Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej.

Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne żurawiny

Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich:

  • Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia.
  • Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki.
  • Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii.
  • Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych.
  • Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając zmniejszyć ból i stan zapalny stawów.
  • Owoc ten jest również dobry dla naszego układu krążenia, ponieważ zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.
  • Żurawina ma też właściwości przeciwwirusowe, wzmacnia odporność poprzez zwiększenie agresywności białych krwinek i zmniejsza ryzyko raka.

Aby czerpać jak najwięcej korzyści, jakie ma do zaoferowania żurawina, najlepiej spożywać ją na świeżo. Ciepło wytwarzane podczas gotowania może całkowicie zniszczyć witaminę C w ciągu zaledwie 15 minut.

Zobacz także
świąteczne ciastka owsiane przepis

Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Czy jedzenie żurawiny może mieć skutki uboczne?

Mimo swoich licznych zalet, żurawina może również powodować skutki uboczne. Jedzenie żurawiny i picie soku żurawinowego, zwykle duże spożycie, może powodować zaburzenia trawienia u osób z chorobą refluksową, zapaleniem żołądka lub wrzodami trawiennymi oraz objawami, takimi jak cofanie się soków żołądkowych, zgaga, ból brzucha, utrata apetytu, tzw. odbijanie, czkawka, złe samopoczucie, metaliczny lub kwaśny posmak w ustach, nieświeży oddech, kaszel, nudności i wymioty. 

Źródło: healthline.com, medonet.pl

Gruba kobieta
Krakenimages.com/Adobe Stock
Zdrowie
W MIG spali tłuszcz i zbędne kilogramy! Wystarczą 3 proste składniki!
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Czym jest imbir? Imbir to jedna z najzdrowszych przypraw świata. Pochodzi z korzenia rośliny o nazwie Zingiber officinale. Imbir można stosować w postaci świeżej, suszonej, sproszkowanej a nawet jako sok. W krajach azjatyckich to podstawowy dodatek do potraw i skuteczne lekarstwo na infekcje wirusowe. Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Oto 5 korzyści zdrowotnych imbiru! Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w...

sok żurawinowy
Kraken Images/Adobe Stock
Zdrowie
Cudowny sok na odporność. Przy okazji eliminuje problem ponad połowy kobiet!
Te statystyki mogą zrobić na was wrażenie. Lekarze szacują, że niemal połowa dorosłej populacji Polek przynajmniej raz w życiu będzie zmagać się z zapaleniem pęcherza. Czas zadbać o swoją odporność.

Okropne pieczenie i krwawienie podczas oddawania moczu, nieustanne parcie na pęcherz i dokuczająca gorączka – to tylko kilka z typowych objawów zapalenia pęcherza. O tym jak bardzo uciążliwe i nieprzyjemne schorzenie wiedzą tylko ci, którzy przez to już przeszli. Boli? Oto co należy robić Zapalenie pęcherza to doprawdy fatalna dolegliwość. Oprócz tego, że wywołuje nieprzyjemne bóle, to na nieszczęście dla chorujących może wielokrotnie nawracać z tą samą siłą. Na tę chorobę kobiety zapadają niemal 50 razy częściej niż mężczyźni. Stąd nasz apel właśnie do pań – nie lekceważmy tego zagrożenia i zawsze konsultujmy z lekarzem wyżej wymienione objawy. Są jednak sposoby, by nieco wspomóc swój organizm w walce z zakażeniami. Jeżeli nasze ciało jest odpowiednio do tego przygotowane, może zwalczyć infekcję dróg moczowych już na samym początku. Aby tak się działo, należy przede wszystkim zachowywać higienę miejsc intymnych. Oprócz tego warto wprowadzić do swojej diety jeden składnik. Czerwone remedium Jest nim żurawina. Sok z tego owocu to prawdziwe remedium na problemy z drogami moczowymi. Nie bez przyczyny żurawina (a raczej wyciąg z niej) jest głównym składnikiem suplementów diety i tabletek, które często dostajemy w aptece właśnie na problemy z pęcherzem. Zamiast truć się tak zwaną chemią, warto postawić na naturę i zacząć spożywać sok z żurawiny. Ten życiodajny napój czyni prawdziwe cuda. Żurawina utrudnia bakteriom E.coli przyleganie do błony śluzowej dróg moczowych. Sok z żurawiny to nie tylko działanie antybakteryjne. To prawdziwy eliksir młodości. O co chodzi? Badania wykazują, że sok żurawinowy wspomaga układ krwionośny i zmniejsza ryzyko udarów. Kłopot z sokiem z tych czerwonych jagód jest taki,...

Sok pomidorowy
Pixabay/Dvinchanin
Newsy
Sok z pomidorów - dlaczego warto pić go regularnie? Korzyści są wręcz niebywałe
Pomidory to nie tylko cenne źródło potasu. Pijąc sok z pomidorów robicie duży ukłon w stronę zdrowia. Dlaczego sok pomidorowy jest niezbędny dla organizmu człowieka?

Pomidor do Europy dotarł dopiero w XV wieku, po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. Owoce pomidorów są spożywane pod różnymi postaciami.  Znacie je na pewno w stanie surowym, jako składnik zup, sosów, sałatek, kanapek, potraw z kaszą i ryżem. Pomidory są też przetwarzane na soki, przeciery i koncentraty. Każdy rodzaj przetworzenia pomidora przysłuży się waszemu zdrowiu. Te warzywa to prawdziwa bomba witaminowa! Sok pomidorowy to naturalny napój Napój z pomidorów, zrobiony w domu poprzez zblendowanie warzyw i połączenie ich z niewielką ilością wody, to szklanka szerokiej gamy witamin, minerałów i silnych przeciwutleniaczy. Takie rozwiązanie ma więcej plusów niż minusów. Szczególnie, jeśli nie znaliście do tej pory imponujących właściwości tych zdrowych warzyw. Pamiętajcie, że do soku z pomidorów pasuje też seler, marchew oraz buraki.  Jedna szklanka 100% soku pomidorowego w liczbach to: Kalorie: 41 Białko: 2 gramy Witamina A: 22% dziennego zapotrzebowania Witamina C: 74% dziennego zapotrzebowania Witamina K: 7% dziennego zapotrzebowania Kwas foliowy: 12% dziennego zapotrzebowania Sok pomidorowy to także magnez, mangan i potas. Jak widać, sok pomidorowy jest bardzo pożywny i zawiera wiele ważnych witamin i minerałów. Picie 1 szklanki soku pomidorowego zaspokaja codzienne zapotrzebowanie na witaminę C, konieczną w okresie jesienno-zimowym. Pomidory są bogate w likopen  Likopen to cenny przeciwutleniacz, który przeciwdziała zachorowaniom na nowotwory. Likopen jest szczególnie przyswajalny dla człowieka w formie poddanej termicznej obróbce. Mamy na myśli przetwory pomidorowe, koncentraty i przeciery.  Spożywanie przetworów z pomidorów chroni komórki przed uszkodzeniami, obniża ryzyko...

Mini kiwi
Flickr/Leslie Seaton
Newsy
Mini kiwi i ich wspaniałe korzyści dla zdrowia i urody. Jedz, a nie pożałujesz
Kiwi wielkości kciuka jest wieloletnim pnączem pochodzącym z Japonii, Chin, Korei i Syberii. Od niepamiętnych czasów cieszy niezwykłymi właściwościami. Chcecie się dowiedzieć o czym mówimy?

Mini kiwi jest jagodą z gatunku Aktinidia Arguta i jest znana jako mroozodporne kiwi. Do tej pory mini kiwi była uważana za roślinę uprawianą amatorsko. Aktualnie stanowi przyszłościowy owoc z potencjałem sadowniczym. Uprawia się ją między innymi w Europie, USA i Nowej Zelandii. Owoce jak jagody Mini kiwi ma wagę od kilku do kilkunastu gramów. Wielkością są porównywalne do deserowych winogron. Są znacznie mniejsze niż znane na rynku, popularne i słodkie duże kiwi. Pokryte są delikatną, gładką, jadalną skórką. Można je jeść bez obierania wprost z opakowania.  Owoce ze względu na dużą zawartość składników prozdrowotnych są zaliczane do żywności funkcjonalnej. To jedne z najbardziej odżywczych owoców! Wyróżniają się zdolnością do dojrzewania po zbiorze, co jest rzadkością wśród owoców jagodowych. Sama natura Rośliny mini kiwi są odporne na choroby i nie wymagają chemicznych oprysków. Owoce krzewu są zazwyczaj soczyste, słodkie i aromatyczne. Jagody kiwi są także uprawiane jako rośliny ozdobne. Można je znaleźć w dżemach, galaretkach, sałatkach, koktajlach, napojach sportowych i przekąskach. Roślina jakich mało Jagoda kiwi to liściasta roślina, która rośnie nawet do 20 stóp wysokości. Ma kwiaty w kształcie filiżanki, pachnące i kremowo białe. Roślina kwitnie w maju, zmieniając kwiaty w zielono żółtawe owoce. Jej miąższ jest szmaragdowo-zielony z licznymi, maleńkimi, czarnymi nasionami. 125 gramów owoców mini kiwi zawiera 22 gramy węglowodanów, 4 gramy błonnika pokarmowego, 360 mg potasu, 1,5 grama białka, 0,7 grama tłuszczu i 7 mg sodu. Korzyści zdrowotne  Jagoda kiwi słynie z bogactwa składników odżywczych i jest uważana za zdrową przekąskę. Pomaga zmniejszyć...