Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa bomba dla zdrowia. Kobiety powinny się nimi zajadać
AdobeStock
Newsy

Te pyszne, maleńkie owoce to prawdziwa prozdrowotna bomba. Kobiety powinny się nimi zajadać

Czy słyszeliście kiedyś o dobroczynnych właściwościach żurawiny? O regularnym jedzeniu tych smacznych owoców szczególnie powinny pamiętać kobiety. Wyjaśniamy, dlaczego.

Żurawina to nic innego, jak małe, okrągłe, jadalne jagody, które mają kolor od jasnoczerwonego do ciemnoczerwonego. Owoce żurawiny rosną na niewielkich, wiecznie zielonych krzewach i można je spotkać w całej Europie oraz Ameryce Północnej i Środkowej.

Z uwagi na swój specyficzny, cierpki i kwaskowaty smak, żurawina nie jest lubiana przez wszystkich. W przeciwieństwie do większości jagód nie jest słodka. To dlatego, żeby uczynić ją smaczniejszą, większość ludzi dodaje do nich cukier lub dodaje ją do różnych wypieków, takich jak ciasta czy tarty.

Magda Gessler odpowiada na pytania

Właściwości zdrowotne żurawiny

Żurawina posiada jednak niezliczone właściwości prozdrowotne. Oto tylko niektóre z nich:

  • Żurawina jest dobrym źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym przeciwutleniającej witaminy C. Jak pokazują badania, regularne spożywanie świeżych żurawin może pomóc obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zapobiec gromadzeniu się płytki nazębnej na ścianach tętnic, przyczyniając się do zdrowia układu krążenia.
  • Dzięki dużej ilości witaminy C, żurawina ma silne działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.
  • Posiada też właściwości ściągające, a także pomaga łagodzić biegunki.
  • Badania pokazują, że owoce te szczególnie powinny sobie upodobać kobiety. Preparaty z żurawiną pomagają hamować wzrost bakterii E. coli, zmniejszając częstość infekcji dróg moczowych, a także hamując rozprzestrzenianie się innych rodzajów bakterii.
  • Wykazano również, że żurawina zawiera specjalne związki, które pomagają zapobiegać próchnicy i zmniejszają ryzyko chorób zapalnych.
  • Ze względu na zawartość witaminy C i potencjał przeciwzapalny, świeże jagody są dobre dla osób cierpiących na zapalenie stawów, pomagając zmniejszyć ból i stan zapalny stawów.
  • Owoc ten jest również dobry dla naszego układu krążenia, ponieważ zmniejsza ryzyko miażdżycy, udaru i zawału serca.
  • Żurawina ma też właściwości przeciwwirusowe, wzmacnia odporność poprzez zwiększenie agresywności białych krwinek i zmniejsza ryzyko raka.

Aby czerpać jak najwięcej korzyści, jakie ma do zaoferowania żurawina, najlepiej spożywać ją na świeżo. Ciepło wytwarzane podczas gotowania może całkowicie zniszczyć witaminę C w ciągu zaledwie 15 minut.

Zobacz także
świąteczne ciastka owsiane przepis

Chrupiące ciasteczka owsiane z żurawiną i pomarańczą. Gdy ich skosztujesz od razu poczujesz klimat świąt

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Niektórzy jedzą jagody z liśćmi. Nie uwierzycie, na co to pomaga

Czy jedzenie żurawiny może mieć skutki uboczne?

Mimo swoich licznych zalet, żurawina może również powodować skutki uboczne. Jedzenie żurawiny i picie soku żurawinowego, zwykle duże spożycie, może powodować zaburzenia trawienia u osób z chorobą refluksową, zapaleniem żołądka lub wrzodami trawiennymi oraz objawami, takimi jak cofanie się soków żołądkowych, zgaga, ból brzucha, utrata apetytu, tzw. odbijanie, czkawka, złe samopoczucie, metaliczny lub kwaśny posmak w ustach, nieświeży oddech, kaszel, nudności i wymioty. 

Źródło: healthline.com, medonet.pl

Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Flickr
Newsy
Jecie czosnek na przeziębienie? Uważajcie, bo może wam też zaszkodzić
Czosnek jest smaczny i zdrowy, ale nie zawsze. Kiedy należy na niego uważać? Sprawdźcie, bo w pewnych sytuacjach może on wam zaszkodzić.

Czosnek jest jednym z najpopularniejszych warzyw świata. Wykorzystujemy go nie tylko do nadawania smaku wielu potrawom, ale również jako naturalny i skuteczny środek na grypę i przeziębienie. Czosnek od wieków stosowany jako produkt leczniczy. Warzywo to może jednak wywoływać zarówno pożądane, jak i niepożądane skutki dla organizmu. Jakie? Dlaczego warto jeść czosnek? Czosnek ma wiele dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto go jeść? Czosnek jest dobry dla mózgu. Zawiera witaminy i minerały, w tym witaminę B6, mangan, selen, witaminę C, żelazo, potas i miedź. Ta kombinacja jest szczególnie dobra dla funkcji poznawczych: witamina B6 i magnez są powiązane z poprawą nastroju i poprawą zdrowia mózgu. Wspiera zdrowy układ odpornościowy. Wszystko to dzięki witaminie C zawartej w surowym czosnku. Działa przeciwzapalnie. Czosnek zawiera siarczki allilu. Jest to przeciwzapalny związek, który, jak wykazały badania, spowalnia tempo wzrostu komórek rakowych. Ponieważ ma działanie przeciwzapalne, oznacza to również, że pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Jest dobry dla wątroby. Badania wykazały , że może chronić wątrobę przed niektórymi toksynami i pomóc obniżyć poziom cukru we krwi. Czosnek jest dobry dla serca. Regularne spożywanie czosnku jest bezpośrednio związane z korzystnym wpływem na układ krążenia. Obniża poziom cholesterolu i normalizuje ciśnienie krwi. Może pomóc w ochronie przed osteoporozą. Chociaż czosnek jest zdrowym dodatkiem do zbilansowanej diety, nadmierne jedzenie tego warzywa może powodować szereg skutków ubocznych. Jakich? Skutki uboczne spożywania czosnku Zwiększone ryzyko krwawienia. To jeden z najpoważniejszych skutków ubocznych spożywania zbyt dużej ilości czosnku. Robiąc...

sałatka Agaty Młynarskiej przepis
ONS.pl/Instagram/agata_mlynarska
Newsy
Nie macie czasu? Wystarczą 3 minuty, żeby zrobić ukochaną sałatkę Agaty Młynarskiej. Zaskakuje smakiem i lekkością
Znana dziennikarka, prezenterka telewizyjna i aktorka, Agata Młynarska, postanowiła podzielić się ze swoimi fanami przepisem na błyskawiczną i zdrową sałatkę. Do jej przygotowania potrzebujecie 6 składników.

Choć przepis zakłada użycie majonezu, w rzeczywistości jest bardzo zdrowy. W końcu do jego odwzorowania potrzebujecie również pomarańczy, cykorii, orzechów włoskich i suszonej żurawiny. Nawet nie macie pojęcia, jak wiele cennych wartości odżywczych zawierają te składniki. Pomarańcza a witamina C Ten cytrus zawiera bardzo dużo witaminy C. Jej regularne spożywanie nie tylko minimalizuje poziom stresu, ale również chroni przed zachorowaniem na różnego rodzaju nowotwory. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie chroni także przed chorobami serca, stabilizuje ciśnienie krwi oraz wpływa korzystnie na stan skóry. Właściwości cykorii Cykoria to warzywo bogate przede wszystkim w sód, potas, magnez, żelazo, miedź, cynk, fosfor oraz witaminy czy kwas foliowy. Jej regularne spożywanie bardzo korzystnie wpływa na wątrobę, nerki oraz funkcjonowanie przewodu pokarmowego.  Orzechy włoskie Włączenie orzechów włoskich do diety nie tylko usprawni funkcjonowanie waszego układu krążenia, ale również zmniejszy ryzyko zachorowania na różnego rodzaju nowotwory. Ich spożywanie zaleca się przede wszystkim osobom cierpiącym na nadpotliwość, żylaki, hemoroidy oraz problemy z cerą. Suszona żurawina Nie od dziś wiadomo, że żurawina jest pomocna przy leczeniu wielu schorzeń. Należą do nich między innymi infekcje dróg moczowych, choroby żołądka oraz układu krwionośnego. W końcu żurawina wspaniale obniża poziom złego cholesterolu, a podnosi poziom dobrego. Obniża też ciśnienie krwi i zmniejsza sztywność naczyń krwionośnych. Przepis na lekką sałatkę Agaty Młynarskiej Składniki: 1 pomarańczę 2 cykorie 1 łyżkę majonezu (zdrowszy będzie domowy) 1 łyżkę śmietany lub jogurtu greckiego Garść orzechów włoskich Garść suszonej żurawiny...

Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Adobe Stock
Zdrowie
Ten napój w mig spali tłuszcz i pomoże zwalczyć zły cholesterol. Wystarczą 3 proste składniki
Wszyscy chcemy być szczupli i zdrowi. Jak tego dokonać? Z pomocą przychodzi woda imbirowa. Podpowiadamy, jak ją przygotować? Wystarczą 3 proste składniki!

Imbir ma wiele zalet prozdrowotnych. Jego korzeń posiada właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, które są korzystne w leczeniu niektórych dolegliwości i chorób. Woda imbirowa może nam pomóc spalić niechciany tłuszcz i obniżyć poziom tzw. złego cholesterolu. Jak ją przygotować? Właściwości zdrowotne imbiru Głównym winowajcą wielu chorób, takich jak choroby serca, cukrzyca, zapalenie stawów i nowotwory jest przewlekłe zapalenie. Korzeń imbiru kryje w sobie potężne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, które mogą pomóc w zwalczaniu tych dolegliwości. Imbir jest również bogaty w fitochemikalia, które wspomagają trawienie i uspokajają żołądek. Jego właściwości trawienne pomagają stymulować naturalny proces oczyszczania i odtruwania organizmu poprzez eliminację toksyn i odpadów. Właściwości te mogą również rozrzedzać krew, poprawiać krążenie i zapobiegać krzepnięciu krwi. Korzyści zdrowotne imbiru znane są od wieków. Oto tylko niektóre z nich! Leczy nudności. Korzeń imbiru jest bardzo skuteczny w zwalczaniu nudności, zarówno tych związanych z chorobą morską, chorobą lokomocyjną, jak i ciążą (tzw. poranne mdłości). Zwalcza infekcje. Gingerol (6-gingerol) to kluczowy związek znajdujący się w imbirze, który ma silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Związek ten może pomóc obniżyć ryzyko infekcji i pomóc w hamowaniu rozwoju bakterii. Imbir może również pomóc w zapobieganiu infekcjom dróg oddechowych. Pomaga utrzymać zdrowy mózg. Przewlekłe stany zapalne i stres oksydacyjny mogą przyspieszyć proces starzenia mózgu. Przeciwutleniacze znajdujące się w imbirze mogą zapobiegać reakcjom zapalnym, które...

Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je 2 razy w tygodniu
Adobe Stock
Newsy
Jedzenie tych ryb może redukować ból. Spożywajcie je nawet 2 razy w tygodniu
Badania pokazały, że zmiana sposobu żywienia i włączenie do diety niektórych ryb, może zmniejszyć dolegliwości bólowe towarzyszące 2 chorobom. Naukowcy są podekscytowani.

Zdrowa dieta, dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, witamin i mikroelementów, sprzyja utrzymaniu dobrej kondycji wszystkich narządów. Z drugiej strony niedobory, które mogą pojawić się w przypadku źle zbilansowanego pożywienia mogą powodować choroby, stany zapalne i towarzyszące im dolegliwości bólowe. Odpowiednie odżywianie może też mieć ogromne znaczenie w leczeniu chorób.  Jak tłuste ryby pomagają na bóle stawów? Ryby, szczególnie niektóre morskie, zawierają w sobie duże ilości kwasów omega-3, takich jak DHA i EPA, mających między innymi właściwości przeciwzapalne. Każdy stan zapalny to funkcja układu odpornościowego, aktywowana przez białe krwinki. Dotyczy to także zapalenia stawów, podczas których dotknięte zmianami i bólem są zwłaszcza ręce i nogi. Choroby stawów, w tym reumatoidalne zapalenie stawów, są nie tylko nieprzyjemne z powodu dolegliwości bólowych, ale też niebezpieczne, ponieważ choroba może wpływać na inne narządy, np. serce. Dodatkowo, schorzenie może prowadzić do ścierania się kości, a także deformacji stawów i ich sztywnienia. W złagodzeniu skutków choroby pomaga właśnie kwas omega-3. Blokuje on receptor odpowiedzialny za powstanie zapalenia. Zażywanie już niewielkich ilości kwasów tłuszczowych omega 3, w dawce 0,21 g poprzez jedzenie ryb, może zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby o 50%. Łagodzi też skutki choroby, zmniejsza ból i zwiększa ogólną elastyczność stawów. Mięso tych ryb jest produktem spożywczym o najwyższej koncentracji kwasów tłuszczowych omega-3: Śledź Łosoś Makrela Sardynki Jedzcie porcję ryby 2 razy w tygodniu szczególnie wtedy, gdy zauważacie dolegliwości ze strony stawów....