Macie ochotę na szybką i słodką przekąskę? Polecamy wam przepis na smaczne, kruche ciasteczka, które są nie tylko smaczne, ale też wspaniale wyglądają! Takie ciasteczka to świetny pomysł na prezent, gdy idziecie w gości. Do ich przygotowania w ogóle nie potrzebujecie masła. Sprawdźcie, jak je przyrządzić.
Przepis na kruche ciastka bez masła
Do przygotowania tych pysznych ciasteczek potrzebne wam będą składniki z poniższej listy:
Składniki:
-
1 szklanka mąki
-
1 jajko
-
100 g cukru
-
10 g kakao
-
8 g cukru waniliowego
-
80 ml oleju
-
50 ml mleka
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
szczypta soli
- Opcjonalnie: kropelki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie:
-
Przygotujcie sobie średniej wielkości miskę. Wbijcie do niej jajko, wsypcie 8 g cukru waniliowego, szczyptę soli i 100 g cukru. Dokładnie wymieszajcie do połączenia składników.
-
Następnie wlejcie 50 ml mleka, wymieszajcie. Dodajcie 80 ml oleju.
-
Po zamieszaniu składników wsypcie nieco ponad szklankę przesypanej mąki i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Delikatnie wymieszajcie szpatułką do połączenia składników.
-
Uformujcie z ciasta kulę i podzielcie ją na dwie równe części. Jedną z nich odstawcie a do tej, która została w misce, wsypcie 10 g kakao i ponownie zamieszajcie szpatułką.
-
Powstały dwie kule ciasta - jasna i ciemna. Do jasnej kuli wsypcie 1 łyżkę mąki i wyróbcie ciasto.
-
Następnie z każdej kuli odrywajcie kawałki wielkości orzecha włoskiego i formujcie je w mniejsze kulki.
-
Każdą kulkę rozwałkujcie palcami jak plastelinę na cienkie, podłużne walce.
-
Teraz czas na najlepszą zabawę, czyli zaplatanie! Należy łączyć ze sobą kawałek jasnego i ciemnego ciasta. Połóżcie obok siebie dwa rozwałkowane kawałeczki i zaplatajcie prawie jak warkocz, przekładając je jeden nad drugim.
-
Następnie tak powstały „warkoczyk” trzeba zawinąć w kształt ślimaczej muszli. Powtórzcie ten proces, aż skończy wam się ciasto.
-
Powstałe dwukolorowe „ślimaczki” połóżcie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. By ciastka były jeszcze smaczniejsze, udekorujcie je kropelkami czekolady.
-
Tak przygotowane ciastka wstawcie do rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza piekarnika na 20 minut.
I gotowe! Tak pięknie wyglądające ciasteczka będą ozdobą każdego stołu.
Zobacz także:
Źródło: Ricette arabe facili/YouTube