Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej.

Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne żurawiny

Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich:

  • Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia.
  • Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki.
  • Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii.
  • Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych.
  • Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając zmniejszyć ból i stan zapalny stawów.
  • Owoc ten jest również dobry dla naszego układu krążenia, ponieważ zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.
  • Żurawina ma też właściwości przeciwwirusowe, wzmacnia odporność poprzez zwiększenie agresywności białych krwinek i zmniejsza ryzyko raka.

Aby czerpać jak najwięcej korzyści, jakie ma do zaoferowania żurawina, najlepiej spożywać ją na świeżo. Ciepło wytwarzane podczas gotowania może całkowicie zniszczyć witaminę C w ciągu zaledwie 15 minut.

Zobacz także
świąteczne ciastka owsiane przepis

Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Czy jedzenie żurawiny może mieć skutki uboczne?

Mimo swoich licznych zalet, żurawina może również powodować skutki uboczne. Jedzenie żurawiny i picie soku żurawinowego, zwykle duże spożycie, może powodować zaburzenia trawienia u osób z chorobą refluksową, zapaleniem żołądka lub wrzodami trawiennymi oraz objawami, takimi jak cofanie się soków żołądkowych, zgaga, ból brzucha, utrata apetytu, tzw. odbijanie, czkawka, złe samopoczucie, metaliczny lub kwaśny posmak w ustach, nieświeży oddech, kaszel, nudności i wymioty. 

Źródło: healthline.com, medonet.pl

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Adobe Stock
Newsy
Czy czarna herbata jest zdrowa? Większość osób żyje w błędzie
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kubka ciepłej i aromatycznej kawy. Nie wszyscy zdają sobie sprawę z jej wpływu na organizm. Większość osób zdecydowanie będzie zaskoczona.

Często do posiłku podaje się różnego rodzaju napoje, najczęściej jednak jest to herbata bądź kawa. Pierwszy napój dosyć często gości na stole, a większość osób nie wyobraża sobie bez niego ani jednego dnia. Zatem jest spożywany regularnie. Z pozoru wydaje się być prostym napojem, ale z drugiej strony wiąże się z nim szereg różnych konsekwencji. Właściwości czarnej herbaty Czarna herbata jest jedną z popularniejszych na rynku. Można ją zakupić w granulkach, torebkach czy w postaci liściastej. Wybór zależy od indywidualnych preferencji. Warto zauważyć, iż posiada szereg cennych właściwości, które w pozytywny sposób wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród wartościowych cech są takie jak: opóźnia proces starzenia, oczyszcza organizm z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy czy zawału serca, poprawia krążenie krwi, stabilizuje ciśnienie krwi, reguluje stężenie glukozy we krwi, działa przeciwzapalnie, zapobiega uszkodzeniom DNA w komórkach, czy ma również działanie antynowotworowe.    Skutki uboczne picia czarnej herbaty  Jak we wszystkim, tak i w piciu herbaty powinien być zachowany odpowiedni umiar. Mimo, iż czarna herbata zawiera szereg cennych właściwości to spożyta w nadmiarze może przynieść również negatywne skutki. Warto zauważyć, iż posiada ona wysokie stężenie kofeiny, dlatego też może powodować migreny, silne bóle głowy, nerwowość czy nawet utrudniać zasypianie. Aby uniknąć przykrych skutków, warto zmniejszyć jej ilość w codziennej diecie.  Rodzaje herbat na rynku Na sklepowych półkach można spotkać się z szerokim wyborem herbat. Podstawowy podział to liściaste i w torebkach. Jednak wyróżnia się...

Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
AdobeStock
Newsy
Maskotka, malinowy, samuraj. Ich nazwy zaskakują. Który pomidor jest najsmaczniejszy?
Uprawiacie pomidory? To świetnie, ponieważ własne pomidory smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów i jak smakują? Ich nazwy mogą was zaskoczyć!

Jeżeli uprawiacie pomidory , na pewno zauważyliście, że w waszym ogródku zaczynają się już czerwienić. To właśnie latem możemy zacząć zbierać pierwsze pomidory, a ostatnie okazy możemy zerwać nawet około października. Jakie są najpopularniejsze odmiany pomidorów? Jak wyglądają? Jaki mają smak? Najpopularniejsze odmiany pomidorów Pomidory różnią się od siebie wielkością kształtem i smakiem. Ich nazwy są niekiedy zaskakujące. Oto 7 najpopularniejszych odmian pomidorów. Macie swoją ulubioną? Malinowy warszawski – owoce tego pomidora są duże, okrągłe i bardzo mięsiste. Samuraj – owoce są duże, mięsiste i twarde. Nadają się do różnego typu przetworów oraz jedzenia na surowo. Bawole serce – to jedna z najpopularniejszym odmian pomidorów malinowych. Owoce są duże, smaczne i mięsiste. Mają kształt serca. Black cherry – są to niewielkie, ale bardzo smaczne pomidorki typu koktajlowego. Ich owoce są słodkie i zarazem wyraziste w smaku. Mają purpurową lub brązową barwę. Maskotka – to słodkie, czerwone, koktajlowe pomidorki, które często uprawia się w doniczkach. Faworyt - miąższ tych malinowych pomidorów jest mięsisty, ma kolor różowy i prawie nie posiada nasion. Figiel – te smaczne, niewielkie pomarańczowe owoce osiągają ok. 3 cm średnicy. Rosną niczym winogrona – po kilkanaście owoców na jednej gałązce. Najlepiej smakują prosto z krzaczka. Dlaczego warto jeść pomidory? Pomidory świetnie nadają się do grillowania , pieczenia i smażenia – a także jako podstawa do przepysznej zupy czy samodzielna przekąska. To prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Pomidory są głównym źródłem bardzo silnego antyoksydantu - likopenu, który ma wiele...