wyśmienite.

Przepis na gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami

Będziecie potrzebować:

  • 1 średniej wielkości główki kapusty
  • 300 gramów kaszy pęczak (3 torebek)
  • 50 gramów ulubionych suszonych grzybów
  • 400 ml bulionu
  • 2 cebul
  • 1 łyżki masła
  • Oleju do smażenia
  • Przypraw: soli, pieprzu

Przygotowanie:

  1. Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia namoczone grzyby posiekajcie drobno, przełóżcie do rondelka, zalejcie świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości.
  2. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach do cebuli dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut. 
  3. Kaszę pęczak ugotujcie zgodnie z zaleceniami umieszczonymi na opakowaniu producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie ją wraz z grzybami i cebulą, doprawcie solą i pieprzem, a następnie odstawcie.
  4. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z główki kapusty oddzielcie kilka liści i umieśćcie je we wrzątku na ok. 2 minuty. Sparzone wyjmijcie z garnka i odsączcie z wody. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie.
  5. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować mieszanką grzybów i kaszy pęczak, a następnie zwijać.
  6. Na patelni rozgrzejcie niewielką warstwę oleju, a następnie umieśćcie na niej zwinięte gołąbki i przesmażcie z obu stron, a następnie przełóżcie je do prostokątnego naczynia żaroodpornego łączeniem do dołu (układajcie bardzo ciasno).
  7. Całość zalejcie bulionem i wodą pozostałą z gotowania grzybów, a następnie umieśćcie w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Po ok. 1 godzinie danie powinno być gotowe.

Smacznego!

Gołąbki wigilijne
własne
Newsy
Ekspresowy sposób zawijania farszu w kapustę na gołąbki. Tego babcinego sposobu jeszcze nie znacie 
Dzięki temu prostemu trikowi ekspresowo zawiniecie gołąbki. Zapewniamy, że żaden z nich nie rozpadnie się podczas gotowania.

Nie od dziś wiadomo, że babcie to skarbnica najcenniejszych kulinarnych trików. Nie inaczej jest w przypadku gołąbków. Jeśli chcecie zawinąć je szybko i dokładnie koniecznie przetestujcie ten sposób.  Babciny sposób zawijania farszu w kapustę Wystarczy, że nałożycie farsz na środek liścia, a następnie złożycie go w kopertę, położycie na drewnianej desce i zaczniecie rolować lekko dociskając przysmak. Zajmie wam to chwilę, a efekty będą powalające. Przepis na gołąbki z grzybami Będziecie potrzebować: 1 główki kapusty 400 ml bulionu 300 gramów ryżu 50 gramów suszonych grzybów 2 cebul 1 łyżki masła Przypraw: soli, pieprzu Przygotowanie: Suszone grzyby umieśćcie w małej misce, zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia na całą noc. Następnego dnia przełóżcie je do rondelka ze świeżą wodą i gotujcie przez kilkanaście minut, aż do miękkości. Cebulę obierzcie, pokrójcie w niewielką kosteczkę i zeszklijcie na maśle. Po kilku minutach dodajcie ugotowane grzyby (nie wylewajcie wody, w której się gotowały, przyda się do sosu). Całość smażcie przez ok. 5 minut, a następnie umieśćcie w maszynce do mielenia mięsa. Ryż ugotujcie zgodnie z zaleceniami producenta. Po odcedzeniu z wody wymieszajcie go wraz ze zmielonymi grzybami i odstawcie. W dużym garnku zagotujcie wodę. Z kapusty wytnijcie głąb, a następnie umieśćcie ją we wrzątku i gotujcie przez ok. 20 minut, pamiętając o przewróceniu na drugą stronę. Po upływie tego czasu wyjmijcie kapustę z wody i odstawcie do wystudzenia. Po kilkunastu minutach możecie zacząć rozbierać ją z liści. Zróbcie to bardzo powoli, inaczej liście się porwą. Pamiętajcie, by z każdego liścia wyciąć zgrubienie. Tak przygotowaną kapustę zacznijcie faszerować...

Gołąbki
Gotujmy.pl
Newsy
Przepis na postne gołąbki. Będą idealne na piątkowy obiad
Gołąbki kochamy wszyscy. Jeśli macie ochotę zjeść je w trochę innej odsłonie, koniecznie sprawdźcie ten przepis!

Tradycyjne gołąbki najczęściej przygotowuje się z mięsem. Kapusta z farszem z mielonego mięsa z dodatkiem ugotowanego ryżu i aromatycznych przypraw jest uwielbianym daniem wszystkich Polaków.  Gołąbki z mięsem to klasyka polskiej kuchni. Wielu z nas wychowało się na tej smakowitej potrawie. Nasze babcie uwielbiały nam je gotować i podawać z gęstym, smacznym sosem pomidorowym lub grzybowym z dodatkiem tłuczonych ziemniaków. Przyznajcie się, że tęsknicie za tymi czasami.  Gołąbki w różnych odsłonach  Gołąbki można zrobić z różnego rodzaju kapusty. Jedni wolą  nadziewać farsz kapustę białą drudzy kapustę włoską. Wielu smakoszy twierdzi, że to właśnie z kapusty włoskiej gołąbki wychodzą najdelikatniejsze.  Są też tacy, którzy kochają jeść gołąbki w wersji bezmięsnej i twierdzą, że smakują lepiej niż te tradycyjne. Wybór należy zostawić już waszemu gustowi.  Proponujemy abyście przyrządzili postne gołąbki z naszego przepisu. Są idealną opcją, jeśli jesteście w trakcie postu i ograniczyliście do zera spożywanie mięsa lub po prostu macie ochotę zjeść gołąbki w całkiem nowej odsłonie.   Przepis na postne gołąbki  Składniki: Główka kapusty włoskiej  40 g suszonych grzybów 250 g kaszy pęczak  2 cebule 2 szalotki 1 jajko Łyżka masła Łyżka mąki  200 ml śmietany 12 proc. Natka pietruszki Sól i Pieprz Olej Przygotowanie: Zerwijcie z kapusty wierzchnie liście, ostrożnie wytnijcie z niej głąb nożem.  W dużym garnku podgotujcie całą główkę kapusty. Dopiero po jej przestudzeniu rozdzielcie liście. Grzyby wypłuczcie, zalejcie je wodą i gotujcie przez 25 minut.  Ugotowane grzyby drobno posiekajcie, odlejcie pół szklanki...

kuchnia regionalna przepisy
Newsy
Specjał kuchni regionalnej. Cudownie pyszne kiszeniaki łemkowskie polecają się na obiad. Po każdym kęsie będziecie w niebie
Nie szukajcie inspiracji daleko – genialne przepisy kryją się w polskiej kuchni regionalnej.

Przychodzi w końcu taki czas, gdy mielone i schabowe zaczynają się nudzić. To oznacza, że pora na spróbowanie czegoś nowego! Poszukiwanie inspiracji najlepiej zacząć od tego, co najbliżej, czyli od specjałów polskiej kuchni regionalnej. To naprawdę niesamowite, ile skarbów można w niej znaleźć! Po co przyrządzać skomplikowane egzotyczne dania, gdy kuchnia regionalna skrywa takie perełki? Na przykład łemkowskie kiszeniaki – cudownie chrupiące gołąbki. Spróbujcie ich koniecznie, bo są przepyszne! Łemkowski skarb Kiszeniaki to danie wywodzące się z kuchni łemkowskiej. Łemkowie są jedną z 4 grup etnicznych w Polsce, uznanych przez prawo! Można jednak powiedzieć, że w ich przypadku pojęcie „grupa etniczna” cały czas ewoluuje i kto wie, czy niedługo nie będą mogli się starać o to, by uznać ich za mniejszość narodową. Są ludnością rusińską, która zamieszkuje Bieszczady i Karpaty. Łemkowska kuchnia pełna jest bardzo ciekawych przepisów, które nie są zbyt dobrze znane Polakom – wielka szkoda, ponieważ dania Łemków są niezwykle smaczne! Warto spróbować takich potraw jak mastyło (budyń na słono ze skwarkami podawany na śniadanie), homiłki (twarogowe kulki z miętą zalewane olejem) czy kiszeniaki. Na te ostatnie przygotowaliśmy dla was świetny przepis! Przepis na łemkowskie kiszeniaki Kiszeniaki to po prostu gołąbki. Ale nie takie zwykłe gołąbki z gotowanej kapusty! Te w wersji łemkowskiej robi się z kapusty… kiszonej! Potrzeba do tego całej główki ukiszonej kapusty i w ukiszone liście zawija się farsz. To dlatego kiszeniaki są niezwykle chrupiące! Główkę najlepiej samodzielnie ukisić, ponieważ w polskich sklepach kapusta kiszona w całości, jest trudna do zdobycia. Do przygotowania kiszeniaków będziecie potrzebowali poniższych składników:...

zupa ogonowa z grzybami przepis
Gotujmy.pl/anulka7
Newsy
Swojska zupa ogonowa na zimowe dni. 1 trik pozwoli uzyskać niebywale pyszny smak
Choć dania zakładające wykorzystanie ogonów wieprzowych nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, ich smak i właściwości są naprawdę imponujące. Przyrządzona na ich bazie zupa nie tylko wspaniale rozgrzewa, ale również niesamowicie syci. Przed zjedzeniem koniecznie umieśćcie ją na całą noc w lodówce.

Ogony wieprzowe są powszechnie wykorzystywane w wielu kuchniach świata. Często jedzą je między innymi mieszkańcy Ameryki Południowej. W Portoryko popularne jest spożywanie ich na surowo na przykład w kanapkach, na Gwadelupie ogony wieprzowe stanowią podstawę gulaszu i zup, z kolei na Karaibach używa się ich przede wszystkim w postaci solonej. Ogony wieprzowe wykorzystuje się również w kuchni polskiej. Jednym z bardziej apetycznych dań powstających na ich bazie jest zupa ogonowa z suszonymi grzybami i kaszą manną. Przepis jest banalnie prosty. Pamiętajcie jednak, by przed podaniem schłodzić wywar w lodówce, dzięki temu nabierze niesamowitego smaku. Przepis na zupę ogonową z grzybami Będziecie potrzebować 2 litrów wody 2 ogonów wieprzowych 150 gramów ulubionych suszonych grzybów Warzyw: 6 ziemniaków, 1 marchewki, 1 pietruszki, 1 cebuli, 1 pora, kawałka selera 3 łyżki kaszy manny 500 ml soku pomidorowego 200 gramów śmietany do zup (najlepiej 18 proc.) Przypraw: soli, pieprzu, ziela angielskiego, liści laurowych, mielonej papryki Przygotowanie Suszone grzyby umieśćcie w małej miseczce, z kolei ogony wieprzowe w dużej. Oba składniki zalejcie wodą i odstawcie do namoczenia. Po ok. 1 godzinie odcedźcie mięso z wody, przełóżcie do dużego garnka, zalejcie świeżą wodą i zagotujcie. Marchewkę i pietruszkę obierzcie, a następnie zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Selera i cebulę obierzcie i pokrójcie na mniejsze części. Pora posiekajcie na plasterki. Wszystkie warzywa umieśćcie w gotującym się wywarze. Do powstającej zupy dodajcie namoczone grzyby wraz z wodą oraz przyprawy – sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, mieloną paprykę. Całość zamieszajcie i gotujcie aż do miękkości mięsa. Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w...