krokiety z farszem
Gotujmy.pl
Newsy

Krokiety z białą kiełbasą będą idealne na wielkanocny obiad. Ten przepis nie ma sobie równych

Krokiety to bardzo popularne danie, które lubi większość osób. Jednak niewiele zna krokiety z jajkiem, białą kiełbasą, szczypiorkiem i żółtym serem. To niezapomniany smak.

Niedługo Wielkanoc. W głowach wielu polskich gospodyń domowych coraz częściej przewija się myśl, czym poczęstować na święta gości? Mamy dla was pewną świetną propozycję, która będzie doskonałą alternatywą dla tradycyjnych już kotletów schabowych, mielonych czy karkówki w sosie.

Co podać na świąteczny obiad? Oczywiście, poza wielkanocnym żurkiem, warto zaserwować gościom jakieś pyszne i konkretne danie. Co powiecie na te oto kolorowe i przepyszne krokiety z nadzieniem jajeczno-kiełbasianym z dodatkiem świeżego szczypiorku? Przygotowanie tego dania jest banalnie proste a efekt smakowo-wizualny wprost nie do opisania.

Pyszne naleśnikowe krokiety z wiosennym nadzieniem, będą hitem na waszym tegorocznym stole. Poczęstujcie nimi gości a na pewno poproszą was o przepis!

Magda Gessler odpowiada na pytania

Przepis na krokiety z białą kiełbasą

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Pół łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz do smaku (może być kolorowy, świeżo zmielony)

Składniki na nadzienie:

  • 5 jajek
  • 3 białe kiełbaski
  • Około 100 gram sera żółtego
  • Pęczek szczypiorku

Dodatkowe składniki:

  • Jajka do panierki
  • Mąka do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta.
  2. Mleko przelewamy do miski i dokładamy do niego pozostałe składniki ciasta: mąkę, jajka, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  3. Wszystko dokładnie miksujemy.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim naleśniki.
  5. W garnuszku gotujemy jajka na twardo, studzimy je, obieramy i kroimy w kostkę.
  6. Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  7. Szczypiorek drobno siekamy.
  8. Kiełbasę kroimy w kostkę i delikatnie obsmażamy na oliwie.
  9. Składniki nadzienia łączymy ze sobą.
  10. Na naleśniki wykładamy farsz.
  11. Brzegi naleśników zawijamy do środka.
  12. Naleśniki rolujemy, formując krokiety.
  13. Krokiety obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej a następnie smażymy na oleju z każdej strony do zrumienienia.
  14. Danie podajemy na ciepło posypane szczypiorkiem.

Smacznego!

Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Wyjdą pyszne!
Adobe Stock
Przepisy
Nie uwierzycie, czym można nadziewać krokiety. Z takim farszem wyjdą przepyszne
Krokiety, inaczej zasmażane naleśniki, z farszem w postaci niewielkiej rolady. Czy mogą was czymś zaskoczyć?

Krokiety to połączenie dobrego ciasta z mniej lub bardziej tradycyjnym farszem. Nadzienie można wykonać dosłownie ze wszystkiego. W Polsce największym powodzeniem cieszą się krokiety z kapustą i mięsem , podawane  z czerwonym barszczem. To danie łatwe i niezbyt czasochłonne. Można serwować je o każdej porze dnia. Najlepiej będą smakowały wieczorem albo w formie przystawki na imprezie urodzinowej. Starczają na kilka kęsów, w sam raz jako przekąska.  Krokiety w panierce Krokiety najlepiej smaży się na patelni w oleju. Panierkę stanowi proste połączenie jajka, mąki i tartej bułki. Farsz może być mięsny, mięsno-kapuściany, mięsno-grzybowy , czy w końcu całkowicie wegetariański, z dużą ilością podsmażonych wcześniej warzyw.  Przepis na krokiety z ziemniakami i żółtym serem Krokiet od naleśnika odróżnia panierka. Jeśli planujecie w najbliższym czasie dietę, będzie ona źródłem dodatkowych kalorii. Jeżeli jednak bliżej wam do hedonizmu niż tabeli kalorycznych, możecie postawić na panierkę. Farsz, który proponujemy też na pewno nie będzie wam obojętny. Składniki na 4 osoby: ziemniaki 75 dag mąka pszenna 10 dag 1 łyżka przyprawy typu Vegeta ser Gouda 15 dag masło 2 łyżki żółtko jaja kurzego 2 szt bułka tarta do panierki mąka do panierki jajo kurze 2 szt olej do smażenia Przygotowanie krokietów: Gotujemy ziemniaki do miękkości. Po delikatnym ostudzeniu obieramy, mielimy i mieszamy z mąką, przyprawą, żółtkami i masłem. Na dłoni formujemy z powstałej masy krokieciki w kształcie kulki i nadziewamy je startym serem. Dokładnie zlepiamy ciasto, by ser nie wydostał się na patelnię podczas smażenia. Gotowe kulki obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na wolnym...

kotlety po mazursku
Gotujmy.pl
Newsy
Super przepis na rozpływające się w ustach kotlety po mazursku. Podajcie je z tym farszem a nikt im się nie oprze
Co powiecie na dania rodem z mazurskiej kuchni? Te smaczne i kolorowe roladki z farszem z jajek i szynki, świetnie się sprawdzą jako danie główne na rodzinny niedzielny obiad. Ich przygotowanie jest banalne a efekt smakowy przechodzi najśmielsze oczekiwania. Zainteresowani? Czytajcie dalej!

Szukacie ciekawego przepisu na pyszny, niedzielny obiad? Przygotujcie te oto smakowite kotlety po mazursku. Kotlety po mazursku to nic innego jak schabowe roladki z obłędnie smacznym farszem z szynki, żółtego sera i ugotowanych na twardo jajek. Kotlety po mazursku Kotlety po mazursku to miła "odskocznia" od oklepanych już schabowych i mielonych. Wszystko, czego potrzebujecie do ich przygotowania, to dobrej jakości schab, kilka plastrów szynki konserwowej, ugotowane na twardo jajka, odrobina żółtego sera oraz przyprawy – sól, pieprz oraz świeży koperek. Kotlety po mazursku to świetna propozycja na obiad dla rodziny oraz na uroczyste przyjęcie ze znajomymi. Zróbcie je a jesteśmy przekonani, że wasi domownicy zjedzą je w kilka chwil a goście na pewno zapytają o przepis. Jeżeli nie jedliście jeszcze schabowego mięsa z takim nadzieniem, to najwyższa pora je przygotować. Danie jest pyszne i tak piękne, że aż można je jeść oczami. Jak je zrobić? Czytajcie dalej! Składniki: Kilogram schabu wieprzowego Sól i pieprz do smaku Farsz: 30 dag szynki konserwowej 3 jajka Pęczek koperku 10 dag żółtego sera Sól i pieprz do smaku 2 łyżki keczupu Panierka: 3 jajka Bułka tarta Przygotowanie: Schab kroimy na plastry o grubości ok. 1 cm. Mięso rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy solą i pieprzem. Jajka gotujemy na twardo, ostudzimy, obieramy ze skorupek i drobno siekamy. Szynkę kroimy w drobną kostkę. Żółty ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Siekamy drobno świeży koperek. Łączymy ze sobą wszystkie składniki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. W środku schabu układamy farsz i zawijamy mięso w roladkę. Każdą z nich panierujemy najpierw w jajku a potem w bułce tartej. Roladki smażymy na rumiano...

pieczeń wielkanocna
Gotujmy.pl
Newsy
Kremowa i aromatyczna pieczeń wielkanocna z jajkiem. Taka sama, jaką przygotowywała wasza babcia
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. To idealny moment, aby pomyśleć o świątecznym menu. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek. Co powiecie, żeby ukryć je w pieczeni z mięsa mielonego?

Już niedługo będziemy obchodzić Wielkanoc. Czy zastanawialiście się już, co zaserwujecie w tym roku swoim gościom? Mamy dla was świetną propozycję. To pyszna, domowa pieczeń z mięsa mielonego z ukrytym w środku ugotowanym na twardo jajkiem. Pieczeń wielkanocna z jajkiem Aromatyczna i rozpływająca się w ustach pieczeń z jakiem to genialna propozycja na uroczyste wielkanocne śniadanie. Możecie ją spożyć zarówno na ciepło, w formie obiadu, jak i na zimno, z dodatkiem świeżego pieczywa i pysznego domowego chrzanu. Jeśli zdecydujecie się podać taką pieczeń na obiad, dodajcie do niej ziemniaki i surówkę. Jesteśmy pewni, że to danie wprost oczaruje waszych gości. Jest banalnie proste i naprawdę obłędne w smaku. Jak je przygotować? Trzymajcie się poniższego przepisu. Składniki: 1,2 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 5 jajek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 czubate łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka sosu sojowego Ostra papryka mielona Słodka papryka mielona Sól i pieprz do smaku Olej Przygotowanie:  Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Całość smażymy na oleju. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i pozbawiamy skorupek. Mięso mielone łączymy z musztardą, wbijamy jedno jajko, dodajemy sos sojowy, majeranek, ostrą i słodką paprykę mieloną, sól i pieprz. Dodajemy podsmażoną cebulę i czosnek. Wyrabiamy jednolitą masę mięsną. Połowę masy mięsnej przekładamy do foremki do pieczenia. Na mięsie kładziemy ugotowane jajka. Jajka przykrywamy resztą mięsa. Dokładnie dociskamy mięso tak, aby dobrze przylegało do jajek. Foremkę z mięsem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy 55 minut.

Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią
katarzynka455/Gotujmy.pl
Newsy
Krokiety warzywne - przepis na krokiety z cukinią i kiełbaską
Klasyczne krokiety babci najczęściej podawane są w wersji mięsnej. Wersja warzywna, w której mięso mielone zastępuje cukinia, jest lżejsza, a tak samo pyszna! Miłośnicy mięsa ucieszą się jednak z obecności kiełbasy w krokietach.

Krokiety warzywne to świetna opcja dla osób, które chciałyby stworzyć bardziej lekkostrawne danie na obiad. Cukinia to świetne źródło witamin i minerałów. W większości składa się wody (tak samo jej krewne - ogórki), dlatego jest wyjątkowo niskokaloryczna i polecana wszystkim osobom na diecie. Można ją gotować, dusić, smażyć na patelni i grillu, piec w piekarniku (np. cukinia nadziewana mięsem ). Przepis na krokiety z cukinią Ten oryginalny przepis na lekkie, wiosenne krokiety na pewno posmakuje waszym gościom i domownikom. W porównaniu z tradycyjnymi mięsnymi krokietami - pozwoli wam też zaoszczędzić sporo czasu! Składniki: 7 naleśników 1 średnia cukinia 30 g cienkiej kiełbaski 1 cebula 2 jajka liść laurowy sól i pieprz koncentrat pomidorowy bułka tarta cukier olej Przygotowanie:  Kiełbasę pokrójcie w kostkę, a cebulę w piórka. Cukinię obierzcie i pokrójcie w większą kostkę. Na patelni albo w rondlu rozgrzejcie olej i wrzućcie kiełbasę i cebulę. Podsmażcie razem i dodajcie cukinię.  Podlejcie troszkę wodą (cukinia musi być dość gęsta) i dodajcie przyprawy. Duście, aż cukinia zacznie mięknąć. Doprawcie koncentratem, solą, cukrem i pieprzem. Razem krótko duście i odstawcie do przestygnięcia. Naleśniki smażcie wg ulubionego, sprawdzonego przepisu. Na każdy naleśnik nałóżcie przygotowaną cukinię i zwińcie krokiety . Panierujcie w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Smażcie na rozgrzanym tłuszczu na rumiano. Źródło: Gotujmy.pl Czytaj też: Pomidorowa jajecznica z cukinią i papryką. Szok, jakie to pyszne Zupa krem z cukinii z serkiem Camembert. Świetnie pasuje do grzanek lub groszków ptysiowych Kotleciki z cukinią. Przepis na...