Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne
Ricette arabe facili/YouTube
Newsy

Te dwukolorowe kruche ciasteczka zrobicie bez grama masła. Efektowne i niesamowicie pyszne

Na widok takich ciasteczek aż ślinka cieknie. Sprawdźcie, jak niewiele trzeba, by wykonać tak piękny deser.

Macie ochotę na szybką i słodką przekąskę? Polecamy wam przepis na smaczne, kruche ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też wspaniale wyglądają! Takie ciasteczka to świetny pomysł na prezent, gdy idziecie w gości. Do ich przygotowania w ogóle nie potrzebujecie masła. Sprawdźcie, jak je przyrządzić. 

Przepis na kruche ciastka bez masła

Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 100 g cukru

  • 10 g kakao

  • 8 g cukru waniliowego

  • 80 ml oleju

  • 50 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Opcjonalnie: kropelki czekoladowe do dekoracji
Zobacz także
Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Pamiętacie te kruche ciastka z maszynki? Zróbcie je na tym tłuszczu, a znikną z blachy w mgnieniu oka 

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Proste jak drut babcine amoniaczki. Te ciastka z czasów PRL-u dalej nie mają sobie równych

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę. Wbijcie do niej jajko, wsypcie 8 g cukru waniliowego, szczyptę soli i 100 g cukru. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.

  2. Następnie wlejcie 50 ml mleka, wymieszajcie. Dodajcie 80 ml oleju.

  3. Po zamieszaniu składników wsypcie nieco ponad szklankę przesypanej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszajcie szpatułką do połączenia składników. 

  4. Uformujcie z ciasta kulę i podzielcie ją na dwie równe części. Jedną z nich odstawcie a do tej, która została w misce, wsypcie 10 g kakao i ponownie zamieszajcie szpatułką. 

  5. Powstały dwie kule ciasta - jasna i ciemna. Do jasnej kuli wsypcie 1 łyżkę mąki i wyróbcie ciasto. 

  6. Następnie z każdej kuli odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujcie je w mniejsze kulki.

  7. Każdą kulkę rozwałkujcie palcami jak plastelinę na cienkie, podłużne walce. 

  8. Teraz czas na najlepszą zabawę, czyli zaplatanie! Należy łączyć ze sobą kawałek jasnego i ciemnego ciasta. Połóżcie obok siebie dwa rozwałkowane kawałeczki i zaplatajcie prawie jak warkocz, przekładając je jeden nad drugim. 

  9. Następnie tak powstały „warkoczyk” trzeba zawinąć w kształt ślimaczej muszli. Powtórzcie ten proces, aż skończy wam się ciasto.

  10. Powstałe dwukolorowe „ślimaczki” połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. By ciastka były jeszcze smaczniejsze, udekorujcie je kropelkami czekolady. 

  11. Tak przygotowane ciastka wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. 

I gotowe! Tak pięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdego stołu.

Źródło: Ricette arabe facili/YouTube

Magda Gessler odpowiada na pytania

sernik opada
AdobeStock
Newsy
Sernik pęka lub opada? Ciągle popełniacie ten amatorski błąd
Nie wychodzą wam serniki? Bez obaw! Prawdopodobnie popełniacie prosty błąd, który łatwo można naprawić.

Martwicie się na myśl o świętach wielkanocnych, bo ciasta wam nie wychodzą? Poznajcie prosty błąd popełniany w trakcie pieczenia sernika, a już nigdy nie wyjdzie wam zakalec. Przepis na sernik na kruchym spodzie Do przygotowania pysznego sernika na kruchym spodzie, idealnego na wielkanocny stół, potrzebne wam będą poniższe składniki: Składniki na masę serową: Kilogram mielonego twarogu 5 jaj rozmiar M Pół szklanki cukru Pół kostki masła 1 budyń śmietankowy bez cukru Skórka z cytryny Składniki na kruche ciasto: 40 dag mąki pszennej 30 dag masła 130 g cukru 4 łyżki kakao 2 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie ciasta: Do dużej miski wsypcie mąkę, później kakao, pół szklanki cukru i na końcu proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na koniec dodajcie dwa żółtka oraz 30 dag masła pokrojonego w kostkę. Wymieszajcie wszystkie składniki. Należy to zrobić szybko, by składniki nadmiernie się nie rozgrzały od ciepła dłoni. Gotowe ciasto zawińcie w folię i włóżcie do lodówki na 2-3 godziny lub na całą noc. Podzielcie ciasto na dwie części. Jedną odłóżcie do lodówki, a drugą przełóżcie do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozłóżcie. Przygotowanie masy: Teraz czas na masę serową! Do dużej miski wbijcie pięć cały jajek i wsypcie pół szklanki cukru. Ubijcie mikserem, aż cały cukier się rozpuści, a masa będzie puchata. Zmniejszcie prędkość obrotów i dodajcie do miski pół kostki płynnego i zimnego masła oraz całe opakowanie budyniu śmietankowego. Później wsypcie otartą skórkę z cytryny. Na koniec do miski przełóżcie kilogram zmielonego twarogu i miksujcie cały czas na...

murzynek przepis
WanilioweImprowizacj
Newsy
Z kuchni babci: lekki jak chmurka, banalnie łatwy murzynek z polewą. Smak taki jak dawniej
Kto ma ochotę na ciasto murzynek? Zrobicie je z łatwego przepisu – wychodzi przepyszne!

Sprężyste i leciutkie ciasto typu murzynek robiło prawdziwą furorę w czasach, gdy dobra czekolada była trudno dostępna. Wystarczyły klasyczne składniki na ciasto, czyli mąka, jajka i cukier oraz odrobina kakao. Choć dziś popularniejsze jest pieczenie brownie, czyli amerykańskiego ciężkiego ciasta czekoladowego, to wciąż wiele osób chętnie piecze murzynki. Ich przewagą jest to, że w przeciwieństwie do brownie, które jest lekko mokre i zawiera sporo czekolady, są o wiele lżejsze i bardziej puchate, a niektórzy preferują właśnie takie ciasta. Przypomnijcie sobie ten wspaniały smak i upieczcie murzynka z tego prostego przepisu! Przepis na murzynka z polewą Do przygotowania tego pysznego ciasta potrzebne wam będą poniższe składniki: 450 g mąki pszennej 250 g masła 300 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego (30 g) 75 g kakao 4 jajka rozmiar M 7 łyżek wody 1 łyżka proszku do pieczenia Sól Przygotowanie Do garnka włóżcie masło, cukier biały i waniliowy, kakao oraz 7 łyżek wody. Podgrzewajcie całość do połączenia składników, a następnie zagotujcie. Gotujcie przez minutę i odstawcie. Kiedy zawartość garnka już ostygnie, odlejcie z niej około pół szklanki – przyda się później do polania ciasta. Resztę wlejcie do dużej miski. Rozbijcie jajka, oddzielając żółtka od białek. W misce ubijcie białka na sztywno z dodatkiem odrobiny soli. Żółtka wlejcie do masy z cukru i kakao i zmiksujcie. Następnie przesiejcie mąkę do miski z masą i dodajcie proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszajcie. Na koniec dodajcie do masy na ciasto ubite białka i zamieszajcie. Tortownicę średniej wielkości wyłóżcie papierem do pieczenia. Wlejcie do niej ciasto i wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i pieczcie przez około 45 minut...

W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie żeby nie przepiec bo będą twarde jak kamień
Adobe Stock
Newsy
W jakiej temperaturze piec pierniczki? Uważajcie, żeby nie przepiec, bo będą twarde jak kamień
Te drobne, korzenne ciasteczka trzeba piec bardzo krótko. W przeciwnym wypadku będą trudne do pogryzienia i niesmaczne. Sprawdźcie ile piec pierniczki, żeby były idealne.

Pieczenie pierniczków to w wielu domach ważny rytuał. Można je robić, nawet jeśli nie mieszkają z wami małe dzieci, dla których wałkowanie ciasta i wycinanie foremkami kształtów jest wielką atrakcją. Dorośli też lubią ten korzenny zapach rozchodzący się po całym domu, pieką więc pierniki dla siebie.  Nie macie foremek do wypiekana pierniczków? Nic nie szkodzi. Ciastka nie muszą mieć wymyślnych kształtów. Mogą być okrągłe, wycięte szklanką. Podpowiadamy jak je piec.   W jakiej temperaturze należy piec pierniczki? Pierniczki to drobne ciastka z cienko rozwałkowanego ciasta. Nie wymagają bardzo wysokiej temperatury, żeby upiekły się i ciasto nie było surowe. Najczęściej na pierniczki nastawia się piekarniki na 160-180 st. Celsjusza. Przy wyższej temperaturze ciasteczka od razu się spieką i trwale stwardnieją. To samo dotyczy czasu trzymania ciastek w piekarniku. Zalecany czas na małe pierniczki do 8-12 minut. 8 do 10 minut to dokładnie tyle ile potrzebują, żeby mąka nie była surowa. 10 do 12 min to czas na solidne przypieczenie od góry, ale nie przepieczenie. Pamiętajcie także o tym, że czas pieczenia pierniczków może nieznacznie różnić się w zależności od przepisu, z którego korzystacie. Gdy ciasteczka przestygną można je ozdobić lukrem, bakaliami lub kolorowymi posypkami. Ciasteczka można upiec nawet 3 tygodnie wcześniej. Po wystygnięciu i ozdobieniu przełóżcie je do szczelnego opakowania. Ciasteczka w trakcie 3 tygodni zmiękną, staną się przyjemnie mięsiste i jeszcze smaczniejsze. Jeśli chcecie przyspieszyć mięknięcie pierniczków, włóżcie do opakowania 2-3 kawałki obranego jabłka. Jabłko trzeba jednak wymieniać co 1-2 dni. Przepis na proste, korzenne pierniczki Składniki:  1/2 kg mąki pszennej 1/2 kostki masła...

kruche ciasteczka przepis
AdobeStock
Newsy
Cudownie pyszne korzenne ciasteczka na Wigilię. Dzieciaki oszaleją z wrażenia
Święta do doskonała okazja do tego, by zachęcić dzieci do wspólnych prac w kuchni. Na przykład zrobić razem kruche ciasteczka!

Święta to najlepszy pretekst do tego, by upiec kilka blach kruchych ciasteczek i zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. W końcu jest Boże Narodzenie! Do tego rodzinne, wspólne wypiekanie i dekorowanie ciastek to świetna zabawa i doskonały pomysł na spędzenie razem czasu. Dzieci na pewno będą miały później cudowne wspomnienia ze Świąt! Wypróbujcie ten przepis na belgijskie kruche ciasteczka – z dodatkiem korzennych przypraw smakują naprawdę wyjątkowo. Sekret kruchego ciasta Nie ma chyba nic smaczniejszego niż kruche, maślane ciasteczka! Pachnące, słodkie i tłuste – smakują każdemu. Gdy robicie kruche ciasto, pamiętajcie o jednej, najważniejszej zasadzie. Jeśli nie będziecie jej przestrzegać, to ciastka wam nie wyjdą! Otóż kruche ciasto bardzo nie lubi ciepła naszych rąk. Jeżeli będziecie długo je ugniatać w rękach, to stanie się zbyt tłuste, a ciastka w trakcie pieczenia zaczną puszczać tłuszcz. Aby tego uniknąć, należy wyrobić ciasto bardzo szybko – najlepiej za pomocą noża posiekać masło i połączyć je z resztą składników. Przepis na kruche ciasteczka Speculoos Do przygotowania tych smacznych ciasteczek potrzebujecie: 25 dag pszennej mąki 150 g cukru 150 g masła 60 ml mleka Płaską łyżeczkę cynamonu Szczyptę imbiru Szczyptę goździków mielonych Szczyptę gałki muszkatołowej Przygotowanie Do przesianej przez sitko mąki dodaj zimne masło, cukier i przyprawy. Szybkimi ruchami zagnieć ciasto tak, by wszystkie składniki połączyły się na jednolitą masę. Następnie zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 godzinę. Gdy ciasto się schłodzi, obsyp stolnicę mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Porada: jeżeli nie chcesz używać dodatkowej mąki, możesz wałkować przez papier do pieczenia. Wycięte...