Macie ochotę na szybką i słodką przekąskę? Polecamy wam przepis na smaczne, kruche ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też wspaniale wyglądają! Takie ciasteczka to świetny pomysł na prezent, gdy idziecie w gości. Do ich przygotowania w ogóle nie potrzebujecie masła. Sprawdźcie, jak je przyrządzić. 

Przepis na kruche ciastka bez masła

Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:

Składniki:

  • 1 szklanka mąki

  • 1 jajko

  • 100 g cukru

  • 10 g kakao

  • 8 g cukru waniliowego

  • 80 ml oleju

  • 50 ml mleka

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • Opcjonalnie: kropelki czekoladowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę. Wbijcie do niej jajko, wsypcie 8 g cukru waniliowego, szczyptę soli i 100 g cukru. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.

  2. Następnie wlejcie 50 ml mleka, wymieszajcie. Dodajcie 80 ml oleju.

  3. Po zamieszaniu składników wsypcie nieco ponad szklankę przesypanej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszajcie szpatułką do połączenia składników. 

  4. Uformujcie z ciasta kulę i podzielcie ją na dwie równe części. Jedną z nich odstawcie a do tej, która została w misce, wsypcie 10 g kakao i ponownie zamieszajcie szpatułką. 

  5. Powstały dwie kule ciasta - jasna i ciemna. Do jasnej kuli wsypcie 1 łyżkę mąki i wyróbcie ciasto. 

  6. Następnie z każdej kuli odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujcie je w mniejsze kulki.

  7. Każdą kulkę rozwałkujcie palcami jak plastelinę na cienkie, podłużne walce. 

  8. Teraz czas na najlepszą zabawę, czyli zaplatanie! Należy łączyć ze sobą kawałek jasnego i ciemnego ciasta. Połóżcie obok siebie dwa rozwałkowane kawałeczki i zaplatajcie prawie jak warkocz, przekładając je jeden nad drugim. 

  9. Następnie tak powstały „warkoczyk” trzeba zawinąć w kształt ślimaczej muszli. Powtórzcie ten proces, aż skończy wam się ciasto.

  10. Powstałe dwukolorowe „ślimaczki” połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. By ciastka były jeszcze smaczniejsze, udekorujcie je kropelkami czekolady. 

  11. Tak przygotowane ciastka wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut. 

I gotowe! Tak pięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdego stołu.

Zobacz także:

Źródło: Ricette arabe facili/YouTube