Niedługo Wielkanoc. W głowach wielu polskich gospodyń domowych coraz częściej przewija się myśl, czym poczęstować na święta gości? Mamy dla was pewną świetną propozycję, która będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych już kotletów schabowych, mielonych czy karkówki w sosie.

Co podać na świąteczny obiad? Oczywiście, poza wielkanocnym żurkiem, warto zaserwować gościom jakieś pyszne i konkretne danie. Co powiecie na te oto kolorowe i przepyszne krokiety z nadzieniem jajeczno-kiełbasianym z dodatkiem świeżego szczypiorku? Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a efekt smakowo-wizualny wprost nie do opisania.

Pyszne naleśnikowe krokiety z wiosennym nadzieniem, będą hitem na waszym tegorocznym stole. Poczęstujcie nimi gości a na pewno poproszą was o przepis!

Przepis na krokiety z białą kiełbasą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku (może być kolorowy, świeżo zmielony)

Składniki na nadzienie:

  • 5 jajek
  • 3 białe kiełbaski
  • Około 100 gram sera żółtego
  • Pęczek szczypiorku

Dodatkowe składniki:

Zobacz także:

  • Jajka do panierki
  • Mąka do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta.
  2. Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki.
  5. W garnuszku gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Szczypiorek drobno siekamy.
  8. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy na oliwie.
  9. Składniki nadzienia łączymy ze sobą.
  10. Na naleśniki wykładamy farsz.
  11. Brzegi naleśników zawijamy do środka.
  12. Naleśniki rolujemy, formując krokiety.
  13. Krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
  14. Danie podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.

Smacznego!